Időkép reloaded + interjú a fejlesztőkkel

2012.07.03. 08:00 Hrobert

Természetesen mi sem megyünk el szó nélkül amellett, hogy megjelent az ország legnépszerűbb időjárásportáljának új androidos alkalmazása. Talán mindenki más megírta már, mi viszont kicsit exkluzívak leszünk, ugyanis leültünk a fejlesztőkkel is, hogy kicsit mindenki belepillanthasson egy ilyen androidos alkalmazás elkészítésébe.

                                 

Néhány sort azért írnék magáról az appról is. Régebbi motorosok még emlékezhetnek, hogy volt ugyan már Időkép-app androidra, de valljuk be, abban nem volt köszönet. A régi alkalmazás nem igazán tudott felnőni a kor igényeihez, lassú, bugos, mondjuk ki: szörnyű program volt, vadonatúj utódja sem szűkölködik gyermekbetegségekben, de már most túlnőtt rajta, ezt kijelenthetjük.

Az alkalmazás indítása után a kék háttérbe 6 box úszik be látványosan több irányból - ezzel az 1.0-ás verzióban néhány telefonon akadtak gondok, de az első frissítés megoldotta. A legfelső dobozban látszik a helyünk, az itteni időjárás, valamint egyből innen tudunk észlelést is beküldeni.
Alatta a különböző térképek  - időkép, radarkép, hő- és széltérkép - boxa, erre rányomva fektetett módban váltogathatunk az említett lehetőségek között. Az 1.0-ás verzióban még nem voltak animált térképek, de az 1.0.7 már elhozta ezt is. 
A térkép box mellett nagyobb vizeink hőmérséklete látható, ezalatt a webkamerák képei, egyelőre sajnos itt sincs élőkép, csak a térképen megjelenítve látszanak a kamerák, illetve a kis előképekben van némi animáció.
Emellett található az előrejelzések tab, ezt megnyitva szintén igényes animációval esnek le a maximális és minimális hőmérsékletek, alul szöveges előrejelzés; jól utánozza le a menüpont a webes felületet, talán még kicsit szebb is annál.
Legalul pedig a hírek feedje látszik, egy-egy hírt megnyitva viszont elég taszító látvány fogad minket, webview-ban jelennek meg a hírposztok, aminek a megjelenése nemhogy nem illik az alkalmazás egyébként egységes arculatába, hanem kifejezetten csúnya. Ezen mindenképp érdemes lesz fejleszteni, hacsak nem akarják drasztikusan csökkenteni a hírolvasók számát.

A beállításokban a legújabb frissítés szintén áttörést hozott, beállíthatjuk, hogy használjon-e GPS-t az app a helymeghatározáshoz, illetve a frissítések időközeit és módját (Wifi, bármilyen hálózaton, vagy soha ne frissítsen magától), ezt megtehetjük külön az előrejelzések, az aktuális időjárás, a vízhőfok, és a hírek esetében.

Widgetet is kapunk mellé, ezen a 4x1-es felületen a dátum és idő, valamint a lokáció és természetesen az időjárás látszik. Szerintem az első kettő kvázi felesleges, hiszen az időt mindig látjuk az értesítési sávon, rányomva pedig a dátumot is, ezt a feature-t nyugodtan ki lehetne szórni, és mondjuk kicsit nagyobb felületen megjeleníteni az utóbbi két információt. Egyelőre egyes készülékeken a widgettel is lehetnek gondok, nálam például Xperia S-en kicsit összecsúszott a dolog, de természetesen készül a megoldás.

Mindent összevetve egy kellemes, egészen igényes, és mindenképp ígéretes appot kapunk, ami simán partiban lehet egyéb időjárás-alkalmazásokkal, sok-sok potenciál van még az elképzelésben, és bár természetesen nem hibátlan, - mint ahogy semmi sem az - a fejlesztők gőzerővel dolgoznak a javításokon is.

És ha már a fejlesztőknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az alkalmazást a Műegyetem három diplomása fejlesztette, néhány kérdés erejéig elkaptuk őket is, hogy levadásszunk Nektek pár kulisszatitkot:

ABH: -Először is: kik vagytok Ti? Hogyan állt össze a fejlesztőcsapatotok?
Lajtha Balázs: -Még 2008-ban végeztem a Műszaki Egyetemen Informatikusként, és egy másfél éves Ericssonos kitérő után visszatértem az alma materhez, doktorandusznak. Akkor már elég világosan látszott, hogy az Android előtt fényes jövő áll, ezért megkezdtük a platform beépítését a többek közt mobil telekommunikációval foglalkozó Távközlési és MédiaInformatikai Tanszékünk oktatott tárgyaiba. Mivel hozzám egyébként is közel állt a Java nyelv és a mobil programozás is érdekelt, ezért szívesen vettem ki a részemet az oktatásból és az Edudroid labor építéséből. Ennek fontos eleme volt, hogy sok egyéni alkalmazásfejlesztési feladatot írtunk ki önálló labornak, szakdolgozatnak, melyekre számos diák jelentkezett az elmúlt félévekben.

Nagy László: -Ebben az évben végeztem a Műszaki Egyetemen szintén informatikusként. Először másfél éve foglalkoztam Androiddal Önálló Laboratórium keretében. Itt harmadik fejlesztőtársunkkal kezdtünk el fejleszteni egy valós idejű többszereplős TowerDefense játékot. A játék komplexitása miatt következő félévben Szakdolgozatunk témája is ez maradt. Jelen pillanatban folytatom tanulmányaimat, ami mellett egy kis vállalatnál dolgozom részmunkaidőben.

Nagy Szabolcs: -Lacival évfolyamtársak voltunk/vagyunk a Műszaki Egyetemen. Androiddal először én is Önálló Laboratórium keretein belül találkoztam még másfél éve, bár Java nyelven már programoztam előtte nagyjából 1-1,5 évet. A szakdolgozatom (amelyet egyébként Balázsnál írtam) témája egy többszereplős, valós idejű játék elkészítése volt Androidra, melynek kliensprogramját készítettem én, a szerveroldalt pedig Laci. Jelenleg én is MSc-re járok, ami mellett egy Milton Keynes-i cégnél dolgozom részmunkaidőben.

ABH:-Mennyi időt vett igénybe az alkalmazás fejlesztése eddig a pontig?
N.L.: -Mint minden mellékállású fejlesztésnél itt is nehéz megmondani. Az sem könnyít a helyzeten, hogy a prototípus-versenyre szánt alkalmazásból végül csak a tapasztalatokat sikerült átmenteni a végleges alkalmazásba. Az biztos, hogy többet dolgoztunk vele, mint amennyit az elején terveztünk. Május elején kezdtük a munkát. Mivel ekkor volt az egyetemen félévzárás, ezért mindannyiunknak volt bőven főállású elfoglaltsága is. Sajnos e miatt és a felmerülő nehézségek miatt a határidővel is alaposan megcsúsztunk. A június sem telt zavartalanul. Balázs új munkahelyén töltötte próbahetét miközben az esküvőjére készült. Az Időképeseknek, akikkel szorosan együtt dolgoztunk, a viharok miatt adódott bőséges egyéb elfoglaltságuk, nem beszélve az oldal több új szolgáltatásáról, melyből a vízhőmérséklet jelentés az alkalmazásba is belekerült. Jópár éjszakánk és hétvégénk telt az Időkép fejlesztésével, míg végül ki mertük adni.
A prototípusversenyre beadott munkánkban hagytuk szárnyalni a képzeletünket, több elszállt ötletet is beletettünk ezért nem volt kész koncepciónk az első, az oldat "apposító" verzióra. Először a szolgáltatásokat határoztuk meg az Időképpel együtt, majd azoknak a tálalásáról ötleteltünk. Egyikünk sem tanult UI tervező, így ebben és a grafikai anyagokban a megbízóra hagyatkoztunk. Tőlük kaptuk a grafikai anyagokat, és többször módosult a felület a belső tesztek eredményeként, mire elnyerte mostani formáját.
A back-end nagyjából készen volt már a fejlesztés megkezdésekor, és a megrendelők készségesen segítettek az alkalmazás speciális igényeit kiszolgálni, így nem okozott gondot a server-interface.
Mivel mindhárman szabadidőnkben dolgoztunk, ezért általában külön folyt a munka, ki hajnalban, ki éjszaka, ki hétvégén, ezért a kommunikáció aszinkron módon zajlott (email, Google docs), de szerencsére sikerült jól elosztani a feladatokat, így sosem volt probléma amikor a forrásokat fésültük össze a git verziókezelővel. Szépen összeállt az alkalmazás.

ABH: -Milyen kihívásokkal szembesültetek a fejlesztés során?
L. B.: - A fejlesztés során kevés kihívással szembesültünk, az igazi problémák akkor jelentkeztek, amikor az alkalmazás elkészült. Három területen ütköztünk problémákba. Aki elolvasta az Android kézikönyvet, tudja, hogy nem lehet óra-widget-et készíteni. A Widget platform által kezelt legkisebb frissítési ideje 30 perc, minden ami ez alatt van, ellenjavallt és nem támogatott. Mivel elvárás volt, hogy az időjárás információ a felhasználó helye szerint, és legalább 5 percenként frissüljön, az első kihívás ennek megvalósítása volt. Általában is problémát jelentett, hogy az alkalmazásnak friss információkat kell biztosítania, azonnal, és jellemzően rossz hálózati viszonyok közt, miközben a felhasználók szeretnék ha nem merülne le a telefonjuk, és nem forgalmazna túl sokat. Végül úgy döntöttünk, hogy rábízzuk a felhasználóra, az 1.0.7-es verzióban

N. L.:  - Az egyik feladatom a térképek megjelenítése volt. Elsőre azt gondoltam, hogy ez egy egyszerű feladat lesz, de fejlesztés közben kiderült, hogy a nagy felbontású képek kezeléséhez rengeteg memória szükséges. Így olyan megoldást kellett találni, ami nem rontja a felhasználói élményt, és emellett egy alsó kategóriás telefonon is megfelelően működik. Ráadásul 4.0-tól megváltozott a képek kezelése Android opercáiós rendszer alatt, így külön odafigyelésre volt szükség, hogy minden verzión gondoskodjunk a képek megfelelő kezeléséről.

N. Sz.: - A legnagyobb problémát maga az Android platform okozta, sok View nem vagy nem úgy működött, ahogy azt korábban elvártuk volna, főleg, amikor már összetettebb felületeket terveztünk. Személy szerint nekem még egy betegséggel is meg kellett kűzdenem a fejlesztés alatt, viszont egy hét "szabadságot" nem vehettem ki, így megtapasztalhattam, milyen 39 fokos lázzal fejleszteni: elég nehéz :)

ABH: - Milyenek a visszajelzések?
 - Meglehetősen pozitívak. Mivel az időkép közössége igen aktív, rengeteg megjegyzés jutott el hozzánk. Pillanatnyilag a Play áruházban 4.4 ponton áll az értékelése, több, mint 800 értékelésből. Természetesen kapunk kritikát is, elsősorban a widgetet bírálják, de sokan írnak csak azért hogy jelezzék, hogy mennyire tetszik nekik az alkalmazás, az ilyen üzenetekért érdemes fejleszteni. A számok is bíztatóak: kicsit több, mint egy hét után 50 000 fölötti letöltésnél járunk. A Market Developer Console-ján lehetőség van figyelni, hogy hányan tartják meg az alkalmazást (total / active install). Általánosságban elmondható, hogy a toplistát vezető alkalmazások 75-80%-os active/total aránnyal rendelkeznek, ezt az arányt mi felül is múltuk, a felhasználók 10% törölte csak le telefonjáról az Időképet. Külön büszkeségre ad okot, hogy a rengeteg felhasználó ellenére nagyon kevés hibával találkoztunk.

ABH: -Milyen új fejlesztések várhatóak még az appra?
 - Folyamatosan követjük a felhasználói visszajelzéseket, és elsősorban ezek mentén haladunk: az 1.0.1. után már az 1.0.7. is elérhető a Google Play-ről. Ez tartalmazza a sokak által kért mozgó radarképet, néhány apróbb javítást, és a már említett beállítási felületet. Az első hét során a crash jelentésekből tanulva átdolgoztuk az alkalmazás teljes adathozzáférési rétegét is, reméljük, hogy ezzel megszűnnek a Force Close-ok. A rövid távú célok közt szerepel a térképek átdolgozása, ezzel kapcsolatban is sok kérés érkezett. És szeretnénk egy sokkal jobban testreszabható widgettel kedveskedni a felhasználóknak, aminek nem csak megejelenését, de tartalmát is az egyéni igényeikhez szabhatják.
A távolabbi tervekről már folynak a megbeszélések a megrendelővel, ezekről az Időkép weboldaláról mindenki időben fog értesülni. Természetesen az apróbb kéréseknek, addig is megpróbálunk eleget tenni, és lehet hogy belekerül az alkalmazásba egy kis meglepetés is.

ABH: -Ezután hogyan tovább? Tervezitek új alkalmazások fejlesztését?

N.Sz.: - Feltétlen tervezzük, hiszen ez nem csupán a munkánk, de egyben a hobbink is :) A közös projektek közül az Időkép és a Tower Defense élvez elsőbbséget, de van még néhány koncepció a fejünkben, szóval nem unatkozunk.

N.L.: - Nagyon sok terv van, de sajnos mindenhez idő kell. Remélhetőleg a nyáron lesz időnk folytatni a Tower Defense fejlesztését, és eljutni egy kiadható állapotig.

L.B: - Az Időkép jelenleg leköti a szabad kapacitásomat, de van egy régóta dédelgetett prototípus, amit szeretnék kereskedelmi minőségben kidolgozni.

Mi pedig sok sikert kívánunk mindehhez!

Az időkép alkalmazása tehát ingyenesen letölthető a Play Store-ról, minden weather-junkie-nak kötelező kipróbálni!

QRCode


· 1 trackback Címkék: teszt interjú app időkép

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr824614076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.07.03. 10:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.03. 09:22:36

Én annyi tudnék mondani, hogy elegem van ebből a hőségből! Kellene bele szavazás feature és jól megszavaznánk a hűvöset és úgy is lenne :D

decoati 2012.07.03. 09:50:02

Én annyit tennék hozzá hogy bár helyenként esetlennek és pazarlónak tartom, de helyenként zseniálisnak, és mindent összevetve hiánypótlónak. (na de majd ha fölugrik a notify hogy "zivatar várható az Ön tartózkodási helyén 15 percen belül", még ha ez egy fizetős verzióban is lesz benne, akkor már csak a tejbetök módjára való vigyorgás marad)
Köszönöm.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.07.03. 10:06:46

@Tomi from Space: én megszavaztam: bekapcsoltam a klímát.
Tégy te is így! :)

Szifonra nincs valami hasonló?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.03. 10:08:44

@szmoker (Homo Trollicus): De, most jött ki a szifonos verzió is (épp ma promózza az időkép.hu), de azt nem tudom, hogy az ennek a portja-e, vagy külön app.

magyar bucó 2012.07.03. 11:29:58

@decoati: Soha nem értettem, miért a telefonon kell megnézni, hogy milyen idő VAN. Felnézek az égre és látom, hogy zivatar lesz...

mohaa 2012.07.03. 12:44:02

@magyar bucó: ez annyira XX. századi! :) analóg ember vagy egy digitális korban.

decoati 2012.07.03. 13:02:52

@magyar bucó: tudok olyan munkát ami nem végezhető zivatarveszélyes környezetben, és nem azért mert megázol. Sőt, ha egy ilyen nagyobb lélegzetű melóban benne vagy, csak az 10-15 perc, mire felfüggeszted a munkavégzést.
Van a közelemben egy hatalmas almáskert is, gondolom azoknak sem mindegy anyagilag hogy akkor most bekapcsolják a jégágyút, vagy ne?
Nem az a bajod hogy analóg ember vagy.

Darkcomet 2012.07.03. 13:53:12

Jó lenne beledrótozni a másik két animált radarképet is. Ez a mostani, ami a meteorológiai szolgálat oldaláról van, szinte semmit sem ér. Egy vihar esetén az idokep.hu saját radarképe, meg a másik, ami kvázi tovább is mutatja az eseményeket, sokkal informativabb. Jelenleg közvetlenül a weboldalon szoktam követni az eseményeket, de mivel hamarosan megszünik a flash mobilos támogatása az Adobe részéről, erre a problémára sürgősen kéne találni valami megoldást.

magyar bucó 2012.07.03. 17:44:53

@decoati: "most bekapcsolják a jégágyút, vagy ne?" :D

Látom, ehhez sem értesz...

decoati 2012.07.03. 19:20:24

@magyar bucó: jaja, magyar bucóhoz magyar sasszem

Google+
süti beállítások módosítása