Google Cloud Print - nyomtatás akárhonnan, akárhova

2011.10.12. 10:44 Yarner

A Cloud Print nem új szolgáltatás (már közel egy éve, hogy éles), de nem is tartozik a legismertebb Google feature-ök közé - viszont alkalmasint nagyon kényelmes lehet, arról nem is beszélve, mennyire menő is az, ha a vonaton ülve nyomtatjuk ki az irodában, vagy éppen otthon üldögélő nyomtatónkon az aktuális Nagyon Fontos dokumentumainkat - vagy éppen azt a világbajnok csokitorta receptet, amit a villamoson böngészve találtunk (bármit mond a Samsung, azért tablettel nem főznék).

 

Természetesen szigorúan bizalmas anyagokat csak módjával érdemes ezen a csatornán küldözgetni, hiszen az adataink a Google fiókunkon keresztül a Felhőbe kerülve a fél Internetet bejárják, mielőtt a nyomtatónkon kötnének ki, de a legtöbb esetben azért nyugodtan megelégedhetünk a gugli nyújtotta biztonsági garanciákkal.

A Cloud Print nem kifejezetten Android-specifikus lehetőség - valójában a Chrome OS-hez fejlesztették ki, és a Google Docs webes felületén keresztül bárki számára elérhető, azonban Google szolgáltatásról lévén szó, az androidosok itt is egy kicsit jobban jártak, mint a többiek.
Amint azt a hivatalos ajánlóból is látni lehet, több alkalmazáson keresztül is elérhető a szolgáltatás androidos eszközről. Ezek közül természetesen a Google Docs App a legalapvetőbb, de ajánlott még a Cloud Print (már nem Beta), ami ugyan nem hivatalos Google app, viszont remekül működik, és a segítségével gyakorlatilag bármit kinyomtathatunk a telefonunklról (emailek, SMS-ek, képek, stb.).

Mivel a Google Cloud Certified nyomtatók, hogy is mondjam, még nem árasztották el a piacot, egy kis vargabetűvel tudjuk a nyomtatóinkat a Google fiókunkhoz kapcsolni, ehhez a Chrome böngészőre lesz szükség. Itt a csavarkulcs ikon alól a "beállításokon" belül a “motorháztető alatt” turkálva aktiválhatjuk a Cloud Printet. Ezzel a gépünk által  elérhető összes printer azonnal megjelenik a rendszerben (a háózatiak is). Jó hír, hogy nem kell, hogy a Chrome egyfolytában fusson, vagy hogy az adott accountunkkal legyünk benne bejelentkezve - tesztem szerint csak a Chrome uninstallálása szakítja meg az aktivált kapcsolatot.
 


Címkék: google android alkalmazások google cloud print

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr933296241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2011.10.12. 10:49:52

Mi történik, ha nincs bekapcsolva a gép, amire a nyomtató van aggatva? Ha később bekapcsolom, kinyomtatja a küldeményt?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.12. 10:51:10

@KEEP: Na, ezt még nem próbáltam. Kicsit később nyomok egy tesztet, majd megírom, ha nem előz meg valaki a válasszal.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2011.10.12. 11:47:40

Kipróbáltam. Notebookról hozzáadtam egy hálózati nyomtatót, majd lecsuktam a gépet, telón felraktam a google docs alkalmazást és indítottam egy nyomtatást, megvártam míg bekerül a sorba, majd kinyitottam a gépet. Semmi. Megnéztem a cloud print oldalon belépve, ott volt, queued státuszban. Aztán pár perc múlva megjelent. Igaz, hogy pont egy nagy google docsot nyomtam ki, így vagy 20 oldal kijött és még tolta volna :)

Google+
süti beállítások módosítása