Teszt: Acer B1 - spórolás extrákkal

2013.03.29. 08:00 Hrobert

Nem csak a csúcskategóriában zajlik kemény harc a mobileszközök világában a vásárlók kegyeiért, egyre több gyártó ismeri fel az alsóbb árkategóriás modellek jelentőségét is. Az Acer palettáján eddig nem volt igazán olcsó készülék, de az idei év elején ők is beszálltak az árversenybe. Az Iconia B1 ára már-már gyanús lehet, tekintve hogy mégsem egy feltörekvő kínai gyártóról van szó, hanem egy jól ismert, bejáratott márkáról, legalábbis a PC-piacon. De a tablet-éra beköszöntését sem nézték tátott szájjal a tajvaniak, ugyan eddig inkább az iPad kategóriáját támadták több-kevesebb lendülettel, 10 colos, és többnyire drágább modellek alkották a felhozatalt. 

DSC_0432.jpg

Tavaly azonban a Google megmutatta, hogy mit szeretne látni az androidos piacon, és a Nexus 7 sikere mindenkit meggyőzött a kis kijelzőméret létjogosultságáról, olyannyira, hogy még a nagy rivális, az Apple is fejvesztve dobta el a jobsi dogmáit. Nem volt más logikus lépés az Acer előtt sem, ők is kiadták a saját 7 colosukat, az árat olyan alacsonyra verve, amennyire csak lehet. Persze a kedvező ár értelemszerűen kompromisszumokat szül, ugyanakkor az Acernél kicsit máshol spóroltak, mint a legtöbb gyártó olcsó tabjainál.

Csomagolás, tartozékok, külső

Az Iconia B1, tehát alapvetően más vásárlóréteget céloz, mint a gyártó eddigi androidos próbálkozásai, el először is a körítésen és a külsőn mutatkozik meg. A doboz egyszerű - noha ez a drágább modelleknél sincs másként, rajta a készülék képe, benne a készülék, adatkábel, töltőfej található, megkapunk mindent ami feltétlen kell, a bővítésről magunknak kell gondoskodnunk. 

A készülék külsejének tervezésekor is az olcsóság volt a fő szempont
, de azért próbáltak némi egyediséget belevinni a formatervbe. Alapvetően kopogós, kissé csúszós műanyag uralkodik a gépen, de valahogy mégis stabilabbnak tűnik a felépítése, mint akár egy Wayteq Xtab 70dci-nek. Említett vetélytársánál ugyan a B1 vastagabb és úgy általában nagyobb, a kijelző körüli keret is kicsit indokolatlanul széles, ami némileg rontja az összképet, de legalább a tömege nem túl nagy, kényelmesen tartható egy kézben is. A hátlapon azzal próbáltak kicsit dobni, hogy kétszintes a felület, és a belső részen egy kis lecsapott sarokban helyezték el srégen a hangszórót. Ezen kívül sok látványosság nincs, a hátlapi kamerát itt sem erőltették, helyesen. A "levágott" sarok motívuma az előlapon is visszaköszön, egy kék iconia matricát helyeztek el itt, az oldalán pedig egy vékony, szintén kék sáv húzódik az illesztésnél, kissé barátságosabbá varázsolva az egyébként koromfekete színvilágú eszközt. 

DSC_0433.jpg

A táblagép leggyengébb pontja sajnos az előlap nagyobb részét elfoglaló kijelző, nyilván a költségcsökkentés jegyében "áldozták be" a megjelenítőt. Itt egy kutyaközönséges TN+film panellel találkozunk, ami közelében sem jár például a manapság elterjedt IPS-kijelzőknek, betekintési szöge igen korlátozott, két embernek már nem árt összedugni a fejét, ha mindketten megfelelő színben szeretnék látni a képernyő tartalmát.

Felbontása szintén nem túl acélos, 1024x600 pixeles, ez a 7 colra 170ppi-s pixelsűrűséget jelent, nem kiemelkedő, de igazából ez a legkisebb gond vele.

Hardver, operációs rendszer

Hardveres szempontból többnyire hozza a kategória átlagát a B1, egy kétmagos, 1,2 GHz-es processzorral, és PowerVR SGX531 GPU-val szerelt MTK 8317T chipset található a burkolat alatt. Ez elég sok mindenhez elég, ami viszont kicsit visszafoghatja a rendszer teljesítményét, az a csupán 512 MB RAM, ebben a kategórában is lassan sztenderdnek számít már az 1GB. A belső tárhely elméletben lehet 8 vagy 16 GB, de a magyar piacon én még nem találkoztam 16 GB-os változattal, mindenesetre a microSD bővítés lehetősége adott.


Screenshot_2013-03-17-19-53-48.png

Az operációs rendszer viszonylag friss, 4.1-es Jelly Bean, minimális módosításokkal. Itt nyoma sincs az A700-nál látott körös megoldásoknak, a legszámottevőbb módosítás az értesítési sávot érinti, innen kapcsolgathatjuk a wifit, bluetooth-t, GPS-t, valamint a képernyőfordulást is. Valószínűleg ennek a puritán kezelőfelületnek köszönhető, hogy a B1 tapasztalatom szerint nagytestvérénél fürgébben végzi el az alapvető feladatokat, kevesebb akadás van a rendszerben, a jóval szerényebb hardver ellenére. Persze komolyabb játékokat nem ezen érdemes játszani, de Angry Birds szintű programokkal vidáman elboldogul.

Screenshot_2013-03-17-19-55-09.png

Extra alkalmazásokat ebben a kategóriában hiába várunk, egyedül az Acer saját felhőszolgáltatását találjuk meg, de természetesen egy androidos masinán nem jelenthet gondot a szoftverek beszerzése.

Multimédia, adatkommunikáció, akkumulátor

A multimédiás oldal sincs nagyon megtámogatva szoftverekkel, zenelejátszásra a Google Play Music megoldását használhatjuk alapból, videólejátszót külön nem kapunk. A galériából persze lehet videókat is nézni, de nem igazán érdemes, egy rendes lejátszó
letöltése után viszont a 720p-s videók lejátszása sem jelent gondot.

Screenshot_2013-03-17-19-59-15.png

A hátlapon található szimpla hangszóró minősége egyáltalán nem rossz ebben az árban, nyilván csodát nem várhatunk tőle, de például a Wayteq legutóbb tesztelt megoldását minden szempontból kenterbe veri.

Adatátviteli fronton több olyan extrát is nyújt, amit az olcsó konkurensek többsége. A 802.11 b/g/n szabványú wifi-modul alapkövetelmény, de ezen túl kapunk 4.0-ás Bluetooth-t, valamint GPS-t is, ami ezen a szinten egyáltalán nem megszokott.

Akkumulátor tekintetében szintén nem kell szégyenkeznie az Acer olcsó jószágának, egy 2710 mAh-s egység lapul a belsejében, mely átlagos használati időt biztosít, filmnézegetéshez 3-4 órán keresztül elég lehet, készenléti ideje körülbelül két nap.

Verdikt

Az Acer B1 által becélzott szegmensben általánosságban nem is igazán a specifikációk, mint inkább az ár-érték arány a meghatározó szempont, a kispénzű, kicsit is tudatos vásárlókat ezzel lehet megfogni. Ebből a szempontból a B1 kicsit talán hátrányból indul, hiszen a 8GB-s változat 45 ezer forintot kóstál a legtöbb helyen, ami például a Wayteq Xtab 70dci-nél pont egy tizessel drágább. Míg főleg a kijelző tekintetében sok olcsóbb konkurenssel szemben alulmarad, kínál olyan extrákat is, amelyek egyáltalán nem találhatóak meg a kategória egyéb versenyzőinél, szoftvere friss és többnyire zökkenőmentes a működése.

Az Acer név viszont mindenképpen előnyt jelent az érvényesülésnél, akármennyire tepernek a feltörekvő gyártók, sokkal ismertebb a márka, és emiatt sokan hajlandóak lesznek kicsivel többet kifizetni érte. A gyártó magasabb presztízsének megfelelően vélhetően kevesebb meghibásodással is kell számolniuk a tulajdonosoknak, mint az olcsóbb versenytársaknál, már kézbe véve is minőségibb érzetet kelt a masina, érződik, hogy "van benne anyag".
Első tabletnek, ebook-olvasónak tökéletes lehet tehát a B1, reméljük folytatja az Acer ezt a vonalat, fejlődni van még hova, kereslet pedig egyérteműen van ezekre az olcsó eszközökre.

 


Címkék: teszt acer

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr145163871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása