Bréking: az Apple peren kívül megegyezett a HTC-vel

2012.11.11. 17:14 Yarner

Ma reggel villámcsapásként érte a világot a hír: az Apple és a HTC 10 évre szóló, minden létező, vagy majdani szabadalomra kiterjedő keresztlicensz-megállapodást kötött egymással, így a két cég között évek óta folyó pereskedés egy csapásra véget ért. Ez az amúgy nagyon is örömteli hír több szempontból is különös. Először is, alig 3 hónapja, hogy a HTC-vezér Cher Wang azt nyilatkozta, kizárt dolog a peren kívüli megállapodás, másodszor pedig az Apple oldaláról sehogya nem illik bele a Jobs-életrajz elhíresült "termonukleáris háború" stratégiájába.

szkander.jpegRészleteket sajnos nem ismerünk a megállapodásról, így titokban marad az is, ami a leginkább érdekes lehet: ki fizet kinek, és mennyit?

Érdekes még a Fosspatents-blog kommentárja az ügyről: Florian Müller ezt a licenszmegállapodást behelyezi a korábbi, különbözô androidos készülékeket gyártó cégek (pl.HTC, Acer, LG...) a Microsofttal megkötött alkui (számszerint 14 db.) sorába, megjegyezve, hogy ennek tekintetében még jóval több várható, és mindezek fényében egyre nehezebb lesz az Androidot rezzenéstelen arccal "ingyenes operációs rendszernek" hívni. Mellesleg hozzáteszi, ha a HTC úgy látta volna, hogy a Google képes lesz megvédeni a Motorolától szerzett szabadalmi portfólióval, biztosan nem megy bele az alkuba.

Mivel részleteket nem ismerünk, szabad a találgatások elôtt a terep: mi húzódik a megegyezés hátterében? A HTC gyengülő piaci helyzete nem engedte meg az elhúzódó pereskedés költségeit? Esetleg valamivel képesek voltak sarokba szorítani a cupertinóiakat? Az Apple változtatott volna a stratégiáján, és a teljes megsemmisítésre törekvés helyett esetleg elfogadható feltételeket ajánl? Az Apple szorította falhoz a HTC-t valamivel? (de akkor miért nem végezte ki?) Az Apple rájött, hogy meggyengült a pozíciója a piacon, és ebben a helyzetben már nem engedheti meg magának a pereskedéssel és a betiltásokkal járó rossz publicitást? És mi lesz a Samsunggal?

Rejtély. Ti mit gondoltok?

Forrás: Androidpolice


Címkék: apple hírek htc

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr174901874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szittyakürt 2012.11.11. 19:10:59

Lehet, hogy az iPhone megkapja a Sense 4.0-át, vagy jön az első HTC amin iOS lesz?
Bár gondolom, arra sem jönne frissítés, csak az igérgetés.

karosszékely 2012.11.11. 20:49:10

Szerintem annyira szánalmasak ezek a "ti hogy látjátok?", "ti mit gondoltok erről?" típusú kérdések a bejegyzések végén, és sajnos egyre több helyen terjed. Akinek van véleménye, az úgyis elmondja kérdés nélkül is, akinek nincs, az ennek hatására sem fog hozzászólni.

bertrollnok 2012.11.11. 20:56:53

"...ha a HTC úgy látta volna, hogy a Google képes lesz megvédeni a Motorolától szerzett szabadalmi portfólióval, biztosan nem megy bele az alkuba."

Talán pont a kölcsön kapott szabadalmak segítették ki a HTC-t. Egyébként meg sosem tudjuk meg...

makkmarce (törölt) 2012.11.11. 21:24:12

hmm, en is ugy emlekszem, hogy kapott kolcson, raadasul a motorolanal van azert egy ket komoly is, (asszem ovek a h264-es codec, tehat az ios onnantol elfelejthetne a video lejataszast).
Nemhiszem, hogy az apple hatralni akart volna, inkabb meggyengult. Volt 2-3 jo evuk, most pedig beerik a zold kuka gonosz terve, jon a vilaguralom :)
Androidnak a legnagyobb ellenfele mar reg nem a ferges alma, hanem a kinai andriod klonok (aliexpress fele nem hivatalos android pl)

benchmade 2012.11.11. 22:50:25

Kell az új beszállító a Samsung helyett, mert a Foxconn egyedül nem bírja.

Cervisia 2012.11.11. 23:35:38

Rájöttek, hogy szar dolog a termonukleáris háború, ha az ellenfélnél alapvető technológiai szabadalmak (Samsung - LTE, hogy csak a közelgő iphone 5 betiltásra utaljak), náluk meg lekerekített sarkok.

makkmarce (törölt) 2012.11.12. 00:11:42

@benchmade: foxconn csak osszeszerel, nem gyart alkatreszt.
Szerelnenek ok tobbet is, de nincs mibol osszerakni. Senki se ugy epit gyarat, hogy na, most megtizszerezem a gyartokapacitast, hatha az apple 1x ker egy het alatt 10 millio LCD panelt. Samunak meg volt kapacitasa, de mivel most nemkell applenak, gyartanak maguknak nexus 10"-et inkabb.
Memorianal ugyanez. A tobbiek tolnak az alma szekeret, csak az alma nagyon olcson akar venni, ezert csak hatrebb kerul a listan. Ugyanez lesz a TSMC-nel az ostya gyarban. Ha tul olcson akarja, akkor szepen beall az nvidia utan a sorba, aztan majd 1x lesz IC-je.

makkmarce (törölt) 2012.11.12. 00:14:15

@Cervisia: nem az a baj, hogy pert nyernek a lekerekitett sarokkal, az a szanalmas, hogy ilyet be lehet jegyeztetni.(vagy olyat, hogy az ujjadat az erinto kepernyon balrol jobbra, vagy fentrol lefele huzod. Ez kb a microsoft dupla click szabadalmaval vetekszik (meg asszem ez a nagyon okos dolog is ervenyben van).

tiburi 2012.11.12. 07:58:47

Azt gondolom, hogy gumicsont. Mint az egész bírósági herce-hurca...

igazi hős 2012.11.12. 08:52:29

HTC anyagilag nem áll jól. Androidos készülékekből a koreaiak viszik a piacot, a W8-as meccse sem fényes, a nyomott árak miatt. Vagy tudnak valamit mutatni legalább az egyik piacukon, vagy elsüllyednek és akkor 3-4 év múlva (vagy hamarabb, ha a Touch Cruise-om meghal) nem tudok új telefont venni.

Google+
süti beállítások módosítása