A Nexus halála: jön az Android Silver?

2014.04.30. 11:30 Yarner

Egy régebbi pletyka kapott erős hátszelet a napokban: konkrétan négy új forrás is megerősíteni látszik a hírt, hogy a Google komolyabb átszervezésre készül a készülékforgalmazásban, ami (villám, drámai hanghatás) a Nexus-széria halálát is jelenti.

broken-nexus-4-e1367855001884.jpg

A háttér

Félretéve a hatásvadászatot, kezdjük a problémafelvetéssel: ha az Android rendszer előnyeiről és hátrányairól beszélgetünk valaki várhatóan az első három percben el fogja üvölteni magát, hogy "fragmetációóó!" És tényleg, ez az Android rákfenéje, az ultima ratio, amit mindig az orrunk alá dörgölhetnek: akárhogy kepeszt a Google, a legfrissebb rendszeren csak a forgalomban levő készülékek halvány töredéke fut: jelen esetben ez 5.3% a KitKattal, míg a Jelly Bean összességében 61,4%-ot tesz ki, d ennek több, mint a fele még a legrégebbi, 4.1-es alváltozatot jelenti. (Ami azt illeti, én magam is a 4.3-as tábort erősítem, ugyanis még nem volt igazán kedvem megmókolni a garanciális telefonomat, és a CyanogenMod sem készült még el egy stabil KitKattal a telefonomra.)

penetration201401.png

Tudjuk, mi ennek az oka: a gyártók és a szolgáltatók is fenntartják maguknak a jogot, hogy különböző módosításokkal, gyárilag csomagolt alkalmazásokkal tegyék egyénivé a készülékeiket: ez egy ikoncsomag és egy chat-kliens telepítésétől a Samsung gigabájtnyi saját ökoszisztémájának és a tucatnyi csilivili gimmicknek a készülékbe paszírozásáig terjedhet. Ennek persze történelmileg volt oka és helye is, lássuk be, eleinte elbírt az Android-élmény egy kis csiszolást (a HTC Sense a korai években fanatikus rajongótábort szerzett magának), de mostanra már inkább akadálynak látszik: hiába jön ki az új Android-főverzió csodás új képességekkel, azt a gyártónak minden egyes készülékre kézzel kell elkészítenie, aztán letesztelnie, majd kiküldeni - és ezután még a szolgáltatók is külön-külön dolgozni kezdenek a honosításon, és a saját alkalmazásaik, logóik beépítésén. Ennek az az eredménye, hogy a legszerencsésebb esetben is negyed-féléves késéssel jön meg a frissítés a készülékünkre, és akkor még örülhetünk, hogy egyáltalán vette a gyártó a fáradságot és elkészítette az update-et. Merthogy az munka, amiért külön pénzt nem látnak. (Arról meg ne is beszéljünk, amikor bugos lesz egy frissítés és sikerül konkrétan rontani a felhasználói élményen...)

A lényeg

Erre a fájó és látszólag orvosolhatatlan problémára a Google három választ is adott már: az első a Nexus-széria egyre erősebb promóciója és a Play Áruházon keresztüli terjesztése (persze nem nálunk), a második a főverziók újításainak áthelyezése a Google Play Szolgáltatások alkalmazásba, és ezzel eljuttatva sok újdonságot mindenkihez, verziótól függetlenül (erről máig sokan nem igazán tudnak, és nehéz is betömni vele a fragmentáció-próféták száját), a harmadik pedig a Google Edition (vagy Experience) készüléksorozat: (kizárólag) a Play Áruházon keresztül a nagy gyártók egyes csúcskészülékei is kaphatóak tiszta Google szoftverrel és gyors frissítéssel (jelenleg 5 telefon és egy tablet, de várhatóan hamarosan bővülni fog).

Na, ezzel együtt lett 5,3% a KitKat penetrációja.

androidsilver.png

A következő lépés, hogy visszatérjünk a fő témánkhoz, a pletykákban egy ideje már emlegetett Android Silver program lesz. Ez bizonyos fokig hasonlítana a Google Experience programhoz, azzal a fő különbséggel, hogy a tiszta Androiddal szerelt, garantált gyors frissítésekel érkező készülékek megjelennének a hétköznapi boltok polcain és a szolgáltatók kínálatában, viszont a Google is nagy pénzt és energiát fektetne a promóciójukba. Emellett extra szolgáltatások is felkerülnének a palettára, többek között egy fejlesztett távoli készülék-lokáció és kezelés funkció (elveszett telefonokhoz) és egy alig 5 perc alatt kivitelezhető teljes adatáttöltés a régi és az új készülékek között, valamint új készülékek beállítása az üzletben - ezekre a feladatokra, valamint a forgalmazásra külön képesítéssel rendelkező okleveles Android Silver-szakértőket tartanának minden üzletben (ismerős a rendszer?)

Ennek a váltásnak az ára viszont (mert mindig van valami ár, amit meg kell fizetni) a Nexus sorozat nyugdíjazása lesz. Lehet találgatni (ha egyáltalán igaz a pletyka), hogy vajon mi ennek az oka: elképzelhető, hogy a Google akar erőforrásokat felszabadítani azzal, hogy nem kell a hardverfejlesztést házon belül megoldani (alapvetően mindig is szoftvercégről volt szó), de lehet, hogy a gyártók nyomására szünteti meg a csapaton belüli konkurenciát, így a "nexus-mezőnyben" is szabad lehetne a verseny a nagy cégek között. 

A hír szerint a jövő évtől indulhat a program az USÁ-ban, Németországban és Japánban, ami azt is jelenti, hogy a most folyamatban levő Nexus-projektek még szépen kifuthatnak, talán kapunk valami újat a júniusi I/O-n és ősszel is. További kérdés, hogy ha a Silver program tényleg a csúcskategóriát fedi csak le, mi lesz a legtöbb felhasználót érintő középkategóriával, és a Nexusok nyomott árazásával megszólítottakkal?

Google Nexus (2010-2015) Hiányozni fogsz...

[Via: The Verge, Android Police]


Címkék: google hírek pletyka android nexus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr736028204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.04.30. 11:36:26

"hardverfejlesztést házon belül megoldani". Mióta fejlesztik házon belül? Mindig a kiszemelt készülék gyártó fejlesztési köszönnek vissza. A Galaxy Nexus samsung, mostanában meg az LG (illetve a Tab esetében Acer)hardvere található bennük.

Ők kigazdálkodják a saját készülékeiken és a referenciagyártói presztízsen, meg persze azon hogy úk insiderként előbb kapnak infókat.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.30. 11:45:39

@ZF2: Kéne egy lábjegyzetet csatolnom inden cikkhez, ahol előre jelezném, hogy hol fog valaki belekötni abba, amit leírtam :-)
Persze, tudom, hogy nem teljesen házon belül fejlesztik a telefont, de minden Nexus saját formavilággal rendelkezik, és volt, amelyikbe hardveresen is kerültek új elemek a testvérkészülékhez képest (pl a galaxy Nexus barométere). Sok Googler munkája van abban, hogy a gyártóval együtt összerakják az aktuális Nexust, még ha ez csak mítingelést is jelent. A Silverrel egyszerűbb dolguk lenne: csak kiadnak egy specifikációs minimum-listát, aztán max még tesztelik a beadott készülékeket.

Globetrotter2014 2014.04.30. 11:54:53

@Yarner: egyelőre nem látom hogy a Nexus beszüntetése mivel segíti elő a defregmentációt...

A Nexus pont arról szólt hogy a google kiegyenlíthette az erőviszonyokat. Gondolom ezért váltott LGre a túlerőbe kerülő Samsungról...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.30. 12:06:33

@ZF2: Ahogy én látom, a Silver program valójában a Nexus és a GE összevonása lenne.
A fragmentációt ez sem fogja felszámolni, de kicsit szélesebb palettán és vonzó extrákkal kínál majd elérhető vanilla készülékeket. Ne felejtsük, hogy a GE sorozat jelenleg kizárólag teljes áron, függetlenül kapható, ez nagyon kevés embernek üti meg az ingerküszöbét, és a legtöbb ember itt is, kint is szolgáltatótól veszi a telefonját, lehetőleg valami kedvezménnyel. nekik a GE nem volt pálya, a Silver az lesz (ha lesz).

Nakhchivan 2014.04.30. 12:13:24

Az Android (és minden más oprendszer) most már kizárólag a saját szolgáltatások terjesztéséről szól. A Google-t is csak ez motiválja, mindig a saját, legfrissebb appjai legyenek előre telepítve, alapértelmezetten lehetőleg mindenhol. Ne a telefongyártók fényképező, chat, SMS, stb. appjai, ők maradjanak csak a hardverbizniszben.

decoati 2014.04.30. 12:25:16

@ZF2: valszeg az lehet a kulcs, hogy bármelyik kis cég csinálhat silver (gpe) verziót.
(A poén az lenne, ha a későbbiekben a G csak a silverekre engedné a gappsokat.)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.30. 12:37:32

@decoati: Az egy elég erős húzás lenne... Mondjuk, ha megoldaná a skinezést, vagy engedélyezné, hogy launchereket telepítsenek a gyártók, akkor sokminden maradhatna. Végül i annyi lenne a cél, hogy minden bloat és skin átmenjen app-ba.

decoati 2014.04.30. 13:17:32

@Yarner: gondolj bele: itt világuralomról :), és domináns ökoszisztémáról van szó. A Samu a saját pecsenyéjét sütögeti, nem is titkolja.
A gyártókat a hw egyre kevésbé húzza, mivel "elegendően jó" hw-t egyre olcsóbb összerakni. Viszont HA Silvert bárki gyárthat, ÉS gapps-ot csak Silver kaphat, akkor a G hatalmas mennyiségi bázishoz jut. Ha a nagy gyártók Silvert gyártanak (ami nem érdekük ha saját ökoszisztémát akarnak), azzal a G szekerét tolják, ha meg nem, azzal a kicsik kerülnek versenyelőnybe. A kicsiknek meg win-win szitu, nem kell a sw-vel kínlódni, mégis versenyképes telefont tudnak letenni az asztalra.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.30. 13:23:32

@decoati: Hát igen. Amúgy a Samu nem is csinál titkot belőle, hogy akar valamit kezdeni a Tizennel.

Darkcomet 2014.04.30. 14:25:34

Az elmaradt illetve csúszó android frissítések ügyében érdemes elolvasni ezt az írást, ami az android oprendszer licenszeléséről szól:

www.hwsw.hu/hirek/51798/google-android-licenc-okostelefon-tablet.html

Ennek fényében egyáltalán nem biztos, hogy csak a telefongyártók a ludasak az elmaradt vagy késve érkező frissítésekben. Pl.

"... a Google minden egyes modellből négy mintadarabot kér be, s amennyiben az eszköz nem megy át a teszteken, akkor nem kerülhet forgalomba. Ezt úgy érdemes érteni, hogy minden ország és minden szolgáltató esetében, ahol külön firmware van, ott ezt a folyamatot le kell folytatni minden egyes szoftverfrissítés után is. Elképzelhető, hogy ez a tényező is számít akkor, amikor a gyártók könnyedén lemondanak az régebbi generációs készülékek további frissítéseiről. Ellenben a Google jogot formál arra, hogy az alkalmazásait és API-jait frissen tartsa, frissítse automatikusan akkor is, ha a gyártó nem tud továbblépni egy következő Android-verzióra."

decoati 2014.04.30. 15:25:50

@Darkcomet: a Sony az Xperia S-t JB-ig támogatta (19 hónapig), míg a Tipo-t ICS-ig (9 hónapig), pedig a Tipo fél évvel fiatalabb. Csúnya, csúnya Google.

Nakhchivan 2014.04.30. 16:05:28

@decoati: A Yahoo, Facebook, Dropbox, Evernote, Microsoft, Amazon, stb. nagyon szívesen fizetne azért a telefon gyártójának, hogy ne gapps legyen rajta, hanem a saját appja. Ez egy valós üzleti modell, nem tudom, hogy miért nincs ilyen.

ElPadre 2014.04.30. 16:29:55

hmmm. nem is tudtam, hogy a moto g-ből is van google edition. lehet azt vajon itthon kapni?

Darkcomet 2014.04.30. 16:52:06

@decoati: Egy szóval sem minősítettem a googlet. Biztos oka van rá, hogy azt és úgy csinálja, ahogy. Viszont ha egy gyártónak a palettáján van mondjuk 30-40 telefon, akkor előfordulhat, ha kisebb eladásokat produkáló termékekkel nem akarják végigcsinálni ezt a hercehurcát. Tehát a te példádban említett telefonoknál érdemes lenne utánanézni, hogy a Tipo hogy teljesített az Xperia S-hez képest.

decoati 2014.04.30. 17:43:07

@Darkcomet: nyilván pocsékul, a probléma az, hogy a Sony valszeg már a Tipo piacra dobásának pillanatában tudta, hogy még a 18 hónap vállalt frissítési ciklust sem fogja tartani, ez a vásárlók tudatos megtévesztése. Ugyanez vonatkozik a Samu tucattelefonjaira is. A Google minimális minőségkontrollja (csináld meg jól, vagy hozzá se kezdj) teljesen jogos, elvégre az ő nevük szerepel a telefon hátulján...

Darkcomet 2014.05.01. 19:07:38

@decoati: Na, akkor úgy tűnik, hogy a Sony Ericsson nélkül sem változott semmit. Anno akkor utáltam meg őket, mint egy nagy darab sz.rt, amikor hivatalosan is bejelentették az UIQ3-as symbian platform dobását, de még majdnem egy évig szórták ki az új UIQ-os telókat, holott tisztába voltak vele, milyen szinten b.sszák át a vásárlók agyát. Aztán az első androidos telefonoknál is eljátszották ezt, hogy nyilvánvaló támogatás nélkül tukmálták a mobiljaikat a felhasználókra.

Google+
süti beállítások módosítása