Splay Launcher - felejtsd el a desktopot!

2013.05.09. 12:42 Yarner

Nagyon ritka, hogy valaki gyökeresen új megközelítéssel álljon elő az okkostelefonok világában, így nem csoda, hogy pár napja hirtelen mindenki a Splay Launcherrről beszél. Aki kicsit mélyebben foglalkozott már az Androiddal, nyilván több launcherrel, azaz alternatív indítóképernyővel is találkozott már. Ezek alapjába véve nem igazán különböznek egymástól: van X db. képernyőnk, amire widgeteket, ikonokat tehetünk ki, és van egy alkalmazáslista, ami rácsos vagy szöveges, oldalra vagy felülről lefelé gördül, és vannak testreszabási opciók (átlátszóság, gesztusok, átméretezés, beépített vagy beépíthető ikoncsomagok, témák, stb). Egy-kettő esetleg kicsit jobban megturbózza a grafikát, animációkat, vagy nagyon kiforrott saját formavilággal érkezik, ne adj' isten lenyúlja egy-egy másik rendszer (iOS, Palm OS, WP7-8) képi világát, szerkezetét és hangulatát.

A múlt héten megjelent Splay Launcher Beta viszont valami egészen új ötletet ad a kezünkbe, a megszokott bökdösős-csúsztatós megoldás helyett teljesen más élménnyé teszi az okostelefon-használatot. Az ihletet azt gondolhatnánk, hogy a Paranoid Android nevű rohamosan népszerűsödő főzött ROM tortagombsora (pie controls) andhatta, de ez tévedés: a Splay alapja az ELSE 2009-ben kifejlesztett teljesen önálló platformra épülő saját okostelefonja volt, ami, ahogy azt az emlékeinkben kotorászva láthatjuk, tökéletesen nyom nélkül tűnt el a tech-történelem süllyesztőjében.

firstelse2.jpg

A jó ötleteket kár veszni hagyni, így az ELSE csapata, a régi bölcsesség (if you can't beat 'em, join 'em - ha nem győzheted le őket, állj közéjük) alapján szerencsére végül úgy döntött, hogy legalább az UI-t megmentik a projektből egy androidos launcher formájában.

Mit tud tehát az új jövevény? Felejtsük el a négyzetrácsot, felejtsük el a képernyőket, felejtsük el a widgeteket, ikonokat! Kapunk helyettük egy letisztult, divatosan flat dizájnú rettentő elegáns fekete alapon kék-fehér színekben játszó képernyőt, rajta a kijelző jobb szélének közepéről kinyíló legyezőt négy opcióval: phone, diary, media, apps. Ennyi, az egyetlen bónusz még a kép alján található keresőikon.

A legyező lapjaira tolva ujjunkat azok frissen kinyílnak, újabb lehetőségeket kínálva: a phone a telefonhoz és a telefonkönyvhöz visz, a beállított kedvenceink automatikusan megjelennek a legyezőben. Ha a "phone" alpontról kicsit visszahúzzuk az ujjunkat, még néhány további alopciót is kaphatunk (nem fogadott hívások, újratárcsázás, telefonkönyv, stb). A diary alatt van a naptár (a soros események szintén megjelennek a legyezőn), az üzenetek, az email (új naptárbejegyzést, emailt vagy sms írásátt rögtön a legyezőből  indíthatjuk). A media alatt van a galéria, a kamera, a GPS (Google Maps) a videólejátszó és a böngésző is. Az apps nevű fül magáért beszél, itt az applistánk gyorskapcsolója (itt nem lehetett mit tenni, fölülről lefelé gördülő rácsos ikonlista) mellett a Play Store és a beállítható 7 app-gyorsindító füle kaphat helyet. A böngésző föle alatt a könyvjelzőink is megjelennek, a videó- és a zenelejátszó fülén pedig a legfrissebb zenéink és filmjeink is megjelennek.

splay1.jpg                     splay4.jpg

splay3.jpg                     splay2.jpg

Az utolsó dolog, amit lehet még az indítóval csinálni, az a keresés - ez alapvetően a készüléken belüli keresést jelenti, az eredményeket kategorizálva kapjuk meg (nem ad gépelés közbeni találatokat, meg kell nyomni az OK-t, hogy kiadjon valamit). Internetes kereséshez a Splay a böngészőt nyitja meg.

Az egész nagyon gyors, nagyon elegáns, és elég gyorsan megszokható. Lássuk viszont, mik a negatívumai! 

Először is, hiányzik a Google-integráció. A Google-keresőt (és vele a Google Now-t) csak trükközve tudtam felhozni: Galaxy telefonon a menü gombot hosszan nyomva is csak a Splay keresője ugrott fel, a multitasking képernyő alján viszont van egy Google-gomb, onnan el tudtam indítani. Másik megoldás a gyorsindítók közé betenni a Google appot, de ez értékes helyet von el gyakran használt alkalmazásaink elől.

A második nagy hiba a testreszabhatóság tökéletes hiánya. Mi van, ha herótom van a kéktől? Még fontosabb: mi van, ha balkezes vagyok? Miért nem lehet beállítani, hogy ne a gyári appokat nyissák meg a fülek, hanem esetleg más videólejátszót, tárcsázót, galériát? Miért nem dönthetek úgy, hogy nekem még elférne a kijelzőmön hárommal több alkalmazás-fül?

Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz, és amíg nem találnak megoldást rájuk, nem nevezhetjük teljesértékű alternatívának a Splayt. Az viszont biztos, hogy meglepően friss élményt jelent a használata, és veszettül elegánsan mutat a telefonon. Kipróbáljátok?

Get it on Google Play


Címkék: app alkalmazások launcher

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr525291052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2013.05.09. 13:24:14

Kimarad, egyik eszközömmel sem kompatibilis :O)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.05.09. 16:32:20

@mp3pintyo: csak kíváncsiságból - milyen eszközökről van szó? (Nekem a mini PC-re jelzi, hogy nem kompatibilis, de oda mondjuk eszem ágában sincs feltenni. Samsungok meg egy HTC telefon tetszenek neki, tabletem nincs)

bioLarzen 2013.05.09. 17:24:27

Azt látom, mitől MÁS, mint a "hagyományos" launcherek. De vajon mitől JOBB?

Mert az, hogy más, szerintem még nem indok a cserére. Sőt, az "elegáns fekete alapon kék-fehér" dizájn sem.

bio

decoati 2013.05.09. 17:45:08

/me fanyalog
új felfogású launcherek közül nekem a Slidescreen volt az etalon, csak sajnos az a projekt már régen megdöglött. Pedig zseniális munka volt. (szipp)

attoparsec 2013.05.09. 21:00:33

tipikus designer tarpit. lehet, hogy elegans es szepen nez ki (izlesek es pofonok ..) de a hasznalhatosagat vitatnam.
az utolsonak belinkelt kepet nezve a jobb szemem kiuti a balt, amig a gorbe sorokat vegigolvasom.
a kepernyo tobb mint fele kihasznalatlan.

wiener 2013.05.09. 21:06:40

Ez nem flat igazabol, de nem is szep

MrParpila 2013.05.09. 22:44:07

Emlékszem, amikor először bemutatták ezt a felületet egy linux alapú telefonon, és nagyon tetszett. Most végre kipróbálhattam, nekem nagyon kézre áll. Azért kell még dolgozni rajta rendesen, hogy tényleg jó legyen. Az alapgondolat azonban zseniális szerintem.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.05.09. 23:58:01

Hát, nekem kb. 1 percig volt a telefonomon. Szerintem megvalósításban kifejezetten csúnya, nem vagyok designer, de százszor szebbet tudtam volna alkotni, a használhatóságát meg valahogy nem tudom szavakba önteni. Számomra 1 perc is rengeteg volt belőle, úgy éreztem magam tőle, mintha egy rét közepéről hirtelen egy sötét szobába tettek volna, ahol csak tapogatózni tudok. Brrrr.

Darkcomet 2013.05.10. 06:49:31

Ha finoman szeretnék fogalmazni, akkor azt írnám, ez így nekem nem tetszik. De mivel nem szeretnék, ezért azt írom inkább, hogy ez így ebben a formában szerintem egy használhatatlan hulladék.

midnight coder 2013.05.10. 07:02:11

A szép és a flat eleve kizárja egymást. Ez szépnek szép, de nem tűnik túl praktikusnak.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.05.10. 09:25:16

@MrParpila: Öhm, benne volt link a cikkben is, de köszi. ;-)

Látom, megosztó a dolog. Nekem személy szerint valahol tetszik, de kb a cikk erejéig volt fönt a telefonomon. Egyrészt, ahogy írtam, még kevés, másrészt arra is kell gondolnom, hogy néha más is használja a telefont, így finoman szólva nem lenne fair ilyen szinten lecserélni az UI-t.

Annyiban tényleg nem flat, hogy nincsen benne grafika, inkább csak tipográfia. Viszont az biztos, hogy nem igazán szkeuomorfikus...

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2013.05.10. 11:53:14

Nexus 7 és HTC Desire. Egyikre sem engedi.

bioLarzen 2013.05.13. 00:52:16

@midnight coder: "A szép és a flat eleve kizárja egymást. Ez szépnek szép"

Akkor ezek szerint ez nem flat? ;)

bio

Google+
süti beállítások módosítása