Egy lépéssel közelebb a Star Trekhez

2012.06.21. 07:00 Yarner

Megint egy Kickstarteren összekalapozott projektről adhatunk hírt - a Sensorcon nevű amerikai cég mérnökei láthatóan megelégelték, hogy a telefonokba épített szenzorok - bár számuk lassanként növekszik - nem képesek kielégíteni minden felmerülő igényt (különösen azokat, amik egy mérnök fejében merülhetnek fel), így hiába írnának különböző adatokat elemző alkalmazásokat, ha minden apphoz egy külön drága kütyüt kell összepárosítani az eszközünkkel. Saját kezükbe vették a kezdeményezést, és megalkották a Sensordrone-t, ami egy bluetooth-kapcsolattal rendelkező, 12 különböző szenzort magába foglaló, kulcstartó méretű kis kütyü.

sensordrone1.png

Mi is üldögél a burkolat alatt?

  • Precíziós elektrokémiai szenzor (szénmonoxidra kalibrálva)
  • Külön érzékelők oxidáló és redukáló gázokra
  • Hőmérsékletmérő
  • Páratartalommérő
  • Nyomásérzékelő (használható barométernek, magasságmérőnek, vérnyomásmérésre) 
  • Érintés nélküli hőmérő
  • Kapacitív közelségi szenzor (proximity capacitance), ez használható szögkeresésre, távolságmérésre, stb.
  • Piros-zöld-kék intenzitás szenzorok
  • Fényerő

Emellett még csatlakoztatható hozzá bármilyen digitális vagy analóg külső érzékelő is.

A lehetséges felhasználások számának csak a fantázia szab határt: ami már akár most is működik: CO-mérő, alkoholteszt, fényerő, barométer, stb... Annak ellenére, hogy a Kickstarteren még egy egész hónap van hátra az adakozásra, a szükségesnek ítélt 25 000 dollár helyett már most 77 000 felett jár a számláló, így hát a Sensordrone-t nyugodtan elkönyvelhetjük a már létező eszközök sorába. Először az Androidos alkalmazások készülnek el (a videó alapján már valójában készen is vannak), de a későbbiekben várhatóak lesznek Apple és Blackberry rendszerekre is.

Egy ilyen kiegészítővel az okostelefonunk képességei és lehetőségei látványosan megnőnek, és jóval közelebb kerülünk ahhoz, hogy egy, a Start Trekben és más sci-fikben is látható univerzális diagnosztikai csodakütyüt tarthasson a zsebében minden felhasználó - ez nem kevesünk régi álmai közé tartozik.

Tricorder-medical.jpg

Mellesleg a Sensorcom nem árt, ha összekapja magát, ugyanis a Qualcomm vezetősége idén január elején (nyilván egy újévi Star Trek-maratont követő lázas pillanatban)  lazán 10 millió dollárt ajánlott fel annak, aki letesz az asztalra egy, a sorozatból ismert orvosi trikorderhez fogható készüléket. Az eredményt sajnos csak négy év múlva hirdetik ki, de addig legalább mindenki komolyan nekiveselkedhet a munkának.


Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr74600493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fagzal 2012.06.21. 17:29:05

GM számláló nélkül nem ér semmit.

Google+
süti beállítások módosítása