CES: Megérkeztek a Sony idei zászlóshajói

2013.01.09. 08:16 ZoC

Rengeteg pletyka, kép jelent már meg  a hivatalos bemutató előtt a Sony két idei csúcskészülékéről. Ma hajnalban azonban hivatalosan is bemutatták az Xperia Z-tés ZL-t. A két készülék egyértelműen a high-end kategória csúcsára tör. Mindkettő kijelzője 5"-os képátlójú Reality Sensor on Lens Display TFT OptiContrast™ panellel rendelkezik, ami FullHD, azaz 1920x1080 képpontot jelenít meg és 440ppi társul hozzá, ezt szoftveresen Sony Mobile Bravia Engine 2 segíti. Továbbá a karcálló üveg borítású kijelzőbe lettek integrálva a vezérlő gombok. Tokozásuk különbözik a Z IP57,IP55 védelmet kapott a por és víz okozta sérülések ellen, míg a ZL nem kapta meg ezt a "kiváltságot", azonban modellek háza azonos üvegszál erősítésű "skeleton frame" kivitelű.

ces13_sonyExperiaZ_620x433.jpg

Két prémium mobilban Snapdragon S4 Pro családba tartozó négy magos SoC ketyeg. Két készülék között a legnagyobb eltérés a hálózatok kezelésében rejlik. A Z-ben négymagos 1,5Ghz-es Qualcomm APQ8064 SoC és a mellé ültetett MDM9215M típusú modem látja el a fő  feladatokat (ezáltal 4G/LTE képességet biztosít a használója számára). A ZL is ugyanazt a vasat kapta, mint a Z Qualcomm APQ8064 jelű SoC köré épül, ám nem képes 4G/LTE hálózatok vételére. Grafikus meghajtóként mindkettőben Adreno 320-as felelős a megjelenítésért. Ehhez adódik még 2Gb RAM, kapunk még hozzá 16giga flash memóriát amelyet tovább bővíthetünk microSD kártyával.

Adatátvitelben mindenből a leggyorsabbat és a legjobbat kapjuk. Bluetooth 4.0, NFC és a ma szbaványos WiFi (802.11 b/g/n) hálózatot támogatják amelyet kiegészítettek a Sony Wi-Fi Miracast rendszerével. Ezenkívül természetes a GPS és az RDS FM rádió megléte.

A kamera a legkorszerűbb lett, valós 13megapixel felbontású autófókuszos modul 16x-os digitális zoomra képes, Sony Exmor RS technológiával készített CMOS-ra adja le a képet. Videókat FullHD-ban rögzíthetünk melyhez kiválló szteró hangzás párosul. Ehhez kapunk még egy kis szoftveres segítséget a Superior Auto mód személyében. Ez az elsőként okostelefonba integrált szenzor amely azonkívül, hogy tűéles képet lőhetünk vele a HDR video készítésre is alkalmas. Azaz erős ellenfényben is kiváló minőségű és tisztaságú videokat tudhatunk majd a magunkévá.

Másodlagos kamerával is rendelkeznek mely 2mp-es felbontásra képes és 720p-s HD videózást ad a felhasználónak. Itt meg kell említenem,hogy míg a Z-nek a bal felső részén láthatjuk a beszédhangszóró mellett a ZL ezt a jobb alsó sarokba kapta.

Xperia_Z_and_ZL_620x415.jpg

Zene lejátszásban  sem kell szégyenkezniük a többi prémium mobil mellett, ugyanis Clear Audio+ technológia és xLoud biztosítja a kellemes hangzást . De, hogy ezeket a csemegéket ki is tudjuk igazán használni  a Z és a ZL dobozában a Sony MH-EX300AP típusú prémium fülesét is megtaláljuk. A Z HD-Voice tanusítványt kapott ezek mellé, amit nem ingyen osztogatnak. 

Az akkumulátoroknál is találunk egy leheletnyi eltérést mert míg a ZL  2370 mAh-s kapacitással bír a Z "csak" 2330 mAh-s telepet tudhat magáénak, de ezek csak számok - mondhatják sokan, úgyis naponta fel kell majd töltenem. Igen ám, de a Sony új fejlesztése, hogy a STAMINA mód kiválasztásával menedzselhetjük telefonunk fogyasztását, ezzel akár 4-szer hosszabb üzemidő is elérhető. PlayStaion Certified minősítés ma már lassan alapnak mondható a Sony által gyártott csúcsmodellek esetében, így ezek az eszközök is megkapták. További érdekesség, hogy a ZL rendelkezik TV kimenettel és az IR kapcsolatokat is kezeli. Az Xperia Z méretei: 139x71x7,9 mm, a súlya 146 gramm. Az Xperia ZL méretei: 131,6x69,3x9,8 mm, a súlya 151 gramm.

Mindkét telefon 4.1 JellyBean-nel érkezik a piacra még az első negyedévben és hamarosan megjelenik rá a 4.2-es Android is. Az Xperia Z a globális piacra készült, így hazánkban is kapható lesz, a ZL csak egyes régiókban lesz elérhető.


Címkék: sony ces xperia

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr775006630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.01.10. 10:27:24

A sony nagyon rég nincs ott a szeren.

Kár hogy a Nokia nem próbálkozik ebben a ligában.

Egy szinvoalas eredeti modell jól jönne az élmezőnybe, pláne hogy a Samung még mindig ezt az idióta kavicsformát erőlteti...

useless · http://www.useless.hu 2013.01.10. 15:35:01

@ZF2: Miért is? Specifikációk alapján ez egy igencsak erős mobil lesz.

Globetrotter2014 2013.01.10. 16:51:16

@useless: mséfél GHZ az OPtimus 4x és a galaxy S3 amiket lassan leváltanak. A 2 Gbyte már érdekesebb.

Ami azonban beszédes, hogy mennyire sok körítés vana képernyő körül (főleg alul).

Lehet itt dobálni a részadatokat, de a lényeg akkor is a dizájn, amiben a Sony mostanában nem volt kiemelkedő, különösen a műszaki tartalamom által kikényszerített része (vastagság, képernyő aránya mérethez képest).

Ott van az LG optimus csúcsgépe(i), mindent beledobáltak amitz lehetett, nagy tudás, vékony házban, mégis folyamatosan viszok le az árát. EZ igaz a HTC one-x re is. A sony nincs az ő szintjükön jelenleg.

A sony most kb annyira tűnik lemaradva a koreaikahoz képest, mint annak idején az Ericcson majd a Simens a Nokiához, vagy a közelmúltban a Nokia a Samsunghoz képest.

Google+
süti beállítások módosítása