Valós idejű dugófigyelő a Google Maps-en

2011.02.24. 18:40 readya

Mostantól a weben és mobilon is láthatjuk mennyire is lehet közlekedni Magyarországon a Google Maps segítségével. Az anonim adatgyűjtésnek néha van értelme és annak is, ha ezt engedélyezzük. :) Bővebb leírást a Google Magyarország blogján olvashattok a funkcióról. Ami számunkra fontos, hogy a forgalom layert bekapcsolva, akár mobilon is megnézhetjük merre érdemes menni és merre nem.

A színek a forgalom erősségét jelzik:
Zöld: jó közlekedési viszonyok, a sebesség a megengedettnek megfelelő
Sárga: lassabb forgalom, sebesség a megengedett alatt
Piros: rossz közlekedési viszonyok, lassú forgalom vagy dugó
Piros/fekete: komoly torlódás, dugó.

Azt pedig különösen nagy dolognak tartom, hogy Európában a 4. ország vagyunk, ahol ez a szolgáltatás elérhető.

A szolgáltatás, mely a Térkép egy speciális rétegeként jelenik meg, valós idejű adatokat nyújt az ország főbb útvonalainak forgalmi helyzetéről. A közeljövőben a felhasználók - a korábbi forgalmi adatok alapján - akár már vasárnap este utánanézhetnek majd annak is, hogy néz ki egy tipikus kedd reggeli forgalom a használni kívánt útvonalon. Magyarország Európában a negyedik ország, ahol az egész országra kiterjedő közlekedési információszolgáltatás elindul.

Képen pedig így néz ki:

Külön posztot nem szántam ennek a videónak, de ha van kedvetek nézzétek meg. 3 percben a világon 2011 januárjáig aktivált Androidos telefonok hogyan néznek ki földrajzi eloszlásban. A Motorola Droid és a Samsung Galaxy S megjelenése utáni változásokra is érdemes figyelni. Egészen jól látható, hogy mekkora igény volt ezekre a felső kategóriás, Android hajtotta készülékekre.


· 1 trackback Címkék: hírek google maps readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr902688071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dugófigyelő 2011.02.25. 14:46:52

Az Androlib blogon olvastam ma reggel, hogy a Google Maps-en látható, milyen a forgalom az utakon. Természetesen munkába jövet kipróbáltam. Valóban mutat valamit, aminek lehet köze a valósághoz, de ezen a rövid szakaszon láttam nagyon fals eredményt is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.02.25. 10:14:23

Azt hiszem ez a fővárosunkban nagyon hasznos. A hétvégén tesztelem, kíváncsi leszek mennyire pontos. Vajon hogyan működik? Gondolom nem felhasználók küldenek be infókat.

gp 2011.02.25. 10:30:03

Húú ez komoly. Végre valami haszna is van a térképnek. Mármint navigálás terén.

A működésre én is kíváncsi vagyok. Mennyire naprakész, azaz mit napra-, percre kész :)

readya 2011.02.25. 11:06:59

@pantomimes: elvileg 5-10 perces eltéréssel frissül a valóshoz képest. A Google Maps-ot használó telefonok adataiból gyűjtött infót használja. Ha be van kapcsolva a GPS-ed és engedélyezve van az anonim adatgyűjtés, akkor te is hozzáteszel ehhez. A gyűjtött adatokat pedig egy algoritmus megrágja és azt látjátok a gmaps-en. Amerikában vannak az utak mellett elhelyezett számlálók, ott azok adatait is hasnzálja. Itthon szerintem csak a telefonok adatait.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.02.25. 11:20:30

@readya: tehát azt nézi, hogy milyen gyorsan haladok az adott úton? Ez azért megtévesztő lehet mondjuk, de a puding próbája az evés, ha valakinek van már tapasztalata akkor írjon.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.02.25. 11:24:25

@pantomimes: @gp: "A Google Térképén megjelenített információ részben külső szolgáltatótól kapott - például GPS-szel felszerelt gépjárműflották mozgásából összesített -, illetve GPS-szel ellátott mobiltelefonokból származó anonim adatokra épülnek, melyek néhány percenként frissülnek. A Google különféle algoritmusai az adatokat szűrik, rendszerezik és összegzik, majd amennyiben az adott útvonalra vonatkozóan elegendő információ áll rendelkezésre, a forgalmi helyzetet láthatóvá teszik a Google Térkép “Forgalom” rétegén."

Tehát de, részben a felhasználók küldik be az adatokat az androidos telefonokról automatikusan (lehet persze opt-outolni... valahogy).

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.02.25. 12:35:03

Mondjuk én Google Maps nélkül is real-time megmondom, hogy a nagykörúton autóval, villamossal és bringával egyaránt szívás közlekedni. :)

Remélem, hamarosan eljön az az idő, amikor GPS-t szerelnek a BKV járművekre, és real-time figyelhetem a telefonon, hogy kényelmes tempóban elérem-e a következő villamost, vagy húzzak nyúlcipőt :) (mint ha a Batyinál valamelyik busz megállójában láttam volna ilyen kezdeményezést, nem tudom, tervezik-e kiterjeszteni a netre, hogy ne csak a megállóban láthassam az adatokat)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.02.25. 14:51:53

@Gery.Greyhound: Amikor még új piros lyukasztókat rendelnek az elromlott régiek helyére és a nyomorult BKV nem képes egy, a Google számára is emészthető formában is kiexportálni a járatlistáját? Hehehe. Talán majd ha megépült a négyes metró. :)

Google+
süti beállítások módosítása