Teszt: Acer DA220HQL - A nagyképű droid

2013.07.16. 08:00 Hrobert

Az Android rendszer piacra lépése óta mondhatni elég durván kinőtte korai határait, a 4.0-ás verzió megjelenése óta gyakorlatilag mindenféle elektronikai eszközön egyformán komoly potenciál rejlik benne, legyen az telefon, tablet, mini PC, sőt, újabban fényképezőgép vagy hordható tartozék. Mostani tesztünk alanyához hasonló eszköz viszont egyelőre nem nagyon van a piacon, mi sem mutatja ezt jobban, hogy facebookos képrejtvényünkre is jóval később érkezett helyes megfejtés, (néhány vad találgatás után:) mint általában.
De lássuk mit is takar a megjegyezhetetlen típusnév: a DA220HQL egy 21.5 colos érintőképernyős all in one PC, Androiddal a fedélzetén. Érdekes párosítás annyi biztos, a hajtás után kiderül, mire jó mindez.

Acer-DA220HQL-149542.jpg

Csomagolás, tartozékok

Relatíve nagy motyóról lévén szó, a doboz sem miniatűr, rajta a szokásos Acer színekkel. Nem mondható pehelysúlyúnak a gép, 4,8 kg-ot nyom saját kézikönyve szerint, bár ez egy kifejezetten asztali használatra szánt eszköz esetén nem olyan komoly hátrány.
A dobozt kinyitva valóságos kábelhalmaz fogad minket, a tápkábel mellett kapunk egy USB-slave kábelt, valamint egy HDMI-t is; gyárilag adott tehát nemcsak a lehetőség, de az eszközök is, hogy perifériaként csatlakoztassuk arra alkalmas készülékekhez. 

Külső

A készülék háza matt műanyag, túl sok érdekesség nem található rajta, a hátoldalon van egy kitámasztó, pofonegyszerú megoldás, egyszerűen szabályozhatjuk vele a monitor dőlésszögét, valamint vágtak rajta egy lyukat is a kábelek elvezetésére.
A csatlakozókat egyébként eléggé szétszórták a monitor alsó felén, legalul hátul van egy kis levehető fedéllel lezárható beugró, ide az ethernet-port és a mini-HDMI csatlakozó került, valamint a tápkábel és a micro SD kártya is ide dugható be.

DSC_1181.jpg

Bal oldalt alulra a micro-USB kimenet illetve a jack-csatlakozó költözött, a másik oldalon ugyanitt pedig két USB 2.0 port tátong. Utóbbiakkal kapcsolatban furcsa tapasztalatom volt, hogy az usb-be dugott eszközök rövid idő alatt komoly melegedést mutattak, a gép egész jobb alsó sarka hajlamos erre valójában, nem a legjobb helyet választották ezek elhelyezésére.

DSC_1171.jpg

Nem mondhatjuk tehát, hogy híján lennénk csatlakozóknak, talán annyiban lehetett volna javítani a helyzeten, ha teljes méretű SD-kártyát is tudna fogadni a masina, hely lenne rajta bőven.

DSC_1172.jpg

A kijelző és kerete sajnos fényes, emiatt aztán egy percnyi használat után szép maszatos is lesz, és közvetlen fényt sem érdemes ráirányítani, de asztali gépről lévén szó, ez azért olyan sokat nem nyom a latba. A megjelenítő maga ugye mint már érintettük 21,5 colos, felbontása 1920x1080 pixel, tehát full HD, pixelsűrűgéről itt igazából nem érdemes beszélgetni, ezt a felbontást már tudják a legújabb csúcstelefonok, de a Nexus 10 például még ennél is többet, a szélsőségektől eltekintve viszont ez azért tisztes érték. Fényereje talán lehetne kicsit acélosabb (250 nit), a konraszt a maximum érték kb háromnegyedénél az igazi (adatlapja szerint 1000:1 a kontrasztarány), a színek élénkek, nagyrészt hűek, némileg melegebbek a kelleténél, de összességében teljesen korrekt minőségű panelt pakoltak bele.

DSC_1179.jpg

Az egyetlen igazán érdekes elem az előlapon a hangszórók környéke, jó érzékkel próbálták feldobni ezzel a sávval formát, nagyon érdekes és esztétikus a szürke körmintás rácsozat, melybe szinte beleolvad az ezüstszínű ki/bekapcsoló gomb. Mi sem dícséri jobban a dizájnerek munkáját, hogy volt olyan facebook-barátunk, aki Bang & Olufsen cuccnak hitte a gépet ezen részlet alapján.

Hardver

A most következő specifikációk PC-s szemmel talán megmosolyogtatóak, de androidos berkekben sem esünk hasra pusztán az adatok láttán.

A gép “lelke” egy TI OMAP 4430 kétmagos processzor, ami magonként 1 Ghz-en jár, emellé 1 GB RAM-ot, és 8 gb tárhelyet pakoltak, ami micro-SD kártyával bővíthető. A processzor a legtöbb feladattal jól elbodogul, az a furcsaság itt is megvolt, ami az A700-as tabletnél, hogy a kezdőlapok között több gondolkodás volt megfigyelhető, mint a HD videók, és a játékok futtatásakor. Wifi és Bluetooth is került bele, a csatlakozókról pedig már fentebb szóltam. Ennél részletesebb leírást nem nagyon lehet találni a gép komponenseiről, az amerikai Acer oldalon még csak-csak van rendes specifikáció rész, de a magyar oldalon már jobban kellett keresgélni, hogy egyáltalán a termék nyomára bukkanjak, leírásról pedig kár is volt álmodoznom, mindössze az egy év limitált garancia fogadott.

Szoftver

A gépen az Android 4.0.4-es verziója fut, a gyártó szokásához híven minimális változtatásokkal. Megvan a szokásos Acer-féle gyűrű a tálcán, innen elérhetünk néhány előre programozott appot, illetve könyvjelzőt, de saját preferenciáinknak megfelelően is beállíthatjuk, mik jelenjenek meg itt, valamint a hangerőt is itt lehet szabályozni.

IMG_20130702_164450.jpg

Egyéb szokatlan elem az Android vezérlőgombok mellett a kicsit elütő grafikájú OSD ikonja, itt álogathatjuk a kontrasztot, fényerőt, és válhatunk HDMI inputra, ha úgy döntünk, inkább egy windowsos gép képét jelenítenénk meg rajta.

Extra alkalmazásokat azért kapunk persze, az Acer alkalmazásai mellett Google Currents, Evernote, Hangrögzytő, Skype, TuneIn Radio és Zinio is előre lett telepítve.

IMG_20130704_150524.jpg

Szoftveres oldalról belefutottam egy hibába, ami elvileg csak nálam jelentkezett eddig: a kicsomagolás után egyből frissítést jelzett a masina, nagy svunggal neki is láttam, ezután került volna sor viszont a kamera próbájára, aminél hibaüzenet fogadott:nem lehet csatlakozni a hibához. Férfiasan bevallom csak ezért nem volt kedvem jó pár alkalmazás telepítése után visszaállítani a gépet, a végére pedig már nem maradt időm, így nem tudtam rendesen kitesztelni a hibát, de mindenesetre jeleztem az illetékes szervnek, akitől ígéretet kaptam a hiba kivizsgálására.

Na de mire jó?

Egyrészt a HDMI bemenet miatt természetesen használható egyszerűen bármilyen más eszközre kötve monitorként, de ehhez nem feltétlenül kell 100 ezer forint feletti összeget az asztalon hagynunk, még a korrekt hangszórókkal együtt sem.

Az Acer újdonsága ennél sokkal többre hivatott, igaz, nem túl izmos a hardvere, ugyanakkor az átlagfelhasználó egyébként sem erőművet szeretne venni, hanem egy jól kinéző, használható szórakoztató központot, esetleg munkaeszközt. Merthogy ez a gép utóbbira is jó, USB-csatlakozóira elég csak rátolni egy billentyűzetet, esetleg egeret, ha nem akarunk sokat hadonászni - mi több, az amerikai oldal szerint ott a csomagban van is egy-egy vezetéknélküli periféria - és máris kényelmesen dolgozhatunk. Kicsit furcsa androidot egérrel-billentyűzettel kezelni, de ez elsősorban az eltelt évek beidegződéseinek eredménye, néhány hét alatt biztosan meg lehet szokni.

Legalábbis sokkal könnyebben, mint azt, hogy a Windowst tapizni kell, mert a Win8-as laptopomat rákötve nagyon nem volt természetes a kezelés, de ez már egy másik történet.

Azt viszont kíváncsian várjuk, hogy mi fog kisülni még ebből a kategóriából, nevezzük okosmonitornak, nagyranőtt tabletnek, vagy Androidos AIO PC-nak, mert határozottan van benne fantázia.

A készülék még elég kevés helyen kapható, az árgép mindössze 4 találatot hoz ki a típusnévre, ezekben a webáruházakban 120-130 ezer forint között lehet megvásárolni az Acer kuriózumát, ami egy mai csúcstelefon árát nézve egyáltalán nem is sok egy 21,5 colos "tabletért".


Címkék: teszt acer tablet all-in-one

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr795406225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.16. 09:43:56

Csak annyit tennék hozzá, hogy az egeres kezelést elég hamar meg lehet szokni, mini pc-n volt vele dolgom, kb fél óra az alapozás, addig tart, amíg az ember leszokik a jobb gomb funkció-használatáról (azon ugyanis a BACK van Androidban)
Viszont máig van pár app, ami billentyűzettel együtt is feldobja a virtuális keyboardot a képernyőre gépeléskor, ami borzasztó zavaró, főleg, hogy még egy nagyképernyős rendszernél is ugyanúgy elfoglalja a fél kijelzőt landscape módban...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.07.17. 08:58:28

A full HD szabvány 1920 x 1080.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.07.17. 09:02:08

@Wind Callman tér: természetesen, elírtam :) Javítva, köszi

Plumper_ 2013.07.17. 09:32:49

tetszik, de mint minden újdonságot, ezt is érdemes 1-2 év múlva megvenni (illetve ennek az utódait), jóval olcsóbban.

Cifu78 2013.07.17. 10:19:48

@Plumper_: Azért "jóval" olcsóbban aligha fogod megvenni. Egy hasonló hardware-el szerelt, olcsóbb, 10"-os, 1024x768-as tablet kerül olyan 65e Ft-be. Szóval ha még nyerni is akarna rajta a gyártó és forgalmazó (a fene a mocskos mancsát, hogy nem önköltségen akarja odadobni neked), akkor 90-95e Ft alatt nem reális ez a kategória.

Persze biztos lesz, aki egymagos, 512Mbyte rammal szerelt, olcsó (gyengébb) kijelzővel ellátott típust is a piacra dobhat, valóban olcsóbban. Csak az azért nem ez a kategória...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.17. 11:20:46

@Cifu78: Annyi remény lehet, hogy ha tömegigény mutatkozik, kicsit csökkenni fog a nagyméretű érintőpanelek ára, így olcsóbban kerülhetnek majd a monitorokba. Az, hogy belenyomtak még egy androidot futtató hardevrt is, nem akkora pluszkiadás (nézd meg a mini pc-k árait)

Google+
süti beállítások módosítása