KitKat bejelentés helyett pletykamustra

2013.10.15. 14:34 Yarner

Valamiért nagyon szilárdan megvetette a lábát az a képzet, hogy a Google a mai napon fogja bejelenteni a legújabb Android-verziót, ami, mint azt már tudjuk egy ideje, a 4.4-es verziószámot és a KitKat fedőnevet kapta. Viszont a keresőcég egyetlen árva meghívót sem küldött ki, és még csak utalást sem tett arra, hogy 15-én bármire készülne. Mivel a kiszivárgott infók és a világ elvárásai is több komolyabb fajsúlyú bejelentést várnak, lássuk be, meglehetősen eszetlen dolog lenne ezt fű alatt bedobni. Merthogy mit is várunk? Mindenképp jön a Nexus 5 és az Android KitKat -  egy új Google készülék és vele egy, a hírek szerint több komolyabb újítást, újragondolt megoldást is tartalmazó Android főverzió. Emellett sokan még mindig nem adták fel, hogy a nagy G is bedobjon egy okosórát (kódnév: Nexus Gem) a csomagba, de egy vadabb pletyka szerint még kétféle eszközzel készülnek (kódnevek Nexus Leep és Shining). A Shining egyesek szerint az otthon-automatizálás (a 2011-ben bejelentett Android@Home projekt) felé fog nyitni, és egy extravagáns (hangvezérelt?) villanykapcsoló lesz.

android-at-home-feature-art-e1367959370614.jpg

Na de, ha már nem számíthatunk valódi bejelentésre, szedjünk össze néhány szaftosabb pletykát, kiszivárogtatott információt. (Ismétlem: ezek itt mind pletykák, ergo bármi, amiről itt olvastok még változhat, vagy egyszerűen tévedésnek, átverésnek bizonyulhat!)

Íme a Nexus 5, a KitKat még egy régebbi változatával.

Még október elején kiszivárgott egy teljes szervizkézikönyv is az új Nexusról, ezt az LG amellett, hogy leszögezte, hogy őneki kérem semmi köze a telefonhoz, és az egész, többszáz oldalas PDF egy nagy hamisítvány, azonnal levetette az internetről. Nyilván csak az elv miatt... Mindenesetre kiderült belőle, hogy az új Nex egy 4.95"-os Full HD IPS kijelzővel, négymagos, 2.3 GHz-es Snapdragon 800-zal (Krait 400, Adreno 330), 2 GB RAM-mal és 16 vagy 32 GB-os háttértárral érkezik. Egyes pletykák szerint más méretű akku lesz a 16 és 32 GB-s modellekben. Ezúttal nem marad el az LTE sem, a hátoldali kamera pedig 8 MP-es, OIS-sel.

android44nexus.png

A KitKat spekulációkat nagyrészt a TuttoAndroid olasz oldal képeire és az Android Police guruja, Artem Russakovskii értesüléseire alapozhatjuk. 

android44tutto.jpg

Fazon: új ikonok, átlátszó értesítési és navigációs sáv, a rosszemlékű Honeycomb óta uralkodó kék alapszíntől pedig elbúcsúzhatunk. Átlátszó lesz az alkalmazásfiók háttere is, a widgetválasztó pedig visszakerül az utoljára a Gingerbreadben látott helyére, azaz (ha valaki már nem emlékezne) a főképernyőn hosszú nyomással lehet majd előhívni, mint a háttérválasztót. A Google Now és a Google keresés prominensebb helyet kap majd az indítóban, bizarr módon épp egy iOS-ből ismerős megoldással a kezdőképernyők széléig elsöpörve egy saját képernyőn jelenik majd meg. Amúgy a kezdőképernyők száma és a mappák tartalma is korlátlan lesz. 

android44.png

Egy érdekes feltételezés, hogy az Android Launcher új neve (Google Experience Launcher) arra utal, hogy a Google alkalmazásindítója pl. a Naptárhoz hasonlóan a Playből letölthető alkalmazássá válik, azaz bárki, még egy régebbi készülék gazdája is a legfrissebb alap androidos külsőre szabhatja a készülékét, ha úgy tartja kedve (ez persze nem segítene megszabadulni a gyártói romok egyéb tulajdonságaitól, pl. az értesítési sávban található gyorskapcsolóktól, de mégis előremutató lépés lenne). Elképzelhető, hogy a rendszer más elemei is követik majd az Indítót a sorban (pl a Galéria vagy a Kamera - ezek amúgy különálló alkalmazássá válnak), ez egybevágna a Google új stratégiájával, miszerint nem az új verziók gyorsabb terítésével csökkentik a sokat átkozott fragmentációt, hanem az újabb megoldások lecsorgatásával (alkalmazásokon és a Google Play Szolgáltatások appon keresztül) a régebbi verziókat futtató készülékekre is. A fenti képen látható jelmondat (Az Android KitKattal az a célunk, hogy a lenyűgöző Android élményt mindenki számára elérhetővé tegyük.) szintén ebbe az irányba mutat.

android44lock.png

Jön a Hangouts - ez lehet, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot. A "mindent egy helyen" mozgalom keretében a KitKattól kezdve a Gtalkot felváltó Hangouts lesz az SMS-kezelő alkalmazás is. Ezt megerősíti a ma, az Android Developers hivatalos fejlesztői blogon közzétett írás is, ami arra figyelmezteti az SMS-alkalmazások fejlesztőit, hogy készítsék fel appjaikat a "még ebben az évben" (later this year) megjelenő 4.4-re, ott ugyanis a rendszer egyszerre csakis egyetlen alkalmazásnak engedi meg, hogy üzenetet küldjön, ez a rendszerbeállítások között lesz kiválasztható (Alapértelmezett SMS alkalmazás). A többi app ugyan láthatja a beérkező üzeneteket, de küldeni nem már tud. 

Szóval sok mindenre számíthatunk - meglátjuk, mi jön be belőle. A mostani bennfentesek az október végi időpontot tartják a legvalószínűbbnek a bejelentésre. Várjátok?


Címkék: google hírek pletyka android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr295571780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Kriston 2013.10.15. 14:50:47

Az SMS-es dolog egy hihetetlenul atgondolatlan es kapkodos dontes, nekem tipikusan blocking factor. Az AP kommentjei kozott leirtak par helyen miert, nekem szemelyszerint azert faj, mert a Cerberus lelkes felhasznaloja vagyok, gyakorlatilag ezzel az osszes hasonlo biztonsagi szoftvert taccsra vagtak, ami kepes lenne a telefonnal SMS-ben oda-vissza kommunikalni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.15. 15:21:21

@András Kriston: Az oda-vissza a gáz, fogadni tudnak az appok üzenetet (tehát vezérelni tudod a cerberust), de jelentést küldeni sms-ben már nem.
No meg a Hangouts nem ép a pehelysúlyáról híres, sokan köpködtek már a Talk leváltásakor is.

András Kriston 2013.10.15. 15:27:11

Az a baj, hiaba kap a cerberus egy uzenetet, azt nem tudja instant torolni, azaz pontosan latszik a gepen, hogy jott egy cerberus parancs, jelszoval, mindennel.

Ronin1993 2013.10.15. 18:01:20

Androidon belül bármilyen app meg tud nyitni processeket/más appokat, szerintem ezt ilyen programok, mint a cerberus nagyon egyszerű workarounddal meg fogják tudni oldani - nem ő maga küldi/fogadja az sms-eket, hanem szépen megkéri rá a hangouts-ot. Ezért könnyű androidra alkalmazást írni, nem kell mindig újra feltalálni a spanyolviaszt, hanem fel lehet használni egyéb rendszerösszetevőket.

András Kriston 2013.10.15. 22:06:47

@Ronin1993: Ezzel csak az a baj, hogy baromira nem igy van

Ronin1993 2013.10.15. 22:31:54

@András Kriston: Ezt szomorúan hallom. Ezek szerint akkor én hibásan tanulom az alábbiakat? =)

Android alkalmazás felépítése 1/3
 Egy Android alkalmazás egy vagy több alkalmazás
komponensből épül fel:
 Activity-k
 Service-k
 Content Provider-ek
 Broadcast Receiver-ek

Android alkalmazás felépítése 2/3
 Minden komponensnek különböző szerepe van az alkalmazáson
belül
 Bármelyik komponens önállóan aktiválódhat
 Akár egy másik alkalmazás is aktiválhatja az egyes komponenseket

...

Más alkalmazásból is indítható az Activity, például:
 Kamera alkalmazás el tudja indítani az új ToDo felvitele Activity-t
és a képet hozzá rendeli az emlékeztetőhöz

Remélem azon nem fogunk vitázni, hogy ez így működik.

Ronin1993 2013.10.15. 22:36:27

@András Kriston:
Az Android rendszer sajátossága, hogy egy alkalmazás
el tudja indítani egy másik alkalmazás komponensét is,
mellyel magas fokú rugalmasságot biztosít
 Például egy fénykép készítéséhez nem kell új Activity-t
készíteni, hanem elegendő a kamera alkalmazás kép
készítő Activity-jét meghívni
 Hívás után a képet megkapja a hívó alkalmazás
 A felhasználónak úgy tűnik, mintha a kamera funkció az
alkalmazás része lenne
 Újrafelhasználhatóság magas fokú támogatása

És még-még tudnék ilyeneket berakni ide. Ezek alapján én úgy gondolom, hogy lesz lehetősége a különböző alkalmazásoknak arra, hogy SMS-t küldjenek, ha máshogy nem is, de legalább a hangouts-on keresztül.

András Kriston 2013.10.15. 22:38:06

@Ronin1993: Nezd, jopar lefejlesztett android app utan biztosan allitom, hogy nagyon rossz nyomon jarsz. Ne keverd az activity es az intent fogalmat. Az hogy egy applikacio tobb activitybol all, az egy dolog, nagyon ugyesen el tudod mondjuk erni, hogy megnyiljon egy-egy kepernyo. Ehhez viszont pontosan tudnod kell az adott applikacio activityjeinek listajat es azt is melyik mire valo. Remelem nem gondolod, hogy minden keszuleken a hangouts fog felelni az SMS-ekert? Megha igy is lenne, akkor se ersz el vele semmit, mert a 4.4 kimondja, hogy az SMS adatbazist egyetlen applikacio irhatja, megpedig a dfault messaging app. Azzal, hogy random ellovoldozol activityket, meg nem fogod tudni kivulrol irni az adatbazist, ha nem te vagy a default, azaz se kuldeni se torolni nem tudsz. Hogyan veszel ra kivulrol egy applikaciot arra, hogy megtegyen neked barmit is?

Ronin1993 2013.10.15. 22:47:46

@András Kriston: Én csak arról beszélek, hogy szerintem nem lesznek ellehetetlenítve az ilyen programok mint a cerberus, hiszen a Google sem hülye, hogy kinyírja teljességgel az ilyen jellegű SMS forgalmat. Valamilyen formában úgyis biztosítanak - vagy lehet találni - majd lehetőséget rá. Más kérdés, hogy biztonsági szempontból viszont egy indokolható döntés lenne - hiszen így az ilyen jellegű kártevők sem tudnának SMS forgalmat bonyolítani.

András Kriston 2013.10.15. 22:55:20

@Ronin1993: 2 eshetoseget latok, egyik sem tul biztato:
1) Root jog a biztonsagi szoftvereknek: halalraiteles, mert nagyon keves keszulek van rootolva
2) A szoftver lesz maga a default messaging app, es kezeli a teljes sms forgalmat, csak azt tovabbpasszolja egy masodlagos appnak, mint ahogy nemelyik lockscreen mukodik launcherkent. De a sendingre ez sem megoldas.

A hangouts peldad meg azert nem jo, mert az egy google app es igy nem is resze az androidnak (es hangsulyozom, azzal, hogy hangouts ablakokat dobsz fel, meg nem megoldas, marpedig az altalad idezett activitys reszek rre valok).
Szoval nem, sajnos jelen felallas szerint ezek az appok meg lesznek love, mint ahogy egy csomo mas, sms alapu applikacio (desktop sms, stb), mondom, erdemes az AP ide vago cikkenek kommentjeit elolvasni, kb kozfelhaborodas szint.

Google+
süti beállítások módosítása