Nyakunkon a Nexus-forradalom?

2012.10.04. 11:38 Yarner

Gyűlnek a pletykák, csicseregnek a madárkák... Egy ideje már keringenek a hírek arról, hogy a Jelly Bean és a Nexus 7 tablet nyár eleji bemutatása után ősszel is várhatunk valamit a Google háza tájáról. Az Android and Me viszont a héten két komolyabb cikket is szentelt a témának, bennfentes információkra hivatkozva. Az oldal általában elég jó fülesekkel rendelkezik, így érdemes lehet hallgatni rájuk, főleg, ha ilyen szép dolgokról énekelnek...

gossipdroid.jpg

Szóval a hír dióhéjban az, hogy még október végén, a 29-30-án tartandó New York-i All Things D: Dive into Mobile konferencián várható egy nagy bejelentés - Andy Rubin annak idején itt mutatta be a Honeycombot is. Ami megdöbbentő, hogy máris várható egy új Android-verzió megjelenése, több oldal jelentette, hogy a látogatási statisztikájuk között találkoztak Android 4.2-es verziójú vendégekkel. Úgy hírlik, csak apró változtatásokat kapunk az új verzióval, még az sem biztos, hogy lesz-e egyáltalán saját neve (az Eclair is kibírt egy tizedes-változást).

A pletykák arra mutatnak, hogy egy új Nexus telefont is kaphatunk (elvégre a Galaxy Nexus most lesz éppen egy éves), ennek alapját pedig nem más adja majd, mit az LG  hamarosan megjelenő erőműve, az Optimus G, ami remekül hangzik.

lg-optimus-g-1.jpg

Ami viszont a legérdekesebb, az a régóta emlegetett, a Wall Street journal által a köztudatba dobott hír, hogy mostantól a Nexus termékcsaláddá bővül, azaz egyszerre több gyártó készüléke is kínálja majd a tiszta Google-élményt, ezeket pedig akár a Play webboltján keresztül is megvásárolhatjuk majd. A Play Store készülékboltja május óta valósággá vált (bár nálunk egyelőre nem érhető el...), így a hír azóta valamivel hitelesebbnek hangzik. A mostani bennfentes értesülés viszont egy még ennél is izgalmasabb világot vázol fel: a Google eszerint felállít egy Nexus sztenderdet, ami annyit jelent bizonyos technikai feltételek elérésével bárki gyárthat Nexus készüléket. A hír szerint ennek 64 GB fix memória is a része, tehát nem a Nexus-család lealacsonyításáról van szó, és persze előírás, hogy alap, azaz AOSP Android fusson a készüléken. Bizonyos gyártói módosítások ugyanakkor engedélyezettek lesznek egy customization centeren keresztül, ami arra utal, hogy a gyártói témák kikapcsolhatóak lesznek.

Ha ez valóban így lesz, azt gondolom, sok Android-rajongó álma válik valóra, és az egész Androidos ökoszisztéma egy lépéssel közelebb kerül majd a sokat emlegetett fragmentáció legyőzéséhez. Az AOSP minden verzióval egyre kifinomultabb felhasználói élményt nyújt, így a gyártói skinekre egyre kevésbé van szükség (sokak szerint már régóta leáldozott a napjuk), és a Nexus készülékek fontos tulajdonsága, hogy elsőként kapják meg az Android-frissítéseket, így a Google új stratégiája gyógyírt jelenthetne a millióknak álmatlan éjszakákat okozó frissítési mizériára is. A gyártók pedig akár úgy is dönthetnek, hogy lassan átépítik a saját brandjeiket nexus-kompatibilissé. Ha a gyártói extrákat a Google képes lesz használható módon bevinni az új customization centerbe, maradna annyi mozgástere minden cégnek, hogy szoftveresen is egyénivé tehesse az újabb készülékeit, így a Nexusosítás nem feltétlenül jelentene uniformizálódást, azaz nem kellene attól félniük, hogy egyéniség hiányában nem lesznek képesek versenyezni egymással, és csökkennek az eladásaik.

Csodás napok jőnek? Mindenestre érdemes lesz odafigyelni a Dive into Mobile programjára, alig négy hét...

UPDATE: kiderült, hogy az infók egy része kacsa volt, részletesebben ld. itt!


Címkék: pletyka hír lg android pletyi nexus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr154819475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickJ 2012.10.04. 13:00:33

Nagyon jó az irány, csak így tovább!

komplikato 2012.10.04. 20:59:29

Mi van az új Exynos procis titkos Tabletjükkel? Nem mostanában kéne bemutassák azt is?

odamondó 2012.10.04. 22:07:50

Hát azzal, hogy a gyártói felületnek leáldozott nem igazán értek egyet.

Lássuk miért : 2 androidos készülékem van. Htc desire gyári 2.2-vel és egy Asus nexus 7 android 4.1.1-el.

Nagyon tetszik a nexus 7em, de eszméletlen sok meglepetés ér a használata során milyen dolgokat nem tud amihez a bőven 2 és fél éves HTC telefonom hozzá szoktatott. Meg úgy általában is a HTC egész felülete sokkal egységesebb.

És személy szerint engem rohadtul nem zavar, hogy a Desire menüjében 2.2 van írva. Semmiről nem maradok le ezzel.

Ez az egész frissítés láz egy gerjesztett rinyálás a semmiért.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.10.04. 22:44:49

@odamondó: Bizonyos szempontból igazad van, a nagy többségnek tényleg mindegy, mi van a specifikációkba írva, ha működik. A frissítés akkor válhat tömegigénnyé, ha valóban behoz valami új szolgáltatást, amire vágyik a nép. A 4.1-ben a Google Now és az interaktív értesítések ilyesmi lehet, a Project Butter is jól hangzik.

Én a 4.0-ban szeretem a multitasking megoldását, és hogy az értesítési sávból elérem a beállításokat, no meg szeretem a holo kinézetét, az után a Sense régimódi értesítési sávját látni fáj a szememnek (na jó, egy One X-szel meg tudnám szokni, de érted... Sokminden másképp van a Sense-ben, sok idő kéne, míg megszokom, mindenkinek az számít, mi volt az első.)

Viszont igaz, hogy a 2.1 és 2.3 között látható változása kevés volt, főleg a rendszert optimalizálgatták (meg 2.2-nél bejött a Flash, hogy aztán a 4.1-gyel eltávozzon...)

Annyi szól még a frissítés mellett, hogy a 4.0 alkalmazások között is sokszor vízválasztó;) van am nem fut alatta vagy fölötte, és sok újítás csak 4.0 fölött jelenik meg appokban. Meg persze 2.2 alatt is már sok minden nem fut.

De tény, hogy egy jól összerakott készülékkel (és a HTC-k általában ilyenek) nem kell sok változtatás, don't fix what ain't broken, ugye.

Környezettudatos 2012.10.04. 23:06:36

"Csodás napok JŐNEK". Jenőnek jőnek a csodás napok?

decoati 2012.10.04. 23:22:03

@odamondó: az viszont elég gáz ha egy gyártó csak azért nem frissít ics-re, mert (egyrészt ugye nem érdeke, másrészt) nem tudja a bloatware launcherét bepasszírozni a ramba, még ha ez messziről bűzlik is (mivel nem akarásnak tudjuk mi a vége).
Azért az ics multicore supportját és a teljes ui hw gyorsítását ne felejtsük már el, meg a jb átdolgozott hangrendszerét és további ui optimalizálását se, elég masszív lépések ezek. A holo és az ics ui ajánlás nekem spec. bejön, sokat segít hogy 3rd appokkal is egységes felületet kapjunk.

Ez az egész még azért is tetszik, mert így egy esetleges telefon váltás esetén megint tudok a hw-re koncentrálni, nem kell azzal foglalkoznom hogy a gyártó szoftvereitől amúgy sikítófrászt kapok, vagy nem veszem meg, mert a másik meg köztudottan szarik a supportra.

Kuruttya 2012.10.05. 00:44:57

A vanilla Android 4.1 felhasználói élménye messze agyonveri az SGS3 Touchwiz fosrakását. Már amennyiben értékeli az ember a szép és konzisztens dizájnt, az okos ötleteket, a szép fontot, stb.

Én már megfogadtam, hogy a következő telefonom biztosan Nexus lesz. Szeretem a CyanogenMod-ot, de azért nem lenne baj, ha egy-egy verzió ugrás után nem lenne hetekig instabil a telefonom a korai nightly build-ektől :)

2012.10.05. 02:45:43

Jó célnak tűnik ez a nexus izé. A customization kell de nekem az az érzésem így laikusként, hogy talán belenyúlnak kernelbe, modulokba is mert bizony a stabilitás nem egy erőssége a droidnak. (ami talán a 67541694519341 droid változat miatt van)

Környezettudatos 2012.10.05. 07:36:54

@Yarner: Nem sikerült. Majd legközelebb.

barli 2012.10.05. 09:00:15

"a Google eszerint felállít egy Nexus sztenderdet, ami annyit jelent bizonyos technikai feltételek elérésével bárki gyárthat Nexus készüléket. A hír szerint ennek 64 GB fix memória is a része"

És ezt így hogy? Akkor a jelenlegieket lefokozzák?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.10.05. 09:02:56

@barli: hát vagy kaca a hír, vagy a régiek veteránként jogot kapnak, hogy helyük legyen a dicsőség csarnokában...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.10.05. 09:12:57

@Környezettudatos:
Elnézést Kedves Környezettudatos
Hogy blogunk irodalmilag fapados
Hogy nem sikerült szépet írnunk
Ezért azóta is együtt sírunk

De ne csüggedj, egyszer majd jó lesz
Yarner is művésszé válik
És technikai infók helyett
csak szavakkal és metaforákkal játszik.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.10.05. 09:23:02

@Yarner: Semmit :D Csak a dalszövegírói múlt kísért :D

meglivorn 2012.10.05. 11:18:31

A "nexus standard" elgondolás igen jól hangzik. Bár egyelőre nem tervezek telefoncserét, de azt már korábban is eldöntöttem, ha oda jutok, valami nexust nézek ki magamnak.

ps: versike rulz :)

Brrrrrrrrrrrrr 2012.10.05. 12:23:15

@odamondó:
"Nagyon tetszik a nexus 7em, de eszméletlen sok meglepetés ér a használata során milyen dolgokat nem tud amihez a bőven 2 és fél éves HTC telefonom hozzá szoktatott. "

Sorold fel kérlek.

Környezettudatos 2012.10.05. 13:56:09

Gyönyörű, de a cél inkább az lenne, ha a technikai infók megmaradnának és ékes magyar nyelven, helyesen írva kerülnének közlésre. :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.10.05. 14:30:22

@Környezettudatos: A hejessirásom lyó. A "jőnek" meg régies, de attól még helyes írásmód. A Károli-bibliánál lehet panaszt benyújtani :-)

odamondó 2012.10.05. 14:55:13

@kabirjedi:lesznek olyanok is felsorolva ami nem feltétlenül nexus 7 specifikus hiba.

-egységes felület. Nincs egy beépített widget se ami kinéz valahogy (ezért egész felületet úgy kell összekeresni jobbról balról... Ráadásul ami igényes widget pack tabletre azért fizetni kell).
-Peopleben nem állítható egyénenként kinek hogyan legyen írva a neve.
-fizikai gombok hiánya (főleg optikai egér) továbbá sw gombok elvesznek képernyőből amikor lenne fizikainak hely
-flash hiánya
-usb to pc opciók
-chrome újrainduláson lehetne bőven javítani

De ahogy írtam teljesen elégedett vagyok a nexus 7el. Más kérdés, hogy sok dolog kezd nem tetszeni android rendszerben. De ez már egy másik topik. Ennek ellenére egyértelmű, hogy nincs per pillanat jobb.

Továbbá én reménykedem, hogy lesz több nexus telefon is, mert nekem nincs szükségem 4.3+ méretű telefonra. Bár gondolom dual simes nexus se manapság lesz bemutatva ami érdekelne igazán.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.10.05. 15:18:55

@odamondó: az optikai egeret aztán sirathatod, az teljesen kihalt 2010 óta... :-) Aki annak idején már használt Androidot, mind visszasírja, az újak meg azt sem tudják, mire való :-)
A widgetek között 1-2 van, amit én szeretek, az ICS naptár widget pl nagy kedvencem (de tabletre lehet, hogy nem olyan jó a függőleges, egysoros nézetével)
A flash hiánya tényleg gáz, ez nexus-probléma, az egybeparticionált tároló miatt van - de ez persze kevés vigasz.

Környezettudatos 2012.10.05. 15:20:30

@Yarner: A jőnek nem jó. Idézhetsz 500 éves dolgokat is, de attól azok a szavak ma nem helyesek - ts - cs és társai. A jő az régies, a jőnek nem helyes. Jönnek a helyes. Eljő még elmegy régiesnek. Mindegy, úgy írsz, ahogy tudsz, csak jeleztem, hogy rossz. Nem halsz bele, ha beismered, de tőlem kántálhatod, hogy jó, mert régies...ettől nem lesz igaz. :) Pá.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.10.05. 15:39:16

@Környezettudatos: Két szó: stílus és humor. Ezek nyilván szubjektívumok, nem az objektív, akadémiai nyelvhelyesség kategóriájába tartoznak.

Szájbarágósabban: nem azért használtam az archaikus formát, mert szerintem felcserélhető a mai írásmóddal, hanem mert a bibliai szövegeket idéző írásmóddal extra jelentésréteget kívántam a szöveghez tenni, egyfajta humoros, prófétikus fényben feltűntetni a cikkben leírt piaci jóslatokat.
Így persze már elvész a dolog varázsa.

Pá :-)

Gera 2012.10.08. 10:02:19

Két napja vettem egy Nexus 7-et, tényleg baromi jó, de valahova muszáj leírnom, mennyire felbaszta az agyamat, hogy az amúgy teljesen rendben levő Chromeban nem lehet desktopra állítani a user agentet. Ezt hogy a picsába gondolták? Most ezért használjak Operát, ez jó a Googlenek? Idióták.

Google+
süti beállítások módosítása