Megjött a Galaxy S4 - Mindent bele?

2013.03.15. 02:50 Yarner

No, megesett a bemutató, amit lélegzetvisszafolytva várt a fél világ, lehullott a lepel a legújabb galaxiSról. Az biztos, hogy a bemutatónak megadták a módját, a Samsung igazi Broadway-i showt kerekített a várt prezentáció helyébe, nagyzenekarral színészekkel, erőltetett és túljátszott kedves kis életképekkel. (Kellemes meglepetés volt, hogy a cég magyar pr-képviselete, tekintettel az időeltolódás miatti éjféli kezdésre egy kis túlélő-csomaggal kedveskedett az éjszakai műszakhoz.)

s4show.png

De ez a cikk nem a műsorról fog szólni (annak ellenére, hogy tulajdonképpen üdítő színfolt, hogy kiléptek az Apple típusú "szakértők egymás után jönnek a színpadra elmesélni, mennyire menő és újszerű az új telefon"), hanem magáról a készülékről. Lássuk a medvét!

s4kep.pngKezdjük a hardverrel, arról aztán úgysem fog sok szó esni - külsőre első pillantásra szinte alig változott az S3-hoz képest: fényes polikarbonát borítás, arányaiban szinte ugyanaz, kicsivel szimmetrikusabb lett, azaz jobban idézi a Note 2 alakját. Ami meglepő, hogy a menetrendszerűen érkező 5 hüvelykes kijelző ellenére a készülék valójában kisebb lett, mint az elődje: ugyanolyan magas, de 0,8 mm-rel keskenyebb és 0,7 mm-rel vékonyabb lett, mint az S3, ami nem rossz. Szinben visszatért a klasszikus fekete-fehér páros, de a tavalyi arcozás után megszakadtak volna a PR-osok, ha ezt beismerik, így a két árnyalat a költői "fátyol fekete" és "zúzmara fehér" néven fut.

A kijelző a rémhírekkel ellentétben maradt a megszokott jó kis Super AMOLED, de természetesen 5 hüvelykes képátló mellett full HD felbontásban. A technológia persze már csak amiatt is változott valamennyit, mert a képernyő képes érzékelni az ujjunk közelségét is, így érintés nélküli gesztusokkal is vezérelhető lett a készülék.

s41.png

A telefon kétféle SoC-cal érkezik, nyolcmagos 1.6 GHz-es Exynos vagy négymagos 1.9 GHz-es Snapdragon 600 pörög benne, piactól függően - a hírek szerint hozzánk a Snapdragonos változat jön majd, LTE támogatással.

A kamera 13 megapixeles (az előlapi 2), és hardveresen nem mutat újdonságot (legalább nem kell még egy varázsszót megtanulni, megfájdulna a fejem, ha már jönnének az S-pixelek is).

A memória az elvárható 2GB, 16/32/64GB háttértárral, és persze microSD slottal. Érdekesség a beépített infravörös led, valamint a hő- és páratartalomérzékelő. A kakaót egy 2600 MAh-s akksi csorgatja. Az S4 alapból 4.2.2-es Androidddal érkezik.

Kb. eddig a vas maga (nagy vonalakban), de a Samsungosok csak itt kezdtek igazából belelendülni. Az idei szlogen a "Life Companion", és ennek jegyében a koreai óriás mérnökei új "élettársunkba" minden olyan funciót és alkalmazást out-of-the-box belapakoltak, amit csak el bírtak képzelni a nyüzsgő szöuli utcákon barangolva. Android-puristáknak, Nexus-fanoknak és bloatware-gyűlölőknek javasolt itt befejezni a cikket, vagy minimum bevenni egy seduxent, mielőtt továbbmennek.

s4health.png

Röviden a dobozból kivéve elérhető szolgáltatások:

  • Dual camera - videózás, fotózás közben egy kis képben az előlapi kamerát is bekapcsolhatjuk, hogy apu se maradjon le a fotóról (fordítva is működik videochat közben)
  • Mindenféle kamera funkciók - nem kívánt elemek kiradírozása (nincs többé photobomb), művészi kép mozgásfázisok összemontázsolásával, hangfelvétel a kép mellé, automatikus albumgyártás hely és téma szerint (ami megrendelhető rögtön kinyomtatott változatban is)
  • Group Play - telefonok közötti érintéssel, wifi nélkül csoportos médialejátszás
  • S Translate - hagfelismerős tolmács-app, 9 nyelven beszél (elvben képes korlátozottan offline is működni)
  • S Voice Drive - hangvezérléses-felolvasós autós mód
  • Samsung Hub médiabolt - ez Magyarországon is elérhető lesz zenékkel, filmekkel, ebookokkal (!)
  • S Health - egézségfigyelő alkalmazás - kiegészítőkkel (csuklópánt, mérleg) együtt figyeli a felhasználó egészségi állapotát (étkezés, edzés, alvás, stb)
  • Smart Pause - a videó megáll, ha levesszük a szemünket róla, majd továbbmegy, ha visszanézünk
  • KNOX - üzleti biztonsági lehetőség - a telefon üzleti része teljesen elszigetelhető a privát területektől és vice verza.
  • WatchON - az infrával vezérelhető a tv, a set-top box, a légkondi, stb.

s4cover.png

Ezzel még nem fogytak ki az extrák, de a fő vonalak így is láthatóak. Az S4 megint nem az egyszerű letisztultsággal próbálja belopni magát az emberek szívébe (és zsebébe), a fő vezérelv továbbra is a "dobáljunk rá mindent, oszt nézzük meg, mi marad rajta" lehetett. Az biztos, hogy az egyszeri júzer csak kapkodja a fejét a sok extra között - hát még ha hozzávesszük az elkerülhetetlen szolgáltatói szoftvereket is. A Samsung láthatóan nem arra szeretné ösztönözni a vásárlóit, hogy órákat töltsenek a Playen, onnan maximum játékokra lehet szükségük  - előzékenyen beletöltöttek a telefonba mindent, amire valaha is szükséged lehet (szerintük). A bemutató maga is a funkció minden napi praktikusságát próbálta bemutatni - az S4 nem egy kütyü szeretne lenni, hanem valódi segítőtárs -ennek megfelelően a régimódi kütyübolondokat bizonyára kicsit el is idegeníti ez a zenés-tácos hollywoodi életérzés (no persze hamar jön majd a CyanogenMod és a többiek, hadd muzsikáljon az a vas, de ez már egy egyre fogyó réteg játszótere).

GALAXY S 4 Product Image (5).jpg

Az, hogy sikeres lesz-e a készülék, nem kérdés - a hype mindenképpen el fogja adni a telefont, mégpedig hatalmas mennyiségben, az S4 hatása igazából a jövő vagy az azutáni év eladásaiban mutatkozik csak majd meg.

A hírek szerint nálunk május elejétől lesz kapható, konkrét árat még nem tudunk.

No, mit szóltok? Megtötte az elvárásokat? Lenyűgözött? Csalódást okozott? És leginkább - kellene?


· 1 trackback Címkék: samsung unpacked galaxy siv

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr875135569

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Samsung bemutatta a Galaxy S4-et - elmondjuk mikor lesz kapható Magyarországon 2013.03.15. 14:20:20

Brutálisan erős hardverrel, érintés nélküli vezérléssel és sok funkcióval érkezik a Samsung új csúcsmobilja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.03.15. 06:34:00

Apple, lehet felkotni a nacit! :)

geplovagx 2013.03.15. 12:23:36

Az Octa nem éppen ilyen egyszerű, hogy 8magos 1,6GHz. Tudtommal ez 4 CA15-ös magot jelent amik 1,8-on mennek számításigényes feladarokkor és amikor ezek nem kellenek akkor dolgozik a másik 4 CA7-es mag 1,2-ön.

a_n_d_r_e_w 2013.03.15. 13:07:09

Ilyen kinezettel, kosz, inkabb nem.

Bumpkin 2013.03.15. 16:18:55

Hááát vegyen ilyet az, akinek hat anyja van.

2013.03.17. 11:54:27

Kéne, feleannyiért.

Google+
süti beállítások módosítása