Az Android (egyik) jövője: Project Glass a Google-tól [UPDATE]

2012.04.05. 11:19 Yarner

Tegnap a Google egy új projektet dobott be a köztudatba: a Google Pluson debütált a Project Glass, ami (ízlés szerint válogatva) terminátorrá, utcai szamurájjá, Robotzsaruvá vagy éppen Futurama-szereplővé alakítja a tulajdonosát. Hangulatcsinálónak először is tekintsük meg a tervezett végeredményt bemutató kis videót.

A technológia persze még bőven nem tart itt, de mindenesetre a kedvünket meghozhatja a szemüvegviseléshez. A projekt honlapján közzétett fotók szerint a jelenlegi elképzelések valami ilyesminek gondolják a kész terméket:

glass_photos2.jpgglass_photos4.jpg

Ha jól értelmezem, a szemüveg nem csak a kijelzőt jelenti, hanem magában hordoz minden alkatrészt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az eszköz elsősorban a Google-szolgáltatásokra összpontosítana, Maps, Latitude, Talk, Google plus, Hangouts, kép- és videómegosztás, stb... Így magában is elég impresszív a felsorolás.

Azt gondolom, a videó magáért beszél, nem kell sokáig taglalni, mi mindenre lenne még használható egy ilyen eszköz. Egy okostelefon képességeinek az oroszlánrészét simán át tudja venni - nagyon szűk azoknak a funkcióknak a köre, amit egy ilyen interfész nem képes ellátni, és jórészt azok is megoldhatók némi leleményességgel.

A gondolatkísérlet kedvéért felsorolok néhány "buktatót", ami hirtelen eszembe jutott:

  • Gépelés/szövegbevitel? Ott van a hangfelismerés (ld. videó), de ennek a korlátait (még angolul is, a magyart meg talán hagyjuk...) mindenki jól ismeri. (Arról ne is beszéljünk, mennyire szeret mindenki magában beszélni nyilvános helyeken, de persze a futóbolondok elfogadtatásáért korábban a bluetooth és napjainkban a Sirivel az Apple is rengeteget tesz...) Esetleg egy levegőben megjelenő virtuális billentyűzet kifejleszthető, de egy nem statikus környezetben ezt megoldani nem tűnik egyszerű mérnöki feladatnak.
  • Képek/videók mutogatása rokonoknak, ismerősöknek? Az első válasz persze, hogy megosztjuk a tartalmat az illető személyes kütyüjével, de mondjuk így egy vidéki nagyanyó nehezen fogja megnézni az unokája képeit, és a felhőn át küldözgetni a biteket nagyságrendekkel macerásabb, mint a mellettem ülő orra alá dugni a telefont, hogy "nézd milyen édes volt a picurkám a bölcsődei farsangban"... Erre végső soron nem látok tökéletes megoldást, csak külső perifériák alkalmazásával. (Összehajtható e-ink kijelző a zsebben? ma már ez sem nagyobb sci-fi, mint a szemüveg...)
  • Játékok. Itt több probléma is felvetődik: Az egyik a tartalom lefuttatása: egy ilyen kis helyre beszorított hardver nyilván nem lesz egykönnyen képes a legújabb, négymagra opimalizált 3D-s csodákat lejátszani, pedig mára ezek is az fontos elemét képezik az okostelefonok vonzerejének. A másik probléma a vezérlés - még ha megoldható is valami gesztusalapú irányítás, nehéz lesz a villamoson Cut the Rope-ozni, ha mindig orbbakönyöklöm közben a mellettem ülő egyetemistákat. (Pozitívum viszont, hogy az augmented reality-játékok előtt egészen új perspektívákat nyithat egy ilyen kütyü...)

Mindenezek ellenére a közeli jövő megint egy fokkal menőbb lett: a New York Times már februárban megszellőztette, hogy a Google még 2012-ben szeretné piacra dobni az első ilyen készülékeit - jellemző módon nem egy jól kifundált üzleti modellel megtámogatva, hanem inkább egy társadalmi kísérlet formájában.

Arról már nem szól a fáma, hogyan akarják meggyőzni a divatra sokat adó, szemüvegfób felhasználókat a Glass használatára, de talán egy Ray Ban vagy egy Louis Vuitton logó majd ezen a problémán is segíthet...

UPDATE: tegnap este, egy San Franciscó-i jótékonysági eseményen Sergey Brin, a Google egyik alapítója egy Glass-t viselve jelent meg.

sergeybringlasses.pngAnnyit lehetett csak kiszedni belőle, hogy amit most visel, egy prototípus, elmondása szerint egyelőre "leginkább csak egyfolytában újraindítja magát", de láthatjuk, hogy a kütyü nagyon is létezik, és a korai tesztelési fázisban jár. A Verve riporterének Brin még azt is elmondta, hogy a Glass alapos tesztelésen és engedélyezésen fog átmenni a kibocsátott sugárzások miatt is - ezt az aggodalmat olvasóink is felvetették, természetes, hogy a Google elébe akar menni a lehetséges buktatóknak. A kérdésre, hogy mikor kerül a boltokba, annyit mondott, "Give us time" (Adjatok időt).

[Via 9to5google]


Címkék: google hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr794364962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harait 2012.04.05. 11:28:23

Ehhez már csak valami rakéta rendszert kell beleintegrálni és kész a human t100-as terminátor :D

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.04.05. 12:03:04

Én már mostanság is érzem magamon, hogy irritál a csőstül rámzúduló információtömeg. Egy ilyen szemüveg szerintem nem egy emberből csinálna idegsukkos bolondot. Amúgy funny meg geek, de nem kellene.

báró Csekonics 2012.04.05. 13:27:33

egészen új értelmezést adhatna a sok nyomi 'zombies, run!' játéknak :-)))
'Doom az egész világ!' :-D

(Mondjuk egy faja kis vírussal tényleg meg lehetne bolondítani szegény áldozatokat...)

spontan · http://erdekessegek.info 2012.04.05. 13:36:06

Nem tűnik annyival hasznosabbnak egy sima mobilnál, hogy ezért érdemes lenne folyton az ember fején tartani egy ilyet. Ebben a formában nem fog befutni.

Esetleg valami játékhoz jó lehet, ami a való világban működik egy virtuális réteggel megtámogatva, de azt csak alkalmilag használná az ember.

Yakk 2012.04.05. 13:38:35

Beviteli eszközként valószínűleg jól használható lesz a felhasználó saját keze, amit a szemüveg mondjuk 2 kamerával figyel és felismer, erre már elég jó kezdeményezések vannak. Én amúgy el tudnék képzelni egy vezetéknélkül "zsebegeret" is, ami egy mini joystick jellegű akármi lehetne, amit az ujjaink közé fogva (akár a zsebredugott kézzel is) egy kézzel mozgatni lehetne, (vagy karóraként viselni) és így minimális energiával mozgatni a kurzort a szemünk elé vetülő képernyőn. (hmm. ezt asszem szabadalmaztatnom kéne még időben...)

Az amúgy meg tényleg nem valószínű, hogy ez a szemüveg leváltaná a számítógépeket, okostelefonokat stb, viszont az tuti hogy nagyon jól kiegészíti majd azokat.

Macskond 2012.04.05. 13:44:25

Ebben az egyetlen nagy újdonság csak a miniatür mérete.
Az Albacomp(!) valamikor 1991-95 környékén kisérletezett ilyesmivel mindaddig amig a Sony rá nem jött hogy mit csinálnak a miniatür LCD-ivel és le nem tiltotta jogi korlátozással a felhasználását.
Valami orvosi célú bevetitő monitor-szemüveg féle volt amit fejlesztettek.
Ránézésre azt mondanám rendkivül sok hasonlóságot mutat ezzel a fene nagy újdonságként bemutatott kütyüvel.
A felhasználó által látott kép is pl kb ez volt, mint amit itt bemutatnak. (valószinűleg a mostaninál azért kisebb felbontásban)
Katonáéknál, mint taktikai szemüveg bizonyosan lesz piaca. (sőt szerintem nekik már most is van ilyesmijük)

zolika78 2012.04.05. 13:44:33

Én egy sokkal nagyobb problémát látok: a telefon nagyon sok ideig közvetlen az agy közelében lesz. Vagyis folyamatosan basztatni fogja mindenféle (valószínűleg majd egészségesnek hazudott) sugárzással. Garantált agyrák... De legalább megoldja a nyugdíj- és túlnépesedési problémákat...

Göndör 2012.04.05. 13:49:08

Sazemmozgást kovetni nem egy nagy kunszt, technológia évek óta létezik en.wikipedia.org/wiki/Eye_tracking Nem kell itt a levegöben hadonászni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.04.05. 13:49:28

@Macskond: azt senki nem is mondta, hogy ez technikai szempontból újdonság lenne - az érdekesség az, hogy a jelek szerint a gugli komolyan meg is akarja csinálni, hogy mindennapos eszköz legyen.

@zolika78: ez nekem is megfordult a fejemben, de végül nem írtam bele. Mondjuk, nem tudom, mennyivel jobb a zsebben tartott telefon - ott is van mindenféle remek kis szerv, mellékvese, hasnyálmirigy, prosztata/méh...

Göndör 2012.04.05. 13:52:56

agyrák szempontból meg szerintem sokkal értelmesebb ezt perifériaként használni, mint megpróbálni belerakni az egész telefont, és az kapásból megoldja a billentyűzet problémát is. A fülhallgatóval sincs senkinek problémája, és nem véletlen hogy a beépített rádiós / mp3 lejátszós fülesek nem lettek túl sikeresek.

meglivorn 2012.04.05. 14:31:17

Miért van az hogy bármi ilyen kütyü leírásban megjelenik a "célzott reklámozás" kifejezés, és azonnal eldobom a gondolatot is? (költői volt)

Nyilvánvaló hogy teljesen kiváltani a telót (pontosabban a mai okostelókat) nem fogja a kütyü, de szerintem nem is célja. Amúgy is rühellem amikor egy eszközbe akarnak belezsúfolni mintent, már azóta hogy először elkezdték pedzegetni a TVbe épített videótelefont :D
Egy ilyen szerintem headestnek teljesen rendben van, az augmented reality része pedig igenis adhat plusz dolgokat. Pl. vezetés közben a gps adatok az úton magán, esetleg picit kiemelve a környezetet, javítva a látási viszonyok problémáit...
Persze, ezt egy mai tablet/teló is tudja. De ha így gondolkozunk még mindig papiruszra firkálnánk lúdtollal, végülis az is működött anno :D

u.i.: én már 2 éve is mondtam, a következő "telefonom" egy omnitool legyen. Az is jó, ha egy órába van építve alapból :D

Mad Mind 2012.04.05. 14:48:34

NEm értem. Nem olyan nagy móka szemüveget viselni egész nap, eyg jól látó ember minek baszná szét a fülét, orrát egy sokkal nehezebb szarral? Ráadásul ótvarul is néz ki.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.04.05. 15:00:23

"Képek/videók mutogatása rokonoknak, ismerősöknek?"

Nyilván amire nem való, arra nem használod. Senki sem mondta hogy ki kell dobni ezek után az összes kijelzős kütyüt a telefontól a TV-n keresztül az óráig.

Szerintem felesleges telefon kapacitású és tudású cuccot belepakolni, legyen csak egy kijelző és lehessen eszközökhöz kapcsolni, olcsóbb is és tényleg lenne haszna. Pl. a mobil képét átjátssza, vagy mint virtuális kijelzőt használhassa.

Amúgy annyiban újdonság hogy nem takarja ki az egész szemet mint az eddigi LCD szemüvegek.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.04.05. 15:28:51

@zolika78: "Garantált agyrák"

Garantált, mi? :D
Neurológus, vagy onkológus vagy? :P

szmoker (Homo Trollicus) 2012.04.05. 16:04:50

@meglivorn: "Miért van az hogy bármi ilyen kütyü leírásban megjelenik a "célzott reklámozás" kifejezés, és azonnal eldobom a gondolatot is? (költői volt)"

Pedig mekkora királyság már!
"Várjá, most nem tudok menni, mert AdBlock definíciókat frissítek a szemüvegemben, utána meg vírust irtok. Ja és a firmware is régi, azt is updatelni kell."

szmoker (Homo Trollicus) 2012.04.05. 16:07:38

@Rigghead: vajon miután drágáér megveszi a pógár a kütyüt, mennyi extra $ lesz még, hogy NE mutogasson neki reklámokat?
Möhöhöhö.

u2ro 2012.04.05. 16:08:09

Programozó vagyok. Mint innováció tetszik, mint elv nem. Azt látom, hogy ez a sok kütyü semmi másra nem jó, csakhogy minél kevesebb emberi kapcsolatunk legyen. És ezen valódi, nem pedig virtuális kapcsolattartást értek.
Hol van a zene szekció? Vááu, három méterre. Eladót ne is kelljen megszólítani. Sőt, nincs is rá szükség, legyen kirúgva a francba. Azt nem tudom, kik fogják megvenni ezeket a cuccokat, ha lassan semmilyen hagyományos munkahelyre nem lesz szükség, ergo nem lesznek vevők. Ok, ez egy kicsit negatív utópia, de akkor is zavar. FB dettó, rosszul vagyok tőle, ha csak meghallom.
Nem is értem, hogy maradhatott fenn az emberi faj enélkül a sok cool dolog nélkül az elmúlt párezer évben.

herpa 2012.04.05. 16:09:38

@Pitypalatty úrfi:
Köszönjük, hogy rágyújtott-ból egy rövid beszélgetés:
"- Az én anyukám cigizett, de szerinte bele lehet halni.
- Orvos az anyukád?
- Nem.
- Tudós?
- Nem.
- Akkor nem hiteles szakértő."

bioLarzen 2012.04.05. 16:27:07

@u2ro: Sztem nagyjából ugyanezeket mondták anno az okostelefonra is...

bio

newnt55 2012.04.05. 17:29:56

kézzel fogható könyvet vesz???
a lúzer

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.04.05. 17:45:37

Tenyleg oregszem, mivel ez egyaltalan nem vonz, de tenyleg.
Remelem azert offline is lehet majd elni 10-20 ev mulva is, kulonben bajban leszek.

finalNmbr 2012.04.05. 18:10:49

hasonlót a nokia is tolt ki már egy jó évvel ezelött

InTheGajd 2012.04.06. 20:33:44

És tessék mondani, majd egy madzag lóg ki hátul ami megy egy övre csatolt aksihoz? És honnét gyün ez a hiper-szupi gyors net amit mutogatnak benne, az égbű?...

fasztumgél 2012.04.26. 21:34:58

nekem akár még be is jönne, csak időben vegyem észre googlezés közben a csilingelő rohadtnagy sárga villamost a sok kis villogó izé között.

Google+
süti beállítások módosítása