- Kopp - Kopp! - Ki az?

2013.01.05. 20:22 PyramiD

A most következő cikkben egy játékról lesz szó és nem is akármilyenről! A játékot jelenleg több mint 3,6 millió játékos játssza az egész világon. A játék neve nem más, mint INGRESS melyet az általunk méltán kedvelt Google tájékán kezdtek, és típusát illetően sem mindennapos. Ez egy AR-Game, amiben az AR annyit tesz Augmented Reality (azaz Kiterjesztett Valóság). Képzeljük el hogy a játékmezőt már nem csak a telefonban élvezhetjük hanem a valós megfogható világban! Hasonló alkalmazások már eddig is voltak, de ezt még megfűszerezte a Google a saját ízlésével melyből, nem lehet rossz a végtermék. És hogy mi is a játék célja? A játék története Genf-ből indul, azon is belül a CERN-ből, ahol is köztudottan nagy erőkkel keresték a Higgs-bozonra utaló jeleket. Mielőtt ezt hivatalosan megtalálták volna találtak egy különleges részecskét (Exotic Material=XM).

ingress_intel.jpg

Ekkor szakad a történet 2 részre. Vannak akik tudomány szempontjából tekintenek eme új jövevényre, ám vannak akik inkább a katonai potenciált látják meg. E szerint az Enlightenedek az energiát keresik/felfedezik/védelmezik, míg a Resistance-ek a küzdelemre összpontosítanak. Választani a játék elején lehet egy rövidebb training után, és onnantól abba a ”kasztba” tartozol amit választottál, minek következtében a valós életben a küzdőtérnek számító várost 2 részre osztják a játékosok! A játék során folyamatos információkhoz juthatunk a fő történetről, melyet „Media” néven nézhettek meg. (További infót a játékról a nianticproject.com -on kaphattok)A teret pedig úgy foghatjuk meg, hogy a játék alapjaiba van integrálva a Google Maps és a GPS, illetve internet eléréssel határozza meg a pillanatnyi helyzetünket, vagy tölt le adatokat! A játékban Energiákat/XM-eket mindenkinek gyűjtenie kell, amit úgy tehet, hogy azon helyre megy ahova a térképen energia jelet talál, mert a végén csak ebből tud építkezni/romboni, stb… Természetesen vannak könnyebben elérhető energia pontok és vannak olyanok amiket igen csak nehéz megszerezni. Ahhoz hogy egy Portal a tied lehessen,2 esetleg 3 dolgot kell megtenned. Abban az esetben ha ellenségé a Portal, el kell pusztítani az ellenséges Resonatorokat majd feltölteni sajátokkal végül meg kell ”hack-kelni” a rendszert, hogy megkaphasd a Portal Key-t! Abban az esetben ha szürke azaz semleges a Portal csak fel kell telepíteni a saját Resonantoroidat majd a vége ugyanaz mint az előbbiekben. De minek szaporítsam a szót íme egy kis videó klip a youtube-ról:

Úgy vélem ezen és ehhez hasonló játékoké a jövő, hiszen a gamer-eket mindig azzal nyaggatták, hogy bent ülnek egy sötét szobába és onnan ”kockulnak”, de most eljött az az idő amikor ők is kiszabadulnak a valóságba és egyszerre élvezhetik a virtuális ügynök énjüket és valós énjüket is egyben. Akik eddig is szerettek játszani de szerettek kimozdulni is, tökéletes ötvözetet nyújt ezen játék. Azt hiszem mindenki egyetért azzal, hogy a Google ezzel sem fogott mellé, sőt!

Végezetül szeretnék egy kis „Help Desk-et” nyújtani azon embereknek akik kedvet kaptak a játékhoz. Először is  le kell tölteni a játékot melyet megtehettek a lentebb látható Google Play linken. Ám ennyi még sajnos nem elég, leginkább azért, mert a játék csak Beta Test üzemmódban van, ami azt takarja, hogy sajnos „szerencséhez” kötött az aktivációs-kód megszerzése. Ez azt jelenti hogy hetente csak párszor egy bizonyos előre nem bejelentett időben dobnak ki egy x mennyiségű kódot. Ha ebben az órában Te is pont kértél kódot (amit itt tehettek meg amúgy: ingress.com , nianticproject.com) akkor megkapjátok abban a pillanatban. Ha ez mégse sikerülne ne csüggedjetek, sokszor kell beküldeni az e-mail címeteket. Egyébként van más alternatíva is: Ha készítetek valami érdekes képet az ingress logók felhasználásával ás feltöltitek Google+ ra majd megjelölitek a hozzászólásban ezen embereket: #ingress +Brian Rose +Brandon Badger . Ezt ne innen másoljátok ki hanem ti gépeljétek be. Itt is megközelítőleg ugyanaz a mázli faktor... Ha épp látja akkor kapsz kódot. Ezen felül lehet még egy utolsó lehetőséged a kód megszerzésére: Naponta párszor kérdéseket tesznek fel és ha időben válaszolsz akkor kapsz kódot. Itt ezen a honlapon érhető el ez a kérdés-link: http://niantic.schlarp.com/start

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a játékhoz! :)

Magyar Ingress Facebook Fan Page: http://www.facebook.com/huningress és http://www.ingress.hu/, jelenleg karbantartás alatt)

 



Címkék: játék alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr24999677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koszegi Gabor 2013.01.05. 20:39:56

Az ingress.hu Facebook oldalán ki lesz sorsolva egy meghívó kód.
Részletek:
www.facebook.com/ingress.hu/posts/242416282557878

zolij 2013.01.05. 20:49:10

Kicsit lehetett volna még formázni a cikken, eléggé egybefolyik.
A meghívó pedig nem találd el az órát randomkodással megy, hanem várólistával, tehát tök mindegy mikor jelentkezel, akkor fogod megkapni a meghívót, ha hozzád érnek a listában. Megkerülni a rendszert némi kreatívkodással lehet, lásd az Ingress, illetve Brandon Brager Google Plus profilját.

zolij 2013.01.05. 20:52:42

Amúgy pedig ha máshol nem, legalább itt meg lehetett volna említeni a magyar ingress játékosok google+ oldalát/közösségét, pláne hogy többen használják, mint a facebook azonos csoportját (elvégre mégis csak egy Google játékról beszélünk).

xylon 2013.01.05. 20:57:45

En beirtam egyszer aztan kb egy honap mulva jott a valaszlevel. Valaki erti hogy mit kell csinalni, marmint nem a sztoryt hanem a konkretumokat. Kimenni ranyomni stb,stb. Mondjuk itt a kornyeken nincs semmi (del London).

zolij 2013.01.05. 21:00:35

@xylon: csináld végig a tutorialt, azzal sokat tisztul a kép. Illetve nézegesd Google Pluson az Ingress Hungary közösséget, ha kérdésed van, akkor ott szívesen segítenek.

zolij 2013.01.05. 21:01:17

@xylon: bár ha Londonban vagy, akkor lehet az angolokhoz kéne csatlakoznod:)

PyramiD 2013.01.05. 21:07:39

@zolij: ha újra elküldöd az e-mail-ed akkor feljebb kerülsz a listában tehát hamarabb kapod meg. Mert a most regisztráltaktól a régebbiek felé küldik ki! Ezt onnan tudom, hogy amikor Én regisztráltam akkor velem párhuzamosan sok társam is regisztrált, de csak Én csináltam ezt a sok kód-kérést :)

PyramiD 2013.01.05. 21:19:56

@xylon: Első sorban csináld meg a training-et! Ezt követően tudsz majd csapatot választani. Ha egy portálhoz érsz kattints rá, majd a HACK-re. Ha el szeretnél foglalni egy már ellenség kezében lévő Portált akkor menj a közelébe nyomj a Portal mellé ott meg fog jelenni hogy "fire xmp" erre csúsztasd az ujjad. Ekkor látni fogod hogy mennyit sikerült sebezned rajta %-osan. Ha az összes kis resonátor (védőpajzs) életének mértékét szeretnéd megnézni akkor nyomj a Portal-ra. Amennyiben a portál szürke (semleges) nyomj rá majd menj a "deploy resonator" gombra. Hát remélem tudtam segédkezni az alapokban!

elpvblizlhuor@mailinator.com 2013.01.05. 21:58:46

"E szerint az Enlightenedek az energiát keresik/felfedezik/védelmezik, míg a Resistance-ek a küzdelemre összpontosítanak. "

Ez alapján csábítóbb az Enlightened oldal, azonban nekem ez úgy jött le anno az Ingress help-ből, hogy Enlightened a "Fajt" engedi be a világunkba a portálokon keresztül, a Resistance pedig megvédi az emberiséget ettől.

Ebben a megvilágításban már egyértelmű volt, hogy az ellenálláshoz kell csatlakozni (még ha ugyanazt is csináljuk játéktechnikailag), nem pedig az Enlightened-hez, mint ahogy a cikk sugallja.

PyramiD 2013.01.05. 22:03:10

@elpvblizlhuor@mailinator.com: Ezen megfogalmazást egy külföldi cikkből emeltem ki, mivel nekem sem volt egyértelmű mikor választanom kellett...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.05. 22:03:14

@zolij: Formáztuk, de a blog motor legyőzött minket... :(

zolij 2013.01.05. 22:42:21

@Tomi from Space: hiába no, lassan a gépek öntudatra ébrednek:)

zolij 2013.01.05. 22:45:34

@elpvblizlhuor@mailinator.com: igen, az Enlightened azon van, hogy a Shaperek be tudjanak szivárogni a portálokon keresztül, mert úgy gondolják, hogy ez az emberiség előnyére fog válni.
A Resistance meg úgy gondolja, hogy nem árt óvatosnak lenni:)
Amúgy ez a játék akkor fog ütni igazán, ha megcsinálják Google Glassra. Múltkor Brandon Brager (Niantic Labs vezetője) egy Google Glassal pózolt a Pluson, úgyhogy szerintem már rajta vannak a témán.

zolij 2013.01.05. 22:47:10

most tűnt fel, hogy konzekvensen rosszul írom szegény Brandom nevét. A helyet tehát: Brandon Badger.

Chan0P 2013.01.05. 23:19:40

Ahogyan már korábban írták néhányan, a cikkben totálisan pontatlanul van meghatározva a 2 csapat feladata, ami jelenlegi formájában erősen félrevezető az olvasók számára.

Továbbá az sem igaz, hogy hackelni kell a portált, hogy a miénk legyen. Nem hackelni kell, hanem semlegesíteni az ellenséges portált azzal, hogy leromboljuk a rezonátorokat, ahogyan korábban már leírta valaki a műveletet. És ezután (vagy ha már eredetileg is semleges volt) a semleges portált felszereljük a saját rezonátorainkkal, ezáltal a miénk lesz.

PyramiD 2013.01.05. 23:40:32

@Chan0P: A csapatok feladata a story szempontjából lett megfogalmazva, melyet nem Én fogalmaztam, mivel sehol se volt elfogadható válasz ezért ezt egy külföldi cikkből emeltem ki. De a játék szempontjából teljesen mindegy hiszen ugyanaz a játék menete!

Másodrészt igenis HACK-elni kell. Azzal hogy levered onnan az ellenséget és telepakolod Resonatorok-kal, az még nem a tiéd! Ha azt akarod hogy tied legyen a Portal akkor meg kell HACK-elni az elfoglalt tornyot és akkor egyszer ki kell dobnia a Portal Key-t. Ha ez megvan és a te csapatod birtokolja a Portált akkor a tied... de csak akkor ha megvan ez a Key! Hiszen addig nem tudsz LINK-elni például!

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.01.06. 01:04:09

Azt ég nem írta senki: a saját portálokat össze kell kötni, háromszögletű mezőket létrehozva.
Feltételek: amelyik portálnál állsz, annak a portálnak el kell érnie hatótávban a másik kettőt. A hatótáv a rezonátorok típusának függvényében nő.
Kell még a két másik portálnak a kulcsa hogy nálad legyen.
Odamész a portálhoz, majd link gomb és a program feldobja távolság szerint azokat a portálokat amikhez van kulcsod, ha eléri a portál őket ahol állsz akkor összeköthetők, ha megvan egy háromszög akkor újabb pontokat kap a csaptod...

PyramiD 2013.01.06. 12:31:52

@DOGMAN: írtál az az Ingress GYIK-ből van nemde? De ezt most tőled idézném: "Amit Kell még a két másik portálnak a kulcsa hogy nálad legyen."

bioLarzen 2013.01.08. 00:55:19

A Google Play-en a 4.1-es átlagpontszám mindenesetre reményt keltő - bár azért inkább 4,5 fölött kezdődnek a nagyon jó játékok...

bio

bioLarzen 2013.01.08. 00:57:29

És bocs, de a cikk helyesírása, hogy is mondjam...

Bocs.

bio

Xander Hyde 2013.01.08. 13:38:22

A cikk tele van pontatlanságokkal. Elkezdtem írni egy kis alap-tájékoztatót a dologról, amiket több hét után TAPASZTALATBÓL írtam, lvl6-osként, többekkel közösen játszva.

Ha valakit érdekel, a ingress.xanderhyde.com oldalon megtalálja. Ahogy időm engedi, frissíteni is fogom, elsősorban a taktikai részek és a kódtörések nincsenek még fent, bár nagyrésze megírva.

Google+
süti beállítások módosítása