Tabletet Cézárnak - még lehet rá adakozni

2012.04.06. 12:43 Yarner

Egy csapat tudós sajátos módon szeretné elősegíteni a főemlősök és az ember közötti komunikáció kutatását. Az iowai Bonobo Hope Great Ape Trust Sanctuary már egy ideje kísérletezik egy számítógépes majom-chat programmal, és a náluk élő bonobók egész sikeresen képesek használni a piktogramokat.bonobo chat.jpg

A következő lépés viszont az lenne, hogy a négykezűek saját, személyes, hálózatra csatlakozó billentyűzetükkel rendelkezhessenek, azaz hogy megkaphassák a saját tabletjüket (természetesen a chat-app androidos fejléesztés, a mellékelt képen épp egy Xoom futtatja). A társalgások természetesen mind egy adatbázisba kerülnek majd, ami a jövőben a bonobók nyelvi képességeinek alaposabb megismerését szolgálhatná.

bonobo xoom.jpgA projekt egy másik, valamivel holdkórosabbnak tűnő oldala, hogy a tablet segítségével a majmok egy robotot is távirányíthatnának, és a tervek szerint felfedezhetnék a ketrecen kívüli környezetet, és valamilyen fokig manipulálhatnák azt (ajtók kinyitása, ételautomata működtetése), valamint személyes kapcsolatba léphetnének a központ látogatóival. A kutatók szerint ennek elengedhetetlen eleme, hogy a robo-bonobó egy fedélzeti vízipisztolyt is tartalmazzon.bonobo kanzi.jpgItt látható a projekt bemutatása a Kickstarter számára:

A projekthez szükséges anyagiakat a Kickstarter adománygyűjtő oldalon keresztül próbálják öszekalapozni, még 9 napig lehet csatlakozni. Az adakozók megkaphatják a bonobó-chat appot, kiemelt adományozók pedig egy lehetőséget is kaphatnak, hogy skype-on keresztül eltársalogjanak az intézetben élő majmok egyikével. (Megjegyzem, úgy tűnik, még egy vízágyúval lövöldöző mechanikus főemlős képe sem volt elég, hogy adakozásra bírja az embereket, a projekt jelenleg összesen 3000 dollárnyi felajánlást kapott a szükséges 20 000-ből)

robobonobo.png

Mit gondoltok, kijöhet ebből valami jó? Úgy értem a legutolsó Majmok bolygója filmben felvázolt lehetőségeken túl?

Rise-of-the-Planet-of-the-Apes-2011_3.jpg


Címkék: hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr934367623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.04.06. 14:01:31

Ha elkészülne, akkor végre tudnák beszélni a politikusainkkal.

Netuddki. 2012.04.06. 14:27:43

@Tomi from Space: Ez egyszerű, csak rá kell tölteni a programot az iPadjukra...

Google+
süti beállítások módosítása