Ex-nokiások törnek a Vertu babérjaira - droid gazdag kalandoroknak

2013.07.03. 17:06 Hrobert

A szebb napokat látott Nokia leépítései nagy mennyiségű szakképzett munkaerőt szabadítottak fel Finnországban, itt is a legújabb finn startup, akik nem a középszert vették célba, rögtön a csúcsra törnek. Legalábbis árban, ugyanis a Nokiától távozott Heikki Sarajärvi vezette 16 fős csapat, az Adaia prémium okostelefonok gyártásával szeretné összekuporgatni a tejbe aprítani valót. Ezek a készülékek viszont nem attól lesznek méregdrágák, hogy csillivilli giccsparádéba burkolnak egy 3210-est, amit egykori munkaadójuktól csempésztek ki kabátujjban, hanem strapabíróságuk miatt, és talán még műholdas telefonálásra is lehet majd használni őket.

ADAIPEAK.321152732_std.jpg

A cég honlapján olvasható hitvallás szerint a küldetésük az, hogy - miután aktív életmódjuknak köszönhetően maguk is jelentős veszteségeket szenvedtek okostelefon tekintetben - az extrém sportokat kedvelőknek olyan alternatívát nyújtsanak, ami kibírja a legkeményebb megpróbáltatásokat is. Olyan telefont akartak alkotni, ami ütésálló, kibírja a tengervizet is (10 méterig), a nagy magasságokat (akár 9000 méterig), és bárhol a világon használható legyen.

Persze a dizájnra is nagy hangsúlyt fektetnek, az amerikai BMW Group DesignworksUSA céggel működnek együtt, ami olyan nagyvállalatoknak dolgozott már, mint a Starbucks, a HP, a Sennheiser, a Coca Cola vagy a John Deere. 

Mindemellett persze a legújabb Android OS-t is a telefon fedélzetére álmodták, hiszen azért finnországban sem minden telefongyáros idióta, idézem a vezető szavait, arra a kérdésre, hogy miért is Android: "mert nincs alternatíva". Mi csak bólogatni tudunk, de lehet, hogy Elopék ezért is eresztették szélnek az úriembert? 

A hardverről nem sok információnk van egyelőre, egyedül azt árulják el honlapjukon, hogy az Elektrobit fogja a ketyegőket szállítani a készülékeikbe, ami szintén nem tűnik rossz választásnak, hiszen a cég weboldalán szereplő információk szerint egy szakajtónyi technológiában és iparági standardben járatosak. 

Bár még egy árva kémfotónk sincs a készülő eszközökről, egy helyi médium, a Digitoday járt a startupnál, és saját kezükkel is kipróbálhattak egy korai prototípust. A beszámoló szerint a készüléknek 4,8 colos kijelzője van, és - most figyel: akkumulátor hotswap funkcióval rendelkezik, tehát kikapcsolás nélkül cserélhető az erőforrása, bár ez a funkció még bevallottan nem működik a legjobban. Ami kissé riasztó lehet, az a készülék tömege, ami a végleges változatban 240-250 gramm körül mozoghat majd, ez mondjuk majdnem két SGS4-nek felel meg, még az Xperia Z Ultránál is nehezebb 30-40 grammal. De egy igazi kalandort nem valószínű, hogy ez fog elriasztani. 

A cég valamikor 2014-ben tervezi piacra dobni palettáját az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, és persze Finnországban, de az biztos, hogy nem sok egyszeri kocatúrázó fogja ezt lóbálni az övén a Pilisben, áruk valahol az 1300 és 6500 dollár közötti skálán mozoghat majd, ez Nemzeti valutában harminceze... háromszázezer és másfél millió körüli összeg.

Via: Engadget


· 1 trackback Címkék: hírek pénz luxus android készülékek adaia

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr605389481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.04. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 14:44:15

A Vertu a Nokia leányvállalataként kezdte, nem véletlen, hogy csak a 2012-es eladás után tértek át a Symbianról az Androidra.

csumpika1 2013.07.04. 15:11:16

Na nem a kiforrottsága és tökéletessége miatt nincs alternatívája az Androidnak, abban azért lazán veri a WP és az iOS is...

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.07.04. 15:28:50

@csumpika1: lol, azért kiforrottsagban nem pont a wpvel kéne példálózni :-D
az ios kiforrottsága is kimerül annyiban, hogy verziók óta lopkodják az android featurejeit :-)

Google+
süti beállítások módosítása