A nyomtatott sajtó halála

Egyre több jel mutatkozik arra, hogy egy nagy átalakulás küszöbén áll a magazin és egészében véve a lapkiadás piaca. Az újságok egyre nehezebben birkóznak meg az Internet és a digitális tartalom szolgáltatók által állított kihívásokkal. Néhány nyomtatott lap kénytelen volt növelni a számainak árat. De arra is volt példa az utóbbi időben, hogy a megjelenés módosult hetiről negyedévesre! Ezúttal két Magyar fejlesztésű alkalmazást szeretnék bemutatni amelyek digitális magazinokat jelentetnek meg Androidra.

 A Digitalstand az elsô Magyar applikáció amely egy valódi újságos stand tartalmát akarja elhozni a táblagépek kijelzőjére. Az alkalmazáson belül 60 magazin és folyóirat érhetô el. Elolvashatjuk például a Best, National Geographic, Hetiválasz vagy akár a GameStar aktuális számát.

Természetesen a nagyobb Magyar lapok majdnem mindegyike megtalálható így digitális formában. A magazinokat Honeycombos tablettel tudjuk letölteni, a régebbi verziót futtató deszkák a szolgáltató szerverérôl online töltik be a tartalmakat.

A másik alkalmazás amit megszeretnék említeni az a Táblamagazin. Ebben az esetben is digitális magazinokat tölthetünk le és olvashatunk, azonban ezek a kiadványok INGYENESEK. A lapok a legváltozatosabb témákban jelennek meg. Lapozgathatunk Tech hírekkel, háziállatokkal, autókkal-motorokkal, egészséggel de akár konyhai receptekkel kapcsolatos újságot is.

 

 

Az alkalmazás létezik pro és sima verzióban. Mindkettő ingyenes azonban a pro erőforrás igényesebb, mivel egy virtuális polcra helyezi a magazinjainkat.

Végezetül gondoljunk bele abba, hogy 2015-re minden harmadik tableten Android fog futni. Hatalmas piac ez a média számára! Emellett azok sem elhanyagolható tények, hogy a digitális formában megjelenô kiadványok 30-50%-al olcsóbbak lehetnek mivel nincs nyomdai munka és lapterjesztési költség. Másrészt környezetkímélőek és a postás sem keveri el a lapot a kézbesítés során...


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr954042589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2012.02.01. 18:03:28

Azért az sem árt, ha a lapkiadók a formátumba is belekalkulálják, a 7-10" méretet. A szokásos A4/US-Letter formátumú magazinokat nézegettem PDFben Tab10.1-en, olvasható, szép, de akinek picit rossz a szeme, az már fujhatja :)

Viszont ez a jövő útja, ez szinte biztos (persze sok tényező rondít a képbe, mint minden jóslat esetén :D )

Lorybalance 2012.02.01. 22:09:09

Nyilván sok minden hatással lesz erre, de valóban ez a jövô. A könyvek és az újságok is digitális formában fognak megjelenni. Példának a fotózásban is lenyomta a digitális technológia a filmet.

bioLarzen 2012.02.02. 14:33:38

@Lorybalance: Hát, a "Gutenberg galaxis" halálát már jó régóta jövendölik, az is kb. olyan, mint az asztali PC: ha a jóslatok fele bejön, már rég nem lenne köny-/lapvkiadás... De valahogy mégis van.

Előbb-utóbb valszín lesz valami fundamentális változás, de ez nem mosdtanában lesz - sztem nem is ami életünkben. Gondolj csak bele, a világ mekkora hányadán van a gazdasági/technológiai fejlettség azon a szinten, hogy mondjuk az e-könyv a mindennapok részévé vált/válik... Mág nálunk sem, holott mi azért nem vagyunk elmaradott régió...Még Amerikában is messze, messze meghaladja a könyvkiadás az e-könyvek kiadását/használatát.

Szóval, a papíralapú sajtó még velünk lesz egy darabig sztem.

bio

Lorybalance 2012.02.03. 10:55:05

@bioLarzen: Nah igen az tény, hogy lassú a folyamat. Kihalni valószínûleg tényleg nem a mi életünkben fog teljes mértékben megszûnni a nyomtatás. Viszont azért a fejlettebb régiókban komoly versenytársa lesz a print médiának a digitális.

Az, hogy mi lesz az a tényezô ami nagy mértékben elterjeszti a digitális lapokat azt nehéz megjósolni. Generációs különbségek és a NAGYON olcsó eszközök fele keresgélnék... :-)

bioLarzen 2012.02.03. 13:15:41

@Lorybalance: Illetve az olcsó - értsd LEGÁLISAN olcsó... - tartalmak. A lapoknál nyilván kevésbé lesz jelen az illegálisan elérhető tartalmak piaca - egy napilap tartalmát nyilván nem fogják naponta feltörögetni és feltöltögetni... (bár, ki tudja :D) - de az e-könyvek esetén már most is óriási az illegális kínálat. Bevallom, mikor kaptam karácsonyra egy Kindle-t, én is torrenteztem le egy könyvet, mert a 95%-át már korábban, papíralapon elolvastam, mikor sikerült elvesztenem a könyvet, és azóta sem vitt rá a lélek, hogy tizenpár oldalért megrendeljem újra (itthon nem kapható könyvről van szó), rákerestem, megtaláltam "okosba", leszedtem, elolvastam a végét...

Szóval, amíg a apíralapú műveket/tartalmakat körülményesebb "hekkelni" (mondjuk, fénymásolatban "terjeszteni"), addig az elektronikus tartalmakat nem - és ez azért tényező lehet.

bio

Google+
süti beállítások módosítása