Rajtol az új androidos év - mit (ne) várjunk az idei CES-től?

2013.01.06. 18:00 Hrobert

Hamarosan elérkezik a tech-őrültek első várva várt dátuma 2013-ban, holnap megnyitja kapuit az idei Consumer Electronics Show (CES) Las Vegasban, ami természetesen számunkra is tartogat majd érdekességeket. Mai összeállításunkban áttekintjük, milyen újításokra lehet számítani az idei első nagy vásáron.

xl_CES 2013.jpg

A kiállítók közül az LG fogja nyitni a sort, 7-én helyi idő szerint reggel 8-kor kezdődik a sajtótájékoztató, ahol ígéretük szerint nagyon innovatív dolgokat fogunk meglátni, egy teaser-videóval is rákészültek az eseményre:

Ez persze önmagában nem mond sokat, de azért néhány árulkodó vonal felsejlik a videóban, például egy igen vékonynak látszó telefon sziluettje. Pletykák szerint a titokzatos készülék nem más, mint a koreaiak tavalyi csúcsmodelljének, az Optimus G-nek az utódja, a G2. Az új jövevényről eddig nem sokat tudni, elméletileg 5 inches,  full HD felbontású, tehát egészen szembarát 440 ppi-s pixelsűrűségű kijelzővel érkezhet.
Ezen kívül az LG korábban jelezte, hogy több Google-TV támogatott televíziókészülékkel is készül, várhatóan ebből is bemutatnak párat, de ezen a téren több gyártó is fog újítani.

A következő számunkra is releváns prezentációt a Huawei tartja délután 1-től, ők egy lényeges mobil érkezését már biztosra ígérték, ez pedig az Ascend D2 lesz, amivel megint csak a csúcsra törnek a kínaiak. Konkrétan a cég vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a készülék túl erős, emiatt aztán túl drága lesz az átlagfelhasználók számára, ez azért aranyos tőle. Specifikációk tekintetében nem fogják elaprózni annyi biztos, a mostantól megszokottnak számító 5 colos fullHD kijelző alá egy négymagos, 1.5 GHz-es processzort pakoltak, a hátlapon pedig egy 13 MP-es kamera optikája fog pislogni.

Az Intel is tartogathat meglepetéseket, több érdekes terméket mutathatnak be holnap. Egyrészt a hírek szerint két tabletekbe szánt processzort is villanthatnak, egy Bay Trail-T névre hallgatót, illetve egy ValleyViev-T nevű SoC-t, mindkettő négymagos megoldás, állítólag nagyon kicsi a fogyasztásuk, és akár a Snapdragon S4-nek is alápiríthatnak sok tekintetben.
Mindennek a tetejébe pletykálnak egy konkrét tabletről, ami a Medfield processzorra épülhet (ezt például a ZTE Grand X IN-ben láthattuk már) és Red Ridge névre hallgat. A pletyka alapja egy FCC-bejegyeztetés, ami pont egy hónappal ezelőtt került napvilágra, és egy sorozatgyártás alatt álló ICS-t futtató modellre vonatkozott.

A mobilpiac uralkodó királya, a Samsung is valami egetrengető dobással készül, ők is kiadtak egy CES-trailert, de még titokzatosabbak, mint a kisebbik koreai gyártó, egyelőre csak találgatni lehet, mit hoz a holnap. 
Tomi már leírta, hogy miért nem lesz SGS4 az MWC-n, nos vannak, akik már a CES-re vizionálják a bejelentést, ez nagyon nem valószínű, még az a híresztelés sem, hogy most néhány kiválasztottnak zárt ajtók mögött megmutatnának egy korai példányt.
A másik népszerű pletyka, ami kicsivel talán közelebb állhat a valósághoz, egy 13,3 inches tablet bemutatása, billentyűzetes dokkolóval a la Asus Transformer. 
Ami viszont a legvalószínűbb, hogy az utóbbi időben nagyon felkapott hajlékony kijelzőket fogják legalábbis demózni a koreaiak, ha egy szériaérett darab bemutatása korai is lenne még.
Végül pedig egy nem technikai jellegű bejelentést is csiripelnek a madarak, egyesek szerint a cég teljes arculatváltásra készül, amivel külsőleg reflektálnának a cég átalakulására ázsiai márkából kvázi világuraló globális branddé. (Erről Yarner kolléga számolt be korábban.) Személy szerint nem látom be ennek szükségességét, a Samsung egy jól ismert és elismert márka, ami épp most éli fénykorát, igazán semmi nem indokolja az arculatváltást, de hamarosan kiderül, kinek volt igaza.

A Sony is tovább törtet, a koreai gyártókhoz hasonlóan ők is valami "rendkívülit' fognak bejelenteni, annyi a különbség, hogy az ő készülékeiket nem sok köd övezi. Négy okostelefon érkezése várható holnap, a két 5 inches szörnyetegről tudunk a legtöbbet, őket Xperia Z (Yuga) és ZL (Odin) névvel látták el a keresztségben. A belsőről annyi biztosnak látszik, hogy mindkettő a Qualcomm 1,5 Ghz-es, négymagos processzorral ellátott S4 Pro SoC-ját kapta meg, fullHD kijelző társaságában. Legalább az egyik, de az is lehet, hogy mindkettő IP57 tanúsítványt is kapott, tehát korlátozottan csepp- és porálló. A Z kamerája 13 MP-s Xmor R technológiával megtámogatott egység, HDR-funkcióval, a ZL-ről közelebbit még nem tudunk.

xperia-z-black-android-smartphone-300x348.pngxperia-zl-black-android-smartphone-300x348.png

Balról jobbra: Xperia Z (Yuga), és ZL (Odin)

A másik két újdonságnak még csak a belső elnevezései ismertek,ők Dogo, és Huashan névre hallgatnak egyelőre.
A Dogo-t szintén a felsőbb szegmensbe szánják, 4,65 colos, HD felbontású kijelzőt kap, és elvileg ugyanazt a SoC-t, mint a Z és ZL, 1 GB RAM társaságában.
A Huashan-t az Antutu benchmark buktatta le korábban, innen tudjuk, hogy 1,7 GHz-es, kétmagos processzort rejt a borítása, Adreno 320 grafikus gyorsítóval kiegészítve, és a kijelzője szintén HD. Valamivel könnyedebb árazás valószínűsíthető ezekből a specifikációkból, mint a többi bemutatásra kerülő Xperia esetén, de azért még ez a modell sem az átlag kispénzűek telefonja lesz, az biztos.

Szintén nem árul zsákbamacskát a ZTE, a hivatalos programban is szerepel kerek perec, hogy ők helyi idő szerint 8-án fél kettőkor bizony lerántják a leplet a Grand S névre hallgató csúcsmodelljükről. A készülék az idei trendhez illeszkedve 5 inches lesz, fullHD felbontású, emellett állításuk szerint a világ legvékonyabb 5 colos FHD telefonja, és kerámia borítással büszkélkedik. 

Sokan számítanak arra is, hogy az Nvidia bemutatja a Tegra 4-et, ezzel kapcsolatban azonban megint csak több a fikció, mint a valóság egyelőre, biztosat nem tud senki.

A Polaroid androidos újdonságáról viszont már mi is szóltunk, ennek érkezése is gyakorlatilag biztosra vehető.

ASUS-fronton régóta pletykálnak egy Nexus 7-hez nagyon hasonló tabletről, ami micro SD bővíthetőséggel, és hasonló árazással szorongathatná meg a házon belüli riválist. Ugyan a bővíthetőség hiánya sokaknak fájó pont a Nexus 7 esetében, nem biztos, hogy megéri gyakorlatilag ugyanazt más néven eladni. 

Ezeken kívül biztosan bemutatják a Kickstarteren nagy népszerűséget szerzett e-ink alapú Pebble okosóra végleges változatát, a Corning elviszi a Gorilla Glass új generációját, és persze számtalan egyéb készüléket állítanak ki,

Tehát nagyjából ezek azok a nagyobb újdonságok, amikre a techvilág számít az idei első geek-dzsemborin,  pár nap múlva választ kapunk a legtöbb égető kérdésre, de remélhetőleg pár meglepetéssel is szembesülünk, tartsatok velünk egész héten!


Címkék: hírek bejelentés sony pletyka samsung nvidia lg zte huawei ces

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr555001040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomarCub 2013.01.06. 21:36:22

Á, végre jön az Odin!

blash 2013.01.06. 23:20:13

qwerty-s telefonok valasztekat is gyarapithatnak, na meg a blackberrys optikai trackballt is lenyulhatnak

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.01.07. 07:18:49

@pajav8: róluk nem igazán találni pletykát se androidos téren, inkább wp8ra koncentrálnak most ha minden igaz

webjúzer 2013.01.07. 09:24:02

Nexus7: Ha nem csak SD kártyával bővülne hanem 720p videóra képes hátlapi kamerával is, és a 3G-s verzió korlátozásoktól mentes lenne (azaz telefonálni is lehetne vele), akkor így leverné a Samu 7.0 2 tabletet mint vak a poharat, amit ha a Samu 7.0 2 árában adna az ASUS, akkor szerintem mindent vinne a 7 colos kategóriában. Egy ilyet én is vennék, még akár LTE nélkül is.

Google+
süti beállítások módosítása