Manga és Android

2011.09.06. 10:22 Yarner

Lehet kedvelni, lehet rajongani érte, és lehet idegenkedni is a műfajtól, de a képregény mára már a világunk elfogadott részévé nőtte ki magát. Ugyan több általános képregényolvasót is találhatunk a Marketen (ilyen pl. a remek Droid Comic Viewer), ám ezek képeségei általában kimerülnek a különböző képfileok és a .cbr, .cbz formátumok kényelmes kezelésében és megjelenítésében, esetleg tartalmaznak valamilyen linket egy online képregénykereskedéshez is, ahol ropogós dollárokért vehetjük meg a napi betevő szuperhős-adagunkat.

A japán képregény, műszóval manga azonban, mint annyi más tekintetben is, megint csak egy külön világ. A Marketen fellelhető több mangaolvasó app sajátossága, hogy ingyenesen elérhető rajtuk keresztül több száz mangasorozat nem hivatalos, rajongói fordítása. A szakzsargon ezt a jogilag “szürke” műfajt scanlationnek hívja, és elméletben nem azonos a natúr kalózkodással, ugyanis nem a lopás, hanem a missziós tevékenység vágya működteti: az adott nyelven meg nem jelent sorozatok fordításait rajongók készítik el fáradságot nem kímélve, pusztán az adott cím iránti szeretetből. Ez persze egyfajta sajátos amatőr bájt és sok esetben esetlenséget kölcsönöz az elkészült produktumoknak, de ne panaszkodjuk, elvégre hegyekben érkeznek az ölünkbe a legfrissebb japán sorozatok, az ajándék lónál meg, ugye, nem nézzük használ-e fogselymet.

Az elmúlt években egyre több gyűjtőoldal tette lehetővé a böngészőn keresztüli online olvasást, és ezt használják ki az androidos olvasók is. Lássunk néhányat!

OFFManga

A fapados mangaolvasó: igazából csak azért került bele a listába, mert ez volt az egyik első, amit letöltöttem. Ahogy a neve is mutatja, elsősorban az offline olvasgatásra van kitalálva, ami azt jelenti, hogy egy kiválasztott sorozat kiválasztott fejezetére bökve könyörtelenül elkezdi letölteni az egészet (egy téves választás után nem tudtam leállítani, csak a task megölése vagy a wifi kikapcsolása segíthetett volna talán), majd később ezt bármikor elővehetjük a listából. Az UI sajátossága, hogy a sorozatok teljes fejezetlistáját lementi, és a listában kiemeléssel jelzi a már letöltött részeket. (Ennek hátránya, hogy ha véletlenül egy még le nem töltött részre bökünk, már be is indul a motor, amit rossz esetben a mobilnet-számlánk bánhat.)


 

Az OFFManga valóban fapados, a leírásában ígéretesen hangzó “kétféle zoom-mód” annyit takar, hogy az oldalakat nézhetjük a képernyőre igazítva, avagy eredeti felbontásban, jobbra-balra húzogatva. Csippentős vagy egyéb zoom mód nincsen, a lapozás is kizárólag a lap alján található kapcsolókkal lehetséges, szigorúan jobbról balra (azaz a nyugati olvasási irány szerint).
Az elérhető sorozatok listája elég hosszú, de a forrásuk ismeretlen. A program egyetlen előnye, hogy minimális helyet foglal a telefonon (110 k).

SManga

Az SManga már egy jóval több lehetőséget magában foglaló olvasó. Rengeteg scanlation-portál listájából válogathatunk, és külön előny, hogy a nagy angol nyelvű site-okon kívül (AnimeA, Manga Fox, Manga Reader) francia, német és spanyol nyelvű oldalak gyűjteményéből is szemezgethetünk, ami az angol helyett más nyelveket preferálók számára nagyon szimpatikus húzás lehet. A kezelőfelület elsőre nekem kicsit logikátlan volt itt-ott, de hamar megszokható.


 

Ez a program már elsősorban online olvasásra lett kitalálva, de persze lehetséges előre le is menteni az aktuális kedvenc sorozat egy-egy fejezetét. Fontos megemlíteni, hogy az alapbeállítások szerinti lapozási irány a mangában mára már általánosan elfogadott japán, azaz balról jobbra. A kezelőfelület viszont nagyon sokoldalú, lehet lapozni dupla klikkel, söprő mozdulattal vagy a kép alsó sarkainak ütögetésével, a csippentős zoom mellett pedig lehetőségünk van egy ujjal is, a képernyő hosszú megnyomása után az ujjhegy föl-le csúsztatásával közelíteni-távolítani tetszés szerint.

Mango

A Mango egyfajta deluxe-kiadású mangaolvasó, első indításkor rögtön végigvisz egy tutorialon, ami megismerteti velünk a program kezelését. Ugyan itt a rengeteg angol portálon kívül csak egy spanyol nyelvű színesíti a kínálatot, a listákat viszont böngészhetjük népszerűség, alkotók vagy éppen műfaj szerint is, egy sorozat kiválasztásakor pedig egy rövid ismertetőt is kapunk a semmitmondó fejezetlista mellett, ami a felfedezésre különösen alkalmassá teszi az appot. Itt is működik az SMangában alkalmazott kétféle zoom, és az online olvasgatás mellett lehetőségünk van a kijelölt fejezeteket a háttérben, letöltési listába rendezve a saját eszközünkre teleportálni.

Annak ellenére, hogy a magyar nyelvű rajongói fordító-szcéna is nagyon aktív, egyelőre nincsen rá sok esély, hogy a magyar scanlationöket közzétevő manga.hu hasonló, online olvasó appot kapjon. Megkeresésünkre a portál gazdája, Meglivorn elmondta, hogy ehhez a feltöltött tartalom olyan szintű átszabására lenne szükség, ami meghaladja a puszta lelkesedésből fenntartott weblap lehetőségeit. Ugyanakkor, mivel a lefordított mangafejezetek .zip formátumban vannak, az DCR-hez hasonló sima képregényolvasók simán tudják kezelni az innen letöltött anyagokat is.

Mindezek után persze a legnagyobb kérdés az, hogy kinek mennyire fekszik a maroknyi keijelzőn képregényt olvasni - nyilván az x10 mini tulajdonosok nem számítanak a mangaolvasó appok kifejezett célcsoportjának. Nos, olvastatok már mangát mobilon?

 


Címkék: manga alkalmazások összehasonlítás

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr983206028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2011.09.08. 19:00:55

Úgy fest ez nem lett egy populáris post :D
A Mangot kipróbáltam, kösz a tippet. Rögtön el is kaptam benne egy új fejezet Yotsubát :D

Google+
süti beállítások módosítása