Bye bye Beats

2012.04.08. 18:59 Hrobert

Egyre többen kongatják a vészharangot a HTC háza táján, ami nem csoda, hiszen a cég pénzügyi mutatói lassan fél éve a földet célozzák, és egyre meredekebb szögben készülnek becsapódni. Ezt természetesen nem nézhetik tétlenül a tajvaniak, ugyanakkor talán kicsit radikálisabb megújulásra is szükség lehet, mint amire a minap derült fény.

Martin Fichter, a HTC termékfelelőse szerint a cég azzal próbál spórolni, hogy a rendkívül trendi Dr. Dre-féle Beats Audio füleseket hanyagolják ezentúl, az egyébként sem bagóért árusított telefonjaik mellől. Fichter okosan rájött arra, hogy egy füles nem igazán oszt vagy szoroz egy mobiltelefon kiválasztása szempontjából, mint mondta "ha valaki Beats fülest akar, az úgyis megveszi". 

A HTC-nél tehát úgy gondolják, hogy a Beats együttműködés több pénzt visz el, mint amennyi vásárlót csábít, ennek fényében érthető, hogy "kihúzták a dugót". A nagy kérdés viszont az, hogy elég lesz-e ennyi a felemelkedéshez, illetve inkább az, hogy mi mást húznak még elő a kalapból.

Mostanában debütálnak az MWC-n bemutatott új modellek, a One X, S és V, amelyek egyaránt nagy tetszést aratnak az első tesztek alapján, de ezeken kívül tulajdonképpen az idén még semmilyen jelentős bejelentést nem hallhattunk a gyártótól. Nagyon úgy tűnik, hogy a tajvani cég erősen ráült a babérjaira, mind dizájnban, mind innovációban elmaradnak sok más gyártótól. (Akármennyire is szubjektív téma a dizájn, rejtvényújságba illő feladat lenne mondjuk megkülönböztetni ránézésre képről a One X-et és S-t, de a többi sem mutat sok formatervezői bravúrt.) Mindemellett úgy tűnik a tablet-vonalat sem erőlteti a vállalat, az enyhén szólva sem átütő sikerű Flyer máig az egyetlen ilyen kütyü a portfóliójukban. 

Számomra nagyon úgy tűnik, hogy a HTC-nél nem jöttek rá időben, hogy kizárólag prémium kategóriás eszközök gyártásából manapság egyedül egy cég képes megélni, az pedig egyelőre nem Tajvanon székel. Ahhoz, hogy sikeresen ostromolják a legnagyobb mobilgyártók trónját, szükségük lenne egy szeletre az alsó-középkategóriából is, amihez látszólag nagyon nem fűlik a foguk. Pedig például az ilyen árérzékeny piacokon, mint a magyar is, ebben a szegmensben lehetne igazán nagyot tarolni, hiszen Beats Audio ide vagy oda, még mindig kevesebb ember áldoz 100+ lepedőt egy telefonért, mint ahány feleennyit.  

Ti mit gondoltok, mi jelentheti a HTC számára a kilábalást a válságból, vagy egyáltalán: képesek lesznek felállni vagy irány a süllyesztő? 


Címkék: hírek htc

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr384371789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2012.04.08. 19:21:43

a HTC-nek egy újabb Desire kéne. Ehelyett vannak középszer modellek (bár az One az egész igéretes) nameg elbaltázott pr (frissítések ügye)

HogyMikVannak!? 2012.04.08. 19:30:00

addig biztos nem lesznek sikeresek amíg ilyen árban és csak felsőbb kategóriás telefonokat dobnak piacra. kicsit faragni kéne az árakon, és az alsóbb osztályokba is kéne pár elfogadható hardverrel szerelt készülék. már is nem lenne ekkora gond. szóval nem csak a prémium kategóriába kéne gondolkozni.

szcsongor 2012.04.08. 20:22:59

Ebből is látszik, hogy az Android platform csak felsőkategóriában nem igazán profitábilis. Az almahívők bármennyit hajlandók kifizetni az aktuális legújabb csodamasinájukért, velük nehéz versenyezni.
Nem véletlen, hogy az Apple komplett vallást szőtt a termékei köré, így a hívőknek az ár másodlagos lett :)

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.04.08. 20:24:45

@szcsongor: ez nagyrészt így igaz, de azt azért nem mondanám, hogy a felsőkategóriában nem profitábilis az Android, gondoljunk csak a Galaxy S sorozatra, az viszont tény, hogy csak ebből nem lehet megélni

szcsongor 2012.04.08. 20:37:13

@Hrobert: Lehet, hogy ha a Samsungnak csak a Galaxy S sorozata lenne, akkor nem állna ilyen fényesen. A HTC a Desire megalkotása után ráült a babérjaira, közben meg szépen elhúztak mellette. Most itt a One X, ami szerintem a következő slágertelefon lehet, de ha nem mennek most rá az alsó- és középkategóriára na meg a tabletpiacra, akkor tényleg 1-2 év múlva lehúzhatják a rolót.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.04.08. 20:40:02

@szcsongor: igen, ha megfigyeled én is pontosan ugyanezt írtam le csak más szavakkal :)

NPeete 2012.04.08. 22:09:28

Én azt nem értem, hogy az androidos csúcskészülékek méretei miért kezdtek ennyire megnövekedni... egy iPhone még mindig ugyanúgy 3.5", amíg a korábban remeknek számító Desire 3.7"-os méretétől eljutottak máig a referenciatelefon Nexus S 4.7"-os méretéig... Nekem ezek már zavaróan nagyok. Én a mai napig elvagyok egy 3.5"-ös 20e ftos olcsóandroidos telefonnal...

Való 2012.04.08. 22:47:30

Pontosan árérzékenységről van itt szó, meg az ár/érték arányról. A HTC csúcskategóriás készülékei drágábbak mint bármely más gyártó modelljei, ennek ellenére a konkurencia felső kategóriás készülékei egytől egyig erősebbek hardver tekintetében.

Mit tud mégis nyújtani a HTC? Sense, fémház. Csak ezekért nemsokan fognak tízezrekkel többet fizetni egy mobilért. Ez a beats audio szerintem egész jó ötlet volt tőlük, de így hogy bele van kalkulálva a készülék árába valóban semmi értelme a dolognak.

Képesek lehetnek felállni, mert nincsenek olyan rossz helyzetben, a One X széria globális debütálása után lesz erről érdemes beszélni szerintem.

Darkcomet 2012.04.09. 01:14:34

@szcsongor: Szerintem meg egyszerűen csak elszaladt velük a paci. A kezdeti sikerek után túlárazták a készülékeiket, mintegy túlértékelve magukat. A vásárlók meg büntetnek, hiszen ők is árérzékenyek.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.04.09. 07:48:26

@NPeete: végre valaki aki szerint nem a méret a lényeg. minek legyen egy telefon kétkezes? megőrült itt mindenki?

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2012.04.09. 15:22:47

A 4.3"-s HTC Sensation nekem még pont kényelmes és egy kezes, de megértem, hogy valakinek már nagy lehet.
Viszont azt sohasem értettem, hogy miért a multimédiát erőltetik a HTC-nél, főleg, hogy a hardver kicsit mindig 1 kicsit a legjobb alatt van, miközben a Sense tökéletes egyszeri felhasználóknak, akik csak használni akarják.
Személy szerint mindenféle újításnál jobban örülnék jobb aksiknak

Kiskaresz 2012.04.09. 18:18:24

Hát ezt már tudtuk tavaly ősszel is amikor közölték az adatokat hogy csökkent a bevételük. Ha most megint összerántják magukat (tudatosan felépített termékpaletta qwerty-s modellel mint ahogy a SE csinálta az Xperia sorozattal ahol mindenki megtalálhatja a neki kedvező méretű formájú készüléket, rendes support amiben a Desire baki óta fejlődtek) akkor elindulhatnak felfelé a "gödörből".
A Sense pedig igen nagy jóság csak kicsit a memóriaéhségén kéne faragni :)

báró Csekonics 2012.04.13. 09:23:35

Remélem megoldják a helyzetet, mert szerintem jelenleg a legszebb Androidos ketyeréket ők csinálják.
A terméktámogatáson van mit fejleszteni és persze nyitniuk kellene picit az olcsóbb és kisebb készülékek felé is - na, nem a fröccsöntött kínai gagyikkal kell versenyezni, de pl. a Wildfire vonalat (és picivel az alatt) is továbbvihetnék. A jelenlegi legkisebb One V nagyjából a Desire utódja méretben, ahogy nézem.

Google+
süti beállítások módosítása