Tükröm, tükröm, Androidom...

2012.05.25. 07:26 Yarner

Az a szép az Androidban, hogy bárhol megjelenhet, és mivel a kor szelleme azt diktálja, hogy a minket körülvevő hétköznapi tárgyak közül egyre több váljon digitális, hálózatba kapcsolódó eszközzé, elmondhatjuk, hogy idővel kb. mindenhol meg is fog. Például a fülrdőszobában, a tükörbe építve. Reggelente úgyis ide vezet az első utunk, mennyivel kényelmesebb lenne csipapiszkálás, fogmosás közben rögtön lecsekkolni az időjárásjelentést, idétlen haverjaink friss tweetjeit, a híreket. És ha már fürdőszoba, az úszógumik aggodalmas méregetése helyett rögtön kaphatnánk friss, objektív értékelést a súlyunkról, testömegindexünkről, stb.

A technológia többé nem álom, rögtön két megoldást is bemutathatok. Az első a Cybertecture Mirror névre hallgat, egy magasra törő hongkongi cég, a James Law Cybertecture gyártja. Bár borsos az ára (7 700 USD körül, úgy 1.8 millió forint), már kereskedelmi forgalomban kapható. A hírek szerint egyes dubai és hongkongi szállodákban már ki lehet próbálni. Lássuk, miről van szó!

cybertecture.jpg

A szett három részből áll, a fő elem természetesen az 50x80 cm-es tükör, beépített kijelzővel. A szerkezetben közelebbről nem részletezett hardver és custom Android-alapú rendszer dolgozik, ehhez csatlakozik perifériaként a wifis szenzorlap (mérleg és hasonlók), az egészet pedig távirányítóval lehet vezérelni, de létezik a célra írt dedikált Android-alkalmazás is. Az alábbi pár videó a csodatükör erényeit méltatja.

Általános információk

Egészség

Személyi tréner

Bár az ötlet elég szimpatikus, a megvalósítás gyenge pontja nálam a vezérlés megoldása - egy távirányító a fürdőszobában sosem jelent jót, de a nappalijában sem vágyik senki egy újabb elkallódó rimótra. Ráadásul egy ilyen vezérlővel számomra éppen a "varázstükör" koncepció legjobb része, a közvetlen kapcsolat veszik el.

Nyilván hasonló gondolatok merültek fel a második koncepció kidolgozóinak a fejében is, ugyanis a japán Seraku cég egy gyökeresen különböző megoldást dolgozott ki. Mivel egy tükör esetében az érintésvezérlés kizárt (maszat, ugye), a tervezők mertek nagyot gondolni.

A tokiói Smartphone & Mobile Expón bemutatott "okos mosdó" beépített kamerával is rendelkezik, és gesztusokkal lehet vezérelni, érintés nélkül, amúgy a Spielberg-féle Különvélemény stílusában. Természetesen itt is van egy (padlóba épített) okos mérleg a csomagban, és képes az arckifejezésünk vizsgálatára is. Mivel figyeli az elé állók tekintetét is, a masina digitális infotábla célra is remekül használható.

Persze egy ilyen eszközbe lényegesen komolyabb hardver és fejlesztés kell, hogy bekerüljön, így a még csak prototípus szintjén létező szaniter-áru becsült ára egyelőre 4-5 millió jen (úgy 12 millió forint) lesz.

Ahogy látható, ezek a szerkentyűk egyelőre bőven nem az otthoni felhasználókat veszik célba, de mint első fecskék, mindenképpen nagyon ígéretesek. Ki tudja, 5-6 év múlva talán már épp olyan elterjedt lesz az okos tükör, mint ma az elektromos fogkefe.


Címkék: hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr894532826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.25. 11:26:18

Ez a távirányítózás tényleg elég béna, nem is értem, hogy miért nem touch-os formában prezentálják. Lehet azért, hogy ne fogkrémezd össze a kezeddel? Én tükröm, hadfogkrémezzemárössze!

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.05.25. 11:33:21

@Tomi from Space: Nekem is pont ez ugrott be elsőre. Lehet, hogy koszolja az ujjunk tükröt, no de mennyivel több baja lehet a távirányítónak egy fürdőszobai környezetben...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.25. 11:36:04

@Fue: Igen, meg a tükör ugye nem más, mint egy sima üveglap ami alá egy nagyon vékony ezüst vagy valamilyen fémréteget visznek fel, úgyhogy ennyi erővel lehetne gorilla glass, ilyen bevonattal: indavideo.hu/video/LiquiGlide_-_Ketchup így törni se törne, meg össze se tudnád kenni :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.05.25. 11:48:28

@Fue: Közben rájöttem, hogy azért sem csinálták érintősre, mert akkor elő kellett volna állniuk egy 37 inches érintőkijelzővel. Így meg csak egy monitort kellett betolni az üveg alá. Kérdés persze, hogy akkor mi is kerül rajta majd' kétmillába...

ladislaus 2012.05.25. 11:50:45

de majd apple kihozza hogy levegőben újjalhusogatással lehet majd ott is ilyeneket csinálni... :)

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2012.05.25. 12:02:56

Egyébként mi értelme van ennek, hogy egy tükör interaktívvá válik? Nem valószínű, hogy mosakodás közben majd netezni szeretnék. :D

diktatorikus kleptokrácia 2012.05.25. 12:04:08

a Corning már évek óta mutogatja a saját jövőképét: www.youtube.com/watch?v=6Cf7IL_eZ38
megvárom, míg minden ilyen lesz.

decoati 2012.05.25. 12:08:06

ó, hát abban a japánban van fantázia. Nem vágom hogy mi az a kondér ott a tükör előtt, de pl. lentebb rakják, telepakolják kémiai érzékelőkkel, a delikvens belebrunyál, a cucc real time kielemzi, és a csóka még meg sem rázta, de a google már tolja a gyógyszergyártók reklámjait.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.25. 12:15:10

@Tomi9046: Dehogynem. Én mindig azért kések el a melóból, mert nekiállok netezni. Egy ilyen cuccal a zuhany alatt 2 in 1 megoldanám a reggeli időhiányt :) Asszem :D

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.25. 12:16:13

@decoati: Kíváncsi vagyok, hogy egy derék matyizás utáni pisálás után mit írna fel? Fogamzásgátlót? :D

decoati 2012.05.25. 12:26:45

@Tomi from Space: jah, lenne zavarban hogy most nőgyógyászt ajánljon, vagy thaiföldi utazást? :D

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.25. 12:32:24

@decoati: Dear User! We found various amount of sperm and ostrogen in your urine, so our music advice for You for this morning is Dana International - Diva. Have a nice day!

piettro 2012.05.25. 13:19:39

Ó, rengeteg lehetőség van benne! Vannak már "öltöztető" programok, haj-próbáló programok, stb. Na? Tükör előtt? Túl lehet lépni a "híreket olvasok, időjárást nézek" témán!
Az okos tükröt egyébként már az Emlékmásban megalkották (na jó, megálmodták! :)

FPéter 2012.05.25. 15:50:21

Már alig várom amikor a meghekkelt tükrök élőben nyomatják a fürdőszobai életképeket a videóportálokra!

KEEP · http://joomla.blog.hu 2012.05.25. 23:49:04

a drodios tükör adatait meg mac-en nézegeti a hölgy :)

Google+
süti beállítások módosítása