Android az iOS7 oprendszerben

2013.06.11. 21:56 ][-][alo

2013. 06. 10. - Elindul az Apple fejlesztői konferenciája, melyen bemutatják nagy dirrel-durral az új, "forradalmi" iOS7 mobileszközökre szánt operációs rendszert. Nem, nem kötekedésként van idézőjelben a forradalmi jelző, hanem azért, mert Tim Cook, az Apple vezérigazgatója használta így a bemutató során.
Hogyan érint bennünket Androidosokat a konkurencia rendszere? Mindjárt meglátjuk...

aios7.jpg

Lássuk hát, melyek azok a "forradalmi" újdonságok. Az alábbi képek a  Droid-Life.com oldalon megjelent
cikkből származnak, ezúttal is köszönet érte nekik! Kedves Droidtársam, ha nem lennél biztos a dolgodban, a jobb oldalon az iOS7 képernyőjét látod, a bal oldalon pedig az Android rendszerét.

Jé, ez pont olyan, mint nálunk az értesítési sávból a gyors beállításokhoz tudunk jutni, egyetlen érintéssel. Jaaaa, hogy androidon fentről lefelé kell húzni a sávot, az iOS7-ben pedig lentről felfelé...? Valamiben csak különbözni kell :-)

aio-1.jpg

Természetesen, a bal oldali az Apple kép és a jobb oldali az Androidos - csak kíváncsi voltam kit lehet bekavarni.
A következő képen az képernyőzáron megjelent értesítéseket láthatjuk. Mindennapi használatban talán az iOS7 hármas tagolása, a Ma, Összes, Elmulasztott elkülönítés lehet, hogy jó ötletnek tűnik. Persze - ha mindez majd megjelenik majd egy androidos alkalmazásban... Ne adja a Droidisten, egy újabb Androidrendszerben... 

aio-2.jpg

A füles böngészés is megjelent a Safariban. A 3D-s megjelenítés számomra csak... erőfitogtatás, finoman szólva. Biztosan jó, biztosan szép, de számomra biztosan nem kell. Még szerencse, hogy a Chrome telepíthető az Appstore-ból :-)

aio-3.jpg

Hurrá! Megjelent a valós, előnézettel megjelenített multitasking is! Vagyis képes az iOS7 a futó programok között váltani - mindezt úgy, hogy bemutat egy-egy bélyegképet az aktuális programból. Android mindezt idestova 2 éve tudja.

aio-4.jpg

Képernyőzár. Itt most tényleg a bal oldali az Android - ha valaki még nem tudná ;-) Nem, nem másolás, csak az emberben ott van, a mintha-láttam-volna-már-korábban-valahol érzés.

aios7-2.jpg

"- Dezsavúm van!
- Mekkora? Megveszem!" - Üvegtigris

És még nem ejtettem szót az "Autós módról", valamint arról az igen egyszerű dologról, hogy Wi-Fin keresztül a programok automatikusan frissíthetik magukat. Igen, ezt is tudja az iOS7 - 2013 ősze és már tudja is...

Az egyik fő látványosságot, mellyel szerintem csak mezőgazdasági szakmunkást lehet látásában korlátozni, Yarner kolléga parallaxos újdonsággal foglalkozó cikkében délután már körüljárta. (Nem mondom, hogy nem szép, és nem látványos, viszont sokak számára csak "3 órás csoda" kategória lesz.) 

Összegzésként elmondható, hogy az eddigi iOS se volt csúnya, most se lett az - más kérdés, hogy kinek jönnek majd be a túlszínezett MIUI-ra hajazó ikonok. Vagy a MIUI lopott "másolt" az iOS-ről, és "csak" továbbfejlesztette? Az almás cég pedig megint csak előre lépett egyet? Ha gonosz akarok lenni, azt mondanám, az Apple majd levédi a lekerekített ikonokat és megint hoppon marad a világ... 

Az Apple dolga abban könnyebb, hogy csak egyetlen készülékre kell megterveznie az újabb és újabb oprendszerét, legfeljebb még a korábbi modellen működik, a még idősebb generáción csak komolyabb megkötésekkel, vagy sehogy. Ha nem tetszik, vegyél újat. Ebben a tekintetben az androidos gyártók igencsak szorosan loholnak az almás cég nyomában. Gondoljunk csak azokra a készülékekre, melyekre nem készítették el hivatalosan az újabb androidos rendszert, független attól, hogy adott eszköz hardveresen képes lett volna a rendszer működtetésére - nem is beszélve a lelkes közösségek sufni-tuning projektjeit, melyek keretén belül portolják is az újabb rendszereket a régebbi készülékekre. 

Szerintem messze nem olyan forradalmi az új iOS7, mint korábban volt az almás cég oprendszere. De akkor még  szinte csak egyedül volt. Elindította a technika szekerét egy irányba, aztán a konkurencia továbbgörgette a kereket, merített az Apple elgondolásából, urambocsá' teljesen más ötletekkel állt elő. Most meg új, feltörekvő rendszerek is születnek, gondoljunk csak a Firefox megoldására. Kíváncsi vagyok, melyik részét fogják lopással megvádolni - ne adja az ég, be is perelni érte... Bár, ez szerintem nem a Google lesz - mindezt persze csak a gonoszkodó énem mondaná, de távol áll tőlem a gonoszság, így csak annyit jegyzek meg: nincs új a nap alatt, újdonság ellenben mindig akad, pláne ha úgy tálalják... 

Ki tudja? Lehet, az új Apple rendszert majd AndroiOS-nek hívják egy napon... ;-)

ios7naya.png

(Klikkre megnő)


Címkék: apple android ios

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr635355111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no mail, no problem 2013.06.12. 00:06:05

szeretem az embereket akik két termék kapcsán lopást, meg másolást emlegetnek, legalább rögtön sejtek róluk két dolgot: soha nem végeztek semmilyen alkotó munkát eddigi életükben, illetve messze nem saját döntésük volt az adott eszköz kiválasztása, és most arcuk verejtékével kaptatnak az utólagos önigazolás után.

a beszólás meg annak áll különösen jól, aki nem tünteti fel a képek forrását.

az utolsó imguros kép szerkesztőjére meg nem mondok semmit, mert jó lenne látni azt a cikket, aminek az illusztrációja volt, de így messziről nézve belőle se süt a pallérozott elme világossága.

][-][alo 2013.06.12. 00:30:31

@no mail, no problem: Te szereted őket, én nem :) csak nem értem, melyik cikkhez szólsz hozzá?
a képek forrása feltüntetve, az utolsó kép - igen, talán nem egészen szalonképes, de ettől még kifejező. Jah, lehet bántó is. Vagy csak keményebb kritikát fogalmaz meg. Viszont van visszhangja, ez tény.

"Kő csobban tóban,
A hulláma tovább már:
Lelkedben lobban."

Halo

uki 2013.06.12. 08:29:45

@no mail, no problem: ha figyelemmel követted az elmúlt pár év Apple vs. Samsung perlekedési háborúját, akkor tudnod kell miért ez az erős élcelődő stílus a cikkben. (ha nem akkor olvass utána és értni fogod)

Hát igen, nem nehéz észrevenni hogy, mennyire hasonlít az iOS7 design az alap Android Holo felületre. (a lock screen kifejezetten durva) Nekem mondjuk bejön, mert a Holo-t is bírom. Más kérdés,hogy ezt alap Holo-t az androidos nagrésze nem is látta még soha, mert a különböző gyártók saját felületeit nézi nap mint nap. (amik véleményem szerint semmivel sem jobbak mint a gyári android, de legalább zabálják a RAM-ot, amivel akár a középkategóriában is fukarkodnak a gyártók)
Viszont érdekes hogy most az iOS lép design terében a többiek felé, ezzel a minimál stílussal.

ombie 2013.06.12. 10:43:28

Azon a véleményen vagyok, hogy a szoftvernél csak az a lopás, amikor konkrét forráskódot copyzol. Ha csak a felület vagy a működési elv hasonló, az nem az. Ennyire legyen már szabad az alkotás.
Persze aki újat és jót talál ki, az értékelendő, meg az is, aki "lemásol" valaki mást, csak jobban megvalósítja.
A hardver már más eset, ott tényleg vannak megszólalásig hasonlító hamisítványok, ott legyen tilos. Mint az "Adidos" és társai.

Amúgy a terméktámogatásnál pont nem lennék túl büszke az Androidra, egy év után a gyártót elfelejtheted, már max buherált ROM-ot kaphatsz. Az iOS 7 kijön a 2010-es iPhone 4-re is, komolyabb korlátozások nélkül.

odamondó 2013.06.12. 11:40:16

@ombie: @no mail, no problem:
Lekerekített sarkok teccikérteni?...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.06.12. 13:54:32

De miért ezt a lockscreent mutogatja mindenki? Az xperiak képe sokkal jobban hasonlít az ios-re.

derengtsi 2013.06.12. 14:55:44

Tudom, hogy ez csak egy blog, de könyörgöm, minek ír valaki, aki nem tud. Annyi zavaros mondat van, hogy fáj olvasni...

hungi. (törölt) 2013.06.12. 19:32:34

@ombie: terméktámogatásnál miért a Google-t szapulod? Ők az Androidot fejlesztik/frissítik tisztességgel, nem az ő saruk, ha a xy gyártó b*szik kiadni a készülékekre a modernebb verziókat.
Alkalmazás szinten meg frissítik szépen a programjaikat.

"Azon a véleményen vagyok, hogy a szoftvernél csak az a lopás, amikor konkrét forráskódot copyzol. Ha csak a felület vagy a működési elv hasonló, az nem az. Ennyire legyen már szabad az alkotás."
Pont hogy a működési elvek vannak keményen szabadalmaztatva. Az egy dolog hogy te mit gondolsz....

ombie 2013.06.12. 20:28:57

@hungi.: látod a hozzászólásomban a Google szót? Mert nem róluk beszéltem. De igazából úgyis mindegy, a végeredmény a lényeg.

Az USA-ban. Az EU-ban nem véletlen szavazták le a javaslatot, mert megöli az innovációt és bírósági háborúhoz vezet. Ha ez szerinted jó…
Szóval én továbbra sem neveznék tolvajnak senkit emiatt.

][-][alo 2013.06.12. 22:08:43

@klarky: talán azért, mert az említett kép az alap android lockscreen, míg az általad említett az a Sony máshoz hasonlítható lockscreenje.

ouideer 2013.06.13. 14:26:24

na, ez volt az utolsó posztotok amit elolvastam és nem azért mert hisztis vagyok amiért szídjátok az os-t, főleg hogy nekem is samsungom van, hanem azért mert szerintem nem láttok tisztán. nekem ez a poszt is felesleges, gyerekes, béna, unatkozásnak tűnik, mintpedig egy értelmes cikknek. az én véleményem az, hogy az os, ezeket a nagy "lopásokat" úgy fogja felhasználni, hogy megint 10x szebb, gyorsabb és megbízhatóbb oprendszert fog készíteni mint az android valaha is volt (ahogy eddig is). tudom, mert van almás és robotos telóm is.

(az meg hogy egy adott androidos lockscreen - ami bármilyen lehet - hasonlít az os tervre, jajmá)

a rettegett drótos 2013.06.13. 21:19:09

@ouideer: "szebb" jájjj ember, vágod hogy az a kontroll panel tényleg úgy néz ki mint egy benyomkodott LCD? Az egész felület olyan, mintha valami kretén Instagram szűrőn keresztül néznénk, semmi mélysége nincs.
Én elhiszem hogy van olyan nézőpont ami alapján pl. az új iOS lockscreen a lockscreenek csimborasszója, de engedtessék már meg hogy egy másik, ugyancsak szabadon választott, és ugyancsak szubjektív nézőpont alapján azt mondjam, hogy "egy nagy büdös túrót".
Röviden: ha a gyári droidom így nézne ki, azonnal letúrnám a launchert a fenébe.

no mail, no problem 2013.06.14. 12:13:24

@][-][alo: @uki: @odamondó:

úgy látom nagy értitek mit mondtam, de nem baj. persze dichotóm gondolkodási sémában, pozitív androidos bias-szal csak így lehet értelmezni, szóval semmi baj. halo: ezzel máraicoelho szintű, sokat markoló, de semmit se fogó álbölcsességel nem tudok mit kezdeni, de sokaknak biztos jól hangzik.

@hungi.: annyit teszek hozzá @ombie: válaszához, az ötletek, hülyéségek jogi védelme pont azt éri el, h monopol helyzetbe kerülhessen valaki egy piaci szegmensben, (az apple se véletlenül szalajsztja az ügyvédeit a előbb a szabadalmi hivatalba, aztán bíróságokra hisztizni, nyilvánvalónak megölni akarja a konkurrenciát) és teljesen ellentmond a kultúrális és technikai fejlődés hétköznapi gyakorlatának: reciklálom és feljavítom mások ötleteit, és mások is ugyanezt teszik az én ötleteimmel. az egy dolog, h te mit gondolsz, de ez így jó, és ettől senki se volt, vagy lesz tolvaj. az apple-t egy hányingerkeltően undorító gyakorlattal bíró cégnek tartom, de letolvajozni még őket se fogom, mert megtetszett nekik pár androidos ötlet és hazavitték. egy normális világban ennek így kell műkődnie, és nekem, a felhasználónak ez a jó.

][-][alo 2013.06.14. 16:37:09

@no mail, no problem:
Semmi gond, hogy személyeskedésbe megy át a hozzászólásod, hiszen ez egy személyek által készített blog... :-)
Valamint én kérek elnézést, hogy nem írtam ki nyíltan, hogy lopás történt. Az androidos oldalak többsége is csak annyit mond: "Jééé, ez pont olyan, mint nálunk ez meg az. Van hasonlóság..."
Persze, vannak olyanok, ahol mélyebbre ment az eke - őszi szántás júniusban? Ezzel persze csak magukra haragítják az almásokat, akik jönnek fröcsögve, a nem almások meg az almások ellen mennek. A cikkíró meg elégedetten dörzsöli a kezeit.
Bocsánat, ha mindezt nem sikerült a kellő mértékben kiprovokálnom - de nem is ez a szándék vezetett ;-)
Hiszen az én kisebbségi komplexusom - ami azért nőtt nagyobbra, mert nem akarok (no, örülj: nem tudok :) ) új és újabb Iphone telefont venni, valamint nincs mellé még se márkás kocsim, se szilikonos csecsű barátnőm -, egyszerűen annyira lehúz a posványba, hogy maholnap terápiás célzattal keresem fel valamelyik sztárpszichológust: valamire én is verjem már a mellem. ;-)

ouideer 2013.06.15. 12:07:28

@a rettegett drótos: letúrod: amitől aztán lesz egy újabb eszkábált androidos sz*rod. csupán arról beszélek, hogy én is rövid legyek: az iphone-on nincs szükséged arra hogy eszkábáljál, amire annyira büszke minden androidos, hogy ott lehet, iOS-nél egyszerűen nem kell. az megy magától is. ugye, ha félretesszük, hogy neked nem tetszik, ízlések és pofonok.

a rettegett drótos 2013.06.15. 13:29:44

@ouideer: Ha iPhone-ról beszélünk, az egy konkrétan behatárolt design, és kezelési mód. Ha Androidról, akkor van néhány stock design, van néhány nagyobb gyártó saját felülete, azoknak különböző korú verziói, + néhány főzött történet, pl. Miui. Tehát annak a kijelentésnek hogy "az Android egy tákolt szar", nincs értelme, mivel nincs olyan hogy Android design, hanem olyan van hogy pl. Holo. Akinek bejön valamelyik egységes felület, az nem fog tákolni. Nexuson sincs szükséged arra hogy eszkábálj.

(mellesleg elég ironikus hogy most azok védik a védhetetlent, akik annak idején a Samut ekézték a koppintások miatt)

ouideer 2013.06.15. 15:47:37

@a rettegett drótos: egyetértek veled abban, hogy nem lehet egy kalap alá venni az iOS-t egy olyan rendszerrel, ami többféle gyártó telefonjaira van. én továbbra is csak azt mondom, hogy a cikk részéről felesleges ez a nyálverés. van is valami ilyen mondás, hogy minden design egyszer már elkészült és a saját véleményem, hogy az iphone-é mindig is jobb volt és megbízhatóbb. vagy érceskedjünk azon, hogy iphone előbb volt?
egyszerű: az iphone-on nincsenek problémáim, a samsung s2-m pedig újraindul, összeomlik, csúnya. de a htc is csinál hasonló érdekeset. utálom.

a rettegett drótos 2013.06.15. 17:28:48

@ouideer: Oké, anno az Apple talán felforgatta az okosteló piacot. Oké, minden Android megoldást szánalmas koppintásnak tartottak. Oké, fikázták a Google-t, a Samut, és anblokk az Android felhasználókat, mikor ők azt mondták, hogy a dolgoknak van egy józan megvalósítási módja, miért kellene csak azért másfelé menni, mert az Apple mindent levédet amihez hozzáér?
Most az almások mondják ugyanezt, és mi nem akarunk semmi mást, mint hogy lássák: ugyanaz a szitu, csak a szerepek cserélődtek fel.
Persze lehet keménykedni, csak azzal könnyen hitelét veszíti az ember. Most az almás harcostársak egyetlen dolgot tehetnek (ha nem akarnak önellentmondásba keveredni): befogják a szájukat.
Használhatatlan S2: tényleg szomorú. :/ Nexust kell venni.

][-][alo 2013.06.15. 21:56:24

@ouideer: megbízhatóbb design...? mi van? :)
remélem, jövő héten lesz időm, s akkor rádúrom az új almás oprendszer dizányját a Defymre. Kíváncsi vagyok, mennyivel lebegek majd a földút felett ;)
Jahh.... hogy egyenalmáéknál nem lehet ilyesmit...?
Nos, az igás ló se tudja, mi van tőle jobbra és balra - legalábbis nem látja a szemellenzőtől ;)

/no, ha ilyesmiket írtam volna, akkor ekéztem volna az egész Almát - mivel ilyesmi nem történt részemről... á, nem is fejezem be, mert megdolgoznám az üldözési mániádat ;-) /

ouideer 2013.06.16. 18:49:41

@][-][alo: ügyesen kiforgattad a szavaimat. sok sikert a rádúráshoz, ha úgy nem is fog menni, legalább majd kinéz valahogy a defid. ;-)

Google+
süti beállítások módosítása