Hölgyek és az Android #4

2011.03.14. 08:00 readya

Ma Hiba Dórival ismerkedhettek meg, akit még anno a Fuji Finepix S5500 fórumon ismertem meg. Nagyjából akkoriban (2004) kezdtük el többen is fotós szárnyainkat bontogatni, bár ha jól emlékszem ő már előtte is fényképezett. Azután Dóriból hobbi fotós lett (A szerk.: szerintem sokan örülnének, ha ennyire jók lennének a hobbijukban), belőlem meg nem. :) Tessék csak megnézni. Itt pedig ír is a fotózásról. Először csak érdekelte az Android illetve érintőlegesen néhány készülék is megfordult a keze alatt, de nem volt saját kütyüje. S mivel ez az áldatlan állapot nem maradhatott így, végül tavaly év végén beszereztek egy tabletet.

A tablet netezéstől, a zenehallgatáson át, a könyvolvasásig mindenre alkalmasnak bizonyult és nem kellett laptopot sem magunkkal vinni.

Márpedig ha én hölgyekről és az Androidról írok, akkor ezen előzmények után egyértelmű volt, hogy Dórit mindenképpen felkérem interjúra. Ő pedig azonnal igent mondott.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Dóri: Bevallom erre a kérdésre nagyon nehezen tudnék csak válaszolni, egyszerűen valahogy beszivárgott az életembe, és egyre jobban megtetszett a letisztultsága, gyorsasága, maguk a készülékek és még sorolhatnám.

/ Fotó: Fejes Csaba /

readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Dóri: Jelenleg egy 7" MID Smartbook-ot használok, de már nagyon szemezek a HTC Desire-rel (esetleg HD, amiről egy nagyon hasznos kis tesztet olvastam ezen a blogon :) ), és a Lenovo Európában sajnos nem kapható telefonjával a LePhone-nal. Ez utóbbi qwerty-gombsoros tokjával sokat ugrott előre a népszerűségi listámon. :)
A jelenlegi Symbian-os Nokia okostelefonom minden funkcióját kihasználom, de ezen készülékek csillaga már úgy érzem leáldozóban van.

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Dóri: Egy év eleji utazásunkon megmutathatta a kicsi tablet mit is tud. Ugyanis Isztambulban ő volt az egyetlen komolyabb, internetezésre alkalmas készülékünk és bátran kijelenthetem, hogy nagyon jól vizsgázott, teljes volt az élmény.

readya: Melyik a kedvenc Android alkalmazásod és mi az amit nem találsz a Market-en, de örülnél neki?
Dóri: A kedvenc az eBook olvasó szoftver, de nagyon örülnék egy olyan alkalmazásnak, ami gond nélkül megjelenít PDF fájlokat és más eBook formátumokat egyaránt, megalkuvások nélkül. Viszont aminek nagyon örültem, az a kedvenc netrádióm (Jango) új Androidos alkalmazása, így út közben is hallgatható lesz. :) Igazi netes vásárlóként gyakran használom az eBay alkalmazását is.
Nagyon örülnék viszont specifikus alkalmazásoknak, például olyanoknak, melyek megmondják, hogy üzletekben mit hol találok, vagy egyáltalán van-e belőle. Ez az egyes cégeknek is hasznos lehetne (A szerk. bizony-bizony), hiszen a nettel átszőtt korszakban már üzenni is könnyebben tudnának ezeken keresztül, illetve felhívni a vásárlók figyelmét aktuális kiemelt ajánlataikra.

readya: Miért jó egy hölgynek Androidos telefont használni?
Dóri: Bevallom nehéz ezeket az érveket nemre vetítve előadni, hiszen én valójában soha nem a női szememmel választok a kütyük rengetegéből. Minden ilyen vásárlásomat komoly és mélyreható kutatómunka előzi meg. Azért megpróbálom. :) Érdemes Androidos készüléket választani egy hölgynek, mert az is könnyen eligazodik a kezelőfelületen,
aki nem annyira jártas benne. Kész élményt nyújtanak az alkalmazások és maga a megjelenítés. A temérdek ingyenes alkalmazásról nem is beszélve, melyek között szinte minden megtalálható. A testreszabhatóság sem utolsó szempont, és azért valljuk be sok hölgy számára a telefonok külleme sem utolsó érv a választás szempontjából (A szerk.: bizony és egyre inkább találunk a kínálatban a gyengébbik nem számára készült telefonokat).

readya: Tudom, hogy fényképezel. Tudtad már hasznosítani bármilyen módon az Androidos Tabletedet ennek kapcsán?
Dóri: Nekem fotósként külön hasznos a hatalmas, nagy felbontású kijelzőn akár az online galériámban mutogatni a képeimet, akárhol legyek is. Mindezt anélkül, hogy a
fotók a megjelenítési forma miatt bármit veszítenének értékükből. A jelenlegi smartbook-om e téren még nem brillírozik, de talán nem kell már sokáig várni az elérhető árú, de megalkuvásoktól mentes és minden tulajdonságában kiemelkedő készülékekre.

readya: Mit kérdeznél egy Android blog szerkesztőjétől?
Dóri: Szerinte(d) van-e esély arra hogy a fent felsorolt vágyaim (olcsóbb és egyre jobb tulajdonságokkal bíró készülékek, több egyedi fejlesztésű, specializált Androidos alkalmazás) valóra váljanak, illetve mi lesz a platform kiteljesedése?

readya: Hardver oldalon szerintem 1 éven belül elérkezik Kánaán, azaz jönnek a bárki számára megfizethető, nagyon komoly teljesítménnyel bíró eszközök (bár hűséggel, telefon oldalon szerintem már itt is van). A Tablet piac pedig még csak most robbant. Én úgy látom, a 2(+) magos processzorral bíró készülékek fogják képviselni a felső kategóriát és a közép kategóriában az 1GHz körüli készülékekkel 1 év múlva Dunát lehet majd rekeszteni.
A Market jelenleg is brutális mennyiségű (150.000+) alkalmazással bír illetve kis hazánkban is egyre több magyar tartalommal bíró app (Rádiótaxi, hvg.hu, sorolhatnám) jelenik meg napról-napra. Ne feledjük, hogy jelenleg napi 350.000 Androidos telefont aktiválnak a világon. Márpedig aki erre a vonatra nem ül fel, az saját maga alatt vágja a fát és úgy tűnik a fejlesztők is megértették ezt. Nem véletlen, hogy egyre több - korábban csak iOS-en elérhető - játékot és alkalmazást portolnak Androidra (pl. az Angry Birds 30 millió felett jár letöltésben, stb.). Szerintem elképzelni sem tudjuk mennyi minden lesz elérhető a platformra hamarosan.

Remélem érdekesnek találtátok a riportot. Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (androlib.blog.hu(@)gmail.com), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)


Címkék: readya holgyek es az android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr112702259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2011.03.14. 16:09:44

"Én úgy látom, a 2(+) magos processzorral bíró készülékek fogják képviselni a felső kategóriát és a közép kategóriában az 1GHz körüli készülékekkel 1 év múlva Dunát lehet majd rekeszteni."

Ami magával fogja vonni azt az egyszerű tényt, hogy ezekkel a telefonokkal kvázi semmit sem fog érni a felhasználó. Viszont ha ősz magasságában tényleg megjelennek a négymagos procival szerelt mobilok, a kétmagos userek is nagyon hamar ebbe a kategóriába fogják találni magukat. Ez a fejlődés már egyáltalán nem egészséges, csak a profitot és ezzel együtt csak önmagát generálja, a felhasználók igen hamar csak annyit fognak érni, amennyit évente egy új telefon megvásárlására hajlandóak lesznek áldozni. Azt kell mondanom, hogy a google és ezzel együtt az android igen hamar az Microsoft féle útra lépett, akik a saját oprendszerükön keresztűl pörgették fel irreálisan az asztali számítógépek fejlődését. Hosszú távon lehetséges, hogy egy nagyon hirtelen történő kifulladásnak lehetünk majd tanúi, az is előfordulhat, hogy a felhasználók egy része fog elfordulni ettől a platformtól.

szcsongor 2011.03.14. 21:34:59

@Darkcomet: És lassan a telefon és SMS funkciók teljesen mellékesek lesznek ezekben a kézi erőművekben :)
Az a durva, hogy 4-5 éves asztali gépek teljesítménye lesz (van) a kezünkben...

Darkcomet 2011.03.14. 22:33:35

@szcsongor: Ha azt veszem alapul, hogy hogyan néz ki némelyik droidos játék, vagy hogy a psx emulátor alatt rezzenéstelenül futnak a ps2-es játékok és ezeket zokszó nélkül ki lehet rakni egy HD tévére akár, és mondjuk multitaskba fut még egy-két alkalmazás a háttérbe, akkor teljesítményben az én SGS-em most pont a négy évvel ezelőtti gépem teljesítményét, ráadásul mindezt egy maggal, feleannyi Ghz-en. Ha azt is hozzáveszem, hogy ugye 1280x720-as videót lehet vele készíteni, ami ugye valósidejű tömörítést jelent mpeg4-re, akkor meg igen csak lekörözi az akkori gépemet. Tehát az egy magos, 1 Ghz körüli procikban és a köré épülő hardverben még simán lenne tartalék, még is rohan az egész fejlesztés, mint ha legalábbis okvetlenül fontos volna. Viszont ha az akkuidőkön nem fognak sürgősen változtatni, illetve nem találnak valami új technológiát az akkumulátorokra, akkor ez lesz az a gyenge pont, ahol hamarosan meg fognak bukni ezek a zseberőművek.

readya 2011.03.15. 11:08:32

@Darkcomet: Szerintem amit leírtál nem igaz. Asztali és hordozható számítógép oldalon is egy darabig az ment, hogy előre, még jobb cpu, még jobb gpu, még, még, még. Ma pedig már alig lehet eladni erőművet, mindenki konzolon játszik. És egyre nagyobb teret nyernek a hordozható kütyük, a netbookok, stb.
Az 1GHz-es cuccok pedig jó sokáig hű barátaink lesznek, hiszen csak a kőkemény játékokhoz nem lesznek elegek. Ami pont azt jelenti, hogy aki nem akar a legújabb és legjobb játékokkal játszani (ahogy én sem akarok vagy 6 éve PC oldalon), annak lesz egy teljesen jól használható, lag mentes, mindenre azonnal reagáló telefonja, amin az egyszerű játékok jól futnak. A mániákusoknak meg ott lesznek a sok magos erőművek.

Nekem ez az irány tetszik. Ha minden kell, évente fizess. Ha pedig csak egy minden szempontból használható telefon kell, akkor jó áron hozzá fogsz jutni. Nem annyira értem mi ebben a hiba.

Darkcomet 2011.03.15. 13:01:54

@readya: "Szerintem amit leírtál nem igaz. Asztali és hordozható számítógép oldalon is egy darabig az ment, hogy előre, még jobb cpu, még jobb gpu, még, még, még. Ma pedig már alig lehet eladni erőművet, mindenki konzolon játszik. És egyre nagyobb teret nyernek a hordozható kütyük, a netbookok, stb."

Ez igaz, de ennek a trendnek volt egy 10-12 éves kifutási ideje, tehát nem egyik napról a másikra következett be. Ráadásúl az MS saját maga alatt vágta a fát, amikor belépett a konzol piacra, mintegy kivégezve a pc.-és játékplatformot, meg egy olyan oprendszert erőltetve (Vista), ami sokmindenre volt alkalmas (?), csak játékra nem.

"Az 1GHz-es cuccok pedig jó sokáig hű barátaink lesznek, hiszen csak a kőkemény játékokhoz nem lesznek elegek."

Ezek a cuccok csak addig lesznek hű társaink, amíg hivatalos szoftfrissítéseket fog kapni a telefon (most a hacker lelkületű felhasználóktól tekintsünk el, azért android vonalon sem ők adják a felhasználók gerincét.) Aztán ha nem kap, akkor csak nézegethetünk a marketen, mert szinte semmit sem fogunk tudni felhasználni róla.

readya 2011.03.15. 16:11:06

@Darkcomet: Összemosol dolgokat. Az MS nem kinyírta a PC játék ipart, hanem belépett a piacra. Az xbox előtt már bőven döglődött az a vonal.

Persze, amíg fognak és amíg a Market támogatja. Max 2 év. Ahogy iOS azaz Apple oldalon is. És? Senki nem mondta, hogy örökre fog szólni, ahogy nem is szólhat. Vegyük például azt, hogy flash memória van mindegyikben, ami XYZ darab művelet után hello-bello. Márpedig senki nem fog ilyesmit cseréltetni a telefonjában 2-4 év után, amikor a csere annyiba kerül, mint venni egy akkor 3x jobb telefont.

Legyünk racionálisak. Egy mobil sosem volt több időre kitalálva, mint 2 év. De inkább kevesebb. 2 évet csak a hűségnyilatkozatosok szoktak várni, senki más. Persze, használtan évekig elment egy-egy telefon, de egy tulajdonosnál 2 évnél többet minimális mennyiségben tölt el egy ilyen készülék. Márpedig a 2 éves kifutási időn belül a Market 98%-a jó lesz a telefonodra, még ha nem is minden. Akkor meg hol itt a gond? El kell fogadni, hogy vannak termékciklusok pláne, hogy eddig is voltak.

Google+
süti beállítások módosítása