Hey Nexus5

2014.03.07. 14:54 decoati

A tavaly ősszel bemutatott Motorola zászlóshajótelefon, a Moto X egyik legérdekesebb funkciója, az "Always listening" mód (amely a megfelelő varázsszó kimondására bekapcsolja a telefont) nagyban megmozgatta a geekek fantáziáját, bár itt Európában kissé lelombozva vettük tudomásul a funkció eszközspecifikus mivoltát. Ez a Moto X saját processzorába integrált, alacsony fogyasztású DSP-nek köszönhető, ami alapvető hangműveletek elvégzését teszi lehetővé a CPU felébresztése nélkül. Ööööö... wait, what? Nem ismerős ez valahonnan?

800-diagram-1152013.jpg

Bizony bizony, a Snapdragon 800-ba integrált Hexagon QDSP6-ra gondolok, ami immár ott csücsül egy rakás felsőkategóriás telefonban, jobbára kihasználatlanul (bár gyanúm szerint a Nexus 5 KitKat DSP Audio Tunneling is ezen keresztül működik). A Qualcomm demózta a funkciót még a tavalyi MWC-n, a telefon a "Hey Snapdragon" hangutasításra szépen bekapcsol. Innen már csak egy icipici lépés kellett (no meg egy év, plusz a megfelelő ember, neeem, nem a Google), és tegnap délután Guillaume Lesniak (az OmniROM projekt, és a Focal kamera app szerzője, valahai CM tag), bejelentette, hogy sikeresen portolta a funkciót Nexus 5-re. 

 

 

"Even if it's not shown in the video, it is using the capabilities of the WCD audio codec to wake up the audio DSP when the mic reaches a certain level. The audio is then matched against a predefined sound model, which will wake up the CPU above a certain match threshold. The CPU is otherwise inactive."

 A megoldás egyelőre demó, kernel változtatást ugyan nem, de jónéhány egyéb változtatást igényel.

"The kernel didn't need any change, but all the audio chain needed changes (audio HAL, audio_policy, and various libs to rebuild and add). Unfortunately I can't release those changed files."

Miért jó ez nekünk? Hogy a legegyszerűbbet említsem: vezetés közben anélkül tudunk bárkit felhívni, hogy a figyelmünket akár csak egy pillanatra is levennénk az útról.

Wow. Várjuk a fejleményeket.

(Via Qualcomm, Android Authority, G+)


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr145848512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decoati 2014.03.07. 17:41:41

@][-][alo: jóvanmá csókos Motorolás :)

Kobaljov 2014.03.09. 12:25:51

"Innen már csak egy icipici lépés kellett (no meg egy év, plusz a megfelelő ember, neeem, nem a Google)"

Tavaly már mondta a Google, hogy ki fogja hozni a Snapdragon 800-as készülékekre, csak idő kérdése, szerinte már nem kell sokat várni rá

decoati 2014.03.09. 13:32:19

@Kobaljov: reménykedem benne, bár van néhány elmaradása a G-nek Nexus5-tel kapcsolatban (a mikrofonprobléma, a kameradaemon 3rd appoktól való beragadása, a buszütközés a nyomásmérő és a pozícióérzékelő között, fényerőszenzor kiesés autofókusz közben... én egy Xposed bővítménynek is örülnék.

Google+
süti beállítások módosítása