Minden magyar karakter: A nap nyelvésze

Azt már megszokhattuk, hogy a Vaterán nem feltétlen egyetemi docensek és adjunktusok árulják a portékáikat és már azon is átlátunk, ha nyilvánvalóan át akarnak minket rázni, néha mégis érdemes megállni egy pillanatra és elmélázni azon, hogy miféle létforma vagyunk valójában és van-e kiérdemelt helyünk az Univerzumban? A következő hirdetőnek ha még az Univerzumban nem is, az MTA székházban tutira van helye. Az Unicode legyen Veletek, meg annak a kliensével, akinek ezzel írtok. (Nagyításhoz katt a képre)


minden_magyar_karakter.jpg


Címkék: para

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr255009590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThinkMaster 2013.01.10. 14:52:32

Kövezzetek meg, de én nem látok hibát a képen. Nyilván a hirdető arra gondolt, hogy bemutatja a szöveget amit begépelt vele. Nekem is ugyan ez a billentyűm van és full magyar, csak rajta kell hagyni az ujjad pár másodpercig, hogy megjelenjenek a magyar kiterjesztések. Ezt meg ugye nehéz printscreenelni. Annyi a hiba, hogy nem Qwerty billntyűt látunk, de ettől még magyar! :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.10. 14:53:59

@ThinkMaster: A megfejtés az, hogy az Á, É, Í karaktereken a vessző nem jobbra, hanem balra dől, ezáltal azok nem magyar karakterek. :)

bbalint85 2013.01.10. 14:55:31

Amúgy erről jut eszembe, hogy létezik ilyen? Tabletre el tudnék képzelni egy igazi magyar billentyűzetet, eddig csak félmegoldásokat találtam, igazit még nem, szóval 104 gombos magyar, gwertz kiosztással, rendes helyükön az ékezetes betűkkel..

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.10. 14:58:20

@bbalint85: Nem tudom, én személy szerint még nem láttam, de nem is állok nagy billentyűzet telepítgető hírében, de szerintem az olvasók között lesz olyan, aki tud ilyenről :)

ThinkMaster 2013.01.10. 15:04:18

@Tomi from Space: kepfeltoltes.hu/130110/ScreenShot__1__www.kepfeltoltes.hu_.png
kepfeltoltes.hu/130110/ScreenShot__1__www.kepfeltoltes.hu_.png

Az Á, É, Í karaktereket vegyesen használja, valószínű az az oka amit a mellékelt képeken csatoltam. :) Ha van Ő és Ü akkor magyar!

Savior 2013.01.10. 17:38:42

@bbalint85: AnySoftKeyboardot próbáltad már? Van hozzá magyar plugin (vagy alapból benne van?). Mivel a számok külön képernyőn vannak, ezért a felső sor nincs a helyén, de a többi igen.

rty042 2013.01.10. 18:04:15

AnySoftKeyboard-hoz külön kell feltenni a magyar kiegészítést, remekül működik (tud kb teljes magyar qwertz billentyűzetet is).

Chtka 2013.01.10. 18:09:10

@rty042: sőt, magyar qwerty-et is, ha olyat szeretnél!

rty042 2013.01.10. 18:10:17

@Chtka: én azt használom, csak korábban nem azt kérdezték ;-)

bbalint85 2013.01.10. 18:31:38

@Savior: Köszi, kipróbálom, screenshot alapján tényleg ez kell nekem!

meglivorn 2013.01.10. 19:34:39

Én korábban is próbáltam, megint feltettem az anysoft-ot, de csak a szokásos gombokat teszi ki (Q-P) a speciálisokat nem. Hosszú gombnyomásra elérhetőek, de az pont kevés.

Tab10-en a Hacker's Keybopardot használom. Sajna a magyar spec gombokat nem tudja, pedig nyaggatom vagy egy éve a fejlesztőt, de nem nagyon reagál (utolsó levél szerint gyerek jött a képbe, szóval valahol érhető ^^°).

Pedig csak pici hekkelés kellene az ő, ű beillesztésével és egy magyar layouttal. :(

meglivorn 2013.01.10. 19:39:31

Korrekció: az anysofthoz a "magyar" és nem a "hungarian" addon kellett ^^°
Viszont így meg nincs meg a gombsorok szokásos eltolása...
Tudom, sok bajom van ^^°

Norx 2013.01.10. 21:30:21

Aki nem fél tanulni és gyakorolni picit, annak javaslom a messagease keyboard billentyüzetet. Bár hosszú ü és rovid õ nincs rajta, az õsszes tõbbi bámulatosan gyorsan és egyszerüen elérhetõ.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.01.10. 22:40:00

Be kell vallanom, hogy én még mindig nem tudom, hogy Tomi from Space (?) a semmitmondó gúnyoskodásával tulajdonképpen mit is vett célba. Ha a rossz irányba dőlő ékezeteket, akkor azért kár volt egy poszttal vesződni. Ha azt, hogy az ékezetes betűk nem látszanak a képernyőn, akkor nagy luftot rúgott, mert ahogy @ThinkMaster: kapásból el is mondta, a billentyűzetet mobiltelefon-módra használva, az ékezetesítendő betűt hosszan nyomva valószínűleg ezen a gépen is előugrik a választék. Amelyben, ha jól figyeltem meg, a területi beállítás szerinti nyelv alapértelmezése van kijelölve, de más is választható. Kicsit nehézkes, de valóban van hozzá elég pofás kis billentyűzet, "fizikai billentyűzet" :-), amely egyetlen fokkal kényelmesebb. De aki rendszeresen tableten akar gépelni, az más mazochizmusra is képes, ezért lehet, hogy ő az érintős billentyűzést is szereti.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.10. 23:03:37

@Androsz: Hát, ha a helyesírás lehetősége a cél, akkor ez a mellékelt fotó nem túl jó reklám...

Bélabáttya (törölt) 2013.01.10. 23:17:29

Vn egy kis Android 4.0.4-es telepített gagyi kis tabletem, amire rá lett dugva egy műbőd „kabátba” szerelt kis USB-és bilcsi. Ránézésre valami csökkentett méretű, amcsi feliratozásúnak tűnő darab. A tablet - nekem - annyit vall be róla, hogy „fizikai bilentyűzet”. Hogy lehet vajon rávenni a magyar karakterek használatára? Legalább azt a pár karaktert, amire van rajta gomb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.01.10. 23:28:48

@Bélabáttya: Ha a helyesírás általánosan megfigyelhető szintje a közelében lenne ennek, akkor talán kiérdemelné ez a kép a megmorgást. De a balra dőlő ékezeteken kívül én hibát nem látok.

Azt talán megfigyeltétek, hogy például német plakátokon az 'i' betűn olykor vesszőt látunk. Azért, mert náluk nincs hosszú í, ezért az ékezet mérete értelemzavarás nélkül a dizájn áldozatául vethető. Ha az, aki a képen levő szöveget begépelte, nem tudja, vagy nem volt tekintettel arra, hogy az ilyen ékezeteknek MÁS nyelvekben saját jelentősége van, és most csak annyi volt neki érdekes, hogy legyen megfelelő méretű ékezet a betűkön, merthogy a szokásos billentyűzetekkel még ez sem megy, akkor az ügy már nem is ügy.

A fiatalabbak nem ismerik a képújság fogalmát, amelyeken vívmány volt, amikor a svéd ábécé ékezetes betűit alkalmazni kezdték a szövegben.

Mindegy, a poszt szónoklata fölösleges és információszegény volt, a téma szerintem ennyivel ki is merült.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.10. 23:46:46

@Androsz: Abban az esetben teljesen igazad lenne, ha nem tudna az eszköz a magyarban megszokott karakteret megjeleníteni, létrehozni. De sajna tud.
Szemben pl. az én kis USB-és bilcsimmel, amit emiatt nem is használok. Csak sajna hülye vagyok az Androidhoz, és még nem találtam megoldást rá. Egyszer, majd valaki csak segít benne...

Bélabáttya (törölt) 2013.01.10. 23:51:19

@Androsz: „A fiatalabbak nem ismerik a képújság fogalmát, amelyeken vívmány volt, amikor a svéd ábécé ékezetes betűit alkalmazni kezdték a szövegben”
Akkor nem volt rá más lehetőség, behatárolt volt az akkori eszközökön átküldhető karakterek száma, típusa, „plugint” meg nem tudtak vagy akartak fejleszteni hozzá. Ha a svédet létre tudta hozni valaki, megtehette volna a magyarral is...
Azóta viszont eltelt egy kis idő, van rá korrekt technológiai megoldás, akár több is, úgyhogy talán használjuk is, ha valamilyen szinten a publikálás, azaz a szöveges tartalom mások számára olvasható megjelentetése a célja akár a posztolónak, akár kommentelőnek, akár bárki másnak.

*azta* 2013.01.11. 07:36:04

valaki elmondhatná, hogy a jobbra dőlő ékezet miért sok karakter, a balra dőlő meg csak egy. ez nem megy a fejembe.
persze sms-nél. és miért csak az első 'á' vesz el több tíz karaktert, az utánajövők meg csak egyet?
miért nem ír valaki ehhez valami app-ot, vagy ilyesmit? (már aki ért hozzá és nem olyan tök, mint én)

Mostly Harmless 2013.01.11. 07:52:10

A SlideIT keyboard senkinek nincs meg? Szabvány magyar billentyűzetkiosztást ad.
Az egyik első dolog volt, amit az androidos telefonomra felraktam...

Andie 2013.01.11. 08:06:59

@*azta*: Ezzel küzdök énis. Már írtam az AnySoftKeyboard alkotójának, sőt, még a magyar plugint szerkesztő srácnak is, de úgy néz ki, eddig nincs megoldás. Mailezni, meg netezni, fórumozni tök jó, a magyar pluginnel szépen külön gombokra is kiteszi az ékezetes karaktereket, nem kell hosszan nyomni - és a felugró apró listából szöszmötölve kiválasztani - semmit, minden szépen külön gombon, mint egy pc billentyűzeten.
Csakhogy a rohadt sms (GSM) szabvány a balradőlő ékezeteket ismeri, és mihelyt beírok egy "á" vagy "ó" , stb betűt az sms-be, rögtön 64-re vágja le a 160-as korlátot. Tehát ugyanott vagyok: egy sms megírása 2 perc, mert minden ékezetes betűnél tökölhetek 10 másodpercet, mire felugrik, kiválasztom, elírom, kitörlöm, újrakiválasztom, stb...
Komolyan, ha valaki csinálna egy balradőlő ékezetes bill.sort az Anysofthoz, még fizetnék is érte...

*azta* 2013.01.11. 09:30:45

@Andie: de miért balra dőlőt? én azt nem értem, hogy mikor már szinte többre képes a telefonom, mint a 8-10 évvel ezelőtti PC-m, akkor ez hogyhogy nem megoldható, akár valami kiskapuval? ráadásul ugye nem minden op.rendszer alatt van ez a probléma - azok más szabványt használnak a karakterkódoláshoz?
(az anysoft billentyű egyébként tényleg szuper!)

Andie 2013.01.11. 09:51:22

@*azta*: Ez sajna nem a telefontól és az oprendszertől függ, ez egy GSM szabvány. Az a struktúra, ami áttolja a hálózaton, a telefonodtól indulva, át több központon és antennán, egészen a címzett telójáig, csak szabványos, előre definiált karaktereket fogad. Méghozzá max 160 karakternyit, ekkora a packet. Persze azt már megoldották régen, hogy mégis lehessen unikód karaktereket is küldeni, merthát halad a világ, és igy bevezették ezt a 3-as kódolást. Ha érzi a telefon, hogy ilyen karaktert használsz, átvált unicode-ba, és onnantól kezdve minden karakter 3 byte-os lesz (kvázi 3 karakter irja le). Ez már megenged speckó karaktereket is, annak fejében, hogy igy valós betűt csak harmad annyit tudsz beírni. Tehát nem csak az első "á" betűd lesz 3 karakteres, hanem az összes többi is, csak ezt külön nem mutatja ki.
Szabványt kéne váltania a szolgáltatóknak, bevezetni az összes karaktert, azt annyi. Ez a 160 karakteres limit is vicc manapság. Semmi nem indokolja a megtartását.
Egyébként állítólag van olyan sms kezelő app androidra, ami képes átalakítani a jobbra dőlőket balra dőlőre, de nyilván kevesebb kényelmi funkciója van, mint az ASK-nak, így én ki se próbáltam még...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.11. 09:54:55

@Andie: Anno dolgoztam 1,5 évig egy mobilszolgáltatónál és kb. az első kérdésem ez volt, hogy ezt miért nem oldják meg. Kb. azt mondták, hogy sok fejlesztés lenne, aztán kiderült, hogy nincs szó többről, mint üzleti érdekről, hiszen minek javítanának meg valamit, ami az SMS forgalom 20%-át generálja.

Ugyan ilyen baromi nagy pénzt jelent mostanság az autocorrect és az elrontott "korrekciói" után küldött javító SMS-ek.

gp 2013.01.13. 01:16:29

@Andie: Handcent SMS korrigálja a "rossz" irányba dőlő ékezeteket. Nekem bevált.

Google+
süti beállítások módosítása