Alakváltó kijelzők? Íme a jövő!

2012.06.07. 09:38 Gwendir

Az idei Society for Information Display (SID) alkalmával igen nagyot dobbantott a Tactus Technology az érintőkijelzők forradalmasításával. Mindannyian tudjuk, hogy csupasz üvegpaneleken gépelni mennyire (nem) hatékony a hagyományos laptop billentyűzetekhez képest: a okostelefonok és táblagépek pontosan ezen borzalmas nagy hátrányában próbál a fentebb említett cég új fordulatot hozni a saját fejlesztésű technológiájával.

 

tactus.jpg

 

Eddig ugye mindenki számára ismert és elérhető volt kétféle opció, amelyekkel kissé könnyebbé tehettük a gépelést (tapogatást) az érintőkijelzős készülékeinken: ezek a billentyűk rezgéses és billentyűhangos visszajelzései. Ezekhez képest állt elő a Tactus Technology egy meglehetősen sci-fibe illő megoldással, amellyel életre keltik a valóban kézzel fogható (tapintható) feedbacket, azaz létrehoztak egy olyan kijelzőt, amely igénytől függően képes a megfelelő helyeken síkképernyősből fizikailag is kiemelkedő billentyűkké (pontosabban bármilyen mértani formává) alakulni, majd pedig újra síkká válni. Ráadásul az említett kijelző állítólag szemernyit sem fog több helyet foglalni, mint a jelenlegiek, mivel ún. microfolyadékos technológiát fog alkalmazni.

 

Tactus Technology Introduction from Tactus Technology Inc. on Vimeo.

A cég már be is mutatta első Androidos prototípusát, szóval biztosak lehetünk benne, hogy nem a levegőbe beszélnek, illetve, hogy ez nem "csak egy újabb" koncepció, ami vagy működhet a valóságban is, vagy sem. Ha rajtam kívül mások is kezdtek már beleunni abba, hogy a mobiltechnológiai fejlődést már csakis magokban, illetve RAM-ban mérik, akkor íme egy kis felüdülés ebből a monotóniából: hiszem, hogy az ilyen technológiák jelentik a valódi fejlődést, nem pedig pl. a gyerekcipőben járó, hangalapú virtuális asszissztensek és társaik, amik valójában egyelőre semmi többre nem jók, mint parasztvakításra.


· 1 trackback Címkék: sid kijelző microfolyadék tactus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr314570547

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.07. 11:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.06.07. 10:13:03

Fú, ez nagyon állat. Imádom, amikor részese leszek a science fiction egyik elemének megszületésének. :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.07. 10:23:11

Eszméletlen! Na, ezzel nagyot lehetne robbantani!

Ajánlom a Google-nek, hogy a támogatás már beépített eleme legyen a Jelly Bean utáni Android-verziónak. Legalább opció szintjén muszáj, hogy rendszerszintű legyen a támogatás, nagyon bekorlátozná, ha pl. csak a készülék gyári billentyűzetével lenne hajlandó együttműködni...

és 24 órás őrszolgálatot kell a cég köré helyezni, hogy elkergessen minden Apple-képviselőt a közelükből. Nem sajnálom tőlük a technológiát, de ha felvásárolják a céget, garantáltan kisajátítják...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.06.07. 10:24:22

@Yarner: Azért az jelent valamit, hogy Android mobillal promózzák :) Írtam Face-en, olvasd el pls.!

RCH 2012.06.07. 10:32:33

Újabb ötlet, amit már láthattunk a Star Trekben. Mikor Tuvok megvakul, a Voyager számítógépe bekapcsolja neki a tapintó interface-t a konzolján.
Kérdésem csupán annyi: ez egy domború érintésérzékeny felület lesz, vagy nyomható, "horpasztható"? Mert ha csupán az első, akkor az nem lesz egyenértékű egy hagyományos billentyűzettel.

igazine 2012.06.07. 10:41:43

A touch lényege, hogy nézem, látom, amit meg akarok érinteni, az ujjamat pontosan oda koordinálom, ahova szeretném. A buborékos felület marha jól néz ki, lehet villogni a haveroknak, de a touch attól még touch marad, a sima gépelésnek semmilyen gyakorlati haszna nem származik abból, hogy buborékokat érintek meg sík felület helyett. Ha nyomást nem kell kifejteni, akkor csak "jól néz ki" kategória marad, ugyanis se nekem, se mondjuk a gyengébben látóknak nem segít a használatban.

Swiftkey-ben kicsit sűrűn lennének a bubik egymás mellett :)

Valami más haszna biztosan lesz, de a gépelésben (sms vagy blog komment írás) gyakorlatilag null.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.06.07. 10:43:54

@RCH: Ha folyadékból áll és azt rendezik valamilyen mágneses vagy elektromos behatás segítségével, akkor szerintem ennek a behatás erősségének változásával az így létrehozott térbeli forma ellenállásának erősségét is tudják befolyásolni, szóval szerintem nem megoldhatatlan, hogy puha legyen.

A Star Trekhez viszonyítva ugye ott a hologramok is erőterekből és fényből állnak és bármilyen anyag érzetét tudták kelteni. Szóval reméljük a legjobbakat :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.06.07. 10:44:50

@igazine: A vakoknak viszont brutál távlatokat nyithat.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.06.07. 12:14:42

Pont erről regélek az összes okostelefonos tóbisnak, hogy jójó, de ha valami hosszabbat akarsz írni, a virtuális gombjaid szart sem érnek. Szeretek a blackberrymen emailt írni. Azt mondtam, majd akkor veszek szép szagos okos telefont, ha meg tudják oldani,hogy konkrétan megnyomjam, kapjak 3d feedbacket a gomb lenyomásáról. Mondjuk azt hittem még vagy 4-5 év, erre tessék egy év múlvára ígérik, legyen kettő na..

Zseniális.

Fradi27 2012.06.07. 12:15:38

Off:

Sziasztok!

Esetleg tudtok nekem abban segíteni hogy honnan tudom letölteni teljesen ingyen a fifa valamelyik verzióját androidra?
Köszi előre is.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.07. 12:17:15

@igazine: Egy nem csúszkás qwerty-s telefonon is igen aprók a gombok, mégis nagyon népszerűek. Ha a technológia kezeli a ksi bubikat, akkor kis bubik lesznek. Inkább az az az érdekes, hogy a gombokon csúszkáló ujjat meg tudja különböztetni a gombot nyomó ujjtól.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.06.07. 14:54:46

Ez hívnám fejlődésnek, nem a 4 magos procit a mobilba.

gunsmoke (törölt) 2012.06.10. 11:12:08

Először kaptunk nyomógombos telefonokat. Az nem volt jó. Jött az érintőkijelző. Most már ez sem jó, visszatérünk a nyomógombra. A kisegítő lehetőségek között még elmegy, mondjuk a vakokat segítendő, hogy érzékeljék a gombokat, vagy ha mondjuk tv képernyőn akar az ember játszani és azt a telefonnal irányítani, így nem kell keresgetni a gombokat. Egyébként nem sok értelmét látom, azon kívül, hogy tényleg jól néz ki.

bioLarzen 2012.06.10. 19:16:05

Haha - imádnivaló, amikor valamiről előre eldöntik, hogy "a jövő"...
Szerintem egész érdekes gyűjteményt lehetne összehozni azokból az újításokból, amiket szintén a jövő technológiájakéntként, korszakalkotó, paradigaváltó megoldásként könyveltek el - aztán mára már alig emlékszik rá valaki :)

bio

bioLarzen 2012.06.10. 19:22:12

@gunsmoke: "Először kaptunk nyomógombos telefonokat. Az nem volt jó. Jött az érintőkijelző. Most már ez sem jó, visszatérünk a nyomógombra. "

Ja, időnként poén tud lenni az ilyen oda-vissza. Tipikusan ilyen volt pölö a mobilok mérete: egy jó darabig mentek össze, míg a végén akkorák lettek, hogy felnőtt fejmérettel az ember nem tudta egyszerre a füléhez tartani és belebeszélni - ami például a tömegközlekedéési eszközökön vagy metrómegállóban érdekes helyzeteket tudott teremteni - konkrétan az ember kapkodta a teflont a füle és szája között :) Aztá, amikor bejött/elterjedt az érintőképernyő, ismét növekedésbe kezdtek a telefonok, mert egy gyufásdoboznyi képernyőn nyilván csak egy csecsemő tudna kézzel vezérelni. Aztán pedig ahogy egyre jobb technológiák kerültek a teflonokba, ami által egyre jobb felbontást tudtak a képernyőbe práselni, ismét növekedtek a méretek, hogy legyen értelme is a jó felbontásnak. Eredmény: most megint akkora telefonok (is) vannak, mint anno az első Nokiák :D

bio

smaho 2012.06.13. 03:23:36

@RCH: A gombok egyelőre nem horpaszthatók, de csak meghatározott nyomás esetén érzékeli a szoftver a gépelési szándékot, ergo tapogatózhatsz billentyű aktiválás nélkül.

smaho 2012.06.13. 03:29:04

@Tomi from Space: Nincs rendezés, a megoldás ennél egyszerűbb. (hint: lufi)

smaho 2012.06.13. 03:37:04

@igazine: Nem, a touch lényege az érintésre való reagálás, MEGTALÁLOD és megérinted/megnyomod az adott felületet. Eddig ez csak látással ment, most már anélkül is... Az érintőképernyős eszközökben beállítható az érintés finomsága (kvázi billentyű lenyomási mélysége). Ennek megfelelő értéken tartásával és ezzel a felülettel pl. gyengénlátók számára is létrehozható dinamikus UI.

Google+
süti beállítások módosítása