Fotózzunk a zöld robottal?

Mivel magam is hódolok a fotózás szenvedélyének, így engem is elgondolkoztatott az androidos telefonokkal való képkészítés. Illetve minden egyes új telefon tesztje után, folyamatosan azt olvasom miért ilyen vagy olyan kamerát raktak bele, és hogy mennyire rossz vagy jó vele fotózni.
Sokan nem ismerik fel a tényt, hogy a telefonok nem fotózásra vannak kitalálva, ez csak egy kiegészítő funkció. Nem kell hatalmas minőségre vágyakozni mivel az okostelefonokban található érzékelők lehetőségei erősen korlátozottak. De, hogy ezt azok is megértsék akik nincsenek otthon a fotózás világában. Azok számára egy kis összefoglaló, hogy mit is tudnak az érzékelők. 

Még a Csillagok háborújában sem dúlt akkora harc, mint a különböző mobil gyártók között. Egymásra licitálva dobálóznak, az egyre nagyobb megapixel számokkal. De ez, az egymás fölé ígérgetés mit is jelent ténylegesen. Tényleg a minél nagyobb a jobb? Néhány esetben igen, de jelen történetünkben mégsem. Egy 5 megapixel felbontású telefon egyenértékű lenne egy 5 megapixel felbontású digitális fényképezőgéppel? Közel sem! De, hogy ezt megértsük ejtsünk pár szót a pixelekről és mitől függ a felbontás.

Pixel az az alapegység amiből a digitális kép áll. Ez a legkisebb, egyedülálló képinformáció. Minél több pixelből áll egy kép annál több információt tartalmaz, és a több információ birtokában jobban nagyítható, élesebben nyomtatható és több digitális beavatkozás hajtható végre rajta. Tehát egy adott kép szabályos sorokba és oszlopokba rendezett, egymáshoz szorosan illeszkedő kis négyzetekből – pixelekből – épül fel. A kép felbontása annál nagyobb, minél több ilyen pixel alkotja a képet.
A digitális gépek felbontását a CCD-ben elhelyezkedő képérzékelő egységek számával adják meg. Egy 6 megapixeles gépben lévő CCD például (kb.) vízszintesen 3000, függőlegesen 2000 ilyen egységet tartalmazz. A kettőt összeszorozva kapjuk meg a kép, a CCD felbontását. Általában a gépeken feltüntetett pixelszám megközelítő és felfelé kerekített. Pl. az 1660×1200-as maximális felbontásra képes gép valós pixelszáma 1 920 000, amit a gyártó 2MP-re fog kerekíteni, pedig még ebből az értékből is le kell vonnunk pár ezer pixelt, mert általában nem lehet a képszenzor teljes felületét használni.
A felbontás fogalma szorosan összefügg a megapixelekével. A felbontás elnevezés (amelyet gyakran képméretnek is neveznek) nem csak a képérzékelőn található teljes pixelméret leírását szolgálja, hanem a tulajdonképpeni képfelbontás átírásaként is szerepel.
 


Ezek után már nem is kérdése, hogy a 8 megapixeles telefon közel sem fog olyan képet eredményezni, mint egy fényképezőgép. Ami abból adódik, hogy sokkal kisebb a telefonokban elhelyezhető érzékelő mérete, így egy zsúfoltabb helyen kell a képnek keletkeznie. Ezt képzeljétek el úgy, hogy nem mindegy, hogy egy tájképet egy zsebkendő vagy házfal méretű területre festünk fel. (Nem elhanyagolható tényező az optika adottságai sem.)Adott érzékelő méretre persze lehet nagyobb megapixel értéket elérni, mivel folyamatosan fejlődik a technika és az érzékelőn lévő mérete csökken, érzékenysége nő. Ezek után érdemes vásárláskor figyelembe venni, hogy az adott felbontás milyen termékre vonatkozik. Mobiltelefon, kompakt fényképezőgép, DSLR fényképezőgép, stb. mert a végeredmény közel sem azonos.

Így már érthető, hogy ne várjunk csodát telefonunktól és ne ezzel akarjunk National Geographic Photo Challenge díjnyertes képet készíteni! :D Magam csupán arra használom a mobilomban rejlő kamerát, hogyha nem viszek magammal fényképezőgépet és látok egy olyan helyzetet, látványt amit szeretnék lefotózni és megvan az esély rá, hogy  későbbiekben újra fotózható, akkor a mobilommal készített kép alapján tudom hova és mikor kell visszalátogatnom.


Címkék: fotó android androlib.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr44059247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyulus 2012.02.04. 18:32:22

Jó a cikk, hovatovább hiánypótló, de egy dolgot jegyezzünk meg azért.
A mobilfotózást nem kell a "rendes" fotózás csökevényes utánzatának tekinteni, mert akkor soha nem tudunk kikeveredni abból az állandó összehasonlítgatásból, amelyből mindig az fog kiderülni, hogy az egyik "szar" a másik meg "jó". Ez nem vezet sehova.
A mobilfotózást tartsuk inkább egy külön műfajnak, amelynek mások az eszközei, mások a céljai, és az eredményei, satöbbi.
Hasonlóan a festésztehez, ott sem csak a hiperrealista, valósághű képeket tekintjük "jó képnek", hanem az impresszionista, meg egyéb izmusok által termelt műveket is. A mobillal készült fotókat tekintsük a fotózás expresszionista, vagy akár impresszionista ágának, és akkor meg fogunk vele békélni.

a rettegett drótos 2012.02.04. 19:08:16

egyetértek Gyulussal. Profi géppel SEM fogunk NGC-díjas fotót készíteni.
Máshonnan kellene ezt nézni. Mi ad egy fotónak értéket azon túl, hogy van egy minimális minőségi követelmény amit meg kell üssön? Megüti-e, és milyen körülmények között a minimális minőségi követelményeket a mobilfotózás? Mekkora egy előhívott 10x15-ös kép? 2.1Mpixel? jabocs.
Milyen területen, és milyen pluszt ad a mobilfotózás a (fél)profi cuccokkal szemben? (spontaneitás, könnyedség, stb.)
Szerintem ezek a sarkalatos kérdések.
Abszolut mobilfotó-párti vagyok. (mondom ezt úgy, hogy az első kockát kb. 30 évvel ezelőtt lőttem el)

justStevee 2012.02.04. 20:03:52

Ez csupán egy cikk volt azok felé akik csodát várnak a mobilfotózástól és nem azoknak szól akik tisztában vannak ezekkel a dolgokkal! És nem tekintem a mobilfotózást, a fotózás csökevényes melléktermékének vagy hasonló. Csak szeretném ha megértenék, hogy a mobilba rejtett kamera egy kényelmi szolgáltatás. Se több, se kevesebb.

Való 2012.02.04. 20:15:28

@Gyulus: Egyetértek a felvetéssel, csak annyit tennék hozzá, hogy a festészetben izmusok szerint az eszköz minősége/milyensége nem változik. Itt inkább egy megkötött kézről van szó. Szóval, ha a fotózás a festészet akkor a mobil fotózás az utcán ülő karikaturista, aki csinál rólad egy képet pár száz forintért. :)

Darkcomet 2012.02.05. 10:50:11

@justStevee: Egy jó írás a témában:

hvg.hu/hvgfriss/2012.02/201202_vitak_a_mobilos_fotozasrol_retrografia

(gmailes accountal is olvasható).

"Ez csupán egy cikk volt azok felé akik csodát várnak a mobilfotózástól és nem azoknak szól akik tisztában vannak ezekkel a dolgokkal! "

A csoda relatív. Mivel nem a gépen múlik a fotó, hanem fotóson, bármilyen kütyüvel lehet művészi és esztétikus fotót csinálni. Te technikai alapon közelítetted meg a dolgokat, csak a művészi oldalát felejtetted ki. Ha tovább vezetném a te analógiádat, akkor szemétre kéne dobni az összes hagyományos módon készült fotót, mert technikailag elmaradott a modern, több százezres, vagy milliós digi technikához képest.

justStevee 2012.02.05. 11:52:04

@Darkcomet: Látom még mindig nem érted a cikk lényegét és nem csak technikai oldalról van megközelítve hanem az van kiemelve, hogy értsék miért nem tudnak olyan minőségű képeket mint amit néhányan elvárnak.. magam is 8 éve fotózom, azért azt hiszem tudom miről beszélek, mégha nem is vagyok hivatásos fotós :D

GodSeth 2012.02.05. 13:11:57

@Darkcomet: " Ha tovább vezetném a te analógiádat, akkor szemétre kéne dobni az összes hagyományos módon készült fotót, mert technikailag elmaradott a modern, több százezres, vagy milliós digi technikához képest."

Áruld már el kérlek, hogy ezt meg miféle analógia alapján vezetted le? justStevee sehol nem írta azt, hogy a mobilos fotókat szemétre kell dobni, avagy üldözni kellene. Valóban, van egy művészi oldala is a mobilos fotózásnak. Mert ott kötöttek a lehetőségek. (egyelőre) gondolok itt pl. olyan beállításokra, amiket egy komolyabb kompakt simán tud, de a mobil nem. Nyilvánvalóan a mobil és a tükörreflexes kategória között egy hatalmas technikai szakadék van. Én magam pl. nem vagyok oda a mobilos képekért. Ennek megvan az oka, de ez nem abban keresendő, hogy egy közel 700 ezer Ft-ot érő fotós felszerelésem van. Ennek az az oka, hogy én igenis hajlandó vagyok akár belerokkanni is a több mint tíz kilós cucc + állvány viselésébe, cipelésébe, mintsem hogy az esetlegesen mobillal elkészített kép ne feleljen meg az elvárásaimnak. Inkább cipelem érte a D300s-t, pár optikával, vakuval, és tudom azt, hogy a kép, amit megpróbálok megalkotni, az megfelel az elvárásaimnak az elkészítés pillanatában, de ha nem vagyok maximálisan elégedett, akkor is van bőven lehetőség az otthoni utómunkára. Ez az én véleményem, de továbbra se mondom azt, hogy szemétre a mobilos kamerákkal meg a fotóikkal. Akinek a mobilok által nyújtott - egyelőre még - meglehetősen silány minőség jó, meg elég, megfelelő, az használja azt, én nem fogom érte megverni, vagy leszólni. Mások az igények. Mindazonáltal nem kell, hogy az ember nagy pénzekben gondolkozzon. Már egy picit drágább (40-50 ezer Ft) körüli fényképezőgép is hatalmas minőségi ugrás a telefonhoz képest, és jéé!! Ugyanúgy elfér zsebben, mint a mobil. (sokan arra panaszkodnak, hogy ők ugyan nem cipelnek drága és nehéz gépeket, de a hangsúly nem a cipelésen, hanem a minőségi lépcsőn van. Ha csak egyet akarsz előrelépni, az még elfér a zsebedben, és már sokkal nagyobb szabadságot nyújt, mint a mobilod) Szóval csodák nincsenek. Akinek elég a telefon által kreált kép, az úgysem fog fényképezőgépet venni. Viszont aki egyszer megtapasztalja a fényképezőgépek által nyújtott minőséget, az lehet nem akar majd rá visszatérni. Megjegyzem, végigjártam a gépek ranglétráját, és én is a mobilommal kezdtem, de még sokkal régebben... (fogalmazhatunk úgy, hogy az Android akkor még kósza gondolat sem volt)

blasee 2012.02.05. 15:24:11

Ebben a never-ending vitában szimplán csak arról van szó, hogy kinek mit jelent ill. mi a célja a fényképezéssel.
Valaki csak szimplán meg akar örökíteni adott dolgokat, eseményeket, hogy utána azt visszanézhesse, másnak megmutassa. Az eszköz nem számít, ha megüt egy minimális minőségi szintet. És ezt a mai telefonok már - legalább világosban - simán megütik.
Másonak meg művészi ill. magasabb minőségi igényeik vannak, ahol nem szívesen teszik lejebb a mércét.
Hiába a vitatkozás, ember függő.
Ez a vita valamennyire összehasonlítható azzal is, hogy ki mennyire igéneyesen öltözködik... Vkinek kevésbé számít, vkinek jobban..

a rettegett drótos 2012.02.05. 17:35:42

Ez nem igényesség, hanem értékrend kérdése. Összekeverni a kettőt elég nagy butaság.
Szerintem a jó fotót a pillanat teszi, nem a megapixel. Ha ott vagy: jó, ha nem: cseszheted.
Tudok olyan szitut, ami hagyományos géppel megörökíthetetlen.

justStevee 2012.02.05. 20:06:06

@a rettegett drótos: "Szerintem a jó fotót a pillanat teszi, nem a megapixel. Ha ott vagy: jó, ha nem: cseszheted." Akkor ezek szerint elég csak lefotózni valami a minősége lényegtelen, akkor is tetszeni fog a kép ha zajos, tele van hibákkal, stb. Nem tudom ennél nekem kicsit magasabb az ingerküszöböm de mindenkinek mást jelent a fotózás! És kíváncsi lennék mi az a szituáció ami hagyományos géppel megörökíthetetlen????

a rettegett drótos 2012.02.05. 21:10:49

@justStevee: ezt úgy értem: ha nem jó a pillanat, akkor cseszheted a csillió megapixelt, a kép max. technikailag lesz kifogástalan. Ha meg jó, akkor úgyis átjön a lényeg (igen, van képem ami homályos, zajos, színhibás, még ferde is, de ezekkel együtt iszonyat átütő ereje van, persze számomra). Ha a kettő együtt áll, a pillanat és a jó gép is, akkor vagy profi fotós. De hát legyünk realisták, most nem erről beszélünk.
Pl. a kicsi gyerekemet nem lehet "rendes" fényképezővel fotózni, mert utálja ha fotózzák. Ideges lesz, természetellenesen viselkedik, stb. Telóval nagyon jó képeket lehet róla csinálni, mert az nem zavarja.
Azt akarom ezekkel kinyögni (és a hvg-s cikkben is valami ilyesmi van) hogy ha telóval fotózol, teljesen máshogy teszed azt mint egy profi szerkóval. Az eredmény sokkal spontánabb, intuitívabb, emberközelibb, és dinamikusabb lesz. Igen, életszagúbb. És van amikor pont erre van szükség. Ráadásul a környezet is máshogy viszonyul hozzád.
Nekem bejön.

Google+
süti beállítások módosítása