Jelly Bean - Érkeznek a főzött ROM-ok

2012.07.13. 21:34 Való

Alig egy hete került közkézre az Android legújabb 4.1-es,  Jelly Bean néven futó verziójának a forráskódja. Az XDA-s fejlesztők máris munkához láttak, hogy a legtöbb készülékre varázsolják rá a frissítést. Az egyik legnépszerűbb Androidos telefon, a Galaxy S 2 már kapott is egy erősen alfa verziós főzött romot.

android-jelly-bean.jpg

Egyelőre még sok funkció nem működik, köztük: Wifi, kamera, blutooth, stb… Ennek ellenére bíztató, hogy nagyon gyorsan dolgoznak a „srácok”. A vállalkozó kedvű felhasználók innen letölthetik a napi használtra még cseppet sem alkalmas alfa verziót.

Valamint a Cyanogen Mod 10 is folyamatosan készül, találtunk is egy videót, amin egy LG Optimus 4X HD készüléken fut a fejlesztői változat. Általánosan elmondható, hogy a Jelly Bean portolásokkal a fejlesztőknek sokkal könnyebb dolga lesz, mint anno az Ice Cream Sandwich esetében, így viszonylag hamar kaphatunk kifogástalanul működő ROM-okat.


Címkék: android 4.1 jelly bean

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr764653908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Failer 2012.07.14. 10:45:59

Tehát ez androidon hogy is megy? Nem a google fejleszti le ezeket a frissítéseket (mint ahogy teszemazt minden normális os fejlesztő cég?)? Tehát kapok egy kernelt és igazából nekem kell rálegóznom mindent, vagy most hogy van ez?

Való 2012.07.14. 10:54:23

@Failer: Nem egészen. A Google megcsinálja az operációs rendszert, amelynek a forráskódjait közzéteszi, ezáltal bárki fejlesztheti, átírhatja, belerakhat, elvehet belőle, stb...

Aztán ezeket az adott telefonok hardvereire optimalizálják magánszemélyek programozók, vagy épp a mobilcégek(akik általában lusták foglalkozni vele). Mivel minden telefon eltérő hardverrel rendelkezik szinte, ezért nem lehetséges az, hogy amint megjelenik az új verzió frissíthesse minden androidfelhasználó. Szóval igen Kernelt azt minden új verziónál meg kell csinálni az újat, mert az felel a hardverért. Ez egyébként nem is baj, ha főzött mert a főzött kernelek általában végletekig optimalizáltak, de mivel nem profi cégek csinálják előfordulhatnak hibák, stabilitási problémák, de ez sem mindig jellemző.

Te letöltöd és egy netes guide alapján rárakod a telefonodra, ha szeretnéd. :)

Failer 2012.07.14. 11:01:50

@Való: Tehát pl nekem most van egy tabletem. Azt tudom róla, hogy most 2.3 vagy valami ehhez hasonló verzió megy rajta. Azt is tudom, hogy az ice cream sandwich is ráhúzható. Ha én ezt meg szeretném csinálni, hogyan tudom megtenni? (a frissítést a magyar szervízben/üzletében csinálják már valami 1 éve a szervizesek de egyrészt nem akarják publikálni, másrészt meg minden tiszteletem az övék, de nem haladnak vele)

Vagy az ilyen megoldást felejtsem is el?

Való 2012.07.14. 11:04:55

@Failer: Ezek a főzött ROM-ok mind magyar verziósak szinte. Egyébként milyen telefonod van?

Failer 2012.07.14. 11:11:01

@Való: Tabletem van. ConCorde tab 7020.

beked 2012.07.17. 01:01:38

Amúgy elindult az OTA frissités is (Nexusra), de erről sokat nem olvasni magyar blogon.
Én elég járatlan vagyok a témában, igy pl. jó lenne tudni, hogy azért, mert magyar nyelvű az android, lehet, hogy többet kell várni, vagy ez nem számit?

Arra kiváncsi lennék, hogy majd a sokára megjelenő samsung frissitésekből mennyire fog kitünni mondjuk az XDA munkája, egyáltalán felismerhető az ilyen, mint mondjuk a feliratozásnál (ahol előfordult kis hazánkban hogy az üldözött kalózok forditását használták azok akik drága pénzért dolgoztak)
Minden esetre én nagyon várom a frissitést, vagy a türelmem végét ill. a hozzá szükséges szabadidő, hogy megtanuljam formálni a kezemben levő "telefont"

Való 2012.07.17. 10:57:57

@beked: A kódok kiadásával indult el az OTA, ezt nem írtam bele a cikkbe, de teljesen igazad van. Az Android Google által készített verziójában eleve szerepel a magyar nyelv, már ami az operációs rendszer szövegnyelvét illeti. A Google Now hangirányítós része nyilvánvalóan nem tud még magyarul sajnos.

Főzött ROM-ok így szintén tudnak magyarul, amennyiben az alap Androdtól nem térnek el nagyon (pl.: Miui) kivéve abban az esetben, ha valamiféle plusz tartalmat raknak bele. Teszem azt: egy külön beállítások menü, ha nem fordítják le az angol marad.

NoTe 2012.07.17. 14:55:34

Én már annak is örülnék ha a Note megkapná a hivatalos Ice Cream Sandwich.ét:)

NoTe 2012.07.17. 14:56:14

ami egyébként már létezik

Google+
süti beállítások módosítása