Android fragmentáció és egyebek

2012.05.18. 14:00 pacska

A minap akadtam rá az OpenSignalMaps oldalán egy érdekes infografika gyűjteményre, ami az Androiddal kacsolatban mutat be pár érdekes dolgot. Az OpenSignalMaps egy ingyenes androidos alkalmazás, egy wifi és jelerősség kereső eszköz. A projekt weboldalán olvashatjuk, hogy a fejlesztők a letöltött appok útján az elmúlt 6 hónapban adatokat gyűjtöttek az androidos eszközökről: a használt készülékek márkájáról-típusáról, az oprendszer verziószámáról, képernyő felbontásról. Az így összegyűlt tekintélyes adatbázist feldolgozva tárták a világ elé nagyon szemléletes ábrákon, milyennek is látják az Android jelenlegi állapotát.

Készülékek: a fejlesztők 681.900 készüléket vizsgáltak, pontosan 3997 típust, és nem meglepő, hogy a legtöbbet használt okostelefon ezek közül a Galaxy SII volt (61.389 SGSII tulaj töltötte le a programot). Sajnos a custom rom-ok bezavartak kicsit ebbe a dologba, ezért történhetett az, hogy 1363 készüléktípus csak egyszer szerepel az adatbázisban (a custom romok átírhatják az oprendszer egy részét, ami alapján a fejlesztők beazonosították a készülékeket).
 
 
 
Gyártók: szintén hasonló a helyzet, mint a típusoknál, 599 különböző gyártót
azonosítottak be (itt szintén felmerülhet a fent már említett custom rom probléma), mondanom sem kell, hogy toronymagasan ismét a Samsung viszi a prímet 270.144 készülékkel.
 
gyartok.jpg 
 
Android verziószámok: egy régebbi adat alapján (2011. április) kiderült, hogy most egy kicsit rosszabb a helyzet. Tavaly a két legjobban elterjedt oprendszer (2.3 és 2.2) a piac 90%-át adta, idén ez már csak a 70%-ot fedi le (2.3.3+ és 2.2), de ne felejtsük el, hogy közben megjelent az ICS, ami 8,5%-ot harapott ki magának a tortából.
 
frag.jpg 
 
Felbontás: sok szót nem érdemes erre vesztegetni, elég az ábrára pillantani. (Talán a képarányok viszonylag kis szórása lehet külön érdekesség.)
 
res.jpg
 
Felüdítő a cég véleménye a fragmentációról: a legtöbb fejlesztővel szemben, akik csak a nyűgöt látják az Androidos készülékek sokféleségében, az OpenSignalMaps csapata a gépeken túl a felhasználókat is látja, és úgy gondolják, hogy az olcsón elérhető androidos telefonok terjedésével rengeteg olyan felhasználóhoz is elérhetnek, akik máskülönben nem engedhetnének meg maguknak pl. egy netbookot. Fontos azt is látni, hogy a felhasználóik nagy része az USA után Brazíliából, Kínából, Oroszországból, Mexikóból kerül ki – azaz nem feltétlenül a számunkra ismerős európai piacokban kell gondolkodni, ha alkalmazást fejlesztünk.
 
A hivatalos oldalt mindenképpen érdemes megtekinteni, leginkább a grafikák miatt, ide sajnos csak képeket tudtunk beilleszteni. 

[via OpenSignalMaps]
A cikk Pacska és Yarner közös munkája.

 

Címkék: android fragmentáció

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr814523666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása