Japánban ilyen a gyerekmobil

2013.02.06. 15:00 Yarner

Az NTT DoCoMo, az egyik legnagyobb japán mobilszolgáltatója 2013 tavaszi felhozatalában egy újabb piaci szegmensben vetette meg a lábát: a Smartphone for Junior SH-05E célközönsége a felső tagozatos gyerekek rétege, úgy 5-8. osztályos korig. Ahogy a cég marketingigazgatója rámutatott: ebben a korosztályban már ciki gyerekmobillal járni, viszont a szülők még nem szívesen adnának valódi okostelefont a gyermek kezébe. Így született a Junior (japán becenevén Junisma).

junisma1.jpg

A hardver alapját a Sharp egy korábbi modellje, az amúgy gyönyörűre sikerült Aquos SH-01E adja, a derék japánok szerint a következő specifikációk alkalmasak egy 10-14 éves gyermek igényeinek kielégítésére:

  • 2 magos, 1,5 GHz-es MSM8960 processzor
  • 4.1 hüvelykes QHD (540x960) LCD kijelző 
  • 1 GB RAM
  • 8 GB háttértár
  • LTE
  • 12 megapixeles hátlapi, 3.5 megapixeles előlapi kamera
  • víz- és porálló burkolat
  • TV antenna
  • Strapabíró alumínium unibody, 120 gramm súly
  • Viszont wi-fi antenna, az nincsenjunismaportre.jpg

Ha összeszedtük az állunkat a földről, térjünk át a belbecsre. A készüléket természetesen nem csak a külső teszi gyerekbaráttá, az igazi erénye a szoftverben rejlik. A DoCoMo egy erősen lekorlátozott, ICS alapú Androidot telepített a Junismára. A rendszer fő ismérvei a következők:

  • Külsö, bizonytalan eredetű és tartalmú alkalmazásokat nem lehet letölteni: kizárólag a DoCoMo saját szolgáltatásai elérhetőek, mind levelezés, üzenetküldés, hangalapú keresés, mind alkalmazásbolt oldaláról. (Igen, nincs se Gmail se Play Store - mi több, a Google Maps sem elérhető - talán azért, hogy ne bökhessenek a gyerekek mindenféle ellenőrizetlen linkekre a helyleírásoknál...?).
  • A látogatható weboldalak tartalomszűrésen mennek keresztül, és nem elérhetőek a különböző közösségi alkalmazások sem (a leírás a Twittert említi név szerint, de felteszem, a Facebook és a Google Plus sem kivétel).
  • Csak a  telefonkönyvben szereplő számokkal és címekkel lehet kapcsolatba lépni.
  • A telefon biztonságos és felelős használatára előre telepített oktató rajzfilmek oktatnak.
  • A készülék oldalán riasztógomb is található - ezt hosszan megnyomva a telefon hangos víjjogásban tör ki, és elküldi a vörös riadót egy előre beprogramozott telefonszámra.

junisma3.jpg

  • A készülék használata idősávok szerint korlátozható - késő éjjel, tanítás közben pl. letiltható a játékok futtatása vagy a böngészés.
  • Előre telepített hasznos alkalmazások - órarend, szótár, Monster Hunter.

Megjegyzendő, hogy a fentiek jelentős részét a szülő saját belátása szerint korlátozhatja vagy engedheti, így a lehetséges felállások a teljes 1984-től a közös megegyezéssel felállított ésszerű korlátokig bármit jelenthetnek.

Árról egyelőre nem sikerült hírt kapni, a készülék csak február végén kerül a japán boltok polcaira (de őszíntén - nem mindegy?).

Végezetül egy videót is becsatolok, ahol egy már-már rémisztően készséges hölgy mutatja be a telefon képességeit. Sok japán szöveg, kevés kép, de valamennyire így is megtapasztalható, milyen is a Junisma testi valójában. (A feliratot fölösleges bekapcsolni, a Translate finoman szólva nem áll a helyzet magaslatán a japán-magyar fordítással. Bár kabarénak kiváló.)

Mit gondoltok, kellene egy ilyen készülék a magyar viszonyok között a kiskamasz gyerekeknek? Hogyan viselnénk a mi fiaink/lányaink ezt a sok megkötést?

Hasonló szülői eszközök amúgy szép számmal elérhetőek a Play Store kínálatából, a következő cikkemben ezekből is szemlézek majd néhányat.

[Via RBBToday, Weekly Ascii]


Címkék: hírek sharp készülék készülékek Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr125065664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

őszintetudás 2013.02.06. 15:41:45

bah, ez komolyan megveszi valaki?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.06. 15:57:28

Még nincs piacon, de szerintem meg fogják...

Patony 2013.02.06. 16:03:20

Simán venném, elég jól átgondoltnak tűnnek a használati védelmi vonalak. Ezek sztem is fontosak egy gyerekemnél. Legyen ilyen M.O.-on is!

Patony 2013.02.06. 16:05:00

Nyilván rétegtermék, viszont egy halom konfliktusnak elejét veszi, ha jól van kommunikálva a gyerek felé...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.02.06. 17:40:41

Új ROM rá és van egy kurva jó felső-középkategóriás telefonod.

meglivorn 2013.02.06. 18:51:22

"Megjegyzendő, hogy a fentiek jelentős részét a szülő saját belátása szerint korlátozhatja vagy engedheti,..."
Miért ne venné? Rögtön ott van a lehetőség hogy visszafogja a gyereket, mindenféle app-keresgélés-telepítés nélkül. Ha meg nem foglalkozik ilyesmivel, engedélyez mindent aztán szeva.

TheRminator 2013.02.07. 14:16:12

Jé, simán lemásolták a Nokia Lumia 620 formatervét :-)

angin san 2013.02.18. 22:13:21

Hmm kéne egy ilyen a lányomnak kár, hogy nem kártyás. Ja, meg az is, hogy japán, a gyerök meg nem beszéli.

Google+
süti beállítások módosítása