Nexus 7 versus iPad: a nagy törésteszt

2012.07.22. 09:00 Gwendir

Igen nagy az esélye, hogy sokan nem hallottunk még ez előtt a SquareTrade nevezetű, különböző elektronikai kütyük kiterjesztett garanciáival foglalkozó cégről. Az említett cég néhanapján finanszíroz egy-egy töréstesztet is, hogy könnyebben megállapíthassa bizonyos eszközök törésfaktorát. Ezen a héten is tartottak egy ilyen kütyükínzást, ahol is egy Google Nexus 7-t, és egy iPadet ejtettek le, söpörtek le a járdára, majd pottyantottak víz alá, amit mind videóra is vettek.

A kisfilm tartalmaz néhány, a cég eddigi tapasztalatai alapján összeállított statisztikát is, tehát különösen informatívra sikeredett, én viszont csak olyan olvasóink részére ajánlom a végignézését, akiknek a szíve bírja nézni azt a tortúrát, amelyeken ezek a szerencsétlen e-jószágok keresztülmennek.

Azoknak, akik inkább nem néznék végig, lelövöm a poént: nem túl meglepő módon a Nexus 7 műanyag borítása jobban bírja a strapát (értsd: inkább karcolódik és deformálódik, mintsem, hogy törjön és ezzel együtt a képernyőben is kárt tegyen), a kijelző is kevésbé hajlamos a megmihálylásra (ez mondjuk eredhet a kisebb méretéből is, mivel így kevesebb felületen érintkezhet mondjuk a padlóból kiálló kavicsokkal), illetve a legdöbbenetesebb az egészben az, hogy még a vízből kiemelve is  szóltak a hangszórói, és gyakorlatilag egy kis szárítgatás után kutya baja sem volt a fürdetéstől.


Címkék: törésteszt ipad nexus7

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr754670390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TARTYOM 2012.07.23. 00:32:25

Alig várom az almafanokat.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.23. 00:45:44

@TARTYOM: Olyanok ide 1,5 éve nem mernek jönni... :D

Gera 2012.07.23. 02:25:22

Nehezen lehetne almafansággal vádolni engem, de azért tényleg szart se érnek ezek a tesztek. Az első leejtésnél az ipad konkrétan pont függőlegesen a sarkára esett, míg a nexus szinte pont a hátára, ezek után baromi meglepő az eredmény. tisztességesebb lenne direkt a sarokra ejtést nézni, úgyis az a leggázabb és szerintem nem nehéz előállítani, egyszerűen fellógatják a sarkánál fogva, aztán elengedik, jó eséllyel nem fog megfordulni.

Gera 2012.07.23. 02:37:49

A vízbe ejtés viszont érdekes, még bele se gondoltam, hogy mekkora gáz egy nem kivehető akkus cuccot vízbe ejteni. A desire egyszer beleesett a kádba, kb egy másodperc után kikaptam, letöröltem és már vettem is ki az akkut, aztán hagytam száradni egy napig. Ezeknél meg csak reménykedhet az ember, hogy túlélik, persze ki lehet kapcsolni, de az azért nem ugyanaz.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.23. 07:57:20

@Nihilista Semmi: Ebben nem értek Veled egyet :) A Motorola anno a Defy relatíve sikerességét annak köszönhette, hogy víz- és ütésállóra tervezte a telefont és a Defy tulajok nagy része emiatt vette azt a telefont ennek meg nem volt más oka, mint az, hogy ha már elkölt valamire 100.000 forintot, az ne menjen gallyra egy eséstől.

Én pl. borzasztóan vigyázok mindenre, pénteken váltam meg egy 2006-ban vásárolt monitortól, ami még most is úgy nézett ki, mintha tegnap vettem volna ki a dobozból, de egy telefonnál elkerülhetetlen, hogy néha leejtse az ember. Ejtettem is már el több félét és szerencsére egyiknek sem lett semmi baja. Egy magára valamit adó gyártó ezeket is leteszteli és figyelembe veszi. Az Apple-nél meg nem csoda, hogy könnyebben törik, hiszen egyrészt az ilyen esetek user-bénázások, másrészt meg ha összetörted, akkor gyere be és vegyél másikat...

Ha elmész egy IKEA-ba, ott vannak az ajtónyitogató és egyéb tesztek a boltba, azok sem véletlen készülnek és vannak kiállítva.

atko 2012.07.23. 08:12:05

@Nihilista Semmi: Ahogy a cikk is írta ez egy "kiterjesztett garanciáival foglalkozó cég" tesztje volt, akiknek azért csak tudniuk kellene mire is adnak ki pénzt.
A vásárló választásáról meg annyit, hogy valamennyi mobilom (Siemens m35, m65, me75, Samsung B2710) ütésálló volt és van.

2012.07.23. 08:27:38

Kell valami, amiben jobb. Így legalább az egyetlen eladott példány majd a múzeumokba kerülhet :-)

Martian (törölt) 2012.07.23. 09:09:22

@Nihilista Semmi: a mechanikai trapabíróság és javíthatóság volt az egyik oka, amiért anno ThinkPad-et vettem. Sokszor a kütyük között funkciókban, használhatóságban nincs nagy különbség, viszont sérülékenységben annál inkább.

Nbl 2012.07.23. 09:20:42

@Gera: Egyet értek, nekem is azt tűnt fel egyből, h az Ipad a sarkára lett ejtve a Nexus meg a hátára (pedig én sem vagyok almatag :-)).
Én elismerem ezeknek a nyúzópróbáknak a létjogosultságát, csak a kivitelezés nem éppen tudományos: ha lenne egy teszt élére, hátára meg mondjuk pofára ejtve és mindegyiket 10 alkalommal (persze mindig új) eszközökkel kivitelezve, annak a végeredménye talán mondana valamit arról, h melyik az ütésállóbb.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.23. 09:25:27

@Nbl: Ennek azért nem feltétlen az a nyitja, hogy hogy esik, hanem az, hogy hol van a tömegközéppontja :) A Samsung pl kínosan ügyel arra, hogy ne legyenek "fejnehezek" a cuccai és egyenlő legyen a tömegeloszlás, pont az esések miatt.

Zuzzant 2012.07.23. 11:29:43

a tesztet végző fiatalember beteg lehet, valószínű csirke-pornóra veri ki.

2012.07.23. 11:37:21

jó tudni ha az ember dobálni vesz ilyen cuccot...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.23. 12:23:07

már nem tart soká. elfogy az olaj, véget ér a jólét, összedől a "civilizált" világ...

Nbl 2012.07.23. 12:32:43

@Tomi from Space: Ebben is van valami, persze ha nem vízszintesen tartod akkor túl sokat nem ér sajnos.

meglivorn 2012.07.23. 15:37:39

Természetesen az ilyen teszt-videókkal elsősorban az a baj, hogy "egy mérés nem mérés", ahogy anno a suliban belénk verték. Szóval egyszer megnézni valamit nem igazán hiteles, mérvadó adat.

Ugyanakkor a kommentelők közül úgy tűnik, sokan elfelejtik, hogy ezek a kütyük igenis hordozható eszközök, amiket nem egy íróasztalra fektetve, párnába csomagolva kell kezelni, hanem igenis a kanapén dögölve, túristáskodva térkép és túristakönyv (guide-book) helyett, esetleg igenis a medence mellett heverve és olvasva.
Használat közben pedig nem egyszer előfordul, hogy az ember leejti, leveri maga mellett az asztalról, szélsőséges esetben vízbe ejti (vagy sikerül leönteni valamivel).
Nem is tudom, hányszor látom telefonos cikk utáni kommentekben hogy "a 3254 éves nokiám/alcatelem/anyámkinjám már a háztetőről is leesett és átment rajta egy harckocsiszázad de mégis flottul működik, ezek a csupaüveg tepsiszarok nem érnek semmit" :D

A leesős tesztekről: az elsőben tényleg nem egyenlő a terhelés mert az ipad a sarkára esik, de nagyjából ugyan abból a pózból indulnak, így igenis az is számít, hogy esik. Persze ezt lehetett volna tesztelni, valami géppel, stabilan azonos kiinduló pozícióval (ilyenkor lehet alátenni puhát, hogy ismételhető legyen a teszt és csak a végén törni, ha levonható valami következtetés arról, hogy is esik a cucc).

A második, "asztalról leverős" próbánál viszont mindkettő a sarkára esett. A nexus itt is jobban bírta, valószinüleg a kisebb tömeg miatt, de amiatt is, hogy a nexusnál a "rugalmasabb" műanyag keret körbefogja az üveget a széleken, míg az ipad ugyan nagyon dizájnos a szélekre futó üveggel, de sérülékenyebb.

Na sok duma után, rövidebben: az ilyen teszt maga egyátalán nem értelmetlen, mert igenis életszerű a dolog (a szöggel meg kalapáccsal verdeséssel ellentétben), de lehetne ezt kicsit tudományosabban meg átgondoltabban is csinálni, nem csak a kaptunk 3 darabot, potyogtassuk őket ahogy eszünkbe jut :D
(megj: az egyik nexust megkaphatom? a beáztatott is jó lesz :D )

Google+
süti beállítások módosítása