Samsung Galaxy Note teszt - Tablet vagy telefon?

2011.12.02. 09:33 pacska
Egy ideje már a Samsung új készülékétől - a Note-tól- hangos a sajtó, illetve itt-ott belefuthatunk reklámokba is. A Samsung jóvoltából mi is lehetőséget kaptunk a Note tesztelésére, ám most ismét bajban vagyok. Oké, annyira azért nem, de vakargattam a fejem a készülék kézbevételekor. A Note ugyanis nem más mint egy notesz - mint a neve is mutatja - pontosabban egy modern kori PDA, telefon funkciókkal. Hogy miért is jó a Samsungnak, hogy ilyen készüléket dob piacra? Passzolok, aki látja értelmét az majd úgyis jól megmondja.
 
 
 
Külső:
Az ember, ha ránéz a Note-ra akkor elsőre egy kisméretű tégla jut az eszébe, és mindez azért kérem szépen mert kis túlzással akkora. A vastagsággal természetesen nincs baj, leginkább az SGS II karcsúságához lehetne hasonlítani (azért a Note kicsit kövérebb). A készülék alapvetően a jól összerakott kategóriát erősíti, nem ropog a műanyag, elegánsnak hat az egész.
 
A hátlap teljesen letisztult, nincs rajta a Samsungtól már jól megszokott „púp”, mindössze egy kamera  (8 megapixel) egy led vaku és egy hangszóró került ide, és még egy fontos dolog a stylus amit a készülék aljából húzhatunk elő.
 
A készülék alján a már megszokott usb csatlakozó, bal oldalán a hangerőszabályzók találhatók. Jobb oldalon a bekapcsoló gomb, fent pedig a jack aljzat kapott helyet.
Elöl nyilván a hatalmas 5,3 hüvelykes Super Amoled érintőkijelző néz szembe velünk, aminek felbontása 800×1280, tehát minden eddigi készüléknél nagyobb. Itt találhatjuk még a hangszórót, a 2 megapixeles előlapi kamerát és a különböző szenzorokat. A kijelző alatt kapott helyet a Samsungtól már megszokott 2 érintő és az egy fizikai gomb. 
 
Hardver:
A Note-ba nemes egyszerűséggel átpakolták a Samsung Galaxy 2-ben is használt Exynos 4210-et, ám a kétmagos processzor órajelét felturbózták 1,4 GHz-re, ami elég meggyőző teljesítményt mutat, na nem mintha az SGS 2-nek szégyenkeznie kéne.
A készülék két kiszerelésben (16 és 32 GB) kapható, amiből 1 GB-ot tart fenn magának a rendszer. Természetesen a már jól ismert bővíthetőség itt is rendelkezésünkre áll (microSD), egészen 32 GB-ig pakolhatunk bele kártyát.
 
Quadrant mérésekkel nagyjából 4200-as értékeket kapunk, amivel a Note a Galaxy S2 elé helyezhető, de az ilyen méréseknek nem látom értelmét, csupán a számok szerelmeseinek végeztem el a tesztet. Akik nem szeretik a számokat azoknak elmondanám, hogy a Note egy rettentően gyors készülék, nem akad, minden azonnal történik, tehát az egyik leggyorsabb készüléknek mondható a piacon.
 
S Pen:
Annak idején a HTC Flyer esetében jó ötletnek tartottam a stylust, ez a Note esetében szerintem felesleges. Igaz, hogy a rendszer szépen kezeli a tollvonásokat - leszámítva azt, hogy a toll valós helyzetéhez képest 1-2 mm-rel odébb húzza meg a vonalakat - azonban kényelmetlen használni azt, mivel kezünk a toll használata során hozzáér az érintőképernyőhöz (íráshoz ugye letámasztjuk a kezünket), amivel akaratlanul is megnyomhatunk más gombokat. A másik dolog ami kényelmetlen az a toll kivétele. Nagyon nehézkesen jön csak ki a számára kialakított tartóból, hosszabb körömmel rendelkezők ne is próbálgassák nagyon mert könnyen otthagyhatják azt.
 
A tollon helyet kapott egy gomb is, amit ha lenyomunk akkor további funkciókat kapunk (menü előhozása, vissza gomb, képernyőmentés), tehát a tollal szinte teljes értékűen vezérelhetjük a készüléket (képernyők közti váltás, sms - e-mail írás). 
 
Jelenleg egy kimondottan az S Pen-re íródott program kapott helyet a Note-ban, ami az  S Memo névre hallgat és nem fogjátok kitalálni, hogy milyen célt szolgál. Egy jegyzetfüzet, amibe írhatunk, képet és hangot csatolhatunk, stb.
 
Jó hír viszont, hogy a Samsung már kiadta az S Pen sdk-t, tehát elképzelhető, hogy lesznek hozzá külön alkalmazások.
 
Szoftver:
A Note-on 2.3.5-ös Android fut, ám új készülék lévén nyilván megkapja az ICS támogatást majd. A Samsung természetesen belepakolta a saját dolgait, a Touchwiz (4.0) felületet, a Hub-okat, de ez idővel megszokható. Már említettem, hogy akadásokat-leállást nem tapasztalhatunk, az operációs rendszer remekül üzemel a készüléken, erre nem lehet panasz. A hatalmas kijelző miatt az alkalmazások menüben 25 ikon fér el, ami szerintem kicsit kaotikusabbá teszi azt, de mappák használatával ezt kiküszöbölhetjük. 
 
(a videó elején egy SGS II látható a Note mellett) 
 
Kamera:
Erre ismételten nem lehet panasz, a Samsung erre mindig odafigyel és ez a Note esetében sem történt másként. A 8 megapixeles autófókuszos kamerával meglepően jó fotókat lehet lőni, ami nyilván nem hasonlítható egy profi fényképezőgép képeihez, de arra mindenképpen jó, hogy bulikban vagy csak úgy hirtelen lőjünk vele pár fotót. A kameraszoftver rengeteg beállítási lehetőséget kínál (fehéregyensúly, ISO állítás, stb.), de ezt már láthattuk a Galaxy S II-ben is.
 
Videózás tekintetében sem lehet panasz, 1080p fullHD-ben készíthetünk felvételeket, azonban én mindenkinek a 720p-t ajánlom, mivel fullHD-ben kisebb lesz a látószöge a felvételnek. Sajnos a kézi fókuszálást a videofelvétel nem támogatja (pedig de örülnék neki) és rossz fényviszonyok között elég lassan talál fókuszt a kamera. Persze ez egy telefon(?), nem várhatunk el tőle ilyen finom beállításokat.
 
Akkumulátor:
A Note-ban egy 2500 mAh-s cserélhető akksi kapott helyet, ami alapján joggal feltételezhetjük, hogy hosszú üzemídőt biztosít nekünk, de természetesen ez erősen a felhasználás módjától függ. Erős használat során nem bír többet egy-, másfél napnál, ami nyilván az erős hardvernek és a brutális kijelzőnek köszönhető. Mérsékeltebb használat esetén nem kizárt, hogy 2 napot is kihúz a készülék töltés nélkül.
 
Összegzés:
A Galaxy Note egy furcsa készülék, mondom ezt azért, mert én nem vinném magammal napi használatra, ugyanakkor a képernyője meg nem olyan nagy, hogy otthon ezt használjam az SGS II helyett. Akkor már inkább egy táblagép. Az rendben, hogy a tablettal nem tudok telefonálni, de ezzel sem fogok, mert szerintem kényelmetlen. 
 
A Note egy nagy készülék, annyira nagy, hogy már kényelmetlen nadrágzsebben hordani (bár belefér, de ez esetben le kell mondanunk a földön heverő gazdátlan tízezresek begyűjtéséről, mivel biztosan nem tudunk lehajolni értük). Persze biztosan van célközönsége, de az nem én vagyok. Sebessége kiváló, kijelzője kiváló, kamerája rendben van, de ugyanezt elmondhatom a jelenlegi készülékemről is. Azonban bíztatnék mindenkit, hogy, ha van lehetőségetek próbáljátok ki, lehet, hogy nálatok betalál (a környezetemben volt pár ember aki megvásárolná). 
 

Lenne itt még egy dolog, ami nem más, mint a készülék ára. Nos, az egyik hazai szolgáltatónál kártyás csomagban 175.000 Ft-ot kérnek érte. Jaj. 


Címkék: teszt samsung galaxy note pacska

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr123431043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ocel0t 2011.12.02. 13:55:40

Olyat nem csinál majd a samu, (kérdezd már meg ha beszélsz velük:D) hogy veszek Az sgs II höz ilyen tollat, letöltöm a rajzolós programokat és akkor ugyanazt tudja mint a note, csak elfér a kezemben? Win-Win lenne szerintem

meglivorn 2011.12.02. 14:39:23

A programok a kérdés. A Note használható volt egy másik készülék Wacom tolljával.

Sztem inkább pont azt kellene megoldani, hogy a tollra állított (fejlesztett) appok csak a tollra reagáljanak (ugye egy ceruzánál nincs multitouch, szal valahogy ki lehetne sakkozni egyéni jellel vagy valami). Akkor az se gond ha véletlen leér a kezed.
Ismerős teszter annyit mondott a kb. egyhetes együttélés után, hogy ha lenne OneNote androidra, már menne is venni egyet :D

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.12.02. 14:46:11

@Ocel0t: csak a Note-tal használható a toll, kipróbáltam GS II-őn.

@meglivorn: igen, ez megoldás lehetne a véletlen érintésekre. A gomb (a tollon) és a toll érintése működik végül is multitouchként.

Ocel0t 2011.12.02. 14:50:07

Jó, de nem akarják megcsinálni úgy hogy menjen?:D

GépBalta 2011.12.03. 11:49:39

Mondjuk a bluetooth fülbevalók, karórák, meg egyéb eszközök korában szerintem van értelme egy ilyen, sőt akár még jóval nagyobb "telefonnak" is. A Note árához képest elenyésző összegből meg lehet oldani, hogy sose kelljen kézbe venni telefonáláshoz, viszont ha PDA-ként szeretné használni az ember, a nagy kijelző miatt sokkal használhatóbb mint egy max 4-4,3"-os mobil.
Mondjuk én gyorsabban gépelek gyári andro billentyűzettel, mintha stylussal firkálnék, ha meg kézírás kell akkor a papírt még mindig nem veri semmi.

Darkcomet 2011.12.04. 12:40:03

@GépBalta: Ezt azért gondold át még egyszer. Ha hívást fogadsz, akkor oké, ha hívást kezdeményezel, máris tapizni kell ezt a lapátot. Azért egy telefon maradjon bizonyos kategóriák között telefon, mert ugye első sorban arra szeretné használni az ember. Eleve gáz, hogy az egykezes használattól megint eljutottunk a kétkezes használatig (ezt úgy általában értem a telefonok méretére), a note esetében meg bejött újra stylust, ami ugyan fejlettebb macerálásra alkalmas, mint a régi PDA-k esetében, de azért valahol vicces, hogy megint böködni (is) kell egy lapát kijelzőt. Volt nálam is Note, és szerintem ez egy külön kategóriát képvisel, és remélem, nem fognak a mobiltelefonok ebe az irányba elmenni.

Ocel0t 2011.12.04. 22:28:20

apropó kicsit off topic: láttam a videón hogy 2.3.5 van rajta, ami most jött meg a galaxymra, és ha csúszkál ide-oda az ember akkor nem ugrik vissza az app drawer (apple szabadalom ?) hanem jön a kék baszadék, mint a darky féle romokban, namost ezt nem lehet valahogy kiszedni ? :D:D böngészőben nagyon idegesítő, ha mondjuk egy sarokba húz az ember és bekékül az egész képernyő, ráadásul nekem ide-oda ugrál, nem animálva sötétedik egyre hanem bedobja az arcomba, és azt nem szeretem :(

Google+
süti beállítások módosítása