Android Market, élt 3 és fél évet

2012.03.07. 12:09 Yarner

Nem kell megijedni,  kedvenc alkalmazásboltunk köszöni, jól van, csak éppen nevet változtatott.  Az Android Market a Google legújabb,  mindent egy kalap alá összehúzó törekvésével összhangban új köntöst kapott: üdvözöljük a Google Play-t!

google_play.JPG
A dolog lényege, gondolom, az, hogy az eddig különböző címkék alatt futó szolgáltatások most mind egyetlen név alatt lesznek megtalálhatóak, és ez a név természetesen a Google kell,  hogy legyen.
Az "új" szolgáltatást a lent látható hangulatos filmecskével is bemutatják, de mivel az alkalmazásbolton kívül nálunk hivatalos úton még semmi nem érhető el, az ott felvázolt csodák csak kevesünket érintik.

Ahogy az a filmből is kiderül a "selling point" a felhőalapú, eszközeinken átnyúló drótnélküli szinkronizálás: azaz amit pl. tableten elkezdünk (legyen az film, zene, vagy egy jó könyv) a telefonon vagy a számítógépünkön folytathatjuk amikor csak akarjuk, ott, ahol éppen tartottunk.

Mivel, ahogy feljebb említettem, Magyarországon egyelőre csak az alkalmazásbolt elérhető, de egyrészt a Play ismertetőjében "Nálam mikor lesz?" kérdésre a bíztató "It's coming" választ adják, másfelől az új logó eljövetelét egy újabb akcióval ünnepelhetjük, ezúttal 50 centbe (ma éppen 108 HUF) kerülnek a kiemelt alkalmazások: olyan nem kispályás címek, mint a Shadowgun, az Osmos HD, a Dead Space, a World of Goo, vagy éppen a Soundhound vagy a Jamie's 20 Minute Meals

A névváltoztatáshoz persze új appok is járnak - melyek egyelőre szintén nem érhetőek el nálunk. Bátrabbak beszerezhetik őket a téma xda-s fórumáról. Várhatóan hamarosan kijön a Market app frissítése, onnantól az új logóval Play Áruház (Play Store) néven láthatjuk majd a megszokott bevásárlótáskát.

screenshot play.png

Szóval... Mi ez az egész? Egy kipróbált márkanév lecserélése mindig felemás érzeteket kelt az emberben, de én személy szerint érthetőnek tartom, hogy egy cég egységes márkanév alatt szeretné az emberek elé tenni a frissen kiépített teljes tartalomszolgáltatási palettáját. Mindennek tetejébe, mivel a zene-könyv-videó szentháromsággal a Market kilépett a mobil eszközök világából, az Android márkanév is kicsit zavaróan hathat a képben, ha a célszemély, azaz az átlag amerikai (nem androidbolond) felhasználó szemszögéből nézzük.

Mit szóltok? Nyomjuk a Play-gombot?


Címkék: google hírek market

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr84294820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

st30 2012.03.07. 13:16:54

Play áruházat hogy tudom előcsalni? Most újra el kellett fopgadnom a market irányelveket, de úgyanúgy market maradt, reboot után is.
Jelenleg 3.4.4 verzió van a settingsben.
A képen látható storenak mi a verziószáma?

@CM7.1

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 13:31:57

@st30: 3.4.6-os, az xda-ról vettem le. Egyébként a neven és a logón kívül nem ad semmi újat.
A 3.4.4-es tegnap este tőlem is kért egy beleegyezést, de nem változott meg. Gondolom az új ÁSZF miatt.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.07. 13:48:55

Üdv!
A Dead Space már egy ideje eleve ingyen van. Csak szólok, hogy csak amiatt ne várjatok az új, play-re. ;) :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 13:58:13

@Skulo: Nem kell váltani az akcióhoz, az automatikusan életbe lépett, a Market appon át is.
A dead Space a Samsung Appson ingyenes volt, azt tudom. A Marketen is? Én úgy emlékszem, valahol ezer fölött vesztegették. Amúgy nagyon kemény játék :-)

egy unionista 2012.03.07. 14:14:01

a google nem akar igazi alkalmazásboltot. azért mert a nagyon sok free app a kereső elől viszi el a felhasználót. és mountain view legfőbb bevételi forrása még mindig a google search. tavalyi 38 milliárd dollárból 36.5 milliárd.

szóval nekik inkább egy klasszikus itunes store kell. audio tracks, video streams, books, and so forth. ez lesz az android play. egy media store. a pc pedig egyre inkább játékok és az alkalmazások irányába fejlődik. egyre szorosabb a kapcsolat a facebook-kal. a microsoft kezében ott a skype. és ugye a google kezében a youtube. világos, hogy a google média és a keresés, a pc klasszikus networking.

a mac próbálja mindkettőt ötvözni. de a mac szerintem előbb-utóbb egy fejlesztői platformmá válik. azért, mert átlag felhasználónak nem nyújt semmilyen többletet. és nem fogják kifizetni a prémium felárat. de előbb utóbb minden fejlesztőnek apple gép lesz a kezében. és még egy szegény, ámde tehetséges kezdő programozó is arra hajthat, hogy megvegye az első macintosh-át. mert a legjobb számítógép. akárki akármit mond. ár/érték arányban a legrosszabb. abban az android lesz a legjobb. de nem lesznek rajta igazán jó alkalmazások. azért, mert a google ebben ellenérdekelt. aki szuper appokat akar az barátkozzon meg a gondolattal: pc vagy esetleg mac.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 14:49:36

@egy unionista: Igen, egyértelműen ez a google célja, a nagy pénz az amazonos-ituneses megoldásokban van, a zene-videó-ekönyv árusításban.
Viszont a Mac ügyében nem hiszem, hogy helyes lenne a prognózisod - a prémium ár csak mifelénk akkora probléma, rengetegen vesznek és haqsználnak Mac-et, az USA-ban gyakorlatilag mára ez lett "a" laptop
(talán ismered ezt a képet, én "egy magyar diák amerikában" címmel kaptam )
a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/394041_306318619413723_131484083563845_857639_642539574_n.jpg

szóval a Mac kialakította magának a piacot, nem hinném, hogy marginalizálódik - de nem is kell versenyezni vele. Aki komolyabb dolgokat ki akar hozni a gépéből (akár gémer, akár fejlesztő), úgyis tudja, mire van szüksége, az átlag júzer meg úgyis csak a böngészőt használja, meg esetleg egy email klienst, valami szövegszekesztőt - ebben mind ugyanazt hozza.

is 2012.03.07. 16:25:34

@Yarner: kizárt, hogy a fotó ne photoshop legyen. ha ez lenne az arány, akkor a Mac részesedése nem 10% lenne a világpiacon. vagy az Apple konkrétan megszórta azt az egyetemet.

szcsongor 2012.03.07. 16:39:33

@egy unionista: "mert a legjobb számítógép. akárki akármit mond"
kac-kac
Nem mennék bele egy pc vs mac vitába, de aki kicsit is reálisan látja a dolgokat, és nem fanatik-szűrőn keresztül, az egy ilyen kijelentést nem vesz komolyan. Nincs olyan, hogy "legjobb számítógép" mert egy Mac pl kiváló egy grafikusnak, de egy gamer viszont bottal sem piszkálná meg (már ha játszani akar rajta).

jófiu 2012.03.07. 16:39:35

Letöltés és elfogadás után, rögtön az uj logó jelent meg "play áruház" néven...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 16:46:39

@is: nincs most időm utánamenni a statisztikáknak. A Mac mindig is az USÁ-ban volt a legerősebb, lehet, hogy a 10%-os világpiaci részesedés nagyját ott hozzák ki.
Azt tudom, hogy ha mostanában egy amerikai karikatúrában valaki számítógép előtt ül, akkor vagy alma-logó van a gépén, vagy annak valami kifigurázása - ez is a közhangulat lecsapódása.
Ebbe érdemes lenne kicsit jobban belemenni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 16:47:37

@jófiu: Ezek szerint jön már itt is.
Várjuk, mikor lesz elérhető a teljes szolgáltatás-csomag :-)
(remélem, még idén, de nem kötnék rá túl nayg fogadást, a fizetős marketre is mennyit kellett várni...)

egy unionista 2012.03.07. 17:13:23

@Yarner:
a mac fejlesztő eszköz. tehát ha te computing témában keresed a kenyered (computer programming, computer graphics), akkor érdemes venned mac-et. vagy egyetemistaként számítógéppel kutatsz. különben meg nem érdemes. akkor sem ha ki tudod fizetni az árát. jobban jársz ha veszel egy androidos mobilt, egy windows 8-as táblagépet, és a lakószobád méretének megfelelő lapostévét. ha mac-es cuccot veszel, akkor az úgy menő, hogy minden apple. és az dupla költségvetés. nem éri meg. hacsak nem vagy fejlesztő. kutató, programozó, vagy grafikus.

odamondó 2012.03.07. 17:16:33

Mindenki az androidról beszél pedig ez a változtatás pont arról szól, hogy a marketnek ki kell lépnie ebből a beszűkült körből.

A google a zenét és a videót akarja platformfüggetlenül terjeszteni és ezért szükség volt egy általánosabb névre.

Én inkább azt várom mikor lesz már végre elérhető itt a google music...

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 17:16:51

Érthető, de szerintem felhasználói szempontból semleges lépés, integralva lett minden, oké, de mi itt úgyis akkor fogunk örülni, ha az egész ökoszisztéma elérhető lesz nálunk is. (Mondjuk a Musicra már én is beszivárogtam anno a résen :-))

PixelNinja 2012.03.07. 17:21:33

mondjátok el nekem légyszi, hogy miért jobb mac-en photoshoppolni egy grafikusnak, mint egy pc-n?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.03.07. 17:24:22

@PixelNinja: Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de azért elvileg mert stabilabb és optimalizáltabb, mintha PC-s környezetben futattná XYZ hardware alatt és ABC Windows release-zel.

egy unionista 2012.03.07. 17:32:12

@szcsongor:
okés. de ha mégis bökni kell, hogy mac, pc, vagy valami androidos cucc, akkor szerintem nem kérdés, hogy a többség melyikre mutat rá.

szerintem elég élesen el fog válni ez a három platform. azért, mert a google kipicsázza az alkalmazásokat. a generikus keresőjét lenyomja. és a google egyetlen bevételi forrása. az összes többi aprópénz. és azt látják, hogy kell lakossági üzletág is. nem elég a reklám, amikért direktben a cégek fizetnek. tehát el kell adni a zenét, a könyvet, a mozit. de a sok free app nem kell. portolják windows 8-ra. ott úgy sincs elég app. a microsoft meg nyilván belátja, hogy a bing egy tévedés. a google keresőbe behúzzák a twittert. a real time search miatt. a google plus-t elfelejtik. abból sose lesz facebook. mert azt betolják pc-re a skype mellé.

és akkor adott lesz egy mobilokra optimalizált média platform egy keresővel. ez az android. és egy táblagépekre optimalizált networking platform játékokkal és alkalmazásokkal. ez a pc. előbbi ott van a felhőbe. kapcsolódik hozzá egy szerver park. utóbbit hozzá kötheted a tévéhez. és ez a lakosság és a vállalatok igényeit is kielégíti. univerzális fejlesztőeszköznek meg ott a mac. ilyen értelemben mondom, hogy a "legjobb".

Burwor · http://loot.blog.hu 2012.03.07. 17:35:37

Arról beszéljetek melyik gamét érdemes megvenni a 108 ft-os akcióban.
Shadowgun megvéve, intrója eddig király!

belagezabela 2012.03.07. 18:23:13

nekem androidos samsung i9000 van, hogy kell frissíteni teljesen béna vagyok ez ügyben.

meglivorn 2012.03.07. 19:56:41

A Tabon tegnap este volt a jognyilakozat elfogadása majd semmi változás, pár órával később pedig átneveződött a Market.
A telefonomon az előbb kérte az Oké-t, gondolom hamarosan ott is vált :)
Nem kell türelmetlenkedni, jelenleg a néven kívül úgyse változik semmi.

fourgee 2012.03.07. 20:10:38

@egy unionista: "szóval nekik inkább egy klasszikus itunes store kell. audio tracks, video streams, books, and so forth. ez lesz az android play."

Nekem az Android Marketen eddig is voltak könyvek, filmek, meg minden. Hogy zenék voltak-e arra nem emlékszem, mert arra az Amazon mp3-as oldalát használtam.

"és még egy szegény, ámde tehetséges kezdő programozó is arra hajthat, hogy megvegye az első macintosh-át. mert a legjobb számítógép. akárki akármit mond. ár/érték arányban a legrosszabb."

Nos, nézzük, laptop vásárlás előtt állok. Kell egy nagyon-nagyon, ultra-hordozható gép, 13"-os. Lehetőleg SSD-vel. A Macbook Air 13"-os változat, 128GB-os SSD-vel olyan 1000 angol font környékén van. Asus i7-es, 4GB ram, 128GB SSD, 999 font. HP-ből ami megegyezik a Macbook Air konfigjával az 899 font. A többit nem sorolom, de ezek az árak leárazás után vannak, kiárusítás van, mert jönnek az újabb gépek. Szóval, miért a legrosszabb ár/érték arányban? Ezek a gépek minőségre kb. egy színvonalon vannak a Machintossal, tehát ár/érték arányban ezeket tudjuk igazából összehasonlítani.

Még nagyon régen volt egy Cooler Master Stacker házam, 430W-os Enermax táppal. Az Enermax tápot még valamikor 2004 környékén vettem, amikor az olyan 30 ezer forint körül lehetett. A ház meg a táp volt vagy 70, ha az akkori konfigom árát hozzáadom, akkor elég durva összeg jött ki. De mindent minőségi alkatrészekből raktam össze, és ha Mac árával összehasonlítjuk, akkor kb. egy szinten lett volna a kettő.

A gond ott kezdődik, amikor sokan konfigokat hasonlítanak össze és 5000 forintos ház+táp kombót vesznek alapul. Vagy sokan fikázzák az iMac-et hogy egy PC+30 ezer forintos monitor mennyivel olcsóbb, csakhogy abban az iMac-ben nem TN+Film panel van, hanem IPS...

Nem, nincsen Mac-em, sem iPhone-om, de laptop vásárlás előtt állok, árérzékeny vagyok :), és az általam preferált kategóriában bizony bizonyos esetekben még olcsóbb is az Apple gépe... :S

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 22:04:02

@belagezabela: Nem kell semmit csinálnod, valószínűleg már frissítette magát. Nyisd meg a marketet a telón, nézd meg, változott-e valami.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 22:05:01

@meglivorn: Persze, én is csak a blog kedvéért tettem fel az újat, legyen mit betenni képnek :-)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.07. 22:11:41

@Burwor: Ezek eléggé alapművek, a 3 shooter mindenképppen (Nova 2, Shadowgun, Dead Space - csak bírja hellyel az SD). Az Osmos egy újabb cucc, talán nem olyan ismert - nekem nagyon bejött, komoly pszichedelikus hatása van :-)

egy unionista 2012.03.07. 22:57:47

@fourgee:
ha inkább csak böngészel és levelezel, a zenét töltesz le, vagy rádiót hallgatsz, youtube videókat nézel, akkor akkor téged a google fog leginkább kiszolgálni. teljesen jó egy andoridos kütyü.

ha mindenre inkább appokat töltesz le, közösségi játékokat akarsz, akkor előbb-utóbb a pc lesz a barátod. de kell egy kis idő, amíg az új windows kiforrja magát. úgy tippelem, hogy el fogja vinni a teljes alkalmazáspiacot. annak ellenére, hogy szinte nulláról indulnak.

ha mindkettő kell, nem tudsz várni, vagy dönteni, akkor vegyél mac-et.

Senkifia 2012.03.07. 23:16:59

@fourgee: Az a helyzet,hogy én mostanság nem néztem apple árakat. legutóbb úgy kb 10hónapja-1 éve. Amerikai apple store-ban a legmezítlábasabb mac úgy 1100 us dollárba került. Nahát. Ez nem ver földhöz, végülis mai árfolyamon 246.000 ft. Azt azért tegyük hozzá: ez volt a legmezítlábasabb konfiguráció. Namármost. Egy asztali gépről beszélünk, tesco-s alap pc 50-60 ezer ft, :) úgy vicc ahogy van. tescos-auchanos közepes pc 80-100. Hétköznapi júzernek meggondolandó. Na lehetne tuningolni a dolgokat, de ugye már a felsőbb kategóriát elértük egy eleve összerakott pc-nél, egy számtech boltban, és a 200.000 ftot még nem biztos,hogy elértük. Ha meg én vásárolom össze az alkatrészeket,saját ízlés és elvárás szerint, 200.000 ftból már egészen jó kis gépet összerakok. Ja 246.000-ből még jobbat, ami összességében lehet,hogy jobbat tejesít a mezítlábas mac-nél, az optimalizált oprendszerével együtt..
Az érdekes dolog most jön: ugyanez a mezítlábas kiszerelésű Mac az Andrássy úti Apple boltban valahol 380-400.000 ft körül volt...hoppácska... Namámost. 400.000 ftból olyan gamer pct raksz össze,hogy az alap mac-et megeszi reggelire, a vajas kenyér mellé :) És még marad pénzed egy 32"os lapostv-re is, monitornak...
Persze az amerikai apple üzletnek semmi köze a magyar árképzéshez. De ha én itt vennék számítógépet, bármennyire is optimalizálva van az az oprendszer arra a hardverre(mert az tökéletesen összhangban van),akkor sem a mac-et választanám,csak mert apple :)
Amúgy szép is,jó is, csak ebben a felállásban irreális....

MoxNox 2012.03.09. 12:10:41

@is: Nem PS, nem is olyan szokatlan kép ez. Sok amerikai iskolának van szerződése laptopokra különböző gyártókkal, ennek éppen az Apple a partnere.

Google+
süti beállítások módosítása