[Keleti Oldal] Newman N2 - filléres csúcsmobil

2013.08.03. 10:00 ][-][alo

Korábbi Felhívásunkat követően a [Keleti Oldal] rovatunkban leközlünk egy-egy hozzánk beküldött, vagy általunk felkutatott készüléktesztet. 

Mindezt tesszük azért, hogy rávilágítsunk, nem csak a Nagy Gyártók Agyonreklámozott Termékei vannak jelen a piacon. A dzsunka technológián túl már megjelentek azok a távol-keleti készülékek, melyek a magyarok pénztárcájához sokkal közelebb állnak. A megfelelő ár-érték aránnyal bíró eszközökről szívesen olvasnak az emberek, nem is beszélve azokról a készülékekről, melyekre tesztelőjük rásüti a "Távozz tőlem sántán!" billogot. 

Várjuk észrevételeiteket, valamint a további teszteket: androlib.blog.hu {kukac} gmail.com címre.

Rovatunk korábbi cikkei: Jiayu G , Onda V712.

Most következő tesztet gF felhasználó készítette. Ezen írás rövidebb formában kerül leközlésre, az eredeti cikket teljes terjedelmében ide klikkelve érhetitek el.

kezdo.jpg

Már jó ideje szerettem volna lecserélni a frissnek finoman szólva sem mondható Nokia C5-00-ás mobiltelefonomat. Először természetesen a magyar piacon néztem szét, de őszintén szólva én sajnálok kiadni egy jobb telefonért 120-150 ezer forintot (most a lélektani határ 70 000 Ft volt). Kb. 2-3 éve kezdtem el eBayen vásárolni, de eddig csak olcsóbb (<$20) dolgokat.

Innen jött az ötlet: nézzünk szét mi újság Kínában a mobiltelefonok terén! Néhány óra böngészés után találtam rá a Newman márkára és előre szimpatikus volt az N2-es modelljük.

 

 

A fő ok, amiért most eltekintettem az eBaytől az az, hogy a műszaki termékek (pl.: mobiltelefon, tablet) jó 20-30% drágábbak, mint a kínai webshopokban.
Végül a MiniDeal.net-re esett a választásom. Itt szimpatikus volt, hogy egyből chaten megtudtam kérdezni, hogy van-e nekik készleten ez a telefon (természetes volt raktáron), továbbá ingyenes volt a postaköltség (SingPost, tracking numberrel). Vasárnap este adtam le a rendelést, PayPal-on keresztül fizettem és örömmel tapasztaltam, hogy hétfő délután már meg is kaptam a tracking numbert.

A rendelés leadásától számítva 8 nap alatt érkezett meg a telefon hozzám. A telefon doboza szép alaposan be volt csomagolva még egy kartondobozba és így került feladásra Kínából. A dobozban található telefon szintén alaposan be volt csomagolva pukkancsfóliába.
A tartozéklista elég szerény: akkumulátor, töltő, EU adapter, microSIM adapter. A telefon (és a tartozékok is) makulátlan állapotban érkezett meg hozzám. eBay-ről rendeltem még telefonhoz gyári szilikontokot és méretre vágott kijelzővédő fóliát.

kulso.jpg

Külső

A telefont kézbe véve nem fogja el az embert a gagyi műanyag érzés, és ezt nem mondhatja magáról minden készülék. A matt, puha tapintású műanyagnak köszönhetően jó kézbe venni.
Az illesztések tökéletesek, jobban megnyomkodva sem recseg-ropog a telefon. A telefon tömege (akkumulátorral együtt) 150 gramm, ami valamelyest soknak mondható, de a fizikai méretei mellett (137 x 71 x 10 mm) abszolút nem zavaró.
Az előlapon felül található a fény- és távolságérzékelő, állapotjelző LED valamint a beszédhangszórón kívül egy 2 Megapixeles kamera.
Az IPS-LCD kapacitív érintőkijelző 4.7 hüvelykes képátlóval rendelkezik, a 720 x 1280 képpont felbontás pedig 312 pixel / inch sűrűséget jelent. A kijelző panelt egyébként az LG gyártja, a legújabb generációs IPS panel található meg a készülékben (True HD IPS+). A kijelzőt nem akarom agyon dicsérni, de egyszerűen fantasztikus.
Az előlap alján található négy darab érintésérzékeny gomb, amiket természetesen háttérvilágítással láttak el a tervezők. Az előlap a Corning által kifejlesztett Gorilla Glass 2 üvegből készült és ha már szóba került a Corning, akkor még érdemes említést tenni az OGS-ről is, mert ezzel is el van a látva a telefon.
Jó hír a hátlappal kapcsolatban, hogy nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A burkolat egységét csak az alsó részen található hangszórókivágás, valamint a felülre elhelyezett kamera bontja meg. A hátlapot leszedve férünk hozzá a microSIM és a microSD foglalathoz.

Hardver, szoftver

A telefonnak hardverileg sem kell szégyenkeznie. A Newman mérnökei a Samsung által gyártott Exynos 4412 chipsetet pakolták bele a telefonba, mindezt 1 GB RAM társaságában. Noha van már enné gyorsabb SoC is, azért a mindennapokban teljesen megfelel a 32 nanométeres csíkszélességű, 4 magos, magonként 1.4 GHz-es órajelen üzemelő processzor. A grafikus gyorsításról pedig egy Mali-400 MP4 GPU gondoskodik. A belső tárhely kapacitása 8 GB, microSDHC kártyával akár további 32 GB-tal bővíthető.

antu.jpg

A telefon szoftveréről nem tudok sok negatívumot elmondani (azért sok pozitívumot sem), egy teljesen „stock” ICS fogad minket a telefon bekapcsolása után, egész pontosan egy 4.0.3-as verziójú Android töltődik be, de egyébként a gyártó április végére ígéri a 4.1-es Androidot. Pozitívum, hogy telefon több 30 nyelven képes kommunikálni velünk, többek között magyarul is, de azért nem fenékig tejföl a dolog, mert itt-ott találkozhatunk angol szavakkal.

Kínai telefon lévén gyárilag nincs rátelepítve a Google Play, illetve semmilyen más Google alkalmazás sem (pl.: Gmail, Drive, Maps, stb). Szerencsére lelkes európai emberek már összeállítottak egy programcsomagot, ami orvosolja ezt a hibát.
Azért itt érződik, hogy abszolút csak Kínára koncentrál a gyártó – ezt aligha kérhetnénk számon egy kínai cégen - de hozzátenném, hogy egyes kínai tablet/telefongyártó cégek a legtöbb termékükből kétféle változatot készítenek, egy National (a kíniaknak) és egy International verziót. Ezeken természetesen megtalálható a Google programcsomagja. Nos a Newman pont nem tartozik közéjük, de ezen teljesen felesleges kiakadni, le kell nyelni, hogy bizony Kínában tiltott szolgáltatás a Google Play.

Kamera, multimédia

A kamerán se spórolt a gyártó, a hátlapon egy 13 megapixeles autófókuszos kamera csücsül, mely BSI szenzorral és f/2.2 lencsével rendelkezik. Egészen pontosan egy Sony Exmor RS kameráról van szó, melynek munkáját egy LED-es villanó segíti.

foto.jpg


Videót akár Full HD felbontásban, másodpercenként 30 képkockás sebesség mellett rögzíthetünk. 

A gyári kamera szoftver viszont kicsit fapados, a JPEG minőséget, az élességet, a kontrasztot és a szaturáltságot nem lehet állítani. Természetesen ezeken kívül, rengeteg dolog állítgathatunk például: ISO szint, WDR, fókuszálási mód, arc felismerés, geotagging, a képernyőt megérintve pedig az adott pontra fókuszál a szoftver.
A multimédiás vonalat egy FM-rádió, egy zene, és egy videólejátszó képviseli. Ezek a programok is eléggé fapadosak, hogy ha fel szeretnénk tuningolni a telefon ezen irányú képességeit mindenképpen szükségünk lesz egy normális zene és videó lejátszó programra.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés
Adatkommunikáció szempontjából középkategóriásnak mondható a telefon. A GSM-modul négynormás (850/900/1800/1900 MHz), az UMTS-egység kétsávos (850/2100 MHz), mobilhálózaton lógva legfeljebb 21,1 Mbps letöltési sebességre és 11,5 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk.
A Wi-Fi (802.11 b/g/n) és Bluetooth (2.1, EDR, A2DP) mellett WiFi Direct és hotspot funkciókat is kapunk, viszont a DLNA és az NFC nem támogatott.
Telefonálás közben a hangminőség kifogástalan volt, mindkét oldalon tisztán hallatszott a mondanivaló és a GPS is hamar talált jelet szabad ég alatt.
Az átlagos használatra tökéletesen elegendő böngésző korrekt görgetési és lapbetöltési sebességgel ad még 3G mobilkommunikáció esetén is, az oldalak renderelési gyorsasága pedig maximálisan megfelel az elvárásoknak.
A többujjas gesztusok alkalmazhatók, széthúzó mozdulat esetén a szöveg a kijelző méteréhez igazodik, a tördelést szépen végzi a szoftver.

akkus.jpg

A hátlap alatt egy lítium-polimer akkumulátor lapul, melynek kapacitása 2500 mAh. A rendelkezésre állásról nincsenek hivatalos adatok, tapasztalatom alapján egy feltöltéssel körülbelül egy napi muníció áll a rendelkezésünkre.
Visszafogott használat mellett akár több is kipréselhető belőle, de ez abszolút felhasználófüggő, ha sokat netezem és játszom napközben, akkor este már töltőért kiált a telefon, viszont ha napközben visszafogom például: a Facebook és a Real Racing 3 használatát (nagy önuralmat igényel!), akkor simán kivitelezhető a 2-3 napos üzemidő.
Összességében elmondható, hogy hardverileg egy jól összerakott telefonról van szó, de a gyári szoftvercsomag pofátlanul fapados, persze rengeteg alkalmazás letölthető a Google Play-ről. Az éremnek ugyanakkor van egy másik oldala is, ez pedig a készülék ára. Kínában 1499 jüanért (~50 000 forintért) lehet egy ilyen telefonhoz hozzájutni, persze a kínai webshopoknak is van némi árrésük és erre jön még a postaköltség.
Én február közepén rendeltem meg a telefont 290 dollárért. A vásárlást abszolút nem bántam meg, meg vagyok elégedve a telefonnal, lassan 1 hónapja használom nap mint nap és kifejezetten megkedveltem.

spec.jpg

 

 


Címkék: teszt készülék [Keleti Oldal]

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr405428562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapogatott Kukorica 2013.08.03. 22:04:53

En egy THL W8 Beyondot fogok hamarosan beszerezni. Remek ar/ertek aranynak tunik a videok alapjan. :)

][-][alo 2013.08.03. 22:23:37

nosza, küldj róla cikket, oszd meg velünk és a világgal a tapasztalataid! :)

Google+
süti beállítások módosítása