Samsung Galaxy Tab

2011.02.19. 13:12 readya

A Samsung Galaxy S nagy testvére közel egy hete van nálam tesztelésre, a Telenor jóvoltából. Az első benyomások felemásak voltak, hiszen még sosem volt Tab-om. Ami azt is jelenti, hogy a teszt mellett azt is ki kellett találnom, egyáltalán szükségem van rá vagy sem. Nézzük mit is tud a Tab (az S-el összehasonlítva).

 Készülék  Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy S
 Android  2.2 Froyo  2.2.1 Froyo
 Processzor  Samsung Hummingbird 1GHz  Samsung Hummingbird 1GHz
 Videó chip  PowerVR SGX 540  PowerVR SGX 540
 RAM  512MB  512MB
 Kijelző  7 hüvelyk, 1024x600, LCD  4 hüvelyk, 800x480 SAMOLED
 Memória  16GB (32GB verzió is van)  8GB (16GB verzió is van)
 Kamera  3,2mpx hátul, 1,3mpx elől  5mpx hátul, 1,3mpx elől
 Vezeték nélk. kapcs.  HSDPA, Wi-Fi b/g/n, BT 3.0  HSDPA, Wi-Fi b/g/n, BT 3.0
 Akku  4000mAh  1500mAh
 Méretek  190x120,5x12mm, 380 gramm  122,4x64,2x9,9mm, 118 gramm

 

A fenti adatokból is láthatjuk, hogy belül a két készülék szinte azonos. Viszont a Tab kijelzője sima LCD, ami bizony igen messze van az S SAMOLED kijelzőjétől. Lehet, hogy csak én szoktam meg túlzottan az elmúlt hónapok alatt az SGS gyönyörű kijelzőjét, de a Tab sokkal fakóbb színeket produkál és a fényereje sem éri el az előbbiét. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne, egy átlagos LCD kijelzős Android telefon szintjét hozza. A magasabb felbontás viszont jó dolog. Azt vettem észre használat közben, hogy a Tabon már élvezetes netezni. Sokkal jobb megnézni rajta egy Facebookon megosztott képet, egy Youtube videót vagy éppen Need For Speed Shiftet játszani. Ez utóbbi díjmentesen letölthető a Samsung Apps alkalmazásból a készülékre.

Egymás mellett a két készülék (a fotó egy HTC Desire-vel készült. A nap nem süt, állványom nincs hozzá, a vaku pedig ezt tudja)

A két készülék ereje egyforma, hiszen ugyanazok az alkatrészek hajtják. A Tabon is szaggatás nélkül fut minden komolyabb játék. Ami viszont probléma, hogy elég sok alkalmazás nincs optimalizálva a nagyobb kijelzőre. Ez leginkább a fejlesztők hibája, hiszen némely játék és alkalmazás lazán felskálázza magát, míg a többi egyszerűen 800x480-ban fut.

Ami furcsa volt a tabnál, hogy csak egy kábelt kaptam hozzá, egy USB kábelt, amit a töltőjébe lehet bedugni, ha nem más eszközre kapcsolva szeretnénk tölteni. A hagyományoktól eltérően a Galaxy Tab csak a saját kábelével használható, nem szabványos micro usb. Ezen kívül jár hozzá egy füles, amivel telefonálni is lehet. Egy közel 20 centis készüléket úgy sem akar senki a füléhez tartani. :)

Nem tetszik a Tabon, hogy alul helyezték el a hangszórókat. Miért gond ez? Nos, ha fektetve fogja az ember (pl. játéknál), akkor a jobb kéz pont a hangszórókat takarja el, ezáltal csökkentve a hangerőt és ahogy a kéz mozog, a hangerő is erősödik vagy csökken (attól függően, hogy mennyire takarjuk a hangszórókat).

A készülék Froyoval érkezett hozzám és csak remélni tudjuk egyelőre, hogy megkapja majd a Honeycombot. Ezzel kapcsolatban felemás érzéseim vannak. Egyáltalán nem rosszabb a Froyo ezen, mint az iOS egy ipad-en, de valahogy mind a kettő idegen, hiszen ennél sokkal kisebb és más használatra tervezett eszközökhöz készültek. Bekapcsolás után olyan érzése van az embernek, hogy egy céleszközt tart a kezében, nincs meg az az "ejha" érzés, amit a Honeycomb videók alatt éreztem. Ennek ellenére jól használható, mint tab. A kanapén fekve nem kellett laptopon neteznem, mert ez a kijelző pont elég. Ha nagyon akartam hosszabb írásokat is simán begépeltem, hiszen fektetve elég nagy méretű virtuális qwerty billentyűzetet kaptam.

Tehát, ha össze akarom foglalni, a Froyo nem adja meg azt a felhasználói élményt, amire vágytam, de maga a Tab igen. Twitter, Facebook, internet, videók, játékok, minden rendben van, sőt.

A készülék gyengébb kamerával rendelkezik, mint a Galaxy S, de ez leginkább a felbontásra vonatkozik, minőségben nem vettem észre számottevő különbséget. Arról nem beszélve, hogy tegye fel a kezét, aki egy tabbal akar fotózni, ha nem muszáj... Viszont az elkészített képeket visszanézni, az igen. Ekkora méretben már közösségi élményt is nyújt. Megmutatni egy albumot pl. egy barátnak, aki csak laza ujj mozdulatokkal lapozgat a képek között, az nagyon rendben van.

Az is nagyon tetszett, hogy a Tab nagyon sok alkalmazást kapott a Samsung Appson keresztül (közöttük több magyar nyelvű és magyar alkalmazás is található). A Samsung nem bízta ezt a véletlenre. Az akku idő számomra a használható kategóriába sorolandó. Nem mondom, hogy nem lehetne jobb, de alapvetően elfogadható. A készülék fájlrendszere gyorsabb, mint a Galaxy S esetében, gyorsabban tölti be az appok listáját, gyorsabb egy uninstall, ilyesmi. Viszont quadrant-ban, csak annyit tud, mint az SGS 2.2-vel, tehát elvileg ez gyengébben teljesít. Nos, pont ennyit ér a quadrant és a többi teszt. A tab ugyanis pont annyira gyors, mint a 2.2.1-es S-em. A felhasználói élmény a döntő, nem a pontszámok. Ezzel csak annyit mondok, hogy mindent a helyén kell kezelni. Ha pl. 3D-ben fele annyi pontot kap egy készülék, akkor jó eséllyel sokkal alacsonyabb FPS-el tud futtatni ezt-azt, de mégsem mond el mindent egy eszközről.

Mindent összevetve ha arra a kérdésre kell válaszolnom, hogy kellene egy tab vagy sem, akkor azt tudom mondani, hogy kell. Viszont ennél nagyobb nem. Egyszerűen ez még a számomra elfogadható méret (tényleg belefér a farzsebembe is, még ha nem is akarom ott hordani) és súly. Fél óra játék vagy olvasás után azért már érezni ezt a közel 400 grammot is. A nagy, közel 1kg-os eszközök már a letámasztós kategóriát képviselik és azokon nem játszanék szívesen pl. autóversenyt, mert kinek van kedve olyan nehéz "kormányt" tartani a kezében hosszú perceken, órákon keresztül?

A nagy testvére nemrég került bemutatásra, ami ugye fél kilogramm környéki súllyal rendelkezik. Az még talán elfogadható, de afelett számomra biztosan nem. Nyilván ez egyéni ízlés kérdése. Ha viszont azt kérdezitek vásárolnék tabot vagy sem, akkor egyelőre a válaszom nem. Ajándékba jöhet (Samsung, mobil cégek figyelem :-) ), de jelenleg ennyit nem költenék el erre. Az eszköz jó, nagyjából megtaláltam a helyét is, de az árával nem vagyok megbékélve. Felhasználói oldalról nézve pedig itt található egy jó írás.

A videó nem mai darab, de nagyjából megmutatja, hogy miről is van szó. Nézzétek meg, az NFS Shift pl. egészen jól látható, hogy milyen élményt ad. :)


Címkék: samsung galaxy tab readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr212672294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2011.02.19. 17:55:33

Kb. egy hétig volt nálam egy ilyen kütyü. Nekem nagyon bejött. Végigcsináltam a nagy netbook hisztériát, és szerintem egy netbookot simán ki tud váltani, sőt, ezek a tabok ennek a kategóriának jelentik igazán a halálát, tehát nem egy óriásira nőt mobiltelefonként kell rájuk nézni, hanem egy out of the box működő, általános felhasználói célú hordozható számítógépként, amivel még telefonálni is lehet. A clud technológia rohamos előretörésével ezeknek a cuccoknak igencsak nagy szerepük lesz az elkövetkezendő időszakban, és teljesen fel fogják forgatni a mobilizálható számítógépes platformot. Persze egy asztali gép kiváltására nem alkalmas, de nem is ez a cél velük, de akinek egy mobiltelefon a kijelző mérete miatt már kevés, viszont nem akar mindenféle összecsukható, billentyűs laptop szerű cuccokkal vesződni, annak igencsak központi helyet tud elfoglalni napi szinten az életében.

szcsongor 2011.02.19. 21:58:37

na igen. ugyan én még nem tudom nekem egyáltalán lenne-e egy ilyenre szükségem, de amíg nem megy le az áruk olyan 80-100k-ra, addig szóba sem jöhet.
egy laptop áráért kizárt, hogy valaha vegyek egy ilyet...

Darkcomet 2011.02.20. 00:25:57

@szcsongor: A Galaxy Tabot ne keverjük ide, mert ennek irreálisan magas az ára nálunk. De amilyen mértékű androidos tablet dömpingre számíthatunk az idén, szerintem hamarosan 100ezer HUF környékére fognak lemenni az árak.

bioLarzen 2011.02.20. 12:27:22

@szcsongor: Hát, irigylek mindenkit, akinek van 80-100 ezer forintja olyan dologra, amiről nem is tudja igazán, kell-e neki egyáltalán vagy sem :)

bio

szcsongor 2011.02.20. 16:34:44

@bioLarzen:
Félreérted. Nem azt mondtam, hogy ha ennyibe fog kerülni, mindenképp megveszem, ha van rá szükségem, ha nincs, hanem hogy amíg ennél drágább, tuti nem veszek (még akkor sem, ha közben rájövök, hogy nekem kell egy ilyen :))
Nagy különbség :)

Darkcomet 2011.02.20. 17:59:31

@bioLarzen: Nekem nincs annyi pénzem, de olyan jó róla beszélgetni. :-D

bioLarzen 2011.02.20. 20:46:17

@szcsongor: Aha. Értem. Valóban más.

bio

bioLarzen 2011.02.20. 20:46:50

@Darkcomet: Hát, ha arról van szó, akkor én milliárdos vagyok :)

bio

szrapi 2011.06.09. 22:37:39

Sziasztok!
Csak azért regisztráltam ide h írhassak nektek arról hogy nekem van galaxy tabon én megvettem ennyi pénzért mert elromlott a laptopom elvittem szervízbe és azt mondták nemtudják megcsinálni viszont szívesen beveszik mert rengeteg használható dolog van benne. A laptopért kaptam közel 200 ezer forintot kaptam és mondták h ebből már tudok venni 1 hasonlót. Ekkor volt h első utam a t-mobilba vezetett és megvettem a galaxy tabot. 3 hete használom és nagyon jó. Az összes nadrágom farzsebébe belefér külön táskát varrattam neki. Mondják hogy az Ipad jobb de azért egy akkora tálcával már nem akarok járkálni. Bárki kérdezi mindenkinek azt tudom mondani h megéri. Az internetről annyit h bárhol vagyok 2-2.5 megánál kisebb netsebesség nincs.....

Google+
süti beállítások módosítása