Cyanogenmod 7.1

2011.12.20. 10:00 mecseiD

 De mi is ez pontosan? A Cyanogenmod egy független közösség által fejlesztett operációs rendszer az okostelefonok számára, ami a nyílt forráskódú Android OS-re épül. Elsősorban a stabilitásra és a teljesítményre helyezték a hangsúlyt, de természetesen a stílus és a látvány se utolsó szempont.

 

Habár maga a firmware (nevezzük inkább mostantól ROM-nak) elég rég kijött (2011. okt. 10.) a CM team által támogatott készülékek nagy részére, úgy éreztem mégis említést érdemel, ezáltal pár szót ejtve a Custom ROM-ok kis-nagy világáról.

A CM7.1 merőben sok változást, optimalizálást hozott magával, melyekből egy-két apróságot hirtelen kiemelnék:

  • Android 2.3.7 (Google)
  • Root jogosultságok (Superuser App által)
  • Rengeteg optimalizáció és stílusbeállítások
  • Jobb akkumulátor kezelés
  • FM Rádió használata a legtöbb készüléken
  • Zárképernyő avagy Lockscreen) témák, implementálások
  • USB Host mód támogatás (Sajnos ezt még nem volt alkalmam kipróbálni)
  • Új GPU driverek és libek
  • Új készülékek támogatása

Habár maga a stabil verzió elég sok változtatást tartalmaz, mégis az újabbnál újabb és izgalmasabb fejlesztések az ún. Nightly (Éjszakai) ROM-okba kerülnek bele. Ezek az aktuálisan elfogadott fejlesztéseket tartalmazzák, amik akár hibásak is lehetnek, így tapasztalatlan felhasználók számára nem ajánlott.

Az alábbi linkek segítségével egy bővebb tájékoztatást is kaphatunk a Cyanogenmod-ról, az általa támogatott készülékek listájáról, a ROM (firmware) lépésről-lépésre való telepítéséről, továbbá a stabil és napi buildekről.

Cyanogenmod honlap:

http://www.cyanogenmod.com

Cyanogenmod által támogatott készülékek listája (ezeken belül további segítséget is találsz):

http://www.cyanogenmod.com/devices

  • Itt megtalálod a Stabil és a Nightly buildeket is
  • Minden telefonról egy pontos leírást találsz (Ismert hibákról is ír)
  • A ROM telepítéséről egy „step-by-step” leírás is található

Cyanogenmod Stable Changelog:

http://surl.hu/BKFHcC (túl hosszú a link :) )

Cyanogenmod Nightly Changelog:

http://cm-nightlies.appspot.com/

Cyanogenmod Telepítési Statisztika:

http://stats.cyanogenmod.com/

 

Továbbá szeretném mostantól fellendíteni egy kicsit a blog ROM-okkal és Alkalmazásokkal (App) kapcsolatos témáit, így akár a blog, akár a saját e-mail címemre várom azon okostelefonok neveit, amelyekről bővebben szeretnék hallani Custom ROM témával kapcsolatosan.


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr293476736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nix 2011.12.20. 10:55:42

Stats:
"...
buzz 23,002
..."
(nyolcadik helyezés!)
na, akkor nem csak én raktam fel a Wildfire-mre :)
(azért a Defy második helye "umts_jordan 47,224" meglepett, de aztán rájöttem, hogy abból *lényegesen* többet adtak el, mint a WF-ből)

nix 2011.12.20. 11:00:26

@nix: ...és országok tekintetében is elég előkelő helyen állunk, Európában csak a svédeknél van nálunk több telepítés, és világviszonylatban is csak harmadikak vagyunk :) (Izrael vezet, ha jól látom).

Ocel0t 2011.12.20. 15:43:03

Vajon s2re érdemes tenni? Elég gyors így is. Csak érdeklődöm hogy ez miben hozna többet.

mecseiD 2011.12.20. 16:12:03

@Ocel0t: Hát attól függ. Ha van kedved és hajlamod ilyesmit kipróbálni akkor mindenképp. :) Elég szép és kreatív dolgokat lehet beállítani.
De szerintem S2-nél (ha ez SGS2 ahogy én gondolom) nem feltétlen fontos, mivel Januárba igencsak kijön rá egy hivatalos ICS (Ice Cream Sandwich), ami még szebb és letisztultabb felületet, na meg persze sok-sok optimalizálást tartalmaz :). Én lehet kivárnám.

Ocel0t 2011.12.20. 16:14:57

Akkor én is várok köszi:) A howto ban az van hogy ugrik a gari, úgyhogy nem leszek ma sem hardcore user @mecseiD:

mecseiD 2011.12.20. 16:25:08

@Ocel0t: A garancia egyáltalán nem "ugorhat" :). Szerintem félre lett írva. Ugyanis a gyártó és a szolgáltató a hardverre vállal felelősséget és garanciát, nem pedig a szoftverre. Továbbá az Android nyílt forráskódú, amit a GPL licenc véd, így bármit csinálhatsz vele, szabadon változtathatod :).

De SGS2-nél én tényleg kivárnám az ICS-t, hátha lesznek olyan jók és karácsonyi ajándéknak beadják :D.

UFP P 2011.12.20. 16:55:08

USB Host mode-ot minden telefonnál életrekelti ?

mecseiD 2011.12.20. 17:15:46

@Ocel0t: Hát szerintem akkor ott a külföldi szolgáltató külön tilthat valamit, de ez szerintem esélytelen :). Maximum megemlegeted a fogyasztóvédelmet és hátrálnak, mert neked lenne igazad :D.

@UFP P: Na ebbe egyáltalán nem vagyok biztos. Majd ennek mindenképp utánanézek, bár a hivatalos Log-ba ez volt :).

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.12.20. 20:49:52

@mecseiD: az igaz, de egy dolgot tarts észben.
a gyártó arra vállal garanciát, hogy az adott eszköz az ő beállításaik alapján működik stabilan (cpu/ram/gpu órajelek,időzítések,feszültségek). Ha te ezeket elkezded emelgetni/álíltgatni, és ennek hatására megy tönkre az eszköz, és ők ezt kétséget kizáróan tudják bizonyítani, bizony feldughatod magadnak a döglött készüléket, bármit is hiszel ;)

mecseiD 2011.12.20. 22:21:17

@donfuligjimmy: Ez igaz, de általános minden rendszerbe van egy védelmi mechanizmus, én se egyszer fagyasztottam már le az egész OS-t :). De tény az tény, ebbe beleköthetnek. Kétséget kizáróan? Olyan nem létezik, ha az alap TPT bootig eljutsz, nyert ügyed van. :) De ha a készülék "téglásítva" lett, szerintem akkor se vennék rá teljes mértékbe a fáradságot, hogy magát az eszközt meg a benne lévő SD-t piszkálják.
Lásd: Volt kolis társam annyira elcseszte a telefont, hogy se OS, se IMEI se semmi. Tehát full tégla, beépíthetted volna akár :D. De azért próba-szerencse alapon visszavitte garanciára, s mikor visszakapta 0Ft javítási költséggel, a papíron ennyi állt: Nem található operációs rendszer, IMEI törölve.

Mondjuk ez már szolgáltató függő. De szerintem aki már arra veti magát, hogy Custom ROM-ot rakjon fel, az már csak-csak ésszel csinálja :). Meg ezek 99%-a tesztelt és nem rossz szándékkal vannak terjesztve.

bioLarzen 2011.12.21. 11:39:54

@mecseiD: A garancia érdekes kérdés. Valamikor tavaly (vagy tavalyelőtt?) volt itt egy jó kis cikk a rootolásról, ott a szerző kifejtette, hogy a garancia a hardverre szól, ergo nem lehet probléma a rootolás, mert az a szoftverről szól. Pár hónapja viszont azt írta valaki, hogy a rootolással valóban ugrik a garancia...

Mondjuk, nekem spec mindegy, mert sztem már amúgy is lejárt a Desire-emen a garancia :) - de azért jó volna tudni...

bio

bioLarzen 2011.12.21. 11:51:02

Teljesen off, de... Tud nekem mondani valaki olyan boltot Bp belsőbb részében (vagy, még inkább Rákospalotához minél közelebb :D), ahol htc tartozékokat lehet kapni? Webshop van egy rakás, valódi boltról viszont nem tudok... Kőbányán, a "hivatalos" szervizben lehet kapni dolgokat, de örülnék, ha megúszhatnám, hogy ki kelljen mennem oda...

Előre is köszi és bocs az offért.

bio

meglivorn 2011.12.21. 14:29:31

Köszi az összefoglalót, legalább tudom, hol kell keresgélni :)
Eddig a stock romot használtam de a 2.3.4 a KIESsel nem lett valami fényes, a szervíesek meg nem is kapták meg O_O szóval most kacsingatok a CM felé.
Viszont azt hiszem most már érdemesebb megvárni az ICS verziót, nem?

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.12.21. 16:44:44

Anno nagyon vártam az Androidot, mert azt vártam tőle, hogy a nyitottsága révén a sokkal, de sokkal felhasználóközelibb eredmények lesznek, és csökken az "ezt kapod, ezt kell szeretned" érzés. Namármost az egyik CyanogenMOD leágazást, az IceCream Sunday 2-t feltolva a Galaxy Ace-re kellett rájönnöm, hogy az égadta világon semmi sem változott: másfél év androidozás (fél év Spica, majd utána megszakítással egy év Galaxy Ace) után ez - az ICS 2 - az első ROM, amelyre azt mondom, igen, így kellene kinéznie _alapból_ a telefon oprendszerének, viszont amelynek semmi köze sem a Google-hoz, sem a Samsunghoz, hanem úgy hekkelték össze hozzáértők. Nemcsak külsőre van rendben, merthogy megy mint a villám, amit a gyári firmware-rel legutoljára talán akkor csinált, amikor a dobozból kivéve először bekapcsoltam és elhelyeztem rajta az első ujjlenyomataimat. Továbbá nincs tele sok szeméttel, hogy néhány komolyabb program telepítése után majdnem beteljen a belső memória, és azzal vége, viszont érdekes módon belefértek olyan egyszerű, de nagyszerű funkciók, mint a notification bar-on levő gombsor testreszabása: magam választom ki, mi kerül oda és _milyen_sorrendben_, ergo az eddig ugyanerre szolgáló widget-ek memóriafoglaló telepítésére nincs immáron szükség.

Költői kérdés következik: a Google erejével a háta mögött az Android miért szorul lelkes programozókra ahhoz, hogy egy normális, igazán kézreálló mobil oprendszert faragjanak belőle? Tényleg olyan nagy elvárás, hogy mindezt alapból megkapjuk?

xstranger 2011.12.21. 17:11:34

@Lesből Támadó Szárítókötél: A gond az kedves Kotel hogy a Google ugyanugy nem tudja hogy mi kell neked mint ahogy az Apple es senki mas se, akarmennyi programozod is legyen. Az altalad felvazolt kerdesekre soha sehol nem figyelnek a programozok mert ilyen reszletesseggel nem lehet kitesztelni egy termeket.

Az Android elonye minden massal szemben pont itt jon ki hogy a nyilt megkozelites miatt van egy bizonyos csoport aki tudott erre figyelni ahogy mondtad miutan egy csapat problemat megoldott a google az original Androiddal, majd egy kov csapatot a Cyanogenmod, utana lett ido arra hogy valaki foglalkozzon a te problemaddal.

mecseiD 2011.12.22. 22:39:23

@meglivorn: Pontosan, én is inkább várakoznék egy hivatalos ICS-re.

@Lesből Támadó Szárítókötél: A Google inkább csak a hátteret adja az Android számára, egy szót annyit nem szól bele szerintem a fejlesztésbe (max az appok színterén). Amit viszont pozitívumnak lehet ideírni az az, hogy az ICS-ben már a CM csapat által kitalált, hasznosított dolgok nagy részét beletették (sajnos nem eleget). Bár az Androiddal még fejlesztés szempontjából az is gond, hogy nagyon nem tudnak mire optimalizálni, hisz a "leggagyibb" telefonra is feltolja a gyártó egy kis optimalizáció nélkül (ergo a gyártó a hibás legtöbbször, ami max 1-2 napot venne el az életükből :)). <-- Ezért is túloznak szerintem a rendszerkövetelménnyel :D :).

Google+
süti beállítások módosítása