Teszt - Wayteq Xtab 70dci - semmi extra

2013.03.07. 21:15 Hrobert

Februárban újabb támadást indított a Wayteq az olcsó tabletek csataterén, az Xtab 70dci már az IPS-kijelzőt is elhozta az abszolút alsó kategóriába. Nyilván egy 35 ezres tablettől nem várhatunk csodát, de az újdonság az erős kompromisszumok ellenére is megérheti azoknak, akik mindenáron (illetve bármilyen alacsony áron) táblagépre vágynak.

DSC_0331.jpg

Csomagolás, tartozékok, külső

A készülék a szokásos Wayteq dobozban érkezik, fehér alapon a tablet képe, gyártói logó, alul a specifikációk, a csomagolás kompakt, nem pazarló. 
Legfelül lapul maga a gép, alatta töltőfejet, USB-kábelt, USB OTG kábelt, és némi dokumentációt találunk, nem sok, de a nagyok sem nyújtanak többet ennél, sőt.

DSC_0305.jpg

A külső nem hagy kétséget afelől, hogy egy pénztárcakímélő megoldással állunk szemben, kopogós, vékony műanyag a ház, de legalább dobták a Ramos által meg(rém)álmodott formaterveket, eltűntek az otromba hardveres gombok, és nem fényes, tehát ujjlenyomatoktól nem kell tartanunk. A kijelzőről ugyanez nem mondható el, mind a fólia, mind a csupasz felület lelkesen gyűjti a zsíros szennyeződéseket.
Képminősége viszont már kellemesebb meglepetés, a 7 colos IPS panel ebben a kategóriában kiemelkedőnek tekinthető, ráadásul a felbontása is egész kellemes: 1280x800 pixeles. Ezért a pénzért ez nagyon rendben van, a színek nagyjából a helyükön vannak, a betekintési szög jó, és a fényerő is elegendő, bár direkt napsütést keveset kapott a tesztidőszak alatt.
A kijelző fölött még kukucskál egy kamera is, videóhívásokhoz épp megfelelő, a hátlapi kamerát végre dobták, az valóban csak fölösleges pluszköltséget jelentett volna.

DSC_0311.jpg

Hardver, operációs rendszer, szoftverek

A kicsit necces ház alatt egészen korrekt hardver végzi a dolgát, természetesen ne várjunk Tegra 3-at vagy Qualcomm megoldást, ebben a Wayteq-ben egy Amlogic AML8726-MX lapkakészlet lakozik. Ez egy kétmagos Cortex A9-es, magonként 1,5 GHz-es processzort, és egy szintén kétmagos Mali 400 grafikus gyorsítót tartalmaz, ami a maga mezőnyében szintén nem rossz. Emellé kapott 1 GB RAM-ot és 8 beépített tárhelyet, melyet további 32 GB-al növelhetünk micro SD kártya segítségével.

Screenshot_1970-01-02-02-00-23.png

A menüben egyébként választhatunk power saver, normál, és performance mód közül, amiből egyedül utóbbinak látom értelmét, már normál módon is előfordulnak akadások a képernyők közötti váltásnál is, "teljesítmény" módban viszont kielégítő a rendszer sebessége, a játékok többségénél sem találkoztam akadással, és a 720p-s HD videókat is gond nélkül lejátszotta. Nagyobb felbontású videókkal is megbirkózik elméletben, de sok értelme nem lenne 1080p-s videót nézni rajta, lévén HDMI kimenet nincs, de az MHL-t sem támogatja. 

Az operációs rendszer verziója 4.0, valamikor a közeljövőben viszont érkezni fog rá frissítés, ennek a verziója nem biztos, de én leginkább 4.1-re gyanakodnék. A gyári felülettel nem szoktak sokat babrálni a Wayteq-nél, most sincs ez másképp, teljesen csupasz felületet kapunk, úgymond teljesen üres lapra rajzolhatunk a testreszabásnál.

Screenshot_2013-02-24-19-09-35.png

Fölösleges alkalmazásokkal sem pakolták tele a cuccot, konkrétan csak egy Táblamagazin alkalmazást kapunk, ahol különböző ingyenes magazinok, heti- havilapok találhatóak meg, de akár az akciós CBA-újságot is fellapozhatjuk virtuálisan. 

Multimédia, adatkommunikáció, üzemidő

Már említettem, hogy a HD videók nem okoznak gondot a tabletnek, zenei részen talán csak az equalizer hiányzik, na meg néhányaknak talán az FM rádió. A külső hangszóró csupán jelzésértékű, én csak akkor hallgatóztam ezen keresztül, ha nagyon muszáj volt, hangerő alig van, a minőség pedig szóra sem érdemes, fülhallgató vagy külső hangszóró használata erősen ajánlott.

A költséghatékonyság jegyében az adatkapcsolati lehetőségek mondhatni erősen korlátozottak, a WiFi-n kívül (802.11 b/g/n) máshogyan nem kapcsolódhatunk vezeték nélkül. Adott persze az USB-csatlakozás lehetősége, ezen keresztült a mellékelt OTG-kábellel külső eszközöket is csatlakoztathatunk, és itt vége is a repertoárnak. 

Az akkumulátor enyhén szólva nem túl acélos, a 3000 mAh-s egység komolyabb nyúzás mellett mindössze néhány órán át látja el energiával a készüléket, de a készenléti idő is alulról súrolja az egy napot, talán ez a tábla leggyengébb pontja.

Screenshot_2013-02-13-22-10-48.png

Verdikt

A Wayteq az eddigiekben is minden erejével megpróbált a vékonyabb pénztárcájú vásárlói tömegek kezébe vállalható táblagépeket nyomni, és minden próbálkozásukban megpróbáltak valami kis pluszt belecsempészni a képletbe. Ezúttal ez a plusz az IPS kijelző, ami kétségkívül ritka ebben az ársávban, de emiatt persze áldozatokat kellett hozni. A 3G vagy a GPS hiánya ebben a kategóriában nem meglepő, de a hangszóró minősége nagyon harmatos, kicsivel igényesebb burkolattal viszont még így is kihagyhatatlan lenne.
Mivel a piac egyik legolcsóbb ajánlatáról beszélünk, sokan hajlandóak lehetnek átsiklani ezek fölött a hibák fölött, 35 ezer forint alatt nem találunk itthon IPS megjelenítős, ekkora felbontású készüléket, és ha pár ezerért megspékeljük egy igényesebb tokkal, már kézbe fogni is kellemesebb élmény lehet.


Címkék: teszt tablet wayteq

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr345121862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2013.03.07. 23:27:35

Én vettem egyet, pont az ár/érték arány miatt. Nem voltak nagy elvárásaim, viszont az akku nagyon gyorsan lemerül, performance módban kb 2-3 órát bír ki a gép. Nagy előny viszont, hogy lehet külső usb eszközt csatlakoztatni, felismer vinyót és pendrive-ot is, bár még egeret vagy billentyűt nem próbáltam. Nehezen szokom meg a gombjait, a hangerő szabályozót pl. nehezen tudom elsőre benyomni. 35 rugót mindenképp megér, böngészni, facebookozni, egyszerűbb játékokat nyomni bőven elég. Én speciel Gameboy Advance emulátoros játékokat nyomok vele, arra teljesen jó :)

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.03.08. 11:57:30

@Városi Farkas: Igen ez kimaradt, a gombok nyomáspontja valóban nem a legjobb, a feloldógombot is elég kitapogatni...

Google+
süti beállítások módosítása