Teszt: Acer Iconia A700

2013.02.19. 20:58 Hrobert

Az Acer top táblagépe járt nálunk nemrégiben, az Iconia A700 10 colos full HD kijelzővel, négymagos processzorral, és kiemelkedő hangélménnyel kecsegtet, ugyanakkor ékes példáját mutatja, hogy százezer forint fölött sem fenékig tejfel az élet.

DSC_0992.jpg

Csomagolás, tartozékok, külső

A tablet egy szép méretes fehér dobozban érkezik, rajta a gép képeivel, és egy sokat sejtető EA games matricával. Felpattintva a fedelet szembetaláljuk magunkat a masinával, alatta mindössze egy hálózati töltő árválkodik, illetve törlőkendő is, de ez hozzánk már nem jutott el.

DSC_0981.jpg

A táblagép maga ezüst színben pompázik, - mármint a hátlap persze - bár a hatás fémes, valójában műanyagból van, de a jobbik fajtából. A hátlap felülete kis pöttyökkel érdesített, ez amellett, hogy kellemesebb a kéznek, az ujjlenyomatokkal szemben is ellenállóbb. Alul két hangszóró fogja közre a micro USB-csatlakozót, illetve egy ígéretes Dolby Digital feliratot, felül pedig az 5MP-es kamera optikája figyel. A peremeken viszonylag sok a kezelőszerv, bal oldalon a bekapcsológomb, és a jack-csatlakozó, jobb oldalon kis ajtó mögött a mini HDMI, és a micro-SD foglalat helyezkedik el, felül a hangerőgombok és a képernyő fordulását szabályozó kétállású kapcsoló található.
Az előlap legfontosabb eleme persze az 1920x1200 pixeles, 10.1 inches (224 ppi) érintőképernyő, amire nem sok panasz lehet, szép színek, jó betekintési szögek, és megfelelő fényerő jellemzik.
A készülék szemre kissé vastagnak tűnik, amit mondjuk a világos szín is erősít, valójában azért nem annyira husi, ez a 11 mm például kicsit vékonyabb, mint az Xperia Tablet S “ráhajtott” része. Súlyára viszont nem lehet büszke, 665 gramm például kb egy belépőkategóriás DSLR fényképezőgépnek felel meg, emiatt egy kézben tartani nem kifejezetten pihentető, pedig a lekerekített formák igen kényelmes fogást biztosítanak.

Hardver, alapszoftverek

A készülék “mélyén” a népszerű 4(+1) magos Nvidia Tegra 3 SoC mocorog, a processzormagok ez esetben 1,3 Ghz-en járhatnak, mellette pedig természetesen ULP Geforce grafikus gyorsító teljesít szolgálatot. A RAM mérete 1GB, a belső tárhely lehet 16, 32, vagy akár 64 GB is, és bővíthető plusz 32 GB-ig.

Screenshot_2013-02-11-21-54-28.png

Ez eddig nem rossz, gondolja az ember, egy ilyen hardvernek röhögve kellene futtatnia az Android telepített 4.1-es verzióját. De sajnos csalódnunk kell, mert nemhogy kacagás nem hallatszik, de a rendszer bizony meg-megakad bizonyos random helyzetekben, a legkülönbözőbb alapfeladatok ellátása során. Bizony csúnyán optimalizálatlan a rendszer, ami már csak azért is meglepő, mert volt szerencsém kipróbálni pár perc erejéig a gyártó CloudMobile névre hallgató telefonját is (amiből nekünk sajnos nem jut), ahol nyoma sincs ilyen problémának, bámulatosan gyorsan ment végbe minden egy jól belakott Androidon is.
Ezt a gondot egy jó verziófrissítés persze könnyedén kiküszöbölheti, ilyen érkezéséről azonban egyelőre nem tudunk semmit. Szerencse, hogy androidos, így akár házilag is orvosolható a dolog :)

Screenshot_2013-02-11-22-12-16.png

Egyébként az Acer is igyekezett kicsit még jobban kiokosítani a rendszert, ez rögtön a zárképernyőn feltűnik, itt a gyári kétállású megoldással szemben négy alkalmazás indítóikonját is elhelyezhetjük, ezek a beállításokban konfigurálhatók, emellett a zárgyűrű pozícióját is megváltoztathatjuk egy kis négyzeten belül. A tálcán a már ismerős három ikon, és az értesítési terület mellett között még található egy hasonló gyűrű, ahol a hangerőszabályzó mellett négy szintén szabadon beállítható alkalmazás ikonját találjuk, illetve könyvjelzőket és középen a keresés ikont.

Screenshot_2013-02-04-16-08-48.png

A gyűrűzésen túl előre telepített szoftverekben sem szenvedünk hiányt, megtalálható itt az Acer saját felhőszolgáltatása, Acer print értelemszerűen a nyomtatáshoz, 7 digital zeneáruház, Kindle alkalmazás, saját fájlkezelő és fotószerkesztő, valamint a doboz ígéretéhez híven néhány EA játék, Monopoly és Real Racing.

Utóbbi futtatásában nem volt sok köszönet, de egyéb, “lájtosabb” játékokkal nem volt probléma, a Beach Buggz Blitz, vagy a Shadowgun akadásmentesen futottak, bár őszintén bevallom engem a Monopoly kötött le órákra.

Multimédia, adatkommunikáció, akkumulátor

Amint említettem egy 5MP-es, 1080p-s videófelvételre képes hátlapi kamera szolgálja ki az erre izgulókat, ami valójában az eddig tapasztalt tabletkamerákhoz képest talán egy hajszálnyival jobban teljesít, kezelőfelülete elég fapados, de én továbbra is automatikusan idiótának minősítek mindenkit, aki egy 10 colos tabletet büszkén maga elé tart és nekiáll fotózni.

HD videók lejátszásával viszont nincs gondja a masinának, és gyönyörűen is néznek ki a nagyfelbontású kijelzőn, de ha nagyobb képernyőre vágyunk, a HDMI csatlakozó segítségével akár tévére is csatlakoztathatjuk, ráadásul dual displayt is támogat.
A legmegdöbbentőbb tulajdonsága viszont egyértelműen a hangminőség, a Dolby felirat nem csak dísznek virít a hátlapon, ennél jobbal mobil készülékben még nem találkoztam.

Screenshot_2013-02-11-21-56-08.png

Adatátvitel terén hozza az átlagot a masina, 802.11 b/g/n szabványú Wifi-egység és 2.1-es Bluetooth van a fedélzeten, emellett GPS-vevő segíti a navigációt.

Az akkumulátor szintén kellemes meglepetés, a 9800 mAh-s monstrum jó pár órára elegendő energiával látja el a gépet, a gyári adatok szerint konkrétan 10 és fél órán át tud 720p-s H.264 videót lejátszani, vagy 7,8 óra netezést is kibír, de akár 8 órán át játszatunk le 720p-s YouTube videókat WiFin keresztül, és bár személyesen nem mértem le, de tippre saját tapasztalataim is alátámasztják ezeket az adatokat.

Összegzés

Nehéz egyoldalúan megítélni az A700-ast, mert bár néhány tulajdonságával messze túlmutat a konkurencián, pár ponton kínos hibák csúsztak bele. Kicsit nehéz, nem nyűgöz le sokakat a dizájn (bár nekem bejön), és több helyen az alap feladatokat is akadozva végzi el. Ugyanakkor szinte hibátlan a kijelzője, kiemelkedő hangminőséget nyújt, ebből kifolyólag videós tartalmak fogyasztására kiváló.
Egy faktor maradt még: az ár. Körülbelül 120 ezer forintot kell érte kifizetni, ami nem kevés, de a hasonló kaliberű gyártók 10 colos tabletjei is ezen az áron mozognak, csak épp 1280x800-as felbontással, persze ebből kifolyólag lehet, hogy egy Note 10.1 például fürgébben teszi a dolgát.

A tesztkészüléket az Acer Magyarország biztosította.


Címkék: teszt acer tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr775092910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PG Gabor 2013.03.23. 19:12:42

Nagyon meg vagyok elégedve . Sokáig birja az aksi kb 12 ora filmlejatszasra kepes . Kb 3 orát bir ki ha 3 d jatekkal jatszom. A kepe nagyon szep eles. Jo nagy a kijelzoje minden jatek folfer nincs helyhianyom. Bar a rendszer elfoglal 4 gigat de igy is marad olyan 27 giga hely es a 32 gb sd kartya amit belevettem boven van eleg filmekre es zenere. Sokan kritizaljak de en azt mondom 110 ezerert boven tud mindent amint mondjuk a dragabb Asus vagy Samsung raadasul nem csuszik egyaltalan ,es meg usb keresztul barmit ra tudok kotni pl: egeret,billenyuzetet,jojstikot szoval jobb mint ps2 vagy 3 rom . A mostani fizetos jatekok pl nova3 nagyon szep grafikaval akadas mentesen fut rajta. A hang meg olyan mintha 5.1 lenne meg hatulrol is hallom a hangot pedig csak stereo,persze mely az nincs benne de nagyon jo termek ,nem bantam meg vegyetek egyilyet mert nagyon jo kis jatekszer. Ma mar 110 ert lehet venni ujat.

Google+
süti beállítások módosítása