E-Robotizált univerzum

2013.02.20. 08:00 decoati

Fáradtan nyitott be az otthonába, elég volt mára a nyirkos, őszi nagyvárosból. Az ajtó mögött megállt egy pillanatra, élvezte a tökéletes nyugalmat. Majd egy halk pittyegő hang, és a lakás lassan feléledt. Kikapcsolt a biztonsági rendszer, kigyúltak a fények a nappaliban, néma elektronikus szolgák várták az utasításokat a falak mögött, láthatatlanul.
Lerogyott az egyik fotelbe, szusszanni kicsit amíg a kávé elkészül. A telefonján ekkorra már csak alig néhány ember számára volt elérhető, a kijelző egyetlen érintésére halk jazz szólalt meg a rejtett hifi hangrendszerből. "Egy gyors tusolás még belefér" gondolta, a telefont a pultra dobta a rejtett indukciós töltőre, és elindult a fürdő felé. Vetkőzés közben még hallotta amint a rádió elhallgat, és egy gépi hang megszólal: "Bejövő üzenet, feladó: Lara. Üzenet: várlak". Elmosolyodott, persze, tudja hogy hazért.
Immár frissen, átöltözve indult kifelé, a telefont felkapta a pultról, zsebre vágta. Az autóból visszanézve látta amint otthon a lámpák elalszanak, tudta hogy a biztonsági rendszer is aktiválta magát, hiszen státuszjelzést küldött. A telefont a dokkolóba tette, aminek a felhasználói felülete ettől teljesen átalakult. Egy újabb érintés, "Uticél?" "Lara" mondta, mire az optimalizált útvonal azonnal megjelent a kijelzőn.
Azért egy virágboltot még útba ejt.

Sci-fi? Nem is annyira. A kulcs a nagyon okos telefonunk. De mégis hogyan? A tovább mögött elmondom.

A telefonunk napi működése folyamán ezerszámra keletkeznek különféle események, a beléjük zsúfolt érzékelők folyamatosan ontják az információt a készülék helyzetéről, pozíciójáról, a közelben lévő egyéb szabványos eszközökről, az általuk előidézett állapotváltozásokról, a környező fény mennyiségéről, stb. A lényeg: rákényszeríteni a telefont, hogy bizonyos események bekövetkeztekor bizonyos feladatokat hajtson végre, tehát: reagáljon a külvilágra. Például este hat után kapcsolja minimumra a fényerőt, este tízkor váltson repülő üzemmódra, és ha másnap dolgozunk, állítsa be az ébresztőt reggel 6:30-ra. Vagy 20% akksi alatt kapcsolja ki a mobil adatforgalmat, és csak 15 percenként kapcsolja be egy percre, szinkronizálni.
Mi kell ehhez? Először is a megfelelő szoftver (Tasker, Llama, vagy az új aspiráns, a magyar fejlesztésű E-Robot), másodszor a megfelelő szemlélet, harmadszor némi fantázia.

Az erre alkalmas szoftverek kb. egyformán épülnek fel, a használatuk is ugyanolyan logika mentén történik. Az app hozzáfér a telefon belső eseményeihez, az események megtörténtekor pedig különböző tevékenységeket hajthatunk végre, megfelelő sorrendben, és logikai összefüggésben. Száznál több esemény közül választhatunk, legyen akár megfelelő SSID-jű wifi hálózat feltűnése, a gyorsulásmérő szenzor bizonyos tartományon kívüli értéke, vagy periodikus, x percenkénti riasztás. A végrehajtható tevékenységek száma is hasonló nagyságrendű, amit kézzel végre tudunk hajtani, el tudunk indítani vagy át tudunk állítani, az általában automatizálható. Az így definiált modulok használhatóságát nagy mértékben növeli a saját, vagy előre definiált változók használata, hiszen ezekkel egy esemény bekövetkeztekor statikus állapotokat is tudunk figyelni, pl. a kijelző be van-e kapcsolva, vagy az egyéb modulok befejezték-e a futásukat. További hasznos funkció hogy az előre megírt modulokat más modulokból is tudjuk indítani, valamit van lehetőségünk jónéhány külső app közvetlen "bedrótozására" is. Az egész tehát bizonyos értelemben olyan, mintha valami hipermagas szintű nyelven programoznánk a telefonunkat.

Az appok közötti különbség a stílusukban, az árukban, valamint az ingyenes verzió korlátozottságában van.
A Tasker tekinthető az etalonnak ezen a téren, ami ezzel nem megoldható, az már nincs is. Ingyenes verzió a készítő honlapjáról érhető el, teljes funkciós, időkorlátos app. A neten millió példaprogram érhető el hozzá basictől expertig, nagyon jó fóruma van, sokan használják.
A Llama-nak hihetetlen jó stílusa van, felépítése és használata egyszerűbb a kezdő felhasználóknak, a helyzetalapú tevékenységek kezeléséhez beépített lehetőségeket tartalmaz (pl. cellainformációk rögzítése), és nem utolsósorban ingyenes. Lehetőségeit tekintve szegényesebb a Taskernél, de így is nagyon jó móka.
Az E-Robot új szereplő a mezőnyben, előnye az átlátható, letisztult felület, valamint a Taskernél alacsonyabb ár. Na meg hogy a fejlesztője a magyar, és egyébként roppant segítőkész Barta Tamás. Hátránya hogy az ingyenes verzió nem teljes funkciós, változókat és logikai összefüggéseket nem kezel (így gyakorlatilag olyan mintha az app fél lábát levágták volna, gondolom így csak az veszi meg aki a Taskerben vagy a Llama-ban már kikupálta magát, és az E-Robotot nyilvánvaló előnyei miatt választja, mint például az Elixir profil integráció, és az új verzióban benne megjelent CPU governor szabályozási lehetőség).

Szóval a lehetőség a nem járt utak feltérképezésére a kezünkben van, induljunk bátran, hiszen a technikai vénájú álmodozók rengeteget tehetnek túlbonyolított világunk egyszerűbbé tételéért.

Fáradtan nyitott be az otthonába, elég volt mára a nyirkos, őszi nagyvárosból. Az ajtó mögött megállt egy pillanatra, élvezte a tökéletes nyugalmat. Majd egy távoli, halk zümmögő hang: a telefonja érzékelte az otthoni egyik BT eszközt, és felébresztette WOL-lal a mini PC-t. Az automatikusan csatlakozni próbált BT-n a hifire kötött a2dp eszközhöz, persze nem tudott, az engedélykérő ablakot minden alkalommal feldobta a monitorra.
Odavonszolta magát a kijelzőhöz hogy nyomjon egy OK gombot, hihetetlen hogy erre mindig szükség van. A telón már megnyílt az asztali médialejátszó remote appja, de még nem tudott csatlakozni. Amíg fehérember-várni-kicsi-homokóra, elnézte kicsit a remote app rettenetes kinézetét, 3rd party app kommunikál 4th party appal, csoda hogy bármi is működik. Végre helyreállt a kapcsolat, a kijelző egyetlen érintésére üvöltő jazz töltötte be a házat. Jah, hogy a pc hangdrivere kicsit kiakad suspendből ébresztés után, de kurva unalmas már ez, az ember csak a problémáit halmozza.
Sci-fi ez még, de nagyon.

Android app on Google Play

Android app on Google Play

Android app on Google Play


Címkék: alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr625060453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beked 2013.02.20. 22:38:46

Sci-fi írónak még ne menj el de a felvetés nagyon jó. Kár, hogy ezt még nekünk kell megpróbálni megcsinálni.
A taskerrel az az egy félelmem, hogy nem fogom tudni használni, mert bonyolult. Ahhoz meg hogy csak legyen drága

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.21. 09:36:12

Ja, egy apróság, a Taskerhez tartozik egy ingyenes App Factory nevű alkalmazás is, amivel az igazán zseniális kombókat önálló apk-vá alakítva lehet terjeszteni.

decoati 2013.02.21. 12:19:21

@beked: hát igen. Nagyon jó irány lenne még, ha pc-re (winre, linuxra, stb.) lenne valami olyan felület, ami szétosztaná a munkát: a pc-é a szabályozó és a beavatkozó rendszer, a telefon pedig csak utasítana.
Pl. van most ez a magyar fejlesztésű BT-s led lámpa, tfh. ezt tovább bővítik, és a lakás minden világítóteste vezérelhető BT-n keresztül.
Még ekkor sem várhatom el a telefontól és pl. a Taskertől hogy kizárólagosan vezéreljen minden egyes lámpát (még ha képes is rá), de ha a pc vezérel a telefon egyetlen utasítására, akkor járható az út.

meglivorn 2013.02.22. 00:44:48

Én már annak is örülnék ha PCn a Send to... menüpontba be tudnám tenni a telefont/tabot, illetve megoldanák a közös, hálózati vágólapot :)

Rengetegszer fordul elő, hogy egyik eszközön jön egy link, vagy kép, amit a másikon lenne jó elérni. Most vagy el-mailezem magamnak, vagy bepöcögöm kézzel :\

Plusz: a biztonsági rendszer kikapcsolását nem bíznám egy automatikus, telefon jelenlétén kívül semmit nem vizsgáló progira :D

(csak kötekszem, értem én a fennforgást semmi gond a cikkel, hasznos volt.)

decoati 2013.02.22. 12:33:38

@meglivorn: tudod, ez olyan telefon mint aaaa... Törvénytevő a Dredd bíróban :D

piettro 2013.02.25. 20:59:21

Kösz az ismertetőt! Egyelőre a Llamat próbáltam, már ez is sokat dobott a felhasználói élményen, végre a kocsiban nem felejtem el bekapcsolni a bluetooth, pl., megoldja maga.:-)

Google+
süti beállítások módosítása