Tablet kicsit másképp - HTC Flyer teszt

2011.07.22. 10:37 pacska

A héten a tablet piac egy újabb versenyzője járt nálunk, ami nem más, mint a HTC Flyer. Bevallom kicsit elfogult vagyok a HTC készülékekkel kapcsolatban. Az első telefonom HTC Desire volt, ami a maga idejében a csúcskategóriás készülékek közé tartozott és mondhatjuk azt, hogy még ma is megállja a helyét a piacon. Érthető tehát, hogy nagy várakozással tekintettem a HTC Flyer-re, pedig tudtam, hogy vannak nála hardverben jobban felszerelt tabletek is a piacon, sőt volt is szerencsém hozzájuk. Mit is mondhatnék, a HTC ezúttal sem okozott csalódást, hozza azt a színvonalat amit a készülékeivel már megalapozott.

 

Külső:
A HTC Flyer már ránézésre meggyőzi az embert arról, hogy itt bizony minőségi termékről van szó, persze ezt már megszokhattuk tőlük. Azt hiszem nem vitás, hogy az egyik legjobban összeszerelt készülékeket ők gyártják és ugyanez elmondható róluk az anyagfelhasználás terén is. A készülék súlyra pont jónak mondható, 420 grammot nyom, és már az első kézbevételkor kényelmesnek tűnik. A hátlap egy ezüstös színű alumínium lapból és két kis műanyag betétből (fent és lent) áll. Az alu hátlapon kapott helyet a két hangszóró illetve a HTC és a „with HTC Sense” felirat, illetve itt található még a hátlapi 5 megapixeles kamera is. A felső műanyag eltávolításával férünk hozzá a SIM illetve az SD kártyákhoz, míg az alsó műanyag betétet nem lehet leszedni, ezzel senki se próbálkozzon. Az előlap nagy részét nyilvánvalóan a 7"-os képernyő foglalja el - ami 1024×600-as felbontást kínál - fent a HTC logóját találhatjuk, jobb oldalon pedig az előlapi kamera (1.3 megapixel) figyel minket. A képernyő alul és felül igen igényes kávát kapott. Érdekesség képpen alul és bal oldalon is érintőgombok találhatók, szám szerint négy, de ezek közül mindig csak az egyik sor aktív, attól függően, hogy milyen pozícióban tartjuk a gépet. Fent a felső peremen kapott helyet a bekapcsológomb egy notification leddel karöltve, illetve a jack aljzat. Jobb oldalon a hangerőszabályzó és két mikrofon, alul pedig a speciális MHL ajzat, amin keresztül tölthetjük, számítógépre köthetjük vagy HDMI kivezetésként használhatjuk a készüléket. Véleményem szerint a Flyer egy igényesen összeszerelt és szép készülék, tetszetős, első ránézésre meggyőzi az embert.

Hardver:
A Flyert egy 1,5 GHz-es Qualcomm processzor hajtja, jelezném, hogy nem két magos - eltérően a mai trendektől -, ennek ellenére kitűnően végzi a dolgát. A grafikus gyorsító egy Qualcomm Adreno 205-ös chip, erre szintén nem lehet panasz a játékok szépen muzsikálnak alatta. A készülék 1 GB RAM-mal és 32 GB belső tárhellyel rendelkezik, ami opcionálisan bővíthető a már megszokott microSD kártyákkal. Természetesen a megszokott wifi, bluetooth, gps hármas is a rendelkezésünkre áll, egy szóval a Flyer hardver ügyileg teljesen rendben van a 7"-es társai mellett.

Kijelző:
A kapacitív 7 hüvelykes érintőképernyő 16 millió színt képes megjeleníteni és igencsak korrektnek bizonyult a teszt alatt. A betekintési szöge egészen jó, mindent el tudunk olvasni rajta kissé döntött állapotban is. Az érintésre tökéletesen reagál, ahogy az elvárható egy ilyen kaliberű készüléktől. Természetesen - mint mindegyik táblagép - a Flyer is nagy mértékben gyűjti az ujjlenyomatokat és erős fénynél nagyon tükröződik, ezért mindenképpen ajánlott beszerezni egy törlőkendőt a mindennapos használat mellé.

Szoftver - működés:
A HTC talán legnagyobb ütőkártya a Gingerbread alapokon nyugvó HTC Sense felület (2.1 for Tablet verzió) és azt hiszem bátran mondhatom, hogy az egyik legjobb gyártói Androiddal van dolgunk. Volt már szerencsém sokféle „buherált” szoftvert kipróbálni, de eddig egyedül a Sense volt az amit mindenféle kompromisszum nélkül tudtam használni. A Sense tablet verziója olyannyira azonban nem tér el a telefonos társaitól, viszont ezt már tudjuk fektetett módban is használni, illetve a lapozgatáskor felfigyelhetünk 3D-s effektekre is, de ezek csak amolyan eyecandy dolgok. A HTC felületében a leghangsúlyosabb dolog talán a funkcionalitás, látni rajta, hogy nagyon jól átgondolt és végletekig tesztelt. Logikusan van felépítve az egész rendszer, sokkal könnyebben eligazodik rajta az ember mint akármelyik társán. Az értesítési sávot (notification) szúrta el egyedül a HTC, de azt nagyon. Nem értem, hogy lehúzáskor miért az utolsónak használt 10 programot pakolják ki a szemünk elé, ahelyett, hogy a sokkal gyakrabban keresett kapcsolókat (wifi, bluetooth, stb.) helyeznék az előtérbe. Természetesen ezeket is elérhetjük innen, de ehhez egy plusz lapozásra van szükségünk, ugyanis kettéosztották az egész értesítési felületet. Alul az „Értesítések” és a „Gyors beállítások” gombokra bökve váltogathatunk ezek között. 

A Sense újdonsága még a megújult lockscreen, ami kapott négy darab ikont (telefon, levelezés, kamera, üzenetek) amiket, ha ráhúzunk a feloldásra szolgáló gyűrűre akkor azonnal a kívánt programot nyitja meg a rendszer. Ez jó, végre elkezdhetjük használni a lockscreent is.

A HTC saját programjai nagyjából ugyanazok maradtak mint amiket a telefonokon is megtalálhatunk, viszont párat újraszabtak, hogy használhatóbbak legyen a táblagépen (pl. e-mail kliens, naptár). A Sense kinézete egyszerűen konfigurálható és a HTC Hub-ról tölthetünk le plusz témákat is, de ezt a HTC tulajok már nyilván ismerik.

Összességében a Gingerbread alapú Sense nagyon jól teljesít a készüléken. Normál használat mellett nem akad (természetesen meg lehet izzasztani) és mint mondottam nincs az embernek Honeycomb hiányérzete. Lefuttattam pár Quadrant tesztet is, ahol a Flyer 1800-1900 közti értékeket hozott, ami nem rossz véleményem szerint, bár továbbra is tartom azt az álláspontomat, hogy ezek csak számok, az érzet a fontos és az rendben van.

Kamera:
Sajnos a hátoldali 5 megapixeles kameráról sok jót nem tudok mondani. Aki ismeri a HTC készülékeket, az tudhatja, hogy sajnos nem remekelnek ilyen téren és erre a Flyer esetében sem tudtak rácáfolni. A készülék 2592×1520 pixeles képeket képes készíteni, videók terén a maximum a 720p (1280×720 pixel). A képek hagynak kívánnivalót maguk után, nem is kis mértékben (lásd a galériát), de továbbra is tartom, hogy a tabletet nem fényképezésre találták ki. Az 1.3 megapixeles előlapi kamera videochatelésre tökéletesen alkalmas, ide nem is kell ennél több és ezzel le is zárhatjuk ezt a bekezdést. 


A Stylus avagy hogyan firkáljuk össze a képernyőt:
Kissé meglepő húzás a HTC-től, hogy a Flyer mellé egy Magic Pen névre keresztelt tollat adnak, amivel kedvünkre rajzolgathatunk, ugyanis ez nem megszokott a tablet piacon. Véleményem szerint izgalmas a Magic Pen, elég csak közel vinnünk a képernyőhöz a stylust és azonnal érzékeli a készülék, hogy itt mi nem az ujjainkkal akarunk bohóckodni. Az érintőgombok közül az egyik csak a toll nyomására reagál, ujjal hiába nyomkodjuk. Ennek érintésére előugrik a Magic Pen „kezelőfelülete” ahol kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő ecsetet, színt és vonalvastagságot. Itt lehetőségünk van még undo illetve redo parancsokat is kiadni illetve a kukába kidobni az egész firkálmányt. A stylus meglepően jól követi a mozdulatainkat, véleményem szerint nagyon eltalálták az érzékenységét. Lehetőségünk van még screenshotot csinálni bármelyik programról-oldalról ahol éppen járunk és erre rajzolgatni. Amint végeztünk a firkálással természetesen elmenthetjük a kész rajzot, illetve kiegészíthetjük hangokkal vagy akár videókkal. Ez a funkció az Evernote fiókkal van összekötve, használatához regisztráció szükséges, viszont cserébe bárhonnan elérhetjük jegyzeteinket. A stylus egy jó dolog, ami még jobbá tehetné az az lenne, ha a fejlesztők tudnának saját applikációkat írni hozzá, remélhetőleg előbb vagy utóbb a HTC foglalkozik ezzel a dologgal is.

Akkumulátor:
Üzemidőre sem lehet panasz, a 4000 mAh-s akkumulátor nálam normál használat mellett (sok böngészés, e-mail, némi játék) másfél-két napot bírt, ami egészen jónak mondható véleményem szerint. Persze pontos üzemidőt nem lehet előre jósolni, ez nyilvánvalóan egyénenként, felhasználástól függően változik.

Összegzés:
A HTC Flyer egy jól eltalált kütyü, megvan benne minden ami csak kellhet egy táblagépbe, egyedül az ára riaszthatja el a vásárlástól az embert, ugyanis a 3G-s 32 GB-os verziót 150.000 Ft-ért kínálják, a 16 GB-os wifi verzió pedig 135.000 Ft körül mozog. Jelenleg csak a T-Mobile kínálatában láttam, ahol lehetőségünk van ennél jóval olcsóbban megvásárolni a készüléket, de a pontos árakért keressétek fel a weboldalukat. A pletykák szerint a tablet hamarosan megkapja a Honeycomb frissítést, ami különösen érdekes lehet, kíváncsi leszek, hogy hogyan portolják rá (ha egyáltalán portolják) a Sense felületet.

Specifikációk itt.

A tesztkészülékért köszönet a HTC Magyarországnak.


Címkék: teszt android htc flyer

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr173085274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.07.24. 17:47:48

Flyert használok, brilliáns. Eddig mindent úgy csinált, ahogy szerettem volna.

Google+
süti beállítások módosítása