Dupla fényerejű kameraszenzor? Jöhet?

2013.03.29. 12:00 decoati

A Panasonic optikai divíziója kifejlesztett egy egészen új eljárást, aminek segítségével bármilyen jelenlegi képérzékelő szenzor érzékenységét meg lehet duplázni. Ez a kamuszagú hír csak addig gyanús amíg meg nem tekintjük az alábbi videót, és bele nem gondolunk, hogy valós tudományos teljesítményt igénylő körökben az unortodox szemléletnek mennyire nincs pejoratív jelentése. 

Az eljárás lényege a következő: az elemi szubpixelek színérzékenységének kialakításához nem maszkolt színszűrőket használnak (ami elnyeli a fényerő 50-70%-át), hanem aprócska, hullámhosszfüggő optikai eltérítőket, amelyek a beérkező fény vörös és kék komponenseit csillapítás nélkül a szomszédos cellákra irányítják.

BayerFilter.pngPanasonic Deflectors nphoton.2012.345-f4.jpg

Látható hogy a megszokott RGB komponensek helyett cián/világosvörös/világoskék/sárga komponenseket kapunk, de ezekből az RGB értékek visszanyerése elemi iskolás matekpélda. Az eredmény: fényerő csökkenés nélküli színszűrés, zajmentesebb kép rossz fényviszonyok között, rövidebb expozíciós idő azonos fényerőnél. 

A videó: 

Verinájsz. Van mit rakni a 7-es szifonba.

[via]


Címkék: japán kamera technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr805178940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása