BM OKF VTR

2013.11.25. 22:48 ][-][alo

A cikk címe hagy némi kívánni valót, ebben egyetértünk. Azért választottam ezt, hogy ez alapján könnyebb legyen megtalálni a Playen. A "BM" az Belügyminisztériumot jelöl, "OKF": Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, "VTR": Vészhelyzeti Tájékoztató Rendszer rövidítése. Talán bonyolultabb megnevezést nem is lehetett volna összehozni: ez így önmagában katasztrófa...

Screenshot_2013-11-25-20-14-20.png

Jó, de mi ez?

"BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott, a katasztrófavédelem olyan új informatikai megoldást keresett, amely megfelel a mai kor igényeinek és eljuttat minden olyan információt a felhasználókhoz, amelyek segítik az állampolgári öngondoskodást. A veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer, mondta dr. Bakondi György tű. altábornagy, egyebek mellett meteorológiai, közlekedési vonatkozású tudnivalókról tájékoztat, de ugyanúgy megjelennek rajta bizonyos tűzoltói beavatkozások is. A dolog nem előzmény nélküli, emlékeztetett a főigazgató, hiszen a hazai tavakon már működik lakossági riasztó, tájékoztató rendszer." (idézet a november 25-i sajtótájékoztató anyagából)

Nagyon leegyszerűsítve tehát, az alkalmazás egy országos méretű viharjelző rendszert juttat az eszközünkre, de annál azért "kicsit" több ez az egész, hiszen a katasztrófavédelemhez tartozó, vagy azzal összefüggésbe hozható, és az állampolgárokat érintő eseményekről ad értesítéseket. 

A Play keresője a katasztrófa, katasztrófavédelem szavakra értékelhetetlen programokat dobott csak. A Katasztrófavédelem honlapján találtam egy Play linket, hamar telepítettem is az alkalmazást. Én balga először a Beállítások menüben néztem szét először. Gondoltam, a Területi beállításoknál aktualizálom a saját helyzetemet. Ezt nem kellett volna...

Screenshot_2013-11-25-20-15-17.png

Nagyjából 5 perc várakozást követően kimentem a házból - GPS jelet nálunk bent nem szokott találni a telefon. Mintegy tízperces álldogálás ebben a jó kis hideg, szeles időben - katasztrófa2. Az alkalmazás sikeresen lefagyasztotta a Defymet, de úgy, hogy csak az akkumulátor eltávolításával lehetett újraindítani. A programba ismét belépve megint csak a GPS keresős képernyő fogadott. Nincs mit tenni eltávolítás, újratelepítés. Gyerünk a nappali elé, hogy lásson a telefon WiFi-t... Az este hazatérő szomszédok meg csak néztek, mi a fenét csinálhat ez az ember a saját ablakuk alatt az előkertben, bekapcsolt telefonnal - katasztrófa3. 

Elindul az alkalmazás, jönnek is az értesítések, színenkénti bontásban: kék - tájékoztatás, sárga - figyelmeztetés, piros - riasztás.
Szombathelyen gázszivárgás volt délután. Térképen meg is lehet nézni, hol is van konkrétan Szombathely, illetve az érintett utca. Másik: riasztás délután széllökésre Zala megyében. Rendben is van, de miért kell ezeket 21 órakor velem tudatni? Értesítési kötelezettsége van a Katasztrófavédelemnek, ez tudom. Csak valahogy ezeket az értesítéseket külön kellene választani, az elmúlt x óra megtörtént és elmúlt eseményeire és a jelenleg is érvényben levő riasztásokra. Ki-ki döntse el, mi a fontos neki. 

 

Térjünk vissza a Beállításokhoz, mit is tud az alkalmazás:
- A szolgáltatás "Csendes órák" alatt nem zavar bennünket, tehát beállítható, mettől meddig nem kívánjuk fogadni az értesítéseket. Külön beállítással a kritikus fontosságú üzeneteket viszont ekkor is megkaphatjuk! (Külön jó pont!)
- Az értesítésnél bekapcsolható a LED jelzés (esetleg riasztási fokozatokhoz illő színű fényjelzés?)
- Rezgés új üzenet esetén. Jópofa - ha bekapcsolom akkor a Rezgés nullán van, vagyis nem rezeg...
- Értesítések hangja: itt kiválaszthatunk egyet a saját médiatárunkból... Alapnak el tudtam volna képzelni valami jó hangú Katasztrófavédelmis hölgy bemondásait. (A fizetős verzióban mindezt gondolom a vezető, Dr. Bakondi György tenné.)
- Területi beállítások: No, itt kell akkor észnél lenni, de nagyon! (Talán rádió-gombok segítségével könnyebb lenne véletlenül sem a "Saját pozícióhoz közeli" menüpontot kiválasztani. Vagy a GPS-jel keresését korrektebben megoldani, hiszen akkor nem kellene az alkalmazást újratelepíteni... Illetve: a Gyorsítótárat törölni. A leírás közben még belefutottam a fenti "bakiba", s akkor jutott eszembe: a cache törlése is segít az alkalmazás újbóli indításához.)
Ha sikerül "A kiválasztott területek" menüpontot aktiválni, akkor választhatunk a megyék, a főváros, valamint a nagy tavaink közül is. Ekkor csak ezekre a térségekre érkező értesítéseket közli velünk az alkalmazás.

 


Az alkalmazás még béta állapotú - a GPS-kezelés korrekt megoldása minden bizonnyal a későbbiekben sikerülni fog. Gondolom az elmúlt, megtörtént események és a jelenleg is aktív értesítések megjelenítését is megoldják majd. (És javítják a súgóban történt elírásokat is.)

Személy szerint örülök egy ilyen alkalmazásnak, hiszen ezzel számomra azt tudatja Állam Bácsi, hogy (jó értelemben véve) figyel rám, figyelmeztet engem. Innen kezdve már nekem kell magamra figyelnem. (Nem mellékesen: olcsóbb egy ilyen rendszer fenntartása, mint hetenként sms-t küldeni a hóban ragadt autósoknak. Én is kaptam, pedig otthon ültem a kandalló mellett...)

Az alkalmazás üzemszerű tesztben egyelőre csak Android rendszeren (2.3 felett) fut; iOS és Windows Phone eszközöket használók számára még nem elérhető a szolgáltatás. 

Szorítok a teszthez, s ha lehet teszteljétek Ti is. A hozzászólásokban pedig ötleteljünk, vajon hogyan is lehetne hívni ezt az alkalmazást, mert ez így...

Get it on Google Play


Címkék: alkalmazások katasztrófavédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr685656870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2013.11.26. 08:25:33

Még nem próbáltam, de biztos, hogy a Cache törlés adja a megoldást? Nem inkább az Adatok törlése?

][-][alo 2013.11.26. 09:06:11

Gyorsítótár törlése megoldotta - tudomásom szerint ez a Cache.

más:
mobilinternet be van kapcsolva, de azt mondja az alkalmazás, hogy nincs internet, ezért nem jönnek értesítések.
GPS-hez vissza még: este ahogy álldigáltam a hidegben, indítottam próbaképpen Ingress-t, ami szinte azonnal talált műholdat, és csináltam gps-tesztet is, az is látott.

szabopal · http://szabopal.com/ 2013.11.26. 12:33:04

olyan ez az elnevezés, mint a összességében a BM és a HM (Honvédelmi Minisztérium)... szabályosan rajonganak a rövidítésekért :)

decoati 2013.11.26. 15:30:09

SGS CM10.1-en elindul, a GPS-től sem fagy, átveszi a cellainfót, térkép viszont nincs, csak teker, teker... a bogarak számát tekintve egy kisebb hangyabolyhoz hasonlít, egyesek az akkumulátorhasználatot kifogásolják (nálam nem élt annyit), mások az app által kért jogosultságok bővítésében látnak fantáziát... :)

Google+
süti beállítások módosítása