FairPhone - létezik ilyen? (+szavazás)

2013.05.25. 19:11 decoati

Körülbelül fél éve adott hírt a Verge egy érdekes holland kezdeményezésről, amelyik nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy létrehoz egy modern okostelefont, a természeti és humán erőforrások kizsákmányolása nélkül. Nos, a FairPhone mára valóság.

blue-screen-standing.png

Mit is értenek fair termék alatt?

  • A ritka alapanyagok (ón, tantál) beszerzése konfliktusmentes övezetekből, korrekt ellátási útvonalon keresztül
  • A munkavállalók számára biztonságos, fair körülményeket biztosító gyárak, gyártósorok preferálása (ellenpélda: Foxconn-biorobotok sztori)
  • E-hulladék minimalizálás, újrafeldolgozás, minimális pazarlás a gyártás, a szállítás, és a teljes életciklus alatt (pl. a dobozban nincs fülhallgató és töltő)
  • Átlátható vételár, nyilvános beszállítók
  • Nyílt, nyitott rendszer, dual sim, cserélhető akkumulátor

A készülék előrendelhető €325-ért, ha összejön az 5.000 előrendelés (márpedig igen jól állnak), ősszel szállítanak. A specifikáció nem rossz, 1.2GHz-es MTK6589M (quad core), 4.3" qHD TFT kijelző, Dragontail üveg, 8MP + 1.3MP kamera, 1GB RAM + 16GB ROM, (bővíthető), 2000mAh-s akksi, 4.2-es Android, dual sim, + a szokásos sallangok.

Mit gondolsz erről az egészről?

[via The Verge, Android Authority, FairPhone]


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr35317595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itarill 2013.05.25. 19:29:15

Simán jó cucc, korrekt áron. 5000 darabszám mellett szerintem kiemelkedő ár egy ilyen telóért.

a_n_d_r_e_w 2013.05.25. 19:43:25

Dizajn nekem tetszik, egyszeru es minimalista, jo utod lenne az S2-nek. Kijelzo meret is nagyon rendben van, a nem mokolt android is. Viszont a kijelzo nagyon gyenge (qHD es TFT? :( ) es a proci is lehetne qualcomm (Mediatek is a TSMC-nel gyartat akarcsak a Qualcomm, szoval kicsit sem atlathatobb). En hajlando lennek ennel lenyegesen tobbet is fizetni, ha ezeket javitanak.

decoati 2013.05.25. 20:13:35

@a_n_d_r_e_w: hát ez nem egyszerű kérdés, mármint hogy hol az a minőség határ, ami fölött a vásárlók már egyre inkább beleszarnak a fair trade-be.

a_n_d_r_e_w 2013.05.26. 02:39:48

@decoati: Jo kerdes, valoszinuleg a kozepreteg az, akit ez erdekel, a nagyon gazdagok vagy nagyon szegenyek ezt kb lesz.... Mas kerdes, hogy mondjuk 50-100 font plusz mennyi vevot riasztana es mennyit vonzana az ezzel jaro extra. En a magam neveben azt mondom, nekem megerne, es mindezt kelet-kozep europaikent, nyugatabbra meg kevesbe fajna.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2013.05.26. 20:54:49

Azért milyen korrekt már az, hogy az öt válaszlehetőségből négy konkrét fikázás?

decoati 2013.05.26. 21:54:25

@Giggsy: Igen, korrekt. Elmondom miért.
Millió helyen láthatod hogy a csomó nagyszájú hippi csak addig arénázik, amíg nincs lehetőség a cselekvésre. Ha a cselekvést akadályozó körülmény megszűnik, akkor vagy elhúznak, vagy gyártanak valami kifogást.
Na ez egy ilyen szitu, és én bocs, de NEM vagyok kíváncsi arra hogy a hippik szerint "húdemekkorakirályság", ezért nincs ilyen pont, és ezért nincs olyan sem hogy "holnap megrendelem", mert akkor legalább játsszunk őszintén.
Voltam olyan jó fej, hogy előre legyártottam a kifogásokat, és ha megnézed, a kifogások különböző minőséget takarnak:
1., átbaszás, nem is vagyok hajlandó gondolkodni rajta
2., átbaszás, pszichológiai hadviselés, de én okos vagyok, és rájöttem
3., nem érdekel, leszarom (őszinte)
4., sarokba szorított, ideológiát gyártok ellene
valamint az 5. pont jelenleg 54%-on áll, tehát az ide tévedő Androidos közösség több mint fele nem utasítja el zsigerből a konstrukciót. Ez szerintem nagyon jó arány.
Nem volt célom sem sztárolni a telót, sem befolyásolni a szavazókat, bár ez remélem a szövegezésből lejött.
Őszintén: még mindig inkorrektnek tartod?

decoati 2013.05.26. 22:19:13

ja, és bocs mindenkitől, de ezek után le kell zárnom a szavazást. :)

Google+
süti beállítások módosítása