[Keleti Oldal] JiaYu G3S: kínai újratöltve

2013.10.17. 09:42 ][-][alo

Korábbi Felhívásunkat követően a [Keleti Oldal] rovatunkban leközlünk egy-egy hozzánk beküldött, vagy általunk felkutatott készüléktesztet. 

Mindezt tesszük azért, hogy rávilágítsunk, nem csak a Nagy Gyártók Agyonreklámozott Termékei vannak jelen a piacon. A dzsunka technológián túl már megjelentek azok a távol-keleti készülékek, melyek a magyarok pénztárcájához sokkal közelebb állnak. A megfelelő ár-érték aránnyal bíró eszközökről szívesen olvasnak az emberek, nem is beszélve azokról a készülékekről, melyekre tesztelőjük rásüti a "Távozz tőlem sántán!" billogot. 

Várjuk észrevételeiteket, valamint a további teszteket: androlib.blog.hu {kukac} gmail.com címre.

Rovatunk korábbi cikkei: Jiayu G4  , Onda V712Newman N2A rendelés, Umi X2 Turbo, Acer Liquid E2, Haier w910

A most következő tesztet  Ed3r_X_ felhasználó készítette, köszönet neki érte! Az eredeti cikk elérhető innen.

kep.jpg

Akik ismernek és látnak fórumon, bizony tudják, hogy egyik telefon se hosszú életű nálam. Nem azért, mert elromlanak, hanem mert mindig másikat veszek. Nyughatatlan vagyok, hiába.

Így történt ez legutóbb is, amikor a Galaxy S II után kínai telefonokat kezdtem el nézegetni: árban pont megfelelőek voltak, de a dizájn mindegyiknél olyan sablonos volt számomra. Mígnem eszembe jutott, hogy volt itt egy kínai telefon, nevezetesen a JiaYu G3, aminek láttam az erősebb belsővel szerelt változatát, a G3S-t.

Első látásra szerelem volt, megfogott a szögletes forma, és ránézve a specifikációra elismerő mosolyra húztam a számat. Nem volt utolsó szempont az ára sem, éppen megfelelő. Bevallom, nem sokat gondolkodtam, meg is rendeltem hamarjában a készüléket, a Pandawill nevű webshopról. Velük már volt dolgom, táblagépet rendeltem tőlük (az már más dolog, hogy hibás volt). A rendelésem nem a leggyorsabban dolgozták fel, de még emberi idő alatt. Garanciát egy évet adnak.

A telefon augusztus 7-én lett feladva Kínában és 21-én már nálam is volt. Ezen meg is lepődtem, mert csak a sima China Post feladást választottam, ami nem mindig a gyorsaságáról híres. Piros pontot érdemelnek még a magyar dolgozók is, figyelemmel arra, hogy ünnep után egyből megkaptam.

Kicsomagolás, tartozékok, külső:

A telefon egy fehér, lapos dobozban érkezett, gondosan becsomagolva, hogy ne történjen baja. A dobozon belül külön fakk volt a töltőnek és az USB-kábelnek, illetve a telefonnak. Fülhallgatót nem kaptam hozzá, de nagyon nem is bánom, ismerve ezek minőségét. Egy kijelzővédő fóliának viszont örültem volna, no de sebaj.

A töltő minőségével nem vagyok megelégedve, ezért nem is azzal töltöm. Számomra már a gagyi határt súrolja, csomagolhattak volna valami minőségibbet is. Az USB-kábel rendben van, arról nincs ilyen véleményem.

kul1.jpg

A telefonhoz főként műanyagot használtak, de a belső keret és az előlapon található két sáv fémből készült. Ez utóbbiak feldobják a kinézetet, nagyon szép szerintem.

Az összeszerelésre panasz nem lehet, semmi sem nyikorog, zörög. Minőségre is nagyon jó, nem azt érzi az ember, hogy ócska műanyagból van. Pont az ellenkezője! Érezni, hogy van benne anyag és nem hullik szét az első leejtésnél (ami persze ne következzen be).

Megemlíteném még, hogy az előlapi üveg elvileg Gorilla Glass 2, ami jobban ellenáll a külső behatásoknak. Összehasonlítottam a Samsung Galaxy S II-es telefonom kijelzőjével és azért érezni, hogy a Samsung üvege keményebb.

Dizájn terén nem tértek el az előd modelltől és ez nem is gond, mert roppant gyönyörű. Szép tégla alak, nem is olyan vékony, mint egy penge. Az előlapon található 3 darab érintésérzékeny gomb alul, felül a beszédhangszóró a különféle szenzorokkal (proximity stb.). Illetve itt található még a videóhíváshoz használható kamera, aminek a képe egész kellemes.

Védőüveg, méret, felbontás:

Mint már említettem, a kijelzőt Gorilla Glass 2 védi. A felbontásról és a képátlóról viszont még nem esett szó. A telefon HD felbontást, azaz 1280x720 pixelt vonultat fel 4,5 hüvelyken. Ezt már hívhatjuk retina kijelzőnek, a maga 326-os képpontsűrűségével. Érintésünket egyszerre 7 helyen képes regisztrálni pontosan. Nem rossz teljesítmény.

Színek, betekintési szög, fényerő:

A színekkel alapvetően nincsen gond, viszont néha lehetnének élénkebbek. AMOLED után kicsit visszalépés, bár az köztudottan túlszaturált képet ad. Pixelekkel itt viszont nem találkozunk és mivel IPS a kijelző, a betekintési szögek is igen rendben vannak.

Hardver:

Az előd, a JiaYu G3 ebben volt inkább gyenge. Nem túl izmos GPU került a HD kijelző mellé. Szerencsére ide már más SoC jött, nevezetesen a Mediatek gyártotta MT6589.

Ez a SoC 4 darab, egyenként 1,2 GHz-es órajelen járó Cortex A7 magot foglal magába, egy PowerVR SGX544-gyel karöltve (ami egyébként 286 MHz-en jár). Ehhez csaptak még 1 GB RAM-ot is pluszban, és 4 GB tárhelyet. Nem egy erőgép, de a mindennapi feladatokra tökéletesen elég és még játszani is lehet vele.

AnTuTu, összehasonlítva az előd G3-mal:

382195_mark.jpg


Szoftver, Android verzió:

A telefon alapból Android 4.2.1-el érkezett, viszont angolul. De hála CoolBoy323-nak, már bárki élvezheti magyarul a funkciókat.

382195_screenshot_2013-08-26-16-07-52-horz.thumb.jpg

A JiaYu mérnökei nem bonyolították túl a felületet, semmi csicsa, a gyári Androidot kapjuk, 1-2 kisebb módosítással, alkalmazással. Play Store, FM rádió alapból található a készüléken, de a gyártó még feltelepített pár kisebb, hasznos programot is. Ilyen például a Root Browser, és a Busybox Installer, de akár említhetném a zseblámpa appot is. Ezek számomra hasznos programok, főleg a zseblámpa, elég sokat bóklászom sötétben.

Fényképezés:

Gyári Android kameraalkalmazás, semmi egyedi felület, van HDR is, illetve pár beállítási lehetőség. A hátlapon ülő kamera 8 megapixeles, BSI szenzorral szerelt, legnagyobb elérhető felbontás 3264x2448. Szépen hangzik, de a valóság kiábrándító. Hiába a rossz idő, erre nem lehet mentség. Sajnos nem különbözik a többi kínai telefontól, ez is pocsék képeket csinál, nem viccelek. Alább következzen pár tesztkép:

fenykep1.jpg

fenykep2.jpg

fenykep2.jpg

Videót Full HD-ban tud rögzíteni, ennek minősége egy fokkal jobb.


Zenelejátszó, hangzás, videólejátszás:

A zenelejátszó terén nem beszélhetek sok extráról. Van beépített equalizer, fut a háttérben, kinézetre a már megszokott ICS kék-fehérje. A telefon kihangosítva közepes hangerővel szól, és elkélne némi "kraft" mellé még. Némi basszust meg tud szólaltatni, de halknak vélem.
Fülhallgatóval már jobb a helyzet, nem szól rosszul, persze hallottam már jobbat is. A Galaxy S II-höz tudom hasonlítani, na, attól véleményem szerint nem rosszabb.

A sima HD videókat gond nélkül megette, és még YouTube-on sem tört bele a bicskája. Ilyen kijelzőn élmény akár filmet, akár videót nézni, és már nem az egérmozi méret.

Adatátvitel, akkumulátor:

Annyira nincs bő lére eresztve, de nem is rossz. Van 802.11b/g/n-es WiFi modul, 3G-n is tudunk száguldozni (WCDMA 2100 MHz), illetve Bluetooth 2.0 (EDR képes), és USB kapcsolaton keresztül is küldhetünk, fogadhatunk adatokat.

Ezek mellett van A-GPS is, EPO segítséggel. Jelet kb. 3 perc alatt fogott GPS Fix után, és 10 holdat látott is (GPS Test nevű programmal teszteltem).

NFC viszont hiányzik (nekem nem) mint a legtöbb kínai mobilból, de nem lehet mindent belerakni, be kell érnünk a felsoroltakkal.

A készülék fő erőssége ebben rejlik, ugyanis jó nagy telepet, konkrétan egy 2750mAh-sat passzíroztak a hátlap alá (cserélhető). Ezáltal a telefont nem kell naponta tölteni, két napot vígan elfutkos, erős használattal is. A kijelzőidőm sosem volt még 5 óra alatt, és még 1 óra Modern Combat 4 is "csak" 15%-ot vitt le az akkumulátorból. Nem rossz teljesítmény.

szetszedve.jpg


Összegzés:

Adott egy nagyon jól összerakott telefon, jó hardverrel, jó kijelzővel, viszont elég rossz kamerával. Különböző trükkökkel lehet javítani a helyzeten, de én alap beállításokkal fotóztam. Az ár miatt viszont már egyből nem gondolunk rá rosszul, főleg annak tekintetében, hogy Dual SIM-es a kicsike.

Lássuk a pro-kontra jellemzőket:

Pro:
- Jó összeszerelés
- Szép kijelző
- Jó hardver
- Dual SIM
- Brutális akkumulátor

Kontra:
- Gyenge kamera, és villanó
- Tükröződő kijelző

Aki ezektől a "gyengeségétől" el tud tekinteni, annak nyugodt szívvel ajánlom a készüléket, mert megbízható, nem fagy, nem akad, és ennyi pénzért ajándék. És hogy mennyi is az annyi? Én 175$-ért vettem, és a PayPal számlámról 41.400Ft "tűnt el": ennyiért szerintem bőven megérte.


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr335580306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.10.17. 09:55:01

Röhejes hogy a kínai noname márkák vagy a Huavei képes rendes burkolatot készíteni a középszerű telefonjaiknak, a koreai zászlóshajókat meg a legolcsóbb igénytelen szappanosdobozba csomagolják...

Google+
süti beállítások módosítása