Tesztpéntek: Xperia Tablet S

2012.11.09. 12:00 Hrobert

Bár a napokban alighanem mindent elhomályosít a Google legújabb zászlóshajóinak eljövetele, azért mások is próbálkoznak a tabletpiac meghódításával. Például a Sony, legújabb nagyágyújuk, az Xperia Tablet S járt nálunk ezúttal tesztre.

A hazai sajtótájékoztatóról készült beszámolónkban már áradoztam egy sort az első benyomásaimról, és a hosszabb együtt töltött idő sem rontotta el az összképet, de talán ne szaladjunk ennyire előre.

DSC_0197kicsi.jpg

 

Csomagolás, tartozékok, külső

A készülék egy már-már indokolatlanul méretes dobozban érkezik, tekintve, hogy nagy részét papír foglalja el. Az útmutatókon, és egyéb figyelmeztetéseken, valamint az ezeket elkülönítő vastagabb papírrengetegen kívül egyébként még egy USB-kábel, illetve ehhez csatlakoztatható hálózati adapter kapott itt helyet. Mindezek mellett tényleg marginális helyet foglal el a táblagép a maga 239.8 x 174.4 x 8.8 mm-es kiterjedésével.
Csomagolásban tehát igen, tartozékokban nem bővelkedünk, de a masina dizájnja azért némileg felvidíthatja azokat, akik ehelyütt többre számítottak. Ezúttal tényleg nem akarok sokat áradozni, a képek magukért beszélnek, erősen szubjektív dolog a szépség, de akinek ez nem tetszik, az nézesse meg magát valami orvossal sürgősen, komolyan.

Az előlap alatt terpeszkedő LED megvilágítású LCD panel 9,4 inches, felbontása 1280x800 pixel, ami durván 161ppi-s pixelsűrűséget jelent. Ezzel nem fog rekordokat döntögetni, de például a Galaxy Tab 2 vagy a Note nagyobbik kiadása 10.1 collon operál ugyanennyi képponttal, szóval nem fogják kiszúrni a szemünket a szőrös betűk.

Más látnivaló nem nagyon van, de megkímélnék mindenkit a szemmel látható körbeírásától, ami viszont első blikkre nem nyilvánvaló, hogy a „visszahajtott” résznek itt funkciója is van, ide bújik be a dokkolók nyelve.
Összességében nagyon masszív a masina, a fém használata nyilván erősíti ezt az érzetet (Hahó Korea!), nem lehet panasz az összeszerelésre. Hozzátartozik a képhez, hogy elméletileg cseppálló, ezt én inkább nem teszteltem, főleg, miután kiderült, hogy kisebb gyártási gikszer történt, volt is ebből egy kisebb balhé néhány hete, amikor pár Tablet S-t sikerült beáztatni.

A vas

Hardveresen sem utolsó a Tablet S, Nvidia Tegra 3 dorombol a burkolat alatt, mint tudjuk ez egy 4+1 magos megoldás, itt magonként 1.3 GHz-es órajellel. Emellé társul 1 GB ram, valamint 16 GB belső tárhely, legalábbis hazánkban hivatalosan csak ebben az egy méretben kerül piacra.( Illetve egyes források szerint 3G-s 32GB-os változat is jön, a sajtótájékoztatón ugyan erről nem volt szó, de sebaj.)

Emiatt viszont végképp nem érdemes szomorkodni, hiszen standard SD-kártyával bővíthető a tárhely, egészen 32 GB-ig, ez el is kél. Ez a cucc ugyanis arra is ráébresztett, hogy egy minőségi táblagéppel bizony élvezet médiát fogyasztani, le is daráltam rajta egy évad Modern Familyt, amíg a laptopom szervizben volt.

DSC_0203kicsi.jpg
A WLAN modul az a/b/g/n szabványokon veszi a jelet, mi több, szórja is, használható tehát hotspotként is.Természetesen nem maradt ki a bluetooth (3.0),és a GPS sem.

Ha már a kapcsolatoknál tartunk, kapunk USB-kábelt is a gép mellé, amivel ugyan hozzáköthetjük adattár módban a gépünkhöz, viszont – egyes nevesebb portálok állításával szemben – nem minden pc-ről tölthető, például ten Acer notebookommal nem volt hajlandó ilyen szintre emelni a kapcsolatot.

Rendszer, alkalmazások

Az operációs rendszer 4.0.3-as verziójú, a Jelly BeaN(!) érkezéséről közelebbit nem tudunk, érezhetően kínos téma lett ez az upgrade-dolog ismét a gyártóknál, mindenesetre valamikor érkezik, ez biztosnak látszik.

Gyárilag elég sok alkalmazást kapunk telepítve: van itt Chrome, Skype, Evernote, Office Suite, meg persze a Google appjai, Youtube, Talk, G+ és társai, és pluszba még Play Music is, ami itthon hivatalosan még nem elérhető. A multimédiás appok nagy részét a Sony testreszabta, a zenelejátszó természetesen Walkman néven fut, egyéni a videólejátszó és a galéria is, ezeken felül van még egy Reader nevezetű e-könyv olvasó, valamint egy Social app is, ez viszont valamilyen okból szintén nem használható kicsiny nemgyarmatunkban.

Talán a legtöbbet hangoztatott feature, hogy a masina használható távirányítóként is –ezzel azért nem váltja meg a világot, de érdekes és manapság ritka funkció.
A dolog a következőképp néz ki: belépünk a távirányító appba, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú készüléket akarunk csatlakoztatni (TV, videó, DVD, Set-top box, stb), majd a márkát, és ha szerencsések vagyunk, egyből az első típusú távvezérlő lesz az ideális. Néhány márkánál ugyanis akár 50 féle variáció is lehet, és ezek nem csak a gombkiosztásban különbözhetnek, nekem például egy Orion TV-nél 46 változatot kellett kipróbálnom, mire hajlandó volt kapcsolatba lépni vele, de végül sikerült. Televíziókból egyébként 3-ból 3-as volt az arány, viszont a T-Home noname sat-TV dekóderével meggyűlt a baja.

Ha ugyanis nem találjuk meg a kívánt márkát (ami azért elég szűk keresztmetszet), még nem kell csüggednünk elvileg, mert a táblagép megtanítható a gyári távirányító segítségével is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint kiválasztani egy gombot a tableten, közel tartani az infrához a távvezérlőt, és a megfelelő gombot megnyomni rajta. Az említett dekóder esetében az álnok masina simán elhitette velem, hogy ő bizony megtanulta a leckét, de miután minden egyes gombot végigtanítottam neki, és élesben akartam kipróbálni, mindez aljas hazugságnak bizonyult, ezért aztán többé nem is próbálkoztam.
Az összepárosított eszközöket viszont a kezdőképernyőről egy mozdulattal is elérhetjük, ha az alsó sáv ikonjára nyomunk.



Mindez persze fun, de azért a Tablet S kb. akkora, mint 3 távirányító összesen, emiatt nem is igazán ez volt az elsődleges felhasználási módja a kezemben. Más részről viszont gyakorlatilag végtelen számú eszközt vezérelhetünk vele, méretéből kifolyólag kevésbé hajlamos a bújócskázásra, mint egy távirányító, és nem utolsó sorban trollkodásra is ideális.

Talán még ennél is hasznosabb kis extra alul a távirányító felülete mellett található ún. SmallApps ikon, amire rábökve – nevéből következően – kisméretű alkalmazásokat indíthatunk el, amik párhuzamosan futtathatóak a teljes képernyős appokkal, kvázi azokon. Ilyenek például a számológép, az időzítő, a memo, és van egy képkivágó eszköz is, amivel szintén jegyzetelhetünk is. Ezeknek a small appoknak a vizualizálását egyébként így képzeli el a Sony:

A másik agyonreklámozott opció Guest Mode, vagyis a felhasználói profilok létrehozása, itt megszabhatjuk, hogy milyen profilok milyen alkalmazásokat, funkciókat érhessenek el, és jelszóval, vagy mintával is levédhetjük az egyes fiókokat, amolyan gyerekzár.

Ítélet

Azt hiszem az eddigiekből kiderült, hogy az Xperia Tablet S igen korrekt japán iparosmunka. A dizájn persze szubjektív tényező, de az egyediségére senki nem panaszkodhat, az anyaghasználat, összeszerelési minőség példás, egyedül a tartozékokkal spóroltak, egy füles, neadjisten egy memóriakártya vagy valamilyen tok szép gesztus lenne, de hát ma már sajnos ez nem elvárható a nagy gyártóktól. A hardver erős, gyári alkalmazások bőségesek, és extrákból sem szenvedünk hiányt.

Ezekkel együtt is még összességében bőven pozitív az egyenleg, de ha már az egyenlegnél tartunk, azt mindenképp el kell mondani, hogy a bankszámlákét rendesen megterheli egy ilyen beszerzése. Jelenleg nagyjából 136 ezer ropogós magyar valutától kell megválnunk, hogy 9,4 colon távirányítsuk a házimozi rendszert, ami valljuk be, nem kevés. Ezzel – anyagiak terén legalábbis –iPad-i magasságokba nyújtózik a Sony, persze tőlük nem is lehet elvárni, hogy a Wayteq ellen hirdessenek dzsihádot. A 10 colos Nexus bemutatása után azonban még inkább joggal kérdőjeleződik meg ez az árazási taktika, ahogy Yarner kolléga is beharangozta, most már nincs menekvés, a Google bekeményített az árversenyben, amivel ha az Apple-t nem is feltétlen üti ki, az Android piacot biztosan letarolja.

Nagy kár lenne, ha emiatt a második „S-es” Sony tablet is elhasalna, ugyan az előzőhöz nem volt testközelből szerencsém, ez a próbálkozás viszont határozottan elismerést érdemel, vagy ahogyan az új elnök fogalmazna:


Címkék: teszt sony tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr844897667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc Szilárd Varga 2013.01.03. 20:11:00

Hali,

Az SD slotban 2T-ig lehet bővíteni a háttértárat SDXC kártyával nem 32G-ig. Valamint 2G-nél nagyobb fileokat is tud kezelni exFAT FS haszálatával. Ennyi valóban elég egy rövid ideig.

Én egyetlen problémát találtam a tabletemmel kapcsolatban mégpedig azt, hogy a Sony Bridge to MAC alkalmazása jelenleg még nem támogatja ezt a tabletet, szóval egyenlőre marad a jó öreg scp...

Az árát negyébként nem éreztem magasnak tekintettel arra, hogy 2T-ig bővíthető valamint 3G-s modem is van benne azokon felül amit a cikked is felsorolt.

Üdv
--
Vargafer

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.01.03. 20:34:11

Namost azon túl, hogy a hivatalos speckóiban a gépnek mindenhol 32Gb bővíthetőség, illetve wifi only szerepel, a tesztkészülék ezekkel a paraméterekkel bírt, ezen pedig az se változtat, ha te Hong Kong valamelyik sikátorában egy rendkívül tehetséges hajléktalan testnyílásából valahogy előhúztál egy 3G-s, Sony címkés deszkát, 2T-s SD kártyával.
És negyébként a ténylegesen létező, 32GB-ig bővíthető, 3g nélküli, wifi only modell 130 lepedőbe kerül ma, 2013.01.03-án a kőkemény magyar valóságban,pont amikor Te regisztráltál vakondkodni a bloghura.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.03. 20:39:58

@Hrobert: Igen, 9,4"-lal és nem Samu kijelzővel én is kissé túlárazottnak tartom.

Ferenc Szilárd Varga 2013.01.03. 21:19:54

@Hrobert: Látom konstruktív vagy. És a "hivatalos speckót" ahogy te írtad is kisebb hézagokkal érted csak meg. A specifikációban az szerepel, hogy: 64G a max kapacitása a rendszernek (16G,32G,64G modellek léteznek), vagyis ez nem az SD kártya kapacitására vonatkozik hanem a rendszer beépített háttértárára. Az SD-slotra megadja a fogadásra alkalmas SD kártya típusokat, ahol szerepel az UHS-I is. Az UHS-I pedig az SDHC és az SDXC kártyák felülete. Na mármost az SDXC kártyák pedig 4G-2T közötti kártyák. SDXC kártya Magyarországon is kapható. A specifikáció sehol nem említ 32G-s korlátot, mert nem is tehet, hiszen SD kártya nem létezik (legfeljebb a te fejedben), csak SD interfész.
A tablet-emet egyébként az egyik magyar mobil szolgáltatótól vettem egy hónapja. Náluk a 3G-s kerül annyiba mint amit te írtál listaáron.

Megadom a specifikáció forrását is, nehogy eltévedj:
Magyarul ahhoz a modellhez ami pl nekem van:
www.sony.hu/support/hu/product/SGPT131E2_S/specifications
Angolul a teljes modell csalárdól (hátha ez is megy), Technical specifications-fül ha nem találnád:
www.sony.co.uk/product/xperia-tablet-s/tab/editorialarticle2

Maradtál volna a "szubjektív" értékelésnél, hogy neked tetszik a design. Azt elég nehéz cáfolni, a hülyeségeket amiket irkálsz azonban sajnos elég könnyű.

Üdv
--
Vargafer

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.01.03. 21:33:11

1. mutass nekem egy 2T-s sd-kártyát
2. mutass nekem egy 3G-s tablet S-t
3. még az általad említett szolgáltatónál is így van feltüntetve: a memória legfeljebb 32 GB-os SD memóriakártyával bővíthető, sőt, még a mobilarénán is, sőt még a gsmarena.com-on is.
webshop.t-mobile.hu/webapp/wcs/stores/ProductDisplay?catalogId=2001&storeId=2001&langId=-11&productId=504569&WT.mc_id=ppc1_tm000470&WT.mc_ev=click&WT.srch=1
www.gsmarena.com/sony_xperia_tablet_s-4913.php
Mindazonáltal kíváncsian várom további megdönthetelen bizonyítékodaidat.

2013.01.15. 12:27:33

@Hrobert:
2. A T-mobile-os linked az egy 3G-s Sony tablet. Én is ilyet rendeltem microsimmel.
3. Tud már kezelni nagyobb kártyát is:
mobilarena.hu/hir/xperia_tablet_s_ujabb_frissittetes_erkezett.html
1.2 TB kártya, esett róla szó, ha talán még nincs is.
mobilarena.hu/hir/sandisk_piacon_az_elso_sdxc_kartya.html
www.picstop.co.uk/memory-cards/sdxc-memory-card

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.01.15. 12:50:33

@csizo: tudom mi az az sdXC kártya, de 2 TB-set a te linkeden is látok,
nem érzem sportszerűnek, hogy egy a teszt keletkezése után egy hónappal írt cikkel trollkodsz, a 3g-s variánssal kapcsolatban megkövetek mindenkit, ugyan a gsmarena szerint mini-simet használ

2013.01.15. 13:23:20

Mi itt a trollkodás?
Január 3-án írt válaszodban lévő pontokra reagáltam, nem az egy hónappal korábbi tesztre.
A 3. pontban linkelt mobilarena cikk 2012. 12. 15. én született, a többi link időpontját nem nézem meg.
Nem azt mondtam, hogy létezik 2terrás kártya, hanem azt, hogy szó volt róla és talán rajta vannak a kivitelezésén. Sok sikert a bloghoz, tesztekhez!

Google+
süti beállítások módosítása