Ablakok a tabletre: Windowsosodik az Android?

2013.07.23. 16:26 Yarner

A zengzetes nevű China Rockchip Electronics Co., Ltd szokatlan bejelentést tett. A leginkább kisebb kínai márkájú tabletek, mini PC-k, ebook-olvasók SoC-jainak gyártásáról ismert shenzeni cég egy új, tabletekre szánt 4.2.2-es Android-változatot jelentett be. A rendszer nagy újítása egy nagyon praktikusnak tűnő többablakos multitasking megoldás. Bár ilyesmit a Samsung egyes készülékein már használhatunk egy ideje, ott csak egyes, erre optimalizált alkalmazásokat dobhatunk ki osztott képernyőbe, és azok közül is egyszerre legfeljebb kettőt.

multi.png

A Rockchipnél azonban minden van: tetszőleges alkalmazásokat, akár egyszerre négyet is kezelhetünk, rögzített helyen vagy ízlés szerint átméretezve, pozícionálva. A gyors kezelést egy, a lehúzható értesítések/kapcsolók közé harmadik lehetőségnek becsempészett gyorsindító-tábla, és a két-és háromujjas gesztusvezérlés hivatott elősegíteni. A különböző lehetőségeket egy pofás kis videón is bemutatják (a hangerőt ajánlatos lejjebb tekerni).


A megoldásból egyetlen dolog hiányzik, egy frappáns név. A Rockchip még a saját sajtóanyagán belül sem bírta eldönteni, hogy pontosan hogyan hívja az új Android-mutánst, felváltva használja a szellemesnek nem igazán mondható Android Windows és Android Multi-Windows elnevezéseket, a csatolt nagy igényességgel megalkotott bilétán (gondolom, ez kerül majd a készülékek dobozára) pedig a Multi-Windows RUN in Android felirat szerepel.

multi2.jpg

Amit pedig nem igazán lehet még tudni, pedig elég fontos lenne: kinek az tabletjére és mikor/hogyan fog megérkezni ez az újítás, hogy a felhasználók is hozzájuthassanak? Mivel a Rockchip maga nem gyárt készülékeket, így a legvalószínűbb, hogy a tájékoztató anyag inkább a gyártóknak szól - ilyen rendszerrel is szállíthatják a következő generációs tableteket, avagy  ilyen formára is frissíthetik a megfelelő készülékeiket. Az sem teljesen világos, hogy csak Rockchip alapú készülékeken tud majd futni a Windroid (Androws?), vagy mások is benevezhetnek az ablaknyitogatósdiba?

Titeket tűzbe hozott a videó?

[Forrás és részletes sajtóanyag: Android Police]


Címkék: hírek android tablet Rockchip

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr105420541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

voi 2013.07.24. 11:56:01

Girls Generation haha

voi 2013.07.24. 12:48:11

@tdk.112: amit néz a tableten (klip)

Yakk 2013.07.24. 13:36:46

Bocs h. itt beleokoskodok, de ezt a Samsung Galaxy Note 10.1 már egy hónapokkal ezelőtt kijött frissítés óra tudja. (Erdetileg valóban csak bizonyos alkalmazásokat kettéosztott képernyőn, mostanra azonban méretezni is lehet, és minden alkalmazással megoldható.) Nem is értem, erről mért nem cikkeztek sehol, mert tényleg frankó dolog. Meg amúgy is a Note 10.1 egy baromi jó készülék, méltánytalanul van elhallgatva.

turulpina 2013.07.24. 14:16:58

Egyfelől tényleg vicces, S4-emen is lehet két ablak egyszerre, még sok hasznát nem vettem, de mókusvakításra / ifón alázásra kiváló, ahogy pl. a videót játszó ablakot nagyítgatom a chrome böngésző felett.

Másfelől tényleg vicces, ahogy a mobil oprendszerek feltalálják a Windows3.1-et, az ifón lényegében bemutatása óta azzal üt, hogy ikonokat rak a képernyőre (húbazz), és most lesznek ablakok is Androidon (húbazz 2.0).
Mindezt olyan 100x erősebb gépeken, mint a windows 3.1 korában...

Azért Bill Gates ilyenkor felröhög. :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.24. 15:12:21

@Yakk: Nincsen Note 10.1-em, és ez a frissítés elment a fejem fölött. Utánaolvastam, amit találtam, abból úgy tűnik még mindig kötött a gyárilag multiwindow-zható appok száma, csak trükkökkel lehet kiterjeszteni. De a lebegő ablakos/2-nél több appos megoldás tényleg létezik.

Amikro a Note 10.1 megjelent, még elég esetlen volt a kétablakos üzemmód (kihagyott egy 0.5-1 mp-t váltásnál, stb), úgy tűnik a mostani állapotra már komolyan használható lett.

Google+
süti beállítások módosítása