Töltés a kijelzőn keresztül

2013.06.15. 11:23 ][-][alo

A minap egy érdekes kezdeményezést mutattunk be, a talpbetétes akkumulátortöltést. Egy francia cég, a SunPartner más megvilágításba helyezi a telefonok feltöltésének módját. 

Android-battery.jpg

Az általuk kínált technológia mintegy 2,3$ plusz ráfordítást igényel: az átlátszó "napkollektorokat" ekkor beépítik a kijelzőbe. Ezt követően a készülék képes lesz a kijelzőn keresztül tölteni az akkumulátort. A cég szerint mintegy 20%-kal lehet meghosszabbítani a telefonok napi üzemidejét - feltéve ha elegendő napsütés éri a kijelzőt. 

sunpartner-screen-tech.jpg

Ez mind szép és jó... És itt jön a csakhogy. Ha a készüléket direkt kirakom a napra, hogy töltődjön, akkor ugye nem használom. Ha pedig napsütésben használnám, akkor meg nem nagyon látom a kijelzőt. (Igen, vannak normálisabb kijelzők, amiket tudok használni például a mai 30 celsius fokos meleget adó napsütésben, de nem mindegyik telefont áldották meg a gyártók ilyen kijelzővel.) Nem is beszélve arról, hogy a közvetlen napsütés nem igazán tesz jót az elektronikai eszközöknek.

Kétkedve fogadom a technológia életképességét. Túlélő mobiloknál még csak-csak el tudom képzelni a jelenlétét, de egyébként, a mindennapokban szerintem ez nem egy olyan eget rengető találmány, ami forradalmasítja a mobileszközök "energiaválságát". 

Ti hogyan látjátok? Mire lehet jó ez kijelzőfejlesztés? Vagy mindez csak olyan, mint a 7-es buszokra felfestett piros sáv: optikai tuning?

Forrás: Android Authority


Címkék: technológia akkumulátor

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr355362394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2013.06.15. 11:33:40

Nekem pl. nagyon jo lenne, most egy kulon napelemes toltot hasznalok.
Beteszem ugyanis a telefont a motoros tanktaska atlatszo teteje ala, ahol egesz nap suti a nap motorozas kozben :)

decoati 2013.06.15. 12:39:41

egyrészt youtu.be/9dRK8T-ny94, másrészt pl az amoled annyira nem szereti az uv-t hogy külön védőréteg van az üvegben (ami ugye 100%-os védelmet jelent, hát persze, tehát ne nagyon tedd napra), harmadrészt a cikk azt írja hogy átlátszó vékonyréteg cellákat használnak (amik átlátszósága 75-90%) sávokban elhelyezve a kijelzőn, de a sávok nem láthatóak, ami nekem így kicsit ellentmondásos. Valamint mondanak egy 20% üzemidő-növekedést, ami (tekintve a telók eltérő fogyasztását és rendelkezésre álló kijelző felületét, valamint a nem betájolt napelemek jócskán csökkenő hatásfokát) számomra egy értelmezhetetlenül durva saccolásnak tűnik.
Kösz, nem. Akkor már miért nem rakják a hátlapra? Van egy ilyenem: www.mol.hu/repository/767569.jpg nagyon jól szuperál.

Darkcomet 2013.06.15. 20:33:26

Szerintem ez kamu. Vagy nem, de akkor meg bolond, aki pénzt áldoz ilyesmire.

rezsoatya (törölt) 2013.06.15. 21:02:12

A mobiltelefonokat nem arra terveztek, hogy napra tegyuk. Van viszont olyan "kutyu", ami viszont pont ezert van. pl.:

www.powerbee.co.uk/powerbee-executive-solar-phone-charger.html

2013.06.16. 12:37:36

Citizen eco-drive, casio tough solar, egyiket sem kell napra tenni, csak világos helyen kell lenniük, ráadásul a citizen a számlapba integráltan tervezte meg a panelt, semmi nem látszik belőle. A kiindulási alap megvan hozzá.

decoati 2013.06.16. 17:14:20

@Hadrian77: ha egy modern teló annyit fogyasztana mint egy modern óra, akkor egy 1500mAh-s akksi egyszeri feltöltésével több mint 100 évig elmenne. :)

Google+
süti beállítások módosítása