Megjött a Play Music!

2013.10.01. 10:36 Yarner

Ez végre akkora hír, hogy az összes valamire való hírportál ingerküszöbét megütötte, de mivel ekkora durranás, mi sem mehetünk el mellette egy rövid bejegyzés nélkül: ma reggelre a rá jellemző sallangmentes stílusban a Google elérhetővé tette hazánkban a zenei szolgáltatását is. A mai bővítést egyébként Svájc, Liechtenstein, Csehország, Hollandia és Finnország és Oroszország társaságában ünnepelhetjük. Böngészőnkben a Play Áruházat megnyitva az alábbi kissé pszichedelikus, ámde mégis sokat ígérő kép fogad:

playmusic1_1.png
Hogy ez mire jó? Természetesen egyfelől zenéket lehet vásárolni, a választék több millió dalt tartalmnaz minden komoly és könnyű stílusból, és ha nem is hibátlan a kínálat (főleg magyar oldalon: az nem lepett meg, hogy szívem csücske, a rég feloszlott Jutott Neki nem szerepel a gyűjteményben, de a Kispál és a Borz, meg a Tankcsapda is csak valami gyűjteményes album egy-egy dala miatt kacsint be, viszont pl. a Quimby, a 30y, de még Sub Bass Monster vagy a Firkin is komoly listával képviselteti magát), azért mindenképpen sok örömet lelhet benne a keresgélő zenerajongó. Az, hogy ki van ott és ki nincs, könnyen lehet, hogy a kiadókkal kötött avagy nem kötött szerződések miatt van így, aki erről többet tud, jelezze a kommentekben bátran!

Szóval a zenéket megvehetjük, számonként vagy albumonként is. A megvett számokat megoszthatjuk a Google Pluson ismerőseinkkel is. A gyűjteményünket a Google a felhőben tárolja, de mellészinkronizálhatunk a saját gyűjteményünkből még maximum 20 000 dalt is (ez az iTunesból vagy más forrásból beszerzett számokra is vonatkozik. A Play nem feltétlenül feltölti a zenéinket a felhőbe, ha teheti, összepárosítja a már meglevő dalokat a saját gyűjteményével). A szolgáltatáshoz hozzáköthetünk maximum 10 készüléket, ahol bármikor visszahallgathatjuk a zenéinket, adott esetben (ha van rajta elég hely és szinkronizáltunk), internetkapcsolat nélkül is.

A másik nagy durranás az idén tavasszal bejelentett rádiószolgáltatás (Korlátlan Hozzáférés, neé All Access); itt a Play és a saját könyvtárunk összes zenéjét érhetjük el különféle rádiócsatornákba beosztva, ízlés szerint keverve, felrázva, jéggel. Ez alapból havonta 1950 forintba kerül, de most a bevezető akció keretében 30 napig ingyenesen kipróbálható, és azután is egy darabig havi 1650-ért lesz elérhető. A zenéket bármelyik készülékünkről, de akár a böngészőből is hallgathatjuk.

playmusic.png

Végül, de nem utolsósorban a világsikerre aspiráló muzsikusok saját maguk is feltölthetik műveiket a Play kínálatába, erről bővebben itt lehet tájékozódni.

A gyűjtemény kezeléséhez, hallgatásához persze a Google Music alkalmazás szükséges (ez újabb Android-verziókban már kitörölhetetlenül a rendszer részét képezi, de 2.2-es verziótól fölfelé telepíthető minden eszközre). A szolgáltatás elindulásakor lehet számolni egy kis tököléssel, legrosszabb esetben kellhet egy újraindítás is, hogy összerendezze magának a telefon/tablet az új paramétereket (Nekem elég gördülékenyen összekapta magát).

Get it on Google Play

Lassan haladunk a Google világuralma (na jó, globális szolgáltatói státusza) felé, és nagyon remélem, hogy a zenei kiadókkal kötött szerződések kikövezték az utat a filmforgalmazókkal lejátszandó tárgyalások és megállapodások felé is (bár ott külön problémát jelenthet a tartalmak honosítása (értsd: fordítása, szinkronizálása) is). Nyilván minden olvasónk azt reméli, hogy a következő állomás már a Nexus-eszközöket árusító webshop elindítása lesz - ezt gyorsan el kellene intézni, ugyanis a hírek szerint úgy két hét mulva fogják bemutatni a legújabb, már a 4.4-es nápolyis csokival Androiddal érkező, LG gyártású Nexus-telefont. Szép lenne, ha mi is kapnánk belőle. Ha nem, mindenesetre némi zenével vigasztalódhatunk.


Címkék: zene hírek hír play android play store

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr845543076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2013.10.01. 10:55:54

ami igazán felháborító, hogy olcsóbb, mint az amcsiknál:)

heimdall 2013.10.01. 12:22:52

Valamint jóval olcsóbb az iTunes-nál. :)

szcsongor 2013.10.01. 12:24:27

És szabadon nem lehet hallgatni bármilyen zenét csak megvenni? Mert pl. a Spotify-ban az a jó, hogy nem csak a random rádió van, hanem bármit bármennyiszer meghallgathatsz, nem kell megvenni semmit. Igaz, a havidíja magasabb, kb duplája ennek.

zolij 2013.10.01. 12:32:44

@szcsongor: az All Access pont ezt tudja havidíjért cserébe. Plusz a rádiók sem teljesen rádiók, inkább egyfajta tematikus queue, szabadon lehet benne lépkedni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.01. 12:34:18

@szcsongor: Kevered a kettőt. Előfizetéssel bármit hallgathatsz, és képes a "rádióadásba" a saját zenéidet is belemixelni.
Ezen kívül meg meg is vásárolhatod a számokat/albumokat.

hekhekhekhekkinen 2013.10.01. 12:37:54

Kutyát nem érdekli...
Az sem, hogy óriási bukás lesz.

Majd akkor csörögjetek ha a Nexusokat meg tudom venni, na szevasztok.

elpvblizlhuor@mailinator.com 2013.10.01. 12:38:30

Meg is lehet venni. De 2 album áráért 8 milliót kapsz kölcsön. Én szeretem a kölcsönzés elvét, mert nem akarok örökké megvenni egy zenét, nem fogom örökké azt hallgatni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.01. 12:50:25

@hekhekhekhekkinen: fogunk csörögni, egyet se félj, arra vár itt mindenki már egy éve... Szerintem nem lesz bukta, elég jó áron van hozzá, és a deezerrel már valamelyest megágyazott a Telenor a szolgáltatásnak...

heimdall 2013.10.01. 12:57:20

@hekhekhekhekkinen: egy rakat helyen meg tudod venni. ;) Ha pedig a Google hivatalosan is fogja árulni idehaza, úgysem annyi lesz, mint kint.

jobbos 2013.10.01. 13:14:46

Szerintem egy-egy szám 150 Ft-ért nem is rossz, annyiért nem szórakozok torrent-tel.
Viszont egy egész album annyiba kerül mint a számok összesen (pl. 11 számos album ahol 150 Ft egy szám = 1650 Ft), én ilyen esetben elvárnék valamennyi kedvezményt.

mrperfect 2013.10.01. 13:44:04

@jobbos: nem kell megvenni.. ha a havidíjat fizeted akkor bármikor meghallgathatod akár az összes zenét.
Én a deezert használom telenor-os előfizetéssel és azt kell mondjam a legjobb döntés volt benevezni rá. Ott is kb ennyi a havidíj és ezért soha többet nem kell az mp3-akkal vacakolnom. Persze a havidíjat fizetni kell, de így is nagyon megéri, hogy korlátlanul hallgathatok zenét bárhol.

zolij 2013.10.01. 13:51:08

@mrperfect: próbáld ki az all accesst, a rádió funkció simán veri a deezer hasonló megoldását, én deezerről váltottam gmusicra. A Deezernek egy előnye van (még), több benne a magyar zene (no meg telenorosoknak picit olcsóbb).

ZigZag 2013.10.01. 14:15:41

@mrperfect: tőled és azoktól kérdezem akik streaminget használnak útközben: hogy hat ez az akkumulátoridőre és az adatforgalomra? Ha mondjuk napi másfél órán át streamelnék, félő, hogy kifutnék a havi 1GB-s adatforgalmamból, nem beszélve arról, hogy mondjuk megakad-e, ahogy ingadozik a térerő mozgás közben.

Darkcomet 2013.10.01. 15:06:05

@ZigZag: A Google Music tekintetében nem tudom mi a helyzet. Én a Deezernél ha hosszabb útra megyek, akkor otthon, wifi kapcsolat mellett letöltök egy rakás albumot offline hallgatásra, és onnantól kezdve netkapcsolat nélkül hallgatom azokat. Egyébként az online zene stream Deezer alatt eléggé zabálja az adatmennyíséget.

zolij 2013.10.01. 15:32:02

@ZigZag: GMusic alatt be tudod állítani, hogy milyen minőségben menjen (alacsony, közepes, magas), ennek ellenére 1 giga az valszeg kevés rá. A térerő ingadozás meg annyira nem para, mert előtölt 2-3 számot a queue-ból. Persze ha konstans nincs térerő, vagy csak 2g van, az gond lehet:)

Hunn3r 2013.10.01. 16:08:27

Sávszél tekintetében jelenleg is demozom a Google Play Music-ot, és igaz, hogy irodában ülök, de bekorlátoztam 2g-re a mobilnetem, a zene minősége high-ra van állítva, és egyáltalán nem bufferel. Adatforgalom tekintetében pedig Norton utilities-el mérek. Egyelőre szimpi.
Este hat óra felé szintén 2g-n megpróbálok belváros-zugló távolságban zenét hallgatni vele utazás közben; majd jelentkezem.

mrperfect 2013.10.01. 16:21:25

kocsiban menet közben is hallgattam már a deezer-ről zenét. nem figyeltem, hogy milyen az adatkapcsolat.. nem biztos, hogy mindenhol 3G volt, viszont akadásmentes volt a zene. Ami az adatmennyiséget illeti ahogy észrevettem 1 perc ~ 1 MB-al kell kalkulálni. Persze ha tudod előre, hoyg mit szeretnél hallgatni akkor azt előre le lehet tölteni wifi kapcsolattal.

NomarCub 2013.10.01. 18:02:09

A hiba az én lészülékemben van, vagy tényleg mindenképpen meg kell adni a Wallet adatokat a Music használatához?

Hunn3r 2013.10.01. 18:38:33

@Hunn3r:
Utazás alatt 2g-n tökéletesen működött, bár a minőséget normálra vissza kellett venni, de így is szépen szól talán 192kbps lehet.
Adatforgalom délután 4 órától fél 7-ig 140megabyte volt, ebből fél6ig high-on onnantól normal-on ment a zene.
Akkuidőt nem tudok mondani mert csereérett az telefonom akkumulátora(meg a telefon is) Battery menüben nézve 20%-ot evett a Music, valamint gyanús, hogy a másik 20%-os "Media Server" folyamat is ide tartozik, mert eddig nem találkoztam vele a telefonon.

Darkcomet 2013.10.02. 06:40:44

@mrperfect: Szerintem a Deezernél 1 perc alatt nagyobb adatmennyiség jön le online. A letöltött zenék méretéből nem lehet kiindulni, mert azok rosszabb minőségűek, mint amit online hallgat a felhasználó.

Nincs-Backspace 2013.10.02. 21:59:37

Hát én maradok a jó öreg torrentnél gyerekek... :) Nem tudom, de valahogy nem tudnám elviselni, hogyha.a.kedvenc számomra nem tudom meghallgatni, mert nincs kapcsolat. Na meg úgy fizetni sem érte, ha kaki egy szám. Van arra lehetoség hogy trialba , próbaidőre meghallgasak egy albumot? Aztán eldöntöm hogy megveszem-e. Mer havudijat erre nem dobnék ki.

zolij 2013.10.03. 15:26:45

@Nincs-Backspace: mindegyik számhoz van másfél perces sample

Google+
süti beállítások módosítása