Jó tanuló, jó sportoló - Asus Memo Pad Smart 10

2013.03.25. 18:55 Mirrmurr

A nem túl rég polcokra került Asus Memo Pad Smart 10-t van szerencsém nyúzni egy hete, és bár kapcsolatunk nagyon cudarul indult, mára meg tudtam neki bocsátani. Csupa defektes ismerkedési párhuzam jut csak eszembe az első nap „tapogatózásairól”, mindjárt jöjjön is, mi történt.

Köszönés helyett beszólt

Kibontottam a könnyű kis táblát dobozából, az első bekapcsolás után bőszen kezdtem is beállítani a megfelelő paramétereket, a nyelvi és billentyűzet beállításoknál viszont nem tudtam folytatni a menetet, mert egész egyszerűen eltűnt a szoftveres „Next” és „Back” gomb, az Android gombok is köddé váltak, a nyelvek között pedig hiába váltogattam, semmi nem történt. Gondoltam magamban, nem szép bemutatkozás, de hátha rossz napja van, és mint Dr. Schultz a Djangoban, ekképp szóltam: „Hadd kopogtassak mégegyszer!” Ki-, majd bekapcsolás, elölről az egész, akkor még gond nélkül.

ZOL_6336.jpg

Szép csomagolás

Az IPS kijelző képe megnyerő, esztétikus tájkép köszönt minket. Az 1280x800-as felbontás 160 ppi-t ad, ami annyira nem kiemelkedő tulajdonság, viszont az üveg Gorilla, és a kontrasztos megjelenítő látványa egyszerűen szép. Egészen addig volt alkalmam gyönyörködni benne, míg kb. 40-60 perc után az ujjam alatt a kép nem moccant. Kicsit jobban megnyomtam, és úgy sepertem, ekkor ugrott is másik oldalra, de pár perc elteltével rosszabb lett, egyszerűen nem érzékelte az érintést. A körbetapogatás során felfedeztem ennek okát: a fülhallgató csatlakoztatása okozta, fizikailag vágta gajra az eszközt. A kijelzőpanel érintkezése múlt el egyértelműen, amint a jack belecsúszott, ezt csak a jobb felső sarok óvatos összeszorításával lehetett orvosolni. Visszavittem hát a vásárlás helyére, nem is szőröztek semmit, cserélték másikra. (Igaz, pár nap elteltével, mert készleten nem volt kék, a rózsaszín és fehér hátlap pedig inkább az androidgirl-öknek való.)
Na tehát, mindenkinek jár egy második esély (Shinedown: Sometimes goodbye is a second chance), ebből a megfontolásból futottam neki a tabletnek.

A jólöltözött

Ezen a ponton hadd térjek ki a lapgép csomagolására. Az én szememnek nagyon megnyerő, puritán, drapp kartondoboz tartalmazza a Memo Padet, egy kerekített élű téglácska töltőadaptert, amely önvédelmi dobásra is kiválóan alkalmas, és egy USB kábelt. Tetszik ez a minimál-semmicsicsa arculat.
A tab felépítése kissé ellentmondásos. Alapvetően könnyű, mint a kenyér, fél kiló, tartani nem fárasztó. Ugyanakkor a hátlap valami vékonyabb, anyagában színezett, matt műanyag, ami némileg olcsó hatást kelt, de az illesztések tökéletesek, nem nyekereg semmi sehol, kellően masszív, viszont meg kell hagyni, hogy a Galaxy Tab 2 így is sokkal robosztusabb. Kíváncsi leszek, mennyire karcálló a burkolat; egy tasak, vagy védőkeret elkel rajta, feltéve, ha háklisak vagyunk a karcmentességre.

ZOL_6324.jpg

Pontos illesztések, precíz kivitel

ZOL_6331.jpg

Sima műanyag hátlap

A készüléken 4.1.1-es Android fut, amelyet az Asus picikét megspékel – Asus Customised Setting -, pár beállítással többre van lehetőségünk, úgy mint hangerőgombok dedikálása, képernyő energiatakarékos üzemmódja, értesítések, stb., illetve az energiaellátás finomhangolása is megtörténhet alapból. A tábla szíve egy NVidia Tegra 3 típusú négymagos processzor, amely 1,2 MHz-en pörög, memóriája 1 GB-os, belső tárhelye 16 GB-nyi, amely tovább bővíthető még 32 GB-tal (mikro SD). A táblagép bal oldalán egy mikro SD és egy mikro HDMI csatlakozó van, jobb oldalon pedig a hangerőszabályzó billentyű helyezkedik el, bal fent található a ki-bekapcsoló, amely nem annyira esik kézre, de hát nem kapcsolgatjuk lépten-nyomon úgysem. Ennek csücskében világít egy apró kis LED, ha töltjük, jóformán észrevehetetlen az egész. Hátlapi kamerája 5 Mpx-es, az előlapi felbontás 1,2 Mpx.

Jól szituált

Minden általam használt, napi rutinhoz, munkához szükséges alkalmazás gond nélkül fut rajta, és a folyamatok közti váltás sem zökkentette még ki eddig. Picit idealizáltam most, a Nikon fényképező képmegjelenítésére alkalmas DSLR Dashboard applikáció kicsit prüszkölt eleinte, de ez inkább a nem teljesen gördülékenyre megírt szoftver miatt van, nem a Memo Pad hibája. Az ismert, elismert, kedvelt szoftverek gyorsan, hibátlanul működnek.

Az Asus kedveskedik néhány saját alkalmazással vásárlóinak. A tabletre elő van telepítve pár olyan app, amelyeket egy Asus-fiók létrehozásával szinkronizálhatunk, kapunk egy 5 GB-nyi pamacsot a nagy Asus-felhőből (Asus WebStorage), ráadásul életfogytiglan, de kapunk még ilyeneket: MyLibrary Lite (könyespolc)
File Manager (amit neve is mutat)
App Backup (alkalmazások mentése adatokkal együtt vagy nélkülük)
App Locker (előbbiek jelszavas védelme)
Super Note Lite (jópofa, szinkronizálható jegyzettömb)
Asus Studio (fényképek katalogizálására szolgáló program)
Audio Wizard (hangprofilok váltása)
Buddy Buzz (Facebook, Twitter és Plurk összefogására alkalmas hírfolyam)
PinPal (hasonló, mint a Buddy Buzz, csak szortírozhatjuk ismerőseinket, azok posztjait)
TegraZone (az NVidia által támogatott oldal, játékok vásárlására, velük kapcsolatos hírekre berendezett alkalmazás)

Háromféle erőforrás-profilból választhatunk: energiatakarékos, kiegyensúlyozott és teljesítményközpontú üzemmód. Ráeresztettem az AnTuTu-t, és rendeltetésének megfelelően más-más sebességértéket mért a különféle profilokban, a legerősebb esetén a tesztprogram 12810 pontot adott a Memo Padnek, ez a Google Nexus 7-hez áll közel, felülről közelítve.
Meglepődtem a tábla hangján. Egyáltalán nem vártam, hogy basszust fogok hallani belőle, de méretéhez és funkciójához képest a saját, sztereo hangszóróinak komoly lökete van – már ha szabad ezt a szót egy tablet kapcsán használni -, ráadásul a különböző hangsablonok váltásakor egyértelműen szűri a különféle frekvenciákat. Választhatunk mozi, felvétel, játék, beszéd, zene és semleges profilt. Ha tenyerünket kagylósan tartjuk a táblagép két oldalára, akkor még ezzel is befolyásolhatjuk a hangzást.

Közösségi arc

Az Asust természetesen hálózatba is köthetjük, és tartalmát átspriccelhetjük a tévére wifin keresztül is. Itt elsőre akadályba ütköztem: az LG tévé és a Memo Pad egyértelműen látta egymást (Screen Share), össze is kapcsolódtak, azonban a fájlátvitel minduntalan meghiúsult, a Wi-Fi Direct kapcsolat nem tudta elvégezni feladatát. Letöltöttem az LG hivatalos alkalmazását, az LG TV Media Playert, ezen már némi ügyködés árán – regisztrálás, konfig – megjelent a tévén a videó, a zene és a fénykép is. Az iMediaShare is elvégezte ugyanezt, csak simábban.
Egy korszerű dolog: az alapból szolgáló Asus Studio zokszó nélkül lejátssza a GoPro 3 videóit, nyilván modern felépítése miatt, de ez csak egy kis érdekesség, a magas számú képkocka és nagy képfelbontás próbára teszi a különféle lejátszókat, a Memo Pad jól vizsgázott.
Videófelvételnél egyébként lehetőségünk van full HD, azaz 1080 soros, teljes képes felvétel rögzítésére, lejátszáskor is tud ilyen képkimenetet. Wifin keresztül is folyamatos a mozgókép átjátszása, panasz fel sem merül.
A kamera képe megfelelő, a Skype-ot remekül kiszolgálja, de sokat nem kell várni tőle. A cudar időjárás okán nem volt alkalmam rendes fényben kipróbálni sajnos, de beltérben igen: az optika makrofelvételek készítésére is alkalmas, f2.8 rekeszt tud, közelpontja kb. 5 cm, jó móka.

asus_mm.jpg
5 cm, ISO50 állítólag, f2.8

A saját hangszóró hangjáról ejtettem már szót. Fülhallgatón keresztül remek a hangkép, nagy hangerőn sem vészes a torzítása, ráadásul ha az oldalunkra tűzzük a táblát, az utcán simán vagánykodhatunk szovjet méretű zenelejátszónkkal.

Screenshot_2013-03-25-18-32-46.jpg
Jópofa élő tapéta Asus módra

A készülék elektromos étvágya nem túl visszafogott, inkább sportos. Készenléti ideje rengeteg, még ha a wifi megy is nyugalmi állapotban, viszont használata során legyen a közelben töltő, mert hosszabb folyamatoknál - gépelés, olvasás, videó – rendesen párolog a töltöttség. Kétségbe esni nem kell, a gyár által megadott 8 óra nagyjából megfelel a valóságnak. Az én kezeim között egy napot bőven kibírt, úgy, hogy ki-bekapcsolgattam, nyúztam, teszteltem.

Az Asus Memo Pad nem egy felvágós tábla, hanem egy tisztességes, jól eltalált használati eszköz, netán munkaeszköz is lehet. 100.000 Ft-os ára és minősége, szolgáltatásai a 10 collos kategóriában versenyképesek, és maga az Asus név több mint jól cseng ezen a színtéren.

ZOL_6326.jpg
Tálaló

Screenshot_2013-03-24-19-15-40.jpg
Reméljük, az ott nem az Asus csillaga


Címkék: teszt asus tábla tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr165166393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2013.03.27. 01:16:30

Klassz írás lett, gratula. Esetleg a kistesóról, a Memo Pad 7-ről is lesz majd a későbbiekben egy írás?

Mirrmurr 2013.03.27. 08:00:11

@Darkcomet: Reméljük, hogy sikerül hozzájutnunk, és akkor kivesézzük azt is.

Google+
süti beállítások módosítása